bahram rahmani 01

نگاهی به وضعیت فاجعه بار و بحرانی ایران از دریچه آمارها!

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

bahram rahmani 01

bahram rahmani 01بهرام رحمانی

اوضاع ایران، به خصوص در عرصه اقتصادی به شدت بحرانی است. حکومت اسلامی ایران، به دلیل انبوهی از جنایاتش در همه عرصه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی با تنفر اکثریت مردم ایران روبرو است. این حکومت، در سطح بین المللی نیز در انزوای قرار دارد. اصلی ترین متحدش در منطقه، یعنی حکومت سوریه، در سراشیبی تندی افتاده و سقوط اش قریب الوقوع است. حتی گروه های مذهبی چون حماس و اخوان المسلین مصر نیز صف خود را از حکومت اسلمی ایران جدا کرده اند. در حال حاضر فقط شیخ نصرالله با حزب الله اش باقی مانده که آن هم نهایتا محکوم به دور شدن از حکومت اسلامی است.

در چنین شرایطی، اکثریت مردم ایران شدیدا زیر فشارهای فزاینده اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کمرشان خم شده است. میلیون ها شهروند ایرانی، به دلیل بی کاری و گرانی در معرض فقر و گرسنگی قرار دارند. بحران همه عرصه های جامعه را فراگرفته است. زندان ها مملو از زندانیان سیاسی است؛ از فعالین جنبش کارگری، جنبش زنان، جنبش دانش جویی، فعالین جنبش محیط زیست تا نویسندگان، روزنامه نگاران، وبلاگ نویسان، وکلا و…، در زندان ها زیر شدیدترین شکنجه های روحی و جسمی قرار دارند.

اکنون رسانه های حکومتی، همواره به زورگیری در روز روشن در مرکز پایتخت، توزیع و مصرف مواد مخدر رنگارنگ در مقابل دیدگان شهروندان، افزایش آمار مبتلایان به به انواع بیماری های مسری، روحی و روانی، کودک آزاری، دزدی، رشوه خواری، خودکشی، قتل، تجاوز، جنایت و …، همه و همه اقرار می کنند که حتی شنیدن آن ها تکان دهنده و دردناک است. از این رو، مدت هاست که آسیب اجتماعی در ایران، به بحران های فاجعه آمیزی تبدیل شده اند. روشن است که همه این فجایع انسانی، ریشه در فقر فرهنگی و اقتصادی، به ویژه سرکوب های سیاسی و اجتماعی و سانسور حکومت اسلامی دارد.

برای مثال، در حالی که سیدعلی خامنه ‌ای در اول فرودین ماه امسال، سال ۱۳۹۱ را سال «تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی» نامید، مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی، به گوشه هایی از واقعیت های اقتصاد حکومت اسلامی اقرار کرده و ناخواسته دروغ بودن تولید ملی و خودکفایی ملی را اثبات کرده است.

آمارگیری مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی از ۹۸ تشکل اقتصادی سراسری نشان می دهد از مهر۹۰ تا مهر۹۱ تولید و اشتغال در این تشکل ها به ترتیب تا ۴۰ درصد و ۳۶ درصد کاهش و قیمت محصولات و مواد اولیه به ترتیب بیش از ۸۷ درصد و ۱۱۲ درصد افزایش یافته است. به گزارش خبرگزاری مهر، گروه مطالعات محیط کسب و کار در مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با هدف ارائه تصویری کلی و اطلاعاتی صحیح و دست اول از وضعیت واحدهای تولیدی در سراسر کشور، در تاریخ ۱۲ تا ۱۵ مهرماه سال جاری، در پی انتشار اخبار و شایعاتی درباره تعطیلی برخی واحدهای تولیدی در اثر تحریم ها، مسائل ارزی، کمبود مواد اولیه، نوسانات بازارها و دیگر موانع تولید و سرمایه گذاری در ماه های اخیر، پرسشنامه ای با ۷ سئوال تهیه و برای ۹۸ تشکل اقتصادی سراسری ارسال کرد. منظور از تشکل های سراسری آن دسته از تشکل های اقتصادی است که در چندین استان کشور شعبه و عضو دارند.

براساس این گزارش، میانگین پاسخ ها به این سوال که «در حال حاضر ( مهرماه ۱۳۹۱) واحدهای تولیدی تشکل شما به طور متوسط با چند درصد از ظرفیت بالقوه تولید کار می کنند؟» ۵/۴۲ درصد بوده است. تشکل های شرکت کننده در این کار مطالعاتی، ظرفیت بالقوه ایجاد اشتغال واحد تولیدی خود در مهر ماه ۹۱، را به طور متوسط ۲/۵۰ درصد اعلام کرده اند.

در این طرح از فعالان اقتصادی پرسیده شده که میزان تولید در واحدهای تولیدی عضو تشکل شما نسبت به سال گذشته (مهر ماه ۱۳۹۰) مجموعا چند درصد تغییر کرده است؟ که میانگین پاسخ ها ۳/۴۰ درصد کاهش تولید بوده است. هم چنین در خصوص میزان اشتغال در واحدهای تولیدی نسبت به سال گذشته (مهر ماه ۱۳۹۰)، ۵/۳۶ درصد کاهش اشتغال پاسخ میانگین بوده است.

در پاسخ به این سئوال که قیمت محصولات و قیمت مواد اولیه در واحدهای تولیدی اعضای شما نسبت به ابتدای سال ۱۳۹۱ مجموعا چند درصد تغییر کرده است؟ میانگین پاسخ پاسخ دهندگان نشان می دهد محصولات ۹/۸۷ درصد افزایش و قیمت مواد اولیه ۱/۱۱۲ درصد افزایش داشته است.

طبق اظهارات تشکل های اقتصادی سراسری، از ابتدای سال جاری ۵۰ واحد تولیدی یا خدماتی در حوزه فعالیت تشکل های سراسری مشارکت کننده در این نظرسنجی تاسیس شده و ۵۶۶ واحد به دلایل مختلف تعطیل شده اند.

پاسخ دهندگان در خصوص مشکلات بر سر راه تولید به ترتیب تامین مواد اولیه و تجهیزات تولید (گرانی، نوسانات قیمت، موجود نبودن در بازار و محدودیت در واردات)، تامین نقدینگی و منابع مالی برای سرمایه در گردش، موانع دسترسی به ارز (عدم تثبیت، نوسان سیاست ها و …)، مشکلات و موانع ناشی از اثر مستقیم تحریم ها، بی ثباتی و نارسایی ها در برنامه ریزی و اجرای قوانین و مقررات را ذکر کرده اند.

یا خبرگزاری حکومتی فارس، ۰۷ دی ۱۳۹۱، به نقل از یک مدرس دانشگاه به وجود سه و نیم میلیون فارغ التحصیل دانشگاهی بی کار در ایران اذعان نموده است. این مدرس دانشگاه که در سمینار کارآفرینی در دانشکده فنی و حرفه ای دانشگاه آزاد قزوین سخن می گفت، تصریح نمود: «وجود ۳.۵ میلیون فارغ التحصیل بی کار در ایران نشان می دهد که هیچ رابطه ای بین زندگی تحصیلی و زندگی شغلی در ایران وجود ندارد در حالی که این وضعیت در جهان چنین نیست. علاوه بر این در ایران از هر ۱۰ هزار متقاضی استخدام تنها ۳۲ نفر استخدام می شوند.»

در حالی که در ایران، نهادهای مستقل آمارگیری وجود ندارد؛ دولت نیز یا آمارها را اعلام نمی کند و یا اگر هم اعلام کند، تحریف شده اعلام می کند اما با این وجود، برخی مواقع اخبار و گزارشاتی در لابلای رسانه های دولتی و نیمه دولتی و یا سخنان مقامات و مسئولین حکومت اسلامی به آمارهای اقتصادی، بی کاری، به غارتگری اموال عمومی جامعه توسط ارگان ها و مقامات و مسئولین حکومتی اشاره می شود که در این حد نیز تکان دهنده اند. در زیر به گوشه هایی از این آمارها اشاره می کنیم.

* رتبه ۱۴۰ ایران در کسب و کار!

– ارسلان فتحی پور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در مراسم افتتاحیه هجدهمین نمایشگاه الکتامپ ۲۰۱۲، ضمن اشاره به این موضوع که شاخص کسب و کار کشور ما ۱۴۰ است، گفت: «در حالی که برخی از کشورهایی که از لحاظ صنعت بسیار ضعیف هستند رتبه‌ های بالای کسب و کار را کسب کرده ‌اند کشور ما در رتبه ۱۴۰ قرار گرفته است.»

* سطح تورم

– صندوق بین المللی پول، که مهم ترین ارگان اقتصادی سرمایه داری جهانی است، گزارش سالانه خود در باره میزان تورم در کشورهای جهان را ارائه داده است. بنا بر این گزارش، با رده بندی ١٨۵ کشور جهان از نظر میزان تورم، بلاروس با تورم ۱۸/۶۰ درصدی در رتبه نخست و ایران با تورم ۲/۵۲ درصدی در رتبه چهارم قرار دارند. بنا بر این گزارش ، کم ترین نرخ تورم در این رده بندی به سوئیس مربوط می شود که در سال ۲۰۱۲ بالغ بر منفی ٠،۵ درصد برآورد شده است.

– غلامرضا تاجگردون، نماینده مجلس حکومت اسلامی گفته است: «به تورم ۵۸ درصدی رسیدیم.» به گزارش خبرآنلاین، دوشنبه، ۲۰ آذر ماه ۱۳۹۱، نماینده گچساران در مجلس شورای اسلامی، در نطق میان دستور خود با اشاره به برخی مشکلات حوزه انتخابیه متبوعش، گفت: «… من از استان کهکیلویه و بویر احمد و گچساران سخن می گویم، خطه ای که قریب ۲۰ درصد منابع نفتی و گازی کشور را تامین و بسیاری از مسئولان اجرایی و حتی شما نمایندگان جایگاه این خطه را بر ایران زمین نمی دانید. بیراه نگفتم اگر ادعا کنم که این استان و خطه نفت خیز گچساران تنها خطه نفت خیز کشور است که حتی یک دلار سرمایه گذاری منتج به نتیجه در نفت و گاز در صنایع پایین دستی آن صورت نگرفته است.»

او، ادامه داد: «صدها میلیارد درآمد نفتی مان کجاست؟ چرا با ارزش ترین عایدی مان از منابع نفتی حسرت در اقتصاد باشد؟ تولید کم رنگ و بی رمق، مردم نگران از افزایش قیمت ها و آینده زندگی شان، صف بی کاران طویل تر و نمودار تورم فزاینده تر و دلار های نفتی به واسطه بی لیاقتی برخی از ماها سوخته تر و ریال ما بی ارزش تر و شما دولتیان و ما مجلسیان به فکر آینده سیاسی مان.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به تورم نقطه به نقطه مهرماه گفت: «تورم به نقطه و عدد وحشتناک ۵۸ درصد رسیده است. چه شده و به چه سفره بی کرانی دست یافته اید که در یک سال گذشته قریب به ۱۱ میلیارد ریال صرف سفارش خودرو شده است؟ دعوای این مجلس، مجلس قاجار است و این دولت، دولت رضاخان قلدر است؛ ره به جایی نمی برد و نانی برای ملت نمی شود…»

 

* تشدید تحریم های اقتصادی ایران

– صدای آلمان: اتحادیه اروپا روز جمعه ۲۱ دسامبر ۲۰۱۲ – اول دی ۱۳۹۱، ۱۸ شرکت و سازمان و هم چنین یک شخصیت دیگر ایرانی را به فهرست تحریم ‌های خود علیه ایران اضافه کرد. به موجب گزارش خبرگزاری آلمان، با احتساب ممنوعیت‌ های جدید، شمار شخصیت ‌های ایرانی که نمی ‌توانند به کشورهای عضو اتحادیه اروپا سفر کنند به ۱۰۵ نفر رسیده است.

هم چنین ۴۹۰ شرکت یا سازمان‌ مجاز به انجام معامله در حوزه اتحادیه اروپا نیستند. این تحریم‌ ها در تلاش برای توقف برنامه اتمی ایران وضع شده است. غرب به تولید بمب اتم در ایران مظنون است.

 

* کاهش ۹۹ درصدی ارزش پول ملی

یک اقتصاددان در نشست انجمن اقتصاددانان ایران به بررسی ساختار اقتصادی ایران و ارائه راهکارهایی برای اصلاح آن پرداخت.

به گزارش ایسنا، آدینه، ۱ دی ماه ۱۳۹۱، دکتر محمود قنادان در این جلسه با بیان این که باید برای اصلاح ساختار اقتصادی کشور چندین مورد را به دقت مورد مطالعه قرار داد، اظهار کرد: در این زمینه مشکلات و ظرفیت‌ های اقتصادی، پوشش ‌های مشترک علم اقتصاد و فلسفه، خصلت ‌ها و توان مندی ‌های کشور و یا نقاط ضعف اقتصادی با توجه به نیاز امروز جامعه از اهمیت قابل توجهی برخوردار بوده و باید مورد کاوش قرار گیرند.

وی، در ادامه با اشاره به برخی از آسیب های اقتصادی کشور بر حفظ ارزش پول ملی به عنوان پایه و اساس اقتصاد تاکید کرد و افزود: حدود چهار دهه گذشته بیش از ۹۹ درصد از ارزش پول ملی ما کاسته شده است این در حالی است که اگر نگاهی به سایر اقتصاد های دنیا بیندازیم نشان می دهد همه کشورها به جز زمانی که ممکن است بر حسب اتفاق ارزش پول خود را به دلایل اقتصادی کاهش دهند که چنین موردی نیزبه ندرت پیش می آید…

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران، هم چنین به برخی از زمینه هایی که در اقتصاد به صورت سنت در آمده است، اشاره کرد و گفت: با وجود آن که انتظار سود و بهره با نرخ ۱۰ تا ۲۰ درصد در میان مردم رواج پیدا کرده اگر بگوییم که در علم اقتصاد باید این نرخ بین صفر تا دو درصد باشد برای آن ها بسیار عجیب خواهد بود این در حالی است که این مساله با بیان این که عده ‌ای برای گذران امور به سود حاصل از سرمایه گذاری نقدینگی خود در بانک‌ ها نیاز دارند توجیه می ‌شود در حالی که این امر با علم اقتصاد مغایرت دارد.

* نرخ خط فقر یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان

خبرگزاری پانا، شنبه ۲ دی ماه ۱۳۹۱، نوشت: عضو شورای عالی کار خط فقر واقعی در کشور را یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام کرد و افزود: ستاد دست مزد باید نرخ تورم را واقعی تعیین نموده و تمامی شاغلانی که زیر خط فقرحقوق می گیرند، از پرداخت مالیات معاف شوند .

اولیاء علی بیگی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی پانا، با اشاره به دریافت ۱۰ تا ۱۵ درصدی مالیات از حقوق بگیران، گفت: دولت باید خط فقر واقعی را اعلام کند که براساس آخرین گزارش‌ ها این نرخ حدود بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برآورد می شود.

او، اضافه کرد: هزینه های درمان، پوشاک، آموزش و غیره برای یک خانواده چهار نفره حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برآورد می شود بنابراین، مرکز آمار باید آماری رسمی در این زمینه ارایه دهد تا در تعیین نرخ دست مزد نیز مورد استفاده قرار گیرد .

او، تاکید کرد: دولت باید به عنوان عضوی از شورای عالی کار کارگرانی را که زیر خط فقر حقوق پرداخت می کنند از پرداخت مالیات معاف کند.

اما آیا این راهکارهای ارایه شده از سوی علی بیگی، برای جبران فاصله بسیار بالای حقوق کارگران و کارمندان که چیزی بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان است کافی است؟

 

* نمونه هایی از فساد اقتصادی در حکومت اسلامی و دزدی های مقامات حکومتی

پرونده فساد مالی سه هزار میلیارد تومانی که از آن به «بزرگ ترین اختلاس در تاریخ ایران» یاد می شود مربوط به اتهامات فردی به نام «مه آفرید امیر خسروی» صاحب مجموعه «گروه امیر منصور آریا» است.

او، متهم شده که با استفاده از نفوذ خود و همکاری برخی افراد از جمله مقام‌ های دولتی و نمایندگان مجلس اقدام به باز کردن اعتبارنامه‌ های بازرگانی (ال‌سی‌های) جعلی و دریافت وام‌ های کلان بانکی کرده ‌است.

این اختلاس به یکی از جنجال های بزرگ در تاریخ جمهوری اسلامی ایران دامن زد و واکنش های گسترده ای را در محافل سیاسی و رسانه ای به دنبال داشت. در حالی که دولت محمود احمدی نژاد مدعی بود برای نخستین بار این اختلاس را کشف کرده و در آن نقشی نداشته است، ولی اصول گرایان منتقد دولت و رسانه های وابسته به آن نزدیکان رییس جمهوری، به ویژه اسفندیار رحیم مشایی، رییس دفتر او را به دست داشتن در آن متهم کردند.

– فارس، ۱۰ آذر ۱۳۹۱، نوشت: یک مقام آگاه از مفقود شدن چندین میلیون دلار پول در یکی از بانک‌ های خصوصی خبر داد و گفت: ظاهرا این پول برای واریز شدن به حسابی در اختیار یک صراف و واسطه قرار گرفته بود.

این مقام مسئول در گفتگو با فارس، اظهار داشت: بر اساس مستندات پرونده‌ ای که توسط یکی از نهادهای قانونی و نظارتی در دست بررسی است، مبلغی حدود ۵ میلیون دلار در یکی از بانک‌ های کشور مفقود شده است. 

* گم شدن ده هزار میلیارد تومان بودجه درمانی

– موضوع ناپدید شدن ۱۰ هزار و پانصد میلیارد تومان بودجه درمانی در مجلس شورای اسلامی مورد بحث قرار گرفت و رییس کمیسیون بهداشت و درمان از عدم اختصاص درآمدهای ناشی از هدف مندسازی یارانه ها به حوزه سلامت و عدم اختصاص ارز مرجع به واردات دارو و تجهیزات پزشکی اعتراض کرد.

– بازتاب: چرا ۳۸ میلیارد دلار به دبی و چین فرستاده شد؟ علی مطهری، نماینده تهران و طراح سئوال از احمدی نژاد که با حکم حکومتی، یعنی با فرمان سیدعلی خامنه ای متوقف شد امروز در مجلس و در قالب نطق میان دستور به موارد مهمی از تخلفات ارزی دولت اشاره کرد و از دولت خواست که نسبت به این مسایل پاسخ گو باشد.

او، در نطق پیش از دستور این نماینده مجلس، گفت: … چرا در سال ۱۳۹۰ که نشان می ‌داد در سال ۹۱ ذخایر ارزی قابل مدیریت ما محدود است ۴/۱۱ میلیارد دلار ارز کشور بدون دستورالعمل قانونی، برای فروش در دوبی به ۱۸ صراف داده شد که ۵ تن از این صرافان ۸۰ درصد این مقدار ارز را دریافت کردند و در نتیجه یک رانت‌ خواری بزرگ صورت گرفت ؟ سرنوشت ۲۷ میلیارد دلار ما در چین با سود ۱ درصد چه خواهد شد؟ این در حالی است که دیوان محاسبات چند ماه قبل از تحریم بانک مرکزی طی نامه‌ ای به رییس ‌جمهور هشدار لازم را داده بود.

مطهری، هم چنین پرسید: چرا بانک مرکزی بر فروش ارز توسط بانک ها نظارت نداشته و در نهایت اقدام به برداشت از حساب آن ها کرده است؟ چرا شرکت پالایش و پخش فراورده‌ های نفتی ایران معادل ریالی مبلغ ۲۵۰۶ هزار دلار و ۹۳۵ هزار یوروی حاصل از فروش فراورده‌ های نفتی به شرکتی در فرودگاه امام را به نرخ مرجع دریافت کرده و در نتیجه این شرکت شش میلیارد تومان سود ناشی از رانت برده است؟ چرا در شرایط اقتصاد مقاومتی، در هفت ماه اول سال ۹۱ بیش از ۲۳ هزار خودروی لوکس خارجی به قیمت پانصد میلیون دلار تنها توسط بیست شخص حقوقی و حقیقی وارد شده به طوری که ۱۳ درصد نسبت به سال ۹۰ افزایش داشته و بخش اعظم ارز مصرفی آن با نرخ مرجع محاسبه شده است؟ آیا این ها رانت خواری نیست و چگونه با شعار عدالت گستری دولت سازگار است؟

* شایعه‌ خروج ۲۰۰ میلیارد ‌از ‌وزارت ‌کشور

– رییس سازمان بازرسی کشور، گفت: بی ‌تقوایی برخی موجب شد شایعه خروج ۲۰ و حتی ۲۰۰ میلیارد تومان از وزارت کشور مطرح شود. به گزارش فارس، پنج شنبه، ۳۰ آذر ماه ۱۳۹۱، حجت‌الاسلام مصطفی پورمحمدی چهارشنبه شب در جمع طلاب کرمانی حوزه علمیه قم در پاسخ به سئوالی مبنی بر سوابق خود در وزارت اطلاعات ابراز کرد: نخستین سمت من در این وزارتخانه معاونت در بخش ضد جاسوسی بود که پرونده‌ های زیادی در آن دوران مورد بررسی قرار گرفت.

وی بیان داشت: در ارتباط با بحث تخلف مالی در وزارت کشور مساله این است که برخی از کارکنان این وزارتخانه درخواست وام داشتند و این در حالی بود که بر اساس قانون تعاون مجوز اعطای وام برای تامین مسکن وجود داشت و پس از این که درخواست مربوط به این وام دریافت شد موافقت با آن صورت گرفت و بعد از آن هم مهلت سه ماهه‌ ای به آن‌ ها دادم و طی همین مدت از سمت وزارت کشور عزل شدم بنابراین وام ‌ها بر اساس قانون اعطا شده اما بی ‌تقوایی برخی موجب شد شایعه خروج ۲۰ و حتی ۲۰۰ میلیارد تومان از وزارت کشور مطرح شود.

* وام قرض الحسنه ۱۰۰ میلیاردی وزیر کار به خودش!

– خبرگزاری مهر، ۲۵ آذر ۱۳۹۱، گزارش داد که یک نماینده مجلس از شیخ الاسلامی، وزیر کار درباره وام قرض الحسنه ۱۰۰ میلیاردی او به خودش و نیز اختصاص پاداش ۵۰ و ۱۸ میلیون تومانی از سوی وزیر به ۲ تن از معاونانش سئوال کرده است.

به گزارش مهر، احمد بخشایشی اردستانی موضوع سئوال خود از عبدالرضا شیخ الاسلامی وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی را مسائل داخلی وزارتخانه خواند و اظهار کرد: باتوجه به این که وزیر مسئول کار کشور است و طبقه متوسط به پایین مشکل کار دارند و از این موضوع رنج می برند، چه کسی باید پاسخ گوی شرایط موجود باشد.

نماینده اردستان در مجلس، با بیان این که وزیر کار باید فخر دولت باشد، نه مایه سرافکندگی آن، تصریح کرد: مشکلات زیادی در داخل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی وجود دارد، از جمله این که لیست ۵۰ نفره ای وجود دارد که هم دانش جو هستند و هم مدیرکل؛ این موضوع به لحاظ قانونی اشکال دارد.

او، دریافت وام قرض الحسنه ۱۰۰ میلیاردی از سوی شیخ الاسلامی و تشکیل مرکز تعاون در یکی از معاونت های وزارتخانه که لابی هایی در آن صورت می گیرد و اختصاص پاداش ۵۰ و ۱۸ میلیون تومانی از سوی وزیر به ۲ تن از معاونانش را از دیگر محورهای سئوالات خود از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خواند.

* اعتراف آخوندها به رشوه گرفتن‌ های‌ کلان دولتی‌ ها

سخن ران «بیت رهبری»: رشوه گیری میلیاردی در وزارت نفت، احمدی نژاد از خانم مرکل یاد بگیرد. حجت الاسلام ناصر نقویان، در سخن رانی اخیر خود در دانشگاه تربیت مدرس، با انتقاد از برخی نابسامانی ها گفت: یکی از دوستان بنده برای این که پروژه‌ ای را در وزارت نفت انجام دهد، مجبور شد به یکی از معاونین یا مدیران کل آن وزارتخانه، مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون تومان رشوه بدهد و من وقتی کپی چک مربوط به آن رشوه را به آقای پورمحمدی، رییس سازمان بازرسی کل کشور نشان داده و ایشان را در جریان آن موضوع قرار دادم، ایشان در جواب گفتند: ای بابا! اینجور چیزها که در مملکت بسیار است.

به گزارش بازتاب، ۶ دی ۱۳۹۱، او در ادامه با انتقاد شدید از این وضعیت اظهار داشت: «جوانی که به دلیل ضعف مالی نمی ‌تواند ازدواج کند برطبق سیره حکومتی امیرالمؤمنین علیه السلامحکومت موظف است تا او را به تزویج درآورد، آن وقت شما آن جوان بیچاره را که از بی کاری و فقر برای بقای خودش به زورگیری رو آورده را می‌ گیرید و می‌ چرخانید و مجازاتش می‌ کنید اما چشم تان را بر این خلاف‌ های سنگین که عامل اصلی شکل ‌گیری جرائم خرد در جامعه است می ‌بندید.»

«چرا صدر اعظم آلمان شوهرش را از سوار شدن در هواپیمای دولتی منع می‌ کند ولی این آدم که شعار ساده‌ زیستی می ‌داد با ۱۲۰ نفر از دوستان و بستگانش به سفر نیویورک می‌ رود…»

– به گزارش رادیو فرانسه، آیت الله صادق آملی لاریجانی در گفتگو با گروهی از صاحبان سرمایه، بارها به وجود تضاد و برخورد میان دستگاه قضایی و دولت اشاره کرد و بدون نام بردن از محمود احمدی ‌نژاد، او را به سوء استفاده از قدرت متهم کرد. لاریجانی، گفت که «ما لیستی از افرادی داریم که در قوه مجریه و بانک ‌ها رشوه‌ های کلان گرفته‌ اند اما خود را به نفهمی می ‌زنند در حالی که مردم فساد را فهمیده‌اند…»

روز یک شنبه ۳ دی ماه ۱۳۹۱، آیت الله صادق آملی لاریجانی، رییس قوه قضائیه حکومت اسلامی در جلسه اتاق بازرگانی ایران و در حضور گروهی از سرمایه‌ داران گفت: «بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور ناشی از عدم اجرای صحیح قانون است به گونه ‌ای که گاهی دستگاه‌ های اجرایی به جهت قدرتی که دارند قانون را به نحوی که خود می‌ خواهند اجرا می‌کنند…»

او، طی سخنان خود چندین بار از سرمایه ‌داران و کارآفرینان دفاع کرد و گفت: «استراتژی دستگاه قضایی این نیست که با سرمایه و سرمایه دار مخالفت کنند… حتی نظر اسلام نیز این گونه نیست چنین تصوراتی مبنی بر مخالفت با سرمایه دار مربوط به گرایش‌ های ماتریالیستی اوایل انقلاب است…»

صادق لاریجانی، از جمله گفت: «اگر کسانی حاضر شوند با دادن رشوه ‌های کلان به دستگاه‌ های اجرایی، تشکیلات را به سمتی ببرند که به امنیت اقتصادی کشور آسیب بزنند، در این مورد دستگاه قضایی اقدام خواهد کرد.»

لاریجانی سپس صریحا کسانی را در دولت به رشوه گرفتن متهم کرد و گفت: «در جریان رسیدگی به پرونده جرائم عدیده‌ ای کشف شد به گونه‌ ای که هم اکنون ما لیستی از افرادی داریم که در قوه مجریه و بانک‌ ها رشوه‌ های کلان گرفته ‌اند اما خود را به نفهمی می‌ زنند در حالی که مردم فساد را فهمیده ‌اند… شما چگونه آن را نمی ‌فهمید؟…»

* گرانی سرسام آور کالاهای ضروری مردم

– خبرگزاری ایلنا روز چهارشنبه، ۲۹ آذر گزارش داد، هم اکنون قیمت آجیل در بازار تهران به نسبت سال گذشته صد در صد افزایش یافته و بهای پسته‌ درجه یک به کیلویی ۶۰ هزار تومان رسیده است.

به گزارش ایلنا، قیمت میوه در نقاط مختلف تهران متفاوت بوده و بهای هر کیلو هندوانه از ۲۵۰۰ تومان تا ۴ هزار تومان متغیر است. برخی از آجیل‌ فروش‌ های مرکز تهران به ایلنا گفته ‌اند به علت گرانی حجم خرید شهروندان به نسبت سال پیش کاهش یافته است.

در تهران هر کیلوگرم انار شیراز ۴۸۵۰ تومان، لیمو شیرین ۱۹۵۰ تومان، پرتقال جنوب ۲۸۰۰ تومان و خرمالو ۴۲۰۰ تومان به عنوان حداقل قیمت در مغازه های سطح شهر ارائه می شود.

– قیمت ماهی سفید به ۱۰۰ هزار تومان رسید. خبرگزاری حکومتی فارس که یکی از رسانه های وابسته به ارگان های امنیتی حکومت اسلامی است؛ گزارش کرده که ماهی سفید روز شنبه ۱۸آذر ۹۱، در بازار رشت «از ۲۵ هزار تا ۱۰۰ هزار تومان عرضه شد و بسیاری از خریداران با شنیدن نرخ این ماهی تنها با حسرت از کنارش گذشتند.»

فارس، در بخش دیگری از گزارش خود به نقل از چند نفر نوشته که تهیه ماهی سفید «تنها در خواب» ممکن است… گوشت٬ لبنیات٬ حبوبات و بسیاری از مایحتایج اولیه مردم در ۹ ماه گذشته چنان افزایش قیمت داشته ‌اند که گروهی از شهروندان ناچار به حذف برخی از این کالا‌ها از سبد مصرفی خود شده‌ اند.

– افزایش ۱۶۳ درصدی قبض تلفن و ۵۰ درصدی اینترنت

– خبرگزاری فارس ۲۸/۵/۱۳۹۱، نوشت: «نان و پنیر هم از سفره برخی مردم برچیده شد.» با توجه به افزایش ۳۰ درصدی قیمت نان در سال جاری و از طرفی رشد ناگهانی محصولات لبنی در کشور که برخی آن را مربوط به افزایش قیمت علوفه دامی و کنستانتره مطرح می ‌کند (که البته باید ریشه این موضوع را نیز بررسی کرد)، باید در نظر داشت که نان و پنیر که یکی از ساده ‌ترین و فقیرانه‌ ترین غذاهای ایرانی به حساب می ‌آمد نیز از سفره برخی از ایرانیان برچیده شد و شاید در حسرت تکه نانی و پنیری باید روزهای گرم تابستان شان را سپری کنند.

غلامعلی حیدری، کارگر ساختمانی که برای خرید نان به مغازه نانوایی مراجعه کرده، گفت: قبل از گرانی نان می‌ توانستیم حداقل تعداد بیش تری نان بخریم و با مقداری پنیر و یا تخم مرغ وعده‌ ای از ناهار و شام خود را طی کنیم اما در حال حاضر با توجه به گرانی این دو محصول در خرید نان هم مشکل داریم.

فرزانه عسگری، زن خانه‌ داری نیز که در صف نانوایی عجله برای خرید نان دارد که سریع‌ تر آن را به سفره فرزندانش که هر کدام راهی کلاس‌ های تابستانه هستند و گویا از گزافی قیمت‌ های کلاس‌ های فرهنگی و ورزشی تابستانه نیز دل پری دارد، از عدم کیفیت نان شکایت می‌ کند، گفت: وقتی نان به این گرانی را می‌ خریم انتظار نداریم که بیش از یک سوم آن را یا به دلیل خمیره بودن کنار آن یا برشته بودن بیش از حد وسط آن و خرد شدنش کنار بریزیم و قابل مصرف نباشد.

– خبرگزاریفارس، ۶ دی ۱۳۹۱، نوشت: رییس اتحادیه کشوری لوازم خانگی از افزایش ۲۵۰ درصدی قیمت برخی کالاهای داخلی خبر داد و گفت: شرکت ‌های تولید‌ی دو فهرست با دو قیمت متفاوت تهیه می ‌کنند.

محمد طحان‌ پور، گفت: واردات لوازم خانگی هم چنان ممنوع است و تنها کالایی که می‌تواند وارد کشور شود، کولر گازی است. وی افزود: لوازم خانگی وارداتی از ابتدای سال تاکنون افزایش قیمت ۵۰ تا ۶۰ درصدی و لوازم خانگی داخلی افزایش قیمت ۶۰ تا ۱۰۰ درصد داشته‌ اند.

طحان ‌پور، گفت: کولر آبی نسبت به شهریور ماه سال جاری ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است. او، افزود: برخی برندهای داخلی لباس شویی افزایش قیمت ۲۰۰ تا ۲۵۰ درصد داشته‌ اند، به طوری که یک لباس شویی ۶ کیلویی خیلی لوکس خیلی مدرن خارجی ۱۰۰ هزار تومان ارزان ‌تر از نوع داخلی است.

 

* افزایش واردات

– طی ۸ ماهه سال ۹۱ واردات سیگار ۳۹/۴۴ درصد افزایش ارزشی و ۱۱/۱۲۳ درصد افزایش وزنی داشته است.

به گزارش ایلنا، ۲۵ آذر ۱۳۹۱، بر اساس آمار گمرک حکومت اسلامی ایران، طی ۸ ماهه سال ۹۱ میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی بدون احتساب میعانات گازی رقمی به ارزش ۲۱ هزار و ۶۷۵ میلیون دلار بوده است و ارزش کل واردات در مدت یاد شده معادل ۳۷ هزار و ۳۶۵ میلیون دلار بوده که با مقایسه این ارقام تراز بازرگانی خارجی با کسری ۱۵ هزار و ۶۹۱ میلیون دلار مواجه بوده است. بر این اساس صادرات و واردات آبان ۹۱ نسبت به آبان سال گذشته به ترتیب ۲/۱ و ۹/۳ درصد رشد داشته است.

شایان ذکر است، در این مدت ۷۲۶ میلیون دلار خشک بار به ۲۳ کشور اروپایی و آسیایی از جمله هندوستان، انگلستان، ایتالیا، المان و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۷ و نیم درصد رشد داشته است.

هم چنین طی هشت ماهه سال ۹۱ حدود ۱ هزار و ۲۶۱ تن انواع پوشاک به ارزش ۱۴ هزار و ۴۸۰ هزار دلار از سه کشور امارات متحده عربی، چین و ایتالیا وارد کشور شده است.

واردات این کالاها نسبت به سال قبل ۹۹ درصد کاهش وزنی و ۴۲/۱۰ درصد افزایش ارزشی داشته است. طی این مدت حدود ۷ هزار و ۵۷۹ تن سیگار به ارزش ۷۹ هزار و ۵۲۷ هزار دلار وارد کشور شده که واردات این محصول نسبت به سال قبل ۱۱/۱۲۳ درصد افزایش وزنی و ۳۹/۴۴ درصد افزایش ارزشی داشته است.

آمار گمرک ایران حاکی از واردات بیش از ۲۷ هزار دستگاه خودروی سواری لوکس به کشور طی هشت ماه نخست سال جاری است که این میزان واردات نسبت به مدت مشابه در سال قبل رشد ۶/۹ درصدی را نشان می دهد. 

* رکود و تعصیلی کارخانه ها و کارگاه ها و بی کار سازی های وسیع

– رییس اتاق صنعت، معدن و تجارت حکومت اسلامی در استان کردستان از تعطیلی صدها واحد تولیدی در این استان خبر داد. برپایه این گزارش، این کارگزار حکومتی اعلام کرد در حال حاضر با توجه به رکود پول کشور، سرمایه در گردش صنایع به یک سوم تقلیل یافته و قدرت خرید اجناس و مواد اولیه کاهش چشم گیری داشته است. او، هم چنین افزود عدم همکاری بانک ها و بالا بودن سود وام ها رمق از واحدهای صنعتی گرفته و در حال حاضر از هزار واحد تولیدی در استان کردستان بیش از ۴۲۰ واحد آن تعطیل است.

– ایسنا، ۱۳۹۱/۶/۱۹، نوشت: معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در نشستی خبری از کاهش ۳۸ درصدی تولید انواع خودرو در کشور در پنج ماهه نخست ۱۳۹۱ خبر داد و گفت: احتمال افزایش قیمت خودرو براساس مستندات ارائه شده از سوی خودروسازان وجود دارد.

محسن صالحی‌نیا افزود: در پنج ماهه نخست امسال در مجموع حدود ۴۰۵ هزار دستگاه انواع خودرو در کشور تولید شد که این رقم نسبت به مدت مشابه در سال قبل که ۶۲۰ هزار دستگاه بود که کاهش ۳۸ درصدی را نشان می ‌دهد.

او، با اشاره به این‌ که در تلاشیم تولید خودرو در نیمه دوم سال به حالت طبیعی آن برگردد، گفت: در پنج ماهه نخست امسال تولید محصولاتی مانند کاتد مس، شمش آلومینیوم، روغن نباتی، پودر شوینده، لاستیک خودرو و محصولات پتروشیمی نیز با کاهش مواجه شد.

معاون امور اقتصادی و صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت هم چنین با اشاره به این که هم اکنون ارز مورد نیاز صنایع به غیر از کالاهای اساسی و دارو با نرخ غیر مرجع تامین می‌ شود، گفت: امیدواریم با راه اندازی بورس ارز صنایع بتوانند نیاز ارزی خود را براساس نرخ رقابتی و به اندازه کافی تامین کنند.

– ادامه روند فعلی صنایع گلپایگان را با خطر تعطیلی مواجه می‌کند «تنها ۲۰ درصد ماشین آلات واحدهای تولیدی گلپایگان به روز هستند و بقیه به دلیل نداشتن نقدینگی توانایی به کار گرفتن تکنولوژی روز را ندارند.»

رییس خانه صنعت، معدن و تجارت گلپایگان با اشاره به اشتغال حدود ۵ هزار نفر در ۱۴۰ واحد تولیدی این شهرستان، گفت: این واحد‌ها به علت نداشتن نقدینگی، واردات بی ‌رویه، عدم دریافت مطالبات، نوسانات قیمت و تصمیمات غیرکار‌شناسانه با کم تر از ظرفیت خود کار می ‌کنند و با ادامه این روند با خطر تعطیلی مواجه می‌ شوند.

رییس خانه صنعت، معدن و تجارت شعبه گلپایگان خودرو سازی، قطعه سازی، صنایع شیمیایی، پتروشیمی، پلیمری و سنگ را از دیگر صنایع فعال در شهرستان گلپایگان عنوان کرد و گفت: بروکراسی اداری، مانع گسترش سرمایه گذاری در بخش صنایع شهرستان گلپایگان شده است.

حسینی با بیان این که تنها ۲۰ درصد ماشین آلات واحدهای تولیدی این شهرستان به روز هستند، اظهار کرد: بقیه به دلیل نداشتن نقدینگی توانایی به کار گرفتن تکنولوژی روز را ندارند.

– سه هزار قالی باف در خراسان رضوی بی کار شدند. به گزارش خبرنگار ایلنا از مشهد، شنبه، ۲۵ آذر ماه ۱۳۹۱، معاون اشتغال و خودکفایی کمیته امداد امام خمینی خراسان رضوی در حاشیه نشست مشترک کار‌شناسان فرش، با اشاره به این که هر دار قالی برای ۳ نفر ایجاد اشتغال می ‌کند، ادامه داد: در این نشست برنامه سهمیه ‌ای برای هر شهرستان و برای فعال کردن و تولید فرش در ادامه سال جاری و سال ۹۲ تدوین شد تا از این پس شاهد افزایش تولید فرش و دارهای فعال قالی در بین مددجویان این اداره باشیم.

محسنی، ضمن اشاره به یک هزار و۶۰۰ دار قالی فعال در سال های پیش از ۸۹، اظهار کرد: دارهای فعال قالی در سال های قبل از ۸۹ یک هزار و۶۰۰ مورد بوده است که این تعداد در سال جاری به ۶۰۰ مورد کاهش یافته است.

– تعطیلی ۶ هزار آموزشگاه فنی و حرفه ای در دو سال گذشته. نایب رییس کانون انجمن صنفی آموزشگاه ‌های آزاد فنی و حرفه‌ ای کشور با اشاره به وضعیت آموزشگاه‌ های آزاد فنی و حرفه‌ ای اظهار داشت: ۱۷ هزار آموزشگاه فعال در سطح کشور وجود دارد که طی دو سال گذشته این تعداد به ۱۱ هزار آموزشگاه تقلیل یافته است.

رحیم عابدی، ادامه داد: در این مدت بیش از ۶ هزار آموزشگاه تعطیل شدند که بیش تر آن ها در حرفه ‌های صنعتی فعالیت می ‌کردند.

به گزارش فارس، ۲۴ آذر ماه ۱۳۹۱، عابدی با بیان این که بیش از ۵ هزار و ۵۰۰ آموزشگاه آزاد در استان تهران وجود دارد، تصریح کرد:‌ عملا کم تر از ۳ هزار آموزشگاه فعال در این استان مشغول فعالیت هستند.

– ایلنا، ۲۲ آذر ۱۳۹۱: رییس انجمن صنایع همگن ریخته‌ گری خانه صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان با اشاره به این که اغلب واحدهای ریخته ‌گری استان اصفهان با حدود ۶۰ درصد ظرفیت خود کار می ‌کنند، گفت: «در واحدهای ریخته ‌گری استان اصفهان ۵۰۰۰ کارگر مستقیم و ۸ هزار و ۵۰۰ نفر به طور غیرمستقیم مشغول به فعالیت هستند.»

– کلمه، ۸ آذر ۱۳۹۱، نوشت: از ۷۰۰۰ هزار کارگر که سال گذشته در شهرک صنعتی پرند کار می ‌کردند، تنها ۳۸۸۰ کارگر باقی مانده ‌اند. برخی مدیران صنعتی این شهرک صنعتی به سایت اقتصاد ایرانی اظهار داشتند تنها با ۲۰ درصد توان واقعی خود فعالیت می ‌کنند. براساس گفته یکی از کارخانه داران این شهرک صنعتی، واحدهای صنعتی بین ۵۰ تا ۷۰ درصد کارگران خود را تعدیل کرده‌ اند.

* افزایش بی کار زنان

– افزایش ۵ درصدی نرخ بی کاری زنان. دبیرکل خانه کارگر با بیان این که در سال ۹۰ نسبت به سال ۸۵، ۵ درصد در زنان نرخ بی کاری افزایش داشته است، نرخ مرکز آمار را غیرمنطقی اعلام کرد.

علیرضا محجوب در گفتگو با ایلنا، یک شنبه، 12 آذر ماه 1391، با اشاره به این که بسیاری از پروژه های دولت در طی ۵ سال گذشته با مشکل و چالش جدی در زمینه بودجه مواجه شده اند گفت: نه تنها مشکل بی کاری درطی ۵ سال گذشته کاهش پیدا نکرد، بلکه مجموع بی کاران نیز بیش از مقدار پیش بینی اعلام شده از کارشناسا ن افزایش یافت.

او، با اشاره به این که دولت به ارائه داده های صحیح نمی پردازد، اظهار داشت: وقتی آمار بی کاران ۱۵ تا ۲۵ سال بالای ۲۵ درصد است، دولت تنها به ۱۱ درصد بی کاری عامه اشاره می کند.

محجوب، تصریح کرد: در مجموع کارنامه دولت در زمینه ایجاد فرضت های شغلی و ارتقاء جایگاه اقتصادی ایران ناموفق بوده است.

* آمار شاغلان کشور و رقم بالای بی کار جوانان

– به گزارش مهر، ۳ دی ۱۳۹۱، از کل ۲۰ میلیون و ۵۱۰ هزار نفر شاغل سال ۹۰ تعداد ۳ میلیون و ۸۰۹ هزار نفر در بخش کشاورزی، ۶ میلیون و ۸۴۶ هزار نفر در بخش صنعت و ۹ میلیون و ۸۵۳ هزار نفر نیز در بخش خدمات فعالیت داشته اند.

با این که جمعیت جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله در فاصله ۷ سال گذشته از ۱۶ میلیون و ۷۲۰ هزار نفر سال ۸۴ به ۱۴ میلیون و ۸۷۶ هزار نفر در سال ۹۰ کاهش یافته است، اما به دلیل تمرکز کارجویان اصلی کشور در این گروه سنی، نرخ بی کاری این گروه سنی هم چنان بالا و حائز اهمیت است.

در سال ۸۴ نرخ بی کاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله ۳/۲۳ درصد بوده که این میزان با طی نوساناتی در سال ۸۹ تا ۷/۲۸ درصد اوج گرفت و در سال گذشته به ۵/۲۶ درصد رسیده است.

 

* بی کاری ۸۰۰ هزار کشاورز

اعتدال، ۳ دی ۱۳۹۱، نوشت: شنیده شد که سهم کشاورزان در اشتغال کشور طی ۸ سال اخیر ۴/۷ درصد کاهش یافت که حاکی از بی کاری حدود ۸۰۰ هزار کشاورز طی این سال‌ هاست.

تسنیم نوشت: با بررسی تفکیکی گزارش‌ های مرکز آمار ایران طی سال ‌های ۸۴ تا ۹۱ در فصول تابستان به نتایج تازه‌ ای درباره سهم بخش ‌های مختلف در میزان اشتغال ‌زایی در کشور دست یافته است، از جمله این که سهم بخش کشاورزی در ایجاد اشتغال طی این ۸ سال ۴/۷ درصد کاهش یافته است.

در حالی که در سال ۸۴ بیش از ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در حوزه کشاورزی فعال بوده‌ اند، تازه ‌ترین گزارش مرکز آمار ایران حاکی است، در فصل تابستان امسال تعداد کشاورزان کشور به ۴ میلیون و ۳۴۳ هزار نفر کاهش یافته است که از کاهش حدود ۸۰۰ هزار نفری اشتغال در بخش کشاورزی خبر می ‌دهد.

* نرخ بی کاری در ۲۰ استان ایران افزایش یافت

– خبرگزاری تسنیم، ۱ دی ماه ۱۳۹۱، نوشت : نرخ بی کاری در تابستان سال ۹۱ در مقایسه با تابستان گذشته در ۲۰ استان افزایش، ۱۰ استان کاهش و یک استان ثابت مانده و استان فارس با بی کاری ۲/۲۱ درصد رکورددار است.

جزئیات نرخ بی کاری در ۳۱ استان کشور نشان می دهد، استان فارس با نرخ بی کاری ۲/۲۱ درصد بالاترین رکورد را دارد و بعد از آن، استان لرستان با ۵/۲۰ درصد در ربته دوم قرار دارد. پایین ترین نرخ بی کاری با ۳/۶ درصد در استان خراسان جنوبی مشاهده شده است.

بر اساس گزارش جدید مرکز آمار، مقایسه نرخ بی کاری در ۳۱ استان در مقایسه با تابستان سال جاری و گذشته نشان می دهد، نرخ بی کاری در بوشهر ثابت مانده، در ۱۰ استان شامل البرز، ایلام، چهارمحال و بختیاری، سمنان، سیستان و بلوچستان، کردستان، گیلان، مازندران، هرمزگان و همدان کاهش یافته و در ۲۰ استان دیگر افزایش یافته است.

* کارگران قراردادی

– رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی سراسر کشور از اخراج یک میلیون کارگر قراردادی از ابتدای سال جاری تاکنون در واحدهای تولیدی کشور خبر داد. فتح‎ الله بیات، در گفتگو با خبرنگار راه دانشجو، ۱۲ آذر ۱۳۹۱، تعداد کارگران قراردادی را ۸ میلیون نفر در سراسر کشور اعلام کرد و خاطرنشان ساخت: هم ‌اکنون اکثر واحدهای تولیدی کشور به مواد اولیه وارداتی وابسته هستند از این رو با افزایش فشارهای تحریم از ابتدای سال جاری تاکنون این واحدهای تولیدی به تبع توقف تولیدات خود مجبور به اخراج کارگران قراردادی شده ‌اند.

او، با اشاره به وضعیت اسفناک کارگران در واحدهای تولیدی سراسر کشور تصریح کرد: فارغ از کارگران اخراج شده کارگرانی هم که در واحدهای تولیدی فعالیت می کنند که حقوق معوقه خود را هر ۴ ماه یک بار از کارفرمایان دریافت می کنند.

* نمونه هایی از اعتراضات کارگری در هفته های اخیر

– محمد گودرزی، دبیر خانه کارگر بروجرد، ۲۰ آذر ۱۳۹۱ به خبرگزاری ایلنا، گفت: «کارخانه زاگرس خودرو بروجرد به سبب افزایش مشکلات مالی، تعطیل و ۴۰۰ کارگر آن با وجود سه ماه حقوق معوقه بی کار شدند.»

فقط در آبان ماه سال جاری چندین اعتصاب کارگری به وقوع پیوست. کارگران معترض در اعتصابات و تجمعات اعتراضی پراکنده ای در سراسر کشور، از تجمعات اعتراضی روبروی مجلس گرفته تا اعتصابات در کارخانه های پتروشیمی و…

در هفته گذشته چندین تجمع اعتراضی مقابل مجلس صورت گرفت. جمعی از کارگران اصفهانی در اعتراض به گران فروشی شرکت ماموت دیزل روز یک شنبه جلوی درب شمالی مجلس تجمع کردند. شرکت مذکور در نمایشگاه بین المللی تخفیف ویژه ‌ای برای کشنده‌ های پیش فروش شده که با ارز مرجع وارد شده بود در نظر گرفته است ولی اکنون با بالا رفتن نرخ ارز قصد فروش این کشنده‌ ها را با قیمت ارز آزاد دارد.

– کارگران نساجی مازندان، دو روز مداوم در اعتراض به تعطیلی این کارخانه و بی کاری شان مقابل مجلس تجمع اعتراضی برگزار کردند. این کارگران مازندرانی که تعداد آن ها حدود ۱۰۰ نفر می شد بر خواسته ‌های خود مبنی بر پرداخت ۲۷ ماه مطالبات معوقه ۸۰۰ کارگر باقی مانده‏، پرداخت سنوات کارگران بازنشسته و هم چنین روشن شدن وضعیت سوابق بیمه ‌ای خود تاکید کردند. یکی از کارگران نساجی مازندران با اشاره به ۱۰ سال سابقه کاری خود در این واحد تولیدی به ایلنا گفت: انباشته شدن حجم مطالبات معوقه در کنار تعطیلی کارخانه باعث شده تا خانواده‌ های آن‌ ها بیش از هر زمان دیگری در معرض آسیب ‌ها و ناهنجاری‌ های اجتماعی قرار گیرند. در بسیاری از خانواده‌ ها دیگر حرف ما اعتبار ندارد، خود من مانند بسیاری دیگر از همکارانم از زور بی ‌پولی مجبور به دریافت فطریه و کفاره قوم و خویش هستم.

– بیش از یک صد و پنجاه نفر از کارگران بازنشسته کارخانه ‌های صنایع فلزی شماره ۱ و ۲ در مقابل مجلس دست به تجمع اعتراضی زدند و خواهان رسیدگی به خواست های خود شدند. این تجمع در حالی صورت گرفت که معاونت برنامه ریزی استانداری تهران به وعده خود مبنی بر رسیدگی به خواست های کارگران عمل نکرده بود. تعداد کارگران معترض ۱۸۰ نفر بود که از ۱ تا ۵ سال پیش بازنشسته شده‌ اند ولی هنوز سنوات قانونی خود را دریافت نکرده‌ اند.

– کارگران کاشی سمند سمنان، بیش از ۴ ماه است که هیچ حقوقی دریافت نکرده ‌اند. این کارگران که تعداد آن ها به بیش از ۲۰۰ نفر می رسد نیمی از عیدی و پاداش سال ۹۰ را نیز هنوز از کارفرما طلب دارند. متاسفانه کارفرما تعداد ۸ کارگر معترض را به جرم تلاش برای اخلال در روند تولید و اشتغال کارگران اخراج کرد. کارگران بر این باورند که این کارخانه مشکلی در روند تولید و فروش محصولات خود ندارد ولی با این وجود کارفرما به بهانه‌ های متعدد در پرداخت بدهی‌های خود به کارگران و سایر طلب کاران از جمله بدهی میلیاردی خود به تامین اجتماعی سر باز می زند.

– در بجنورد بیش از ۴۰۰ راننده بونکر در کارخانه سیمان، طی در اعتراض به عدم افزایش کرایه حمل سیمان، به اعتراض صنفی اقدام کرده و اعتصاب کردند. طبق مصوبه و توافق صورت گرفته بین نماینده کامیون داران و کارخانه، ۱۷ درصد به کرایه ‌های قبلی اضافه شد، اما رانندگان به دلیل افزایش بیش از اندازه هزینه های جاری هم چنان از دست مزد در نظر گرفته شده از سوی مسئولان ناراضی هستند به اعتصاب خود ادامه دادند.

– در ماهشهر نیز بیش از ۳۰۰ کارگر کارخانه پتروشیمی فجر در اعتراض به عدم دریافت پاداش روز کارگر، عدم افزایش حقوق خود با توجه به قول‌ های قبلی شرکت پیمان کاری رامپکو و هم چنین در اعتراض به عدم رعایت مسائل ایمنی کار توسط کارفرما دست از کار کشیده و اعتصاب کردند.

کارگران شرکت کیمیا و فراورش از مجتمع پتروشیمی بندر امام شروع کننده اعتصاب بودند و کارگران اعتصاب کننده خواستار حذف مافیای شرکت های پیمان کاری و عقد قرارداد مستقیم با کلیه کارگران پیمان کاری، هستند.

– در ساوه، کارگران کارخانه نورد لوله صفا در اعتراض به عدم پرداخت دست مزد‌هایشان به طور یک پارچه‌ ای دست به اعتصاب زدند. به دنبال این اعتصاب کارفرما وعده داد یک ماه از مطالبات کارگران را به حساب شان واریز کند به همین دلیل کارگران به اعتصاب خود پایان دادند اما اعلام کردند اگر فقط یک ماه از دست مزد‌هاشان پرداخت شود بار دیگر دست به اعتصاب خواهند زد. این کارگران ۶ ماه است که دست مزدهای خود را دریافت نکرده ‌اند.

– نامه و طومار بیست هزار امضا که از اول ماه می ١٣٩٠ شروع شده بود، اما در مهر ماه ١٣٩١ مجددا با بیست هزار امضا و در برگیرنده بیش از هشت مرکز تولیدی در اعتراض به گرانی و برای افزایش دست مزدها در صحنه سیاسی ایران و جنبش کارگری ظاهر شد.

ـ چهارشنبه ٣ آبان کارگران مخابرات همدان در اعتراض به تحمیل قرارداد پاره‌ وقت و کم شدن حقوق ماهیانه خود برای دومین ‌بار در سال جاری اقدام به برپایی یک تجمع اعتراض ‌آمیز در مقابل ساختمان مرکزی این شرکت کردند.

– کارگران شرکت جهاد توسعه، پیمان کار سد بنیر در ۵ کیلومتری روستای نگل، از روز ٢٨ مهر ١٣٩١ در اعتراض به عدم پرداخت حقوق های معوقه ی خود دست از کار کشیده اند.

ـ آبان ماه ١٣٩١، ۲۰۰۰ کارگر «نی بُر» کشت و صنعت کارون شوشتر در اعتراض به عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل، از صبح روز یک شنبه در مقابل درب ورودی کارخانه تجمع کردند و خواستار اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و هم چنین افزایش دست مزد ماهانه خود شدند.

ـ چهارشنبه دهم آبان ماه، کارگران شرکت تارا در اعتراض به عدم پرداخت حقوق ۵ ماه گذشته خود، در روستای باتمان درمقابل درب این شرکت تجمع کردند.

– فرارو: ۶ دی ۱۳۹۱: تجمع کارگران معترض در حضور احمدی‌نژاد : ما گرسنه ایم. کارخانه ۱۰۰ هزار تنی شکر و ۱۷۵ هزار تنی تصفیه شکر شرکت کشت و صنعت نیشکر دهخدا بعد از ظهر سه شنبه با حضور محمود احمدی نژاد احمدی نژاد در اهواز افتتاح شد. به روایت عکس های خبرگزاری ها، روز گذشته محمود احمدی نژاد در سفر به اهواز کارخانه ۱۰۰ هزار تنی شکر و ۱۷۵ هزار تنی تصفیه شکر شرکت کشت و صنعت نیشکر دهخدا را افتتاح کرد؛ تنی چند از اعضا کابینه در این سفر وی را همراهی می کردند.

در عکس های منتشر شده در خبرگزاری دولتی ایرنا و نیز خبرگزاری ایسنا و فارس تصاویری از سفر احمدی نژاد و این مراسم منتشر شده است اما در خبرگزاری مهر در کنار تصاویر افتتاح کارخانه دو عکس از تجمع تعداد اندکی از کارگران و جود دارد که نسبت به معوق شدن حقوق خود برای ۲۲ ماه اعتراض دارند. بر روی یکی از پلاکاردهای این معترضین نوشته است: «ما گرسنه ایم، ۲۲ ماه است حقوق نگرفته ایم.» هم چنین بر روی پلاکارد دیگری نسبت به عدم همکاری استانداری برای حل مشکل کارگران کارخانه قند اهواز اعتراض شده است.

 

* فجایع انسانی در محل کار

– آمار منتشر شده از سوی پزشکی قانونی و یک محاسبه سر انگشتی به ما نشان می ‌دهد که روزانه ۵ کارگر، جان خود را در حوادث حین کار از دست می ‌دهند. به گزارش خبرنگار ایلنا، چهارشنبه، ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۱، با نگاهی به آمار رسمی در می ‌یابیم که حادثه انفجار معدن یال شمالی در طبس – علی ‌رغم اندوهبار بودن- اتفاق جدیدی نیست و این فاجعه روزانه برای کارگران ایران رخ می‌ دهد.

سازمان پزشکی قانونی در روز ۲۷ آذر ماه جاری، از کشته شدن یک هزار و ۱۰۱ نفر در جریان حوادث کار در هفت ماه نخست سال ۹۱ خبر داده که این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱۲ درصد رشد داشته ‌است.

براساس رتبه بندی سازمان پزشکی قانونی، سقوط از بلندی با ۴۵۶ قربانی، اصابت اجسام سخت با ۲۳۶ قربانی، برق‌ گرفتگی با ۱۷۳ قربانی و سوختگی و کمبود اکسیژن به ترتیب با ۶۴ و ۳۲ قربانی به ترتیب رتبه‌های اول تا پنجم مرگ آور‌ترین حوادث حین کار را به خود اختصاص داده‌اند.

آمار منتشر شده از سوی پزشکی قانونی و یک محاسبه سر انگشتی به ما نشان می ‌دهد که روزانه ۵ کارگر، جان خود را در حوادث حین کار از دست می‌ دهند. از این میان، روزانه ۲ کارگر تنها به دلیل سقوط از بلندی، یک کارگر روزانه بر اثر اصابت جسم سخت و ۲ کارگر دیگر به دلایل مختلف از جمله برق ‌گرفتگی، سوختگی و کمبود اکسیژن و… جان می ‌بازند.

– خبرگزاری کار حکومت اسلامی «ایلنا»، ۲۲ آذر ۱۳۹۱، نوشت: رییس اداره بازرسی کار اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان از وقوع هزار و ۱۱۷ حادثه برای کارگران این استان در سال جاری خبر داد و گفت: «بین ۷۰ تا ۷۵ درصد این حوادث به دلیل قصور کارفرمایان رخ داده است.»

امیر مسعود حاجی رستم، در گفتگو با ایلنا، کوتاهی کارفرمایان را شامل طیف وسیعی از عوامل مانند نداشتن حفاظ در ماشین آلات، کمبود وسایل ایمنی و رعایت نکردن دستورالعمل‌ های ایمنی در واحدهای تولیدی دانست و افزود: «با این که آمار حوادث در مقایسه با سال گذشته، درصد بسیار جزیی افزایش داشته، اما اگر این عدد را با رشد روزافزون جمعیت بیمه شدگان مقایسه کنیم، کاهش هم نشان می ‌دهد.»

رییس اداره بازرسی کار استان اصفهان، از فوت ۴۹ کارگر در واحدهای تولیدی از ابتدای سال تاکنون خبر داد و تاکید کرد: «در این مدت ۱۱۷ نفر قطع عضو، ۷۲ نفر دچار نقص عضو شده‌اند ۴۲۳ مورد شکستگی، ۴۸ سوختگی، ۳۳۴ جراحت و ۷۴ مورد سایر صدمات نیز به ثبت رسیده است.»

وی آمار فوت شدگان بر اثر حوادث کار در سال گذشته را ۱۰۴ نفر اعلام کرد و ادامه داد: «بر اساس آمار، پس از صنعت بیش ترین حوادث کار، در کارگاه های ساختمانی رخ می ‌دهد اما از آن جا که تعداد شاغلان در کارگاه های صنعتی ۲۰ برابر ساختمان است می توان نتیجه گرفت صنعت ساختمان پرحادثه ‌ترین کارگاه‌ ها برای شاغلان به شمار می ‌آید.»

– مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه از وقوع ۲۸۹ حادثه در کارگاه های این استان طی سال جاری خبر داد. به گزارش خبرنگار ایلنا از کرمانشاه، ۱۹ آذر ۱۳۹۱، سهراب براندیشه در نشستی با انجمن صنفی مسئولین ایمنی و بهداشت کار استان، جلوگیری از حوادث مرگ بار ساختمانی را نیازمند ارتقای سطح فرهنگ ایمنی دانست و اعلام کرد: ۴۶ درصد از حوادث ناشی از کار در کشور در پروژه‌ های ساختمانی رخ می ‌دهند.

وی، با اشاره به این که در ۷۰ درصد این رخداد‌ها، مرگ نیروهای کار قطعی است، گفت: این در حالی است که تنها ۱۷ درصد از حوادث مرگ بار در دنیا به پروژه‌ های ساختمانی مربوط می ‌شود.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان کرمانشاه افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون ۲۸۹ مورد حادثه در سطح کارگاه‌ های استان کرمانشاه رخ داده است که ۱۶۹ مورد از آن‌ ها در پروژه‌ های ساختمانی به وقوع پیوسته است.

 

* بهداشت و درمان

– بیش از ۶۰ درصد هزینه پرداختی درمان از جیب مردم می ‌رود. روزنامه خراسان، یک شنبه ۱۹ آذر ماه ۱۳۹۱، نوشت؛ مدیرکل بیمه سلامت همدان با بیان این که بر اساس قانون، پرداختی از جیب مردم در بحث درمان باید به ۳۰ درصد برسد، گفت: رساندن پرداختی مردم در درمان از بالای ۶۰ درصد به ۳۰ درصد از اساسی ‌ترین اهداف سازمان سلامت است. در حالی که یکی از مسئولان سازمان بیمه سلامت به خراسان گفت: بر اساس مطالعات تحقیقی بیش از ۷۰ درصد هزینه های درمان را بیماران پرداخت می کنند.

– وزیر بهداشت رژیم اعلام کرد که به دلیل افزایش هزینه بهداشت «بین ۵ تا ۵/۷ درصد مردم ایران به زیر خط فقر فرو می روند». او، هم چنین گفت «مردم هم چنان بیش از ۵۶ درصد هزینه های درمان و بهداشت را از جیب خود می پردازند». او هم چنین گفت که «دست کم ۵/۷ میلیون ایرانی از هیچ پوشش بیمه درمانی برخوردار نیستند.»

البته این خانم وزیر آمار داده شده نسبت به پرداخت هزینه درمان از جیب مردم که قبلا از طرف همکارانش داده شده را نادیده انگاشته و رقم را پایین تر از واقعیت اعلام کرده است.

در ۲۴ آبان سال جاری، یکی از مجلس نشینان به نام مهرداد لاهوتی میزان سهم پرداختی مردم برای بیمه های تامین اجتماعی را تا ۸۰ درصد اعلام کرد. (ایسنا ۲۴ آبان ۹۱)

– رشد ۳۰۰ درصدی قیمت داروی سرطان سینه. یک دوره داروی هرسپتین برای سرطان سینه ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان ۲۰۰ میلیون تومان ۳۰۰ درصد. روزنامه خراسان، یک شنبه، ۱۹ آذر ماه ۱۳۹۱، در گزارشی هزینه درمانی و دارویی سال ۹۰ و ۹۱ را با هم مقایسه کرده است:

جراحی سرطان سینه ۸/۲ میلیون تومان ۸/۳ میلیون تومان ۳۶ درصد؛

جراحی دریچه میترال قلب ۶۰ میلیون تومان ۱۲۰ میلیون تومان ۱۰۰ درصد؛

یک دوره درمان ناباروری ۲ تا ۵ میلیون تومان ۵ تا ۱۰ میلیون تومان متوسط ۱۱۴ درصد؛

عمل سزارین ۲ تا ۴میلیون تومان ۴ تا ۷ میلیون تومان متوسط ۸۳ درصد؛

عمل سنگ کلیه ۱ تا ۳ میلیون تومان ۲ تا ۴ میلیون تومان متوسط ۱۰۰ درصد؛

دستگاه دیجیتال رادیولوژی ۶۰ میلیون تومان ۱۵۰ میلیون تومان ۱۵۰ درصد؛

۲ عدد پروتز سینه ۶۵۰ هزار تومان ۴/۲ میلیون تومان ۲۶۹ درصد؛

ماسک معمولی بیماران ۸۰ تومان ۲۳۰ تومان ۱۸۷.۵ درصد؛

یک دوره داروی هرسپتین برای سرطان سینه ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان ۲۰۰ میلیون تومان ۳۰۰ درصد.

آفتاب، سه شنبه ۲۸ آذر ۱۳۹۱، نوشت: دبیر انجمن سرطان ایران گفت: در حالی که شیوع سرطان پستان در سنین کم تر از ۳۰ سال در دنیا ۲ تا ۵/۲ درصد است، این میزان در ایران ۱۰ تا ۱۵ درصد گزارش شده است.

محمدرضا میر، یادآور شد: ۴۰ درصد سرطان پستان مربوط به سنین بالای ۶۰ سال است که این امر با افزایش امید به زندگی و افزایش طول عمر افراد مرتبط است.

– سلامت نیوز، ۵ دی ۱۳۹۱: عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با بیان این که عامل یک سوم سرطان ‌ها در کشور باقی مانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی است، گفت: با توجه به سرسام ‌آور بودن هزینه‌ های درمان بهتر است سیستم سلامت کشور به‌گونه ‌ای برنامه‌ ریزی شود که مردم به بیماری ‌های صعب‌ العلاج مبتلا نشوند.

نعمت ‌الله منوچهری در گفتگو با خانه ملت، با یاد‌آوری آمارهای منتشر شده مبنی ‌بر ابتلاء سالانه ۷۰ هزار نفر به بیماری‌ سرطان در کشور، تصریح کرد: «به‌ طور حتم شیوع این بیماری در کشور فاجعه ‌بار و نگران‌ کننده است.»

– سیدمحمد نیکزاد مدیر عامل جامعه اسلامی نابینایان اصفهان، در گفتگو با ایلنا، ۱۱ آذر ۱۳۹۱، به مناسبت روز جهانی معلولان (۱۳ آذر)، گفت: بیش از ۵ میلیون معلول (نابینا، ناشنوا، جسمی حرکتی و ذهنی) در کشور وجود دارد که بر اساس آمارهای تقریبی، ۱۰ درصد جمعیت استان اصفهان را نیز تشکیل می ‌دهند که نیازمند توجه و رسیدگی ویژه هستند.

– ایلنا: مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران، گفت: تخمین زده می ‌شود بین ۴۵۰ تا ۶۰۰ هزار نفر مبتلا به آلزایمر در حال حاضر در کشور وجود دارد.

معصومه صالحی، در گفتگو با ایلنا، با اعلام این مطلب گفت: انجمن جهانی آلزایمر و هم چنین سازمان بهداشت جهانی (WHO) برطبق آخرین تحقیقات اعلام کرده‌اند که هر چهار ثانیه یک نفر در دنیا به آلزایمر مبتلا می شود.

وی، تصریح کرد: با توجه به این که ایران نیز به سمت سالمندی پیش می ‌رود، امکان این که هر ۷ تا ۸ دقیقه یک نفر به آلزایمر مبتلا شود وجود دارد.

مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران، ادامه داد: باتوجه به آماری که از استان‌ ها و شهرستان‌ ها به ما رسیده تخمین می ‌زنیم که حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار نفر مبتلا به بیماری آلزایمر در کشور وجود دارد.

صالحی، با اشاره به این که تاکنون حدود ۴ هزار نفر به انجمن آلزایمر ایران مراجعه کرده اند، افزود: بیش از ۱۸۰۰ پرونده تشکیل داده‌ایم که صد در صد به آلزایمر مبتلا هستند. مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران، هم چنین در مورد سن ابتلا به آلزایمر گفت: معمولا این بیماری مختص سنین ۶۵ سال به بالا است اما در کشور ما ۶۰ سال به بالا به این بیماری مبتلا می شوند.

– سلامت نیوز، ۹ آذر ۱۳۹۱، نوشت: آخرین آمارهای رسمی وزارت بهداشت از تعداد مبتلایان به اچ‌ای وی حکایت از ابتلای بیش از ۲۴ هزار نفر دارد که ۶/۹۰ درصد آن ها را مردان و ۴/۹ درصد را زنان تشکیل می ‌دهند.

* خروج پرستاران از کشور

– دبیر کل خانه پرستار در گفتگو با خانه ملت، ۸ آذر ۱۳۹۱، بی ‌توجهی وزارت بهداشت و درمان به قشر پرستار موجب مهاجرت یا خانه‌ نشینی آنان شده است؛ به گونه ای که به علت تعدد راه‌ های خروج از کشور نمی ‌توان آمار دقیقی از میزان مهاجرت پرستاران اعلام کرد، اما بر اساس بررسی‌ انجام شده سالانه افزون بر ۷۰۰ پرستار به کشورهای دیگر مهاجرت می ‌کنند.

محمد شریفی ‌مقدم، با تاکید بر مشکلات کنونی پرستاران، تصریح کرد: در این زمینه یکی از مشکلات موجود، اجرایی نکردن قوانین مربوطه از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش ‌پزشکی است.

دبیر کل خانه پرستار، با تاکید بر این که هم‌ اکنون پرستاران به شکل‌ های مختلف اقدام به مهاجرت به کشورهای خارجی می ‌کند، تصریح کرد: به علت تعدد راه‌ های خروج از کشور نمی ‌توان آمار دقیقی از میزان مهاجرت پرستاران اعلام کرد، اما بر اساس بررسی‌ انجام شده سالانه افزون بر ۷۰۰ پرستار به کشورهای دیگر مهاجرت می ‌کنند.

 

* ده میلیون بی سواد در کشور

– خبرگزاری فارس، ۲۴ آذر ۱۳۹۱، نوشت: رییس سازمان نهضت سوادآموزی کشور گفت: ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در کشور بر اساس سرشماری سال ۹۰ بی سواد بالای شش سال داریم.

رییس سازمان نهضت سوادآموزی حکومت اسلامی، به گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد اشاره کرد و گفت: در بین ۱۳۹ کشور، ایران از لحاظ باسوادی رتبه ۸۷ و در بین ۲۴ کشور رتبه ۱۵ را به خود اختصاص داده است.

او، افزود: یک سوم جمعیت بزرگ سال کشور بی ‌سواد یا دارای تحصیلات ابتدایی بوده و یک و نیم میلیون نفر از اولیای دانش آموزان نیز بی ‌سواد هستند. متوسط سال ‌های تحصیل بزرگ‌ سالان غیر محصل هفت سال است.

* ترک تحصیل هفت میلیون و ۱۳۵ هزار میلیون دانش آموز به دلایل فقر اقتصادی

بنا به آمارهای رسمی، در حال حاضر بیش از ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار دانش ‌آموز ایرانی سال تحصیلی ۱۳۹۱- ۱۳۹۰ را آغاز کردند؛ در حالی که با توجه به گزارش ‌های مرکز آمار ایران جمعیت ۱۹ میلیون و ۴۳۵ هزار نفری در سنین ۷ تا ۱۹ سال که باید آموزش خود را در مدارس ادامه دهند. به این ترتیب، بیش از ۷ میلیون و ۱۳۵ هزار نفر به دلایل مختلف قادر به ادامه تحصیل نیستند و در حقیقت بیش از ۳۷ درصد دانش ‌آموزان ایرانی مجبور به ترک تحصیل شد‌ه ‌اند.

* هزار کلاس درس بخاری ‌های غیراستاندارد و نفتی دارند

ایسنا، ۲۶ آذر ۱۳۹۱، نوشت: رسول خضری نماینده مردم پیرانشهر و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، درباره بحث های مطرح شده پیرامون صرف نظر مجلس از استیضاح حمیدرضا حاجی بابایی پس از حادثه آتش سوزی در مدرسه دخترانه شین آباد پیرانشهر به خبرآنلاین گفت: مجلس به دلیل سوء مدیریت وزارت آموزش و پرورش و خرج بودجه ‌های این وزارتخانه در موارد غیرضروری دیگر باید تمامی اهرم‌ های قانونی خود را به کار بگیرد تا حوادث این چنینی دوباره در مدارس کشور رخ ندهد.

خضری، با بیان این که یکی دیگر از طرح های مجلس برای جلوگیری از تکرار حوادث این چنینی طرح تحقیق و تفحص از آموزش و پرورش است، گفت: طرح تحقیق و تفحص از آموزش و پرورش اقدام موثر دیگر ماست تا بدانیم چرا آموزش و پرورش بودجه های عمرانی خود را صرف ساخت استخر برای کارکنان خود در شهرهای بزرگ می ‌کند و هنوز بیش از ۲۰۰ هزار کلاس درس دارای بخاری های غیر استاندارد و نفتی هستند.

 

* فاجعه آتش سوزی در مدارس

– آفتاب، ۲۰ آذر ۱۳۹۱: پس از گذشت ۵ روز از حادثه تلخ آتش ‌سوزی کلاس درس دبستان روستای «شین ‌آباد»، خبرها حاکی از این است که وضعیت جسمی ۴ دانش‌ آموز حادثه دیده هنوز وخیم است.

۱۵ آذر امسال، آتش ‌سوزی بخاری کلاس درس دبستان روستای «شین ‌آباد» از توابع پیرانشهر استان آذربایجان غربی منجر به مصدومیت ۲۸ دانش ‌آموز شد.

پس از وقوع این حادثه، دانش‌ آموزان آسیب دیده به سرعت به بیمارستان امام خمینی ارومیه منتقل شدند و به دلیل وضعیت جسمی نامناسب ۶ دانش ‌آموز، این کودکان به بیمارستان سینا تبریز اعزام شدند البته ۶ کودک دیگر نیز برای مراقبت ‌های ویژه به بیمارستان سینا منتقل شدند اما شدت سوختگی ریوی ۶ کودک منتقل شده اولی، به حدی بود که حتی بر سر زنده ماندن یا نماندن این کودکان مذاکراتی بین پزشکان متخصص رد و بدل شده بود.

عصر دیروز و در پنجمین روز از حادثه وقوع آتش ‌سوزی، سیلان یگانه، دخترک دانش ‌آموزی که ریه‌ هایش آسیب شدیدی دیده بود، برای همیشه چشمانش را بست تا آموزش و پرورش را که طی ماه‌ های اخیر با حوادث تلخی مواجه بوده است، دوباره سیاهپوش کند.

– با گذشت تنها چند روز از حادثه آتش سوزی در کلاس درس،این بار نشت گاز کلر در یکی از استخرهای سازمان آموزش و پرورش آذربایجان شرقی مسمومیت ۱۲ دانش آموز تبریزی در مقطع ابتدایی را موجب شد.

پرستاران و پزشکان بیمارستان سینای تبریز در حالی که مشغول درمان دانش آموزان حادثه دیده آتش سوزی پیرانشهر بودند شامگاه پنج شنبه صدای آمبولانس هایی را شنیدند که در حال انتقال دانش آموزان حادثه دیده در استخر آموزش و پرورش استان بودند.

به گزارش عصر ایران، ۱۸ آذر ۱۳۹۱، ماجرا از این قرار بود که دانش آموزانی که در حال آموزش دیدن در یکی از استخرهای آموزش و پرورش استان در تبریز بودند به دلیل قطعی ناگهانی برق در این استخر با نشت گاز کلر مواجه می شوند.

اشکان کیافر، یکی از دانش آموزان حادثه دیده در گفتگو با خبرنگار نصر نیوز افزود: تعدادی از دانش آموزان از استخر خارج شده بودند ولی برخی ها مثل من هنوز در استخر بودیم که ناگهان برق رفت و در داخل آب احساس خفگی کردیم. وی که دانش آموز کلاس پنجم ابتدایی است و بر حسب علاقه در این دوره آموزشی شنا ثبت نام کرده بود افزود: ناگهان رنگ آب زرد شد و دود غلیظی هوای داخل استخر را پر کرد.

وی افزود: به شدت احساس خفگی می کردیم که ناگهان دیدم که در بیمارستان هستیم.

 

* خودکشی کودکان زیر ۱۲ سال در ایران

رییس دانشگاه علوم پزشکی در دانشگاه بهشتی، یک شنبه، ۳ دی ماه ۱۳۹۱، فاش ساخت طی سال جاری ۶۰ کودک زیر ۱۲ سال خودکشی کرده اند.

حسن ابوالقاسمی، گفت: در مجموع هشت، ممیز هشت دهم درصد از مرگ های غیرطبیعی در کشور مربوط به کودکان زیر ۱۲ سال است.

وی افزود: پزشکی قانونی آماری را در خصوص مرگ های غیرطبیعی منتشر کرده است که بر اساس آن سالانه با ۴۳ هزار مورد مرگ غیرطبیعی در کشور روبرو هستیم.

 

* کودکان بدون شناسنامه

– ایلنا، ۴ دی ۱۳۹۱، به نقل از مدیرکل ثبت احوال استان تهران، نوشت: در مجموع ۶ هزار پرونده در استان تهران به منظور اخذ شناسنامه برای فرزندان اتباع خارجی تکمیل شده است و در شورای تامین شهرستان استان تهران در حال بررسی است که در صورت تصویب، برای آنان شناسنامه صادر می شود.

سیداحمدی قشمی در گفتگو با ایلنا، درباره انتشار آماری مبنی بر این که تعداد زیادی از کودکان اتباع بی گانه استان تهران فاقد شناسنامه هستند، تصریح کرد: این مسائل چالش برانگیز است از این رو نمی ‌توان آماری دقیق نسبت به آن ارائه کرد.

قشمی، گفت: کودکی که حاصل ازدواج مادر ایرانی با اتباع خارجی است در صورت داشتن گواهی ولادت در سن ۱۸ سالگی می ‌تواند شناسنامه دریافت کند، البته اگر به هر دلیلی مادر این کودک امان نامه داشته باشد و اعلام کند که از همسرش خبری نیست با دریافت حکم حضانت و طی مراحل قانونی می تواند برای کودک خود شناسنامه اتباع خارجی دریافت کند.

* محیط زیست

ایسنا، ۱۱ آذر ۱۳۹۱، نوشت: مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران با اشاره به افزایش غلظت آلاینده‌ های هوای پایتخت گفت: آمارها نشان می ‌دهد میزان آلودگی هوا در تهران نسبت به هفته گذشته بیش از ۳۰ درصد افزایش داشته است.

دکتر یوسف رشیدی روز شنبه در گفتگو با خبرنگار «محیط زیست» خبرگزای دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به قرارگیری شاخص کیفیت هوای تهران در شرایط «ناسالم» گفت: از روز پنج شنبه شاهد سکون جوی در تهران بودیم که این امر موجب شد غلظت آلاینده‌ ها از پنج شنبه به میزان قابل توجهی افزایش یابد.

او، با اشاره به تعطیلی روزهای پنج شنبه و جمعه و کاهش تردد خودروها افزود: بر این اساس از غلظت آلاینده‌ های هوای پایتخت کمی کاسته شد اما به نظر می ‌رسد از امروز مجددا روند افزایش آلاینده‌ ها را شاهد باشیم.

* مرگ سالانه 45 هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا

– قربانیان آلودگی هوا بیش از دو برابر تلفات یک جنگ! رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران گفت: سالانه ۴۵ هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند و این درحالی ست که ۷۰ درصد سرطان ها به نوعی مرتبط با محیط زیست و مسایل انسانی است.

به گزارش ایرنا، ۱ دی ماه ۱۳۹۱، دکتر محمد هادی حیدر زاده، روز پنج شنبه در هشتمین همایش سالانه انجمن سرطان ایران هم چنین اظهارداشت: سالانه یک میلیون و ۶۵۰ هزار تن آلاینده وارد هوای تهران می شود.

وی، با اشاره به این که میزان آزبست در هوای تهران ۱۰ برابر استاندارد جهانی است گفت: گوگرد خودروهای دیزل، ۲۵ تی پی ام است که این میزان در ایران ۵۰۰ است.

رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران یادآور شد: هم چنین میزان بنزن که باید یک دهم جرم حجمی باشد در ایران چهار دهم است که با وجود اجرای برنامه جامعه کنترل آلودگی هوا ۸۰ درصد این آلودگی در تهران ناشی از منابع متحرک است.

حیدرزاده، تصریح کرد: با وجود زیان بخش بودن آلاینده های محیطی متاسفانه هنوز نتوانستیم در مردم و مسئولان نسبت به این موضوع حساسیت ایجاد کنیم.

دکتر مجید حاجی فرجی، رییس انجمن تغذیه ایران نیز گفت: نقش عوامل تغذیه ای در کنترل سرطان بیش از ۳۵ درصد شناسایی شده است که غذاهای فرآوری شده به دلیل مواد افزودنی و نگهدارنده سرطان زا هستند.

حاجی فرجی گفت: با مصرف میوه و سبزی می توان ۷ هزار و ۵۰۰ مورد مرگ و میر ناشی از سرطان را کاهش داد.

رییس انستیتو تغذیه ایران، تصریح کرد: متاسفانه در ایران به دلیل مسایل مختلف اقتصادی و کنترل نکردن کافی در مرحله تولید محصولات کشاورزی، سموم دفع آفات ۱۰ برابر استاندارهای جهانی است که مصرف میوه ها و سبزی های آلوده تا ۲۰ درصد احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد.

 

* فاجعه حشک شدن دریاچه ارومیه!

– روند خشک کردن دریاچه ارومیه، با وجود این که سال‌ هاست جریان دارد اما هیچ اقدم جدی و موثر از سوی دولت برای جلوگیری از خشک شدن آن به عمل نیامده است. از این رو، کارشناسان و حامیان محیط زیست، سال‌ هاست نگران طبیعت نه تناه این دریاچه، بلکه وضعیت فاجعه بار محیط زیست سراسر ایران هستند و نسبت به نابودی منابع طبیعی هشدار می‌ دهند. در این میان دریاچه ارومیه یکی از ذغدغه های مهم مردم این منطقه و یکی از موضوعاات بحث ‌برانگیزترین فعالین محیط زیست بوده است.

حالا بعد از گذشت بیش تر از یک دهه چالش، متاسفانه دریاچه هر روز خشک‌ تر می ‌شود، دریاچه‌ای که بر اساس آخرین آمارهای اعلامی از سوی محیط زیست آذربایجان غربی، هم اکنون سطح تراز آن ۱۲۷۰.۶۵ سانتیمتر است که نشان ‌دهنده تشدید وضعیت وخیم این تالاب بین‌ المللی و جانوران با ارزش آن است.

رییس سازمان حفاظت محیط زیست، در یک همایش با اشاره تبعات خشک شدن دریاچه ارومیه گفته است: «در حال حاضر ۴۰ روستای آذربایجان غربی به دلیل شوری و خشک شدن دریاچه ارومیه خالی از سکنه شده ‌اند. هم چنین کمبود مراتع موجب کاهش معنی‌ دار دام در آذربایجان غربی شده به طوری که از ۱۴ میلیون راس دام در سال ۷۲ به ۴/۴ میلیون راس در سال ۸۸ کاهش یافته است… تالاب دریاچه ارومیه مهم ترین رکن حیات طبیعی منطقه است و واقعیتی که در ۲۵ سال اخیر در دریاچه ارومیه رخ داده، کاهش۶۰ میلی لیتری بارش‌های جوی و تغییرات اقلیمی در این منطقه است.»

* سانسور

– کاهش تیراژ کتاب به ۵۰۰ و حتی ۲۰۰!

ایلنا، ۲۰ آذر ۱۳۹۱: جعفر همایی (مدیر انتشارات نی)، در مورد تیراژ کتاب‌ های این انتشارات گفت: از سال گذشته بعضی از کتاب ‌ها را با تیراژ ۵۰۰ نسخه هم منتشر می کنیم و بالاترین تیراژ آثار ما هم ۲۰۰۰ نسخه است.

او، در مورد سود و زیان انتشار کتاب با تیراژ ۵۰۰ نسخه توضیح داد: به هر حال نمی ‌توان گفت که چاپ کتاب با این تیراژ اصلا سود ندارد، اما مقداری هم نیست که بتوان روی آن حساب کرد. این کار تصمیمی اقتصادی برای حفظ دارایی ‌ها است.

مدیر نشر نی، افزود: از دلایل دیگری که به چاپ آثار با حداقل تیراژ ادامه می دهیم، یکی تعهد و قراردادهایی است که با مولفان داریم و دیگری حفظ موقعیت و حضور در بازار نشر برای جلوگیری از فراموش شدن است و به هر حال ما این کار را تا زمانی که در حوزه‌ نشر فعالیت می ‌کنیم، ادامه خواهیم داد.

همایی، هم چنین درباره‌ رقم تیراژ کتاب ‌های انتشارات خود در حدود ۱۰ سال پیش (اوائل دهه‌ ۸۰) گفت: در آن زمان حداقل تیراژ ما ۱۰۰۰ نسخه بود که به دلیل کاهش فروش، از پارسال مقدار آن را کاهش داده ‌ایم.

امیر حسین‌ زادگان (مدیر انتشارات ققنوس)، ناشر دیگری است که ظرف یک سال اخیر تیراژ ۵۰۰ نسخه ‌ای را برای آثار خود تجربه کرده است. او در این ‌باره توضیح داد: عمده‌ تیراژ آثار ما این روزها ۱۰۰۰ نسخه است.

مدیر نشر ققنوس، تیراژ زیر ۲۰۰۰ نسخه را فاقد سود دانست و افزود: تعهد ما نسبت به مولفان و حذف نشدن عناوین آثارمان، دلایلی است که علی رغم نداشتن سود، هم چنان آثار را با تیراژهای پایین منتشر می ‌کنیم.

حسین ‌زادگان، هم درباره‌ رقم تیراژ کتاب‌ های انتشارات خود در اوائل دهه‌ ۸۰، گفت: در آن زمان حداقل تیراژ ما ۲۰۰۰ نسخه بود.

صدرالدین بهشتی (مدیر انتشارات روزنه)، کم ترین میزان تیراژ انتشارات روزنه را ۱۰۰۰ نسخه دانست و ادامه داد: اصولا انتشار کتاب با تیراژ کم تر از این به صرفه نیست. البته ممکن است بعضی کتاب‌ ها به صورت مرجع و کتاب ‌های خاص، با تیراژ زیر ۱۰۰۰ نسخه هم چاپ شوند، ولی این کار برای کتاب ‌های معمولی هیچ ‌گونه توجیه اقتصادی ندارد.

او، ادامه داد: البته در کنار این، ما چند عنوان کتاب هم داریم که تیراژ ۵۰۰۰ نسخه ‌ای دارند که یکی از آن‌ ها تخصصی معماری است.

محمد واشویی (مدیر انتشارات ماهی)، در خصوص تیراژهای فعلی این ناشر گفت: کم ترین تیراژ ما ۱۵۰۰ و بیش ترین تیراژ ۳۰۰۰ نسخه است.

کم ترین میزان تیراژ کتاب برای انتشارات افق به مدیریت رضا هاشمی ‌نژاد، ۱۱۰۰ نسخه است. به گفته‌ هنرمند (مسئول روابط عمومی افق)، بیش تر کتاب‌ های چاپ شده با این تیراژ مربوط به ادبیات بزرگسالان است. بیش ترین تیراژ این ناشر هم ۱۰۰۰۰ نسخه و مربوط به حوزه‌ کودکان است.

حامد کنی (مدیر انتشارات روزبهان)، هم کم ترین و بیش ترین تیراژ این ناشر را ۱۵۰۰ و ۵۰۰۰ نسخه دانست و توضیح داد: اصولا چاپ کتاب کم تر از ۱۵۰۰ نسخه صرفه‌ ای ندارد و ما هم هیچ وقت پائین ‌تر از این میزان چاپ نمی ‌کنیم.

– صدور مجوز چاپ مجموعه شعر «سیدعلی صالحی» پس از مدت‌ ها انتظار، توسط اداره‌ی کتاب ارشاد مشروط به حذف ۱۲۰ صفحه از ۱۵۰ صفحه اعلام شد. به گفته‌ صالحی، او این شرط را قبول نخواهد کرد.

به گزارش ایلنا، ۱۰ آذر ۱۳۹۱، مجموعه‌ شعر «تمرین آماده باش کبوتر» از سوی نشر ثالث در سال ۹۰ جهت کسب مجوز به دایره‌ نظارت بر کتاب وزارت ارشاد سپرده شد و سرانجام پس از ماه‌ ها، به جواب نهایی ارشاد که حاکی از حذف ۸۰ درصد از این مجموعه است، ختم شد.

صالحی، در این باره به خبرنگار ایلنا گفت: این مجموعه شعر نیز می ‌رود در جوار کل شعرهایی که در طی این سال‌ ها ممنوعه اعلام شده ‌اند.

 

* تعطیلی ۶۰ چاپخانه در تهران در طول یک سال

ایلنا، شنبه، ۲ دی ماه ۱۳۹۱، نوشت: … آمار‌ها تنها در شهر تهران از تعطیلی بیش از ۱۰۰ چاپخانه در مدت یک سال اخیر حکایت دارد. بسیاری از چاپخانه‌ ها، ماشین آلات چندین میلیاردی خود را زیر قیمت فروخته‌ اند و وارد مشاغل دیگری شده ‌اند، مشاغلی عجیب و بی ‌ربط به سابقه‌ فعالیت ‌های قبلی؛ به قول یکی از قدیمی ‌های این صنف، «چاپخانه‌ ها» به «چایخانه» تبدیل شده ‌اند!

علی اصغر شادمانی(مدیر چاپخانه شادیران)، افزایش قیمت را این گونه تشریح می ‌کند: قیمت مرکب ایرانی و خارجی حدود ۳ برابر، الکل در حدود ۴ برابر، داروی آب ۲ برابر، لاستیک سیلندر ۲ برابر، لوازم الکترونیکی ماشین چاپ ۴ برابر و هم چنین هزینه‌ دست مزد تعمیرکاران برق و مکانیک حدود ۳ برابر شده ‌اند.

شادمانی، به ذکر آماری از چاپخانه‌ های درحال تعطیلی می‌ پردازد و می‌ گوید: بنا به آمار اتحادیه‌ چاپخانه داران، از ابتدای امسال، ۶۰ چاپخانه در شهر تهران فعالیت خود را متوقف کرده‌ اند و ۲۰۰ چاپخانه‌ دیگر هم اعلام کرده ‌اند که در حال تعطیلی هستند.

شادمانی به سابقه‌ بیش از ۵۰ ساله‌ خود در این صنعت اشاره می ‌کند و می ‌گوید: من به این کار عشق می ‌ورزم ولی امروز عشق من دارد از دستم می ‌رود.

 

* اعتیاد

– روزنامه خراسان، یک شنبه ۱۲/۰۹/۱۳۹۱، نوشت: وقتی درباره اعتیاد حرف می زنیم همه افراد تصویری از مردانی در ذهن شان نقش می بندد که در گوشه ای از خرابه رها شده اند و کم تر فردی تصویر زن معتاد در ذهن اش ایجاد می شود. کارشناسان می گویند در اعتیاد زنان همیشه ردپایی از یک مرد وجود دارد. غالبا زنانی که دچار اعتیاد شده اند از طریق یکی از بستگان شان به سمت مصرف مواد رفته اند؛ یعنی یک عضو نزدیک خانواده که بیش تر هم مردها هستند مانند همسر، پدر، فرزند یا برادر موجب اعتیاد آن ها شده است.

به گزارش همشهری ماه، آمارهای دقیقی درباره میزان جمعیت زنان معتاد در کشور وجود ندارد با این حال، حسن رفیعی، مجری طرح ارزیابی وضعیت اعتیاد در گفتگو با خبر آنلاین، گفته بود: «۶۰ هزار زن معتاد در کشور وجود دارد. طبق آخرین یافته های به دست آمده از ارزیابی وضعیت اعتیاد در کشور، ۵ تا ۶ درصد معتادان کشور، زن هستند.» با این حال بر اساس پژوهشی در «مرکز تحقیقات سوء مصرف و وابستگی به مواد مخدر» در موسسه داریوش وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی، ۶/۹ درصد معتادان کشور را زنان تشکیل می دهند. اما بر اساس پژوهش وزارت بهداشت، به ازای هر ۸ مرد معتاد، یک زن معتاد وجود دارد. (منتشر شده در همشهری آنلاین به تاریخ ۴/۱۲/۱۳۸۸)

از سوی دیگر، به گفته مسئولان زندان های کشور، در حال حاضر ۵۰ درصد زندانیان زن در رابطه با مواد مخدر و اعتیاد در زندان هستند که به نقل از همین مسئولان این آمار در سال های اخیر افزایش نیز داشته است. این در حالی است که بسیاری از زنان و دختران نیز به دلیل تابوهای موجود در جامعه سنتی و مذهبی ایران و برچسب هایی که به یک زن و دختر معتاد در جامعه زده می شود، کم تر به مراکز ترک اعتیاد مراجعه می کنند. بنابراین، اعتیاد در زنان و دختران اغلب پنهان مانده و بخش قابل توجهی از جمعیت معتادان زن کشور در آمار گنجانده نمی شوند. صرامی، مدیر دفتر امور فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر در بیست و هفتمین همایش کشوری انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: «از این مسائل نمی توان چشم پوشی کرد، سن اعتیاد از ۲۳ سال به ۱۵سال رسیده است.» وی افزود: آمار اعتیاد زنان از ۵ درصد به ۸/۵ درصد رسیده است که این آمار جای نگرانی دارد. رقم واقعی مصرف کنندگان مواد اپیوئیدی (شبه تریاک) بسیار بالاتر است. میزان مصرف شیشه و کراک در بین مصرف کننده های زن در حد نگران کننده ای است…

– مادران معتاد موضوعی است که این روزها ذهن بسیاری از کارشناسان ترک اعتیاد را به خود جلب کرده است. گر چه آمار زنان معتاد نسبت به مردان معتاد، بسیار کم تر است اما نسبت زنان معتاد تحت درمان، بسیار کم تر از مردان است و این مساله برای بسیاری از کارشناسان نگران کننده است. هم چنین، طبق آمار موسسه داریوش وابسته به دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی ایران نزدیک به ۲/۲ درصد از مادران باردار، معتاد به مواد مخدر هستند. فریبا حیدری کهن، رییس بیمارستان لولاگر تهران در گفتگو با «خبر آنلاین» نسبت به افزایش نگران کننده تولد نوزادان معتاد از مادران مبتلا به اعتیاد اظهار نگرانی می کند و می گوید: در سال های اخیر برای ما مشخص شده است که به طور میانگین در هر هفته، دو یا سه زن از زنانی که برای زایمان مراجعه می کنند معتاد شدید هستند. اغلب این زنان به مواد مخدر صنعتی خطرناکی مانند کراک و شیشه نیز اعتیاد دارند که عوارض و تبعات فراوانی هم روی خود آن ها و هم روی نوزادان شان گذاشته است…

– اعتیاد خودش یک مساله هست و ترک آن مساله ای دیگر. این روزها برای ترک اعتیاد بازار سیاهی در کشور راه افتاده است، برخی از کلینیک ها و کمپ های ترک اعتیاد در کشور با تبلیغات بسیار، ادعای درمان اعتیاد را دارند. تبلیغاتی که اگر معتاد هم نباشید به گونه ای با آن مواجه شده اید. «ترک اعتیاد فوق سریع»، «سم زدایی و ترک اعتیاد فقط در چهار ساعت»، «فقط کافی است تا اراده کنید. شربت ترک اعتیاد به همراه قرص های تقویتی و کرم ضد چروک اصل هدیه کمپانی…»، «قرص ترک اعتیاد، شربت اشتها آور، کپسول تقویت بدن و هر آن چه که برای ترک اعتیاد نیاز دارید.» این ها تنها نمونه ای از تبلیغاتی هستند که در سطح وسیع و گسترده ای ارائه شده و به فریب اذهان عمومی می پردازند…

* ۴۵ درصد جوانان کشور مواد مخدر مصرف می کنند

– طی یک سری از تحقیقات و پژوهش های حوزه تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر مشخص گردید ۴۵ درصد از جوانان کشور به مصرف مواد مخدر مبتلا هستند. به گزارش جهان، پنج شنبه، ۷ دی ماه ۱۳۹۱، مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر در گفتگو با باشگاه خبرنگاران، در تشریح خبر فوق گفت: طبق آمار به دست آمده از تحقیقات و پژوهش های لازم در راستای نرخ شیوع مصرف مواد مخدر در بین شهروندان، مشخص گردید که ۴۵ درصد از جامعه آماری مبتلایان به مصرف مواد مخدر، دانش جو و دانش آموز بودند.

صرامی، گفت: در این راستا پس از تحقیقات گسترده به این نتیجه دست پیدا کردیم که علت آن می تواند نبودن آموزش های پیشگیرانه درسطح مدارس و دانشگاه های کشور باشد…

صرامی، در ادامه با اشاره به میانگین سنی مصرف مواد مخدر گفت: سن میانگین آغاز مصرف مواد ۲۱ سال بوده و ۵۳ درصد متاهل بوده اند که البته اولین مکان های شروع مواد نیز منزل دوستان، منزل خود و اماکن مخروبه است.

او، ادامه داد: هم چنین ۶ دلیل اصلی تاثیرگذار بر مصرف مواد مخدر است که عبارتند از: ۱- لذت ۲- کنجکاوی ۳- تفریح ۴- رفع مشکلات روحی ۵- در دسترس بودن مواد و فشار دوستان و در این راستا استان های کرمان، مازندران، خوزستان، آذربایجان غربی، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه، فارس، خراسان رضوی، البرز قم و بالاتر از حد میانگین کشوری بوده اند. صرامی، در خاتمه خاطر نشان کرد: ۹۱ درصد از جامعه آماری معتادان مرد و ۹ درصد زن هستند که الویت مصرف مواد آنان به ترتیب تریاک، شیشه، کراک، هروئین، حشیش و ایکس است.

* مرگ و میر معتادین

– سایت آفتاب، ۲۵ آذر ۱۳۹۱، نوشت؛ سازمان پزشکی قانونی کشور اعلام کرد: روزانه حدود ۱۱ معتاد در کشور جان خود را از دست می ‌دهند و طی ۹ سال گذشته ۳۷ هزار و ۶۸۹ معتاد در کشور جان خود را از دست داده ‌اند.

سازمان پزشکی قانونی کشور اضافه کرد: طی هفت ماه سال جاری نیز هزار و ۵۵۶ نفر بر اثر سوء مصرف مواد مخدر در کشور جان خود را از دست دادند، این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که تعداد فوتی ‌های مواد مخدر ۲ هزار و ۱۶۹ مورد بود، ۳/۲۸ ‌درصد کاهش یافته‌ است.

از کل فوتی ‌های سوء مصرف مواد مخدر در هفت ماهه امسال، هزار و ۴۵۴ نفر مرد و ۱۰۲ نفر زن بودند. هم چنین طی این مدت بیش ترین تعداد فوتی های مواد مخدر با ۲۴۴ مورد در شهریور ثبت شده ‌است.

بر اساس این گزارش در هفت ماهه امسال استان‌ های تهران، اصفهان و فارس به ترتیب با ۲۴۶ فوتی، ۱۵۰ فوتی و ۱۲۲ فوتی بیش ترین و استان‌ های کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی و بوشهر با یک، ۸ و ۹ فوتی کم ترین مرگ ناشی زا سوء مصرف مواد را داشته ‌اند.

* بی‌ خانمان‌ ها

بی‌ خانمان‌ ها در ایران وضع خوبی ندارند و وضع زنان بی‌ خانمان بدتر است. آمارشان در حال افزایش است اما فکری برای آن ها نشده است. طبق گزارشی که در ایران منتشر شده، تناسب آماری بین مردان و زنان بی ‌خانمان در حال تغییر است و بررسی آمار افراد بی ‌سرپرست جمع ‌آوری‌ شده در شهر تهران، نشان می ‌دهد امسال زنان بیش تری بی‌ خانمان شده‌ اند.

رضا جاگیری، معاون سازمان رفاه، خدمات و مشارکت‌ های اجتماعی شهرداری تهران گفته است: «درباره این‌ که تعداد دقیق بی ‌خانمان‌ های پایتخت چقدر است آمار دقیقی نمی ‌توان داد، چون این اعداد و ارقام متغیر است و در فصول مختلف، در شهری هم چون تهران شناور است.»

هم ‌اکنون در هر شبانه ‌روز، سازمان رفاه و خدمات و مشارکت‌ های اجتماعی شهرداری تهران، به ۱۶۰۰ بی‌ خانمان خدمات‌ رسانی ‌می‌ کند که به گفته معاون این سازمان، ۷۰ تا ۷۵ درصد آن‌ ها را معتادان پرخطر تشکیل ‌می ‌دهند.

امسال، تعداد واحدهای گشتی جمع‌ آوری افراد بی‌ خانمان را ۵۰ درصد بیش تر کرده‌ اند؛ به همین دلیل، تعداد دستگیری‌ ها هم بیش تر شده و آمار زنان بی ‌خانمان بیش تر به نظر رسیده است. اعتیاد و افزایش مهاجرت بی ‌خانمان‌ ها از شهرستان‌ ها هم دلایل دیگر بالارفتن این آمار است. شرایط آب و هوا هم موجب تغییر تعداد بی ‌خانمان ‌ها می ‌شود.

با شروع فصل پاییز و زمستان، ورود افراد به گرم خانه‌ ها ۲۰ تا ۳۰‌ درصد افزایش می ‌یابد. بیش از ۹۰‌ درصد آن‌ ها افرادی هستند که داوطلبانه به گرم‌ خانه‌ ها مراجعه می‌ کنند. اگر در بررسی‌ های اولیه معلوم شود این افراد اعتیاد دارند، به مراکز ترک اعتیاد معرفی می‌ شوند…

هرچند زنان هم جزو گروه‌ هایی هستند که به گرم‌ خانه ویژه نیاز دارند اما اختصاص یک مکان ویژه برای آن‌ ها همیشه با مشکل روبرو بوده است.

* مرگ ناشی از مسمومیت با الکل

بررسی آمارهای سازمان پزشکی قانونی نشان می ‌دهد که مرگ ناشی از مسمومیت با الکل در ایران، در هفت‌ ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال پیش، «بیش از دو برابر» شده و به «۱۰۲ تن» رسیده است.

خبرگزاری دانش جویان ایران «ایسنا»، خبر داد طبق بررسی ها، از فروردین ‌ماه تا پایان مهر ماه سال جاری، «۱۰۲ تن»، «۹۳ مرد و ۹ زن»، بر اثر مسمومیت الکلی، جان خود را از دست داده ‌اند. طبق این گزارش، بیش ترین مورد فوت متعلق به آذربایجان شرقی است که در این مدت «۲۵ تن»، «۲۴ مرد و یک زن» بر اثر مسمومیت با الکل فوت کرده‌ اند. پس از آذربایجان شرقی، استان‌ های کردستان و خراسان رضوی هر کدام با «۱۱ مورد فوت»، تهران با «۱۰ فوت» و کرمانشاه با «۹ مرگ»، در مراتب بعدی قرار دارند.

به دلیل ممنوعیت فروش و مصرف مشروبات الکلی در ایران، مصرف ‌کنندگان به تهیه غیرقانونی و یا مصرف نوشیدنی های الکلی دست ‌ساز و خانگی و حتی مصرف الکل طبی روی آورده اند که در مورد سلامت این محصولات اطمینانی وجود ندارد.

* کشتار کولبران

– بازتاب امروز، ۷ دی ۱۳۹۱، نوشت: «وقتی دانه درشت ها مصون می مانند، کردهای کول بر قاچاقچی حساب می شوند/امیری » کمپین بین‌المللی حقوق بشر، از کشته شدن ۷۴ کولبر به دست نیروهای مرزبان خبر داده است. آمارهای دیگری شمار قربانیان را طی ۱۴ ماه گذشته تا ۱۸۲ نفر اعلام می ‌کند. به این اعداد دقت کنید و به خاطر بیاورید آنان، انسان‌ هایی درمانده هستند که تنها گزینه‌ ای که پیش رویشان باقی مانده آن است که جان شان را کف دست شان بگیرند و بارهای سنگین را روی دوش خود از گذرگاه‌ های کوهستانی عبور دهند.

* قربانیان تصادفات جاده ای

– سلامت نیوز، ۱۷ آذر ۱۳۹۱: عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، با اعلام این که سالانه ۴۰ هزار نفر به ‌علت تصادفات جاده‌ ای دچار معلولیت می ‌شوند. عابد فتاحی، در گفتگو با خانه ملت، با هشدار نسبت به آمار تصادفات رانندگی در کشور، تصریح کرد: با وجود تمهیدات اندیشیده شده از سوی مجلس در تصویب قوانین و افزایش نظارت‌ ها از سوی سازمان راهنمایی ورانندگی هنوز شاهد حوادث بسیاری هستیم.

نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی، با اعلام این که سالانه ۴۰ هزار نفر به‌ علت تصادفات جاده‌ ای دچار معلولیت می ‌شوند، گفت: به ‌طور حتم افزایش آمار معلولان در کشور بار سنگینی را بر سازمان‌های حمایتی به‌ ویژه سازمان بهزیستی تحمیل می کند.

او، با بیان این که تصادفات جاده ‌ای ریشه در عواملی هم چون انسان، خودرو، جاده، پلیس، راه و دستگاه‌ های امدادی دارد، افزود: این عوامل همگی باید دست به دست هم دهند تا شرایط ایمن ایجاد شده و از میزان خسارت‌ ها و تلفات کاسته شود.

این نماینده مجلس نهم، نبود بودجه برای بهبود این شرایط را بهانه و توجیه مسئولان خواند و ادامه داد: نباید محدودیت اعتبارات را با این موضوع مرتبط و از ارائه امکانات مناسب خودداری کرد؛ زیرا با وجود محدودیت اعتبارات، برای بهبود جاده‌ ها و حتی خدمات‌ رسانی اورژانس جاده ‌ای بودجه کافی در نظر گرفته شده است.

* فروش کلیه در ایران

به گزارش فارس، ۱۸ آذر ۱۳۹۱، به نقل از روابط عمومی انجمن حمایت از بیماران کلیوی، مرد ۳۰ ساله که مهندس پرواز هواپیما است چند روز قبل خود را به تیغ جراحان سپرد.

وی در این باره گفت: چند سال قبل و به طور اتفاقی با دختری که سه سال از خودم بزرگ تر بود آشنا شده و با تعیین مهریه ۵۰۰ سکه و ۱۵۰ گرم طلا به عقد هم درآمدیم. اما از همان ابتدا به خاطر بروز مشکلات گوناگون اختلاف‌ ها شروع و کم کم نیز شدت یافت تا این که سال ۸۸ به رغم داشتن دو فرزند خردسال، همسرم مهریه‌ اش را اجرا گذاشت. از آن جا که وضع مالی نسبتا خوبی داشتم بخشی از مهریه را با فروش خودروی گران قیمت و ارثیه پدری پرداختم به امید این که همسرم پس از دریافت مهریه‌ اش از طلاق منصرف شده و به زندگی مشترک ادامه دهد اما افسوس که اشتباه می ‌کردم چرا که او پس از دریافت بخش زیادی از مهریه، برای ادامه زندگی حق طلاق خواست که به خاطر حفظ زندگی و فرزندانم موافقت کردم اما سرانجام در پی شدت گرفتن اختلاف‌ ها و مشاجرات در سال ۹۰ از هم جدا شدیم. او نیز با دو فرزندمان به خانه پدری ‌اش رفت.

در این مدت نیز سه بار به خاطر شکایت‌ هایش به زندان افتادم که آخرین بار ۲ سال زندان بودم…

– خبرگزاری مهر، یک شنبه، ۲۶ آذر ماه ۱۳۹۱، نوشت: «بازار داغ فروش کلیه در سرمای زمستان» فروش عضو حساس بدن برای رهایی موقت از مشکلات مالی، شاید آسان ترین راه برای آن دسته از افرادی باشد که تمامی راه های عبور از بحران های اقتصادی را طی کرده اند و سرانجام به بن بست رسیده اند.

وضعیت نامطلوب شیوع بیماری های کلیوی و افزایش آمار بیماران دیالیزی در کشور، باعث شده تا روند پیوند کلیه نیز سیر صعودی داشته باشد. به طوری که آمارها نشان می دهد در حدود ۳۰ درصد از جمعیت کشور درگیر بیماری های کلیوی هستند.

به گفته دکتر محمدرضا نوروزی، جراح و متخصص بیماری های کلیوی، ۱۴ میلیون ایرانی به نوعی درگیر بیماری های کلیوی هستند.

وی، از فشارخون و افزایش قند خون به عنوان عامل اصلی ابتلا به بیماری های کلیوی نام می برد و می گوید: از هر ۵ ایرانی یک نفر نیاز به بررسی وضعیت جسمی از نظر ابتلا به بیماری های کلیوی دارد و پیش‌ بینی می شود هر سال حدود ۲۰ درصد به تعداد بیماران دیالیزی در کشور اضافه می ‌شود.

قطعا از بین این تعداد بیمار دیالیزی، افرادی واجد شرایط پیوند کلیه هستند. بنابراین می توان روند پیوند کلیه در کشور را نزدیک به وضعیت بیماران دیالیزی دانست. این در حالی است که روند پیوند کلیه از جسد هم چنان در اولویت دوم قرار دارد و بیش ترین پیوند از افراد زنده صورت می گیرد. موضوعی که باعث شده تا بازار خرید و فروش این عضو حساس بدن به نوعی داغ شود.

مشکلات اقتصادی و در پی آن رشد سرسام آور هزینه های زندگی باعث شده تا برخی افراد جامعه برای رهایی از بند این مشکلات، به سراغ فروش کلیه بروند. موضوعی که تبعات ناگوار آن علاوه بر اینکه سلامت جسمانی فرد را تهدید می کند، می تواند آثار زیان بار اجتماعی نیز به دنبال داشته باشد.

جواد. ف مرد ۳۲ ساله ای است که حاضر شده اخیرا کلیه خود را به قیمت ۱۰ میلیون بفروشد. او، دلیل این تصمیمش را، بی کاری عنوان می کند و می گوید: در بازار خیاط بودم اما یک سال است که بی کار شده ام. ۲ سال است که ازدواج کرده ام و مجبور شدم برای خرید یک ماشین که بتوانم با آن کار کنم، یکی از کلیه های خودم را بفروشم.

این در حالی است که مسئولان انجمن خیریه حمایت از بیماران کلیوی معتقدند که نرخ فروش کلیه بیش تر از ۷ میلیون نیست.

به گفته یکی از کارمندان مسئول واحد پیوند این انجمن، از این ۷ میلیون تومان، ۶ میلیون توسط دریافت کننده کلیه و یک میلیون هم هدیه دولت است که به اعطا کننده کلیه داده می شود.

هزینه آزمایش ها برای اعطای کلیه چیزی در حدود ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان است که بر عهده خود فرد است. و چیزی در حدود یک تا دو ماه طول می کشد تا این عمل پیوند صورت بگیرد…

دکتر نوروزی جراح و متخصص بیماری های کلیوی می گوید: سالانه ۲‌ هزار پیوند کلیه در کشور انجام می‌شود به طوری که در سال ۸۸ سهم پیوند کلیه از مرگ مغزی حدود ۳۹۵ مورد بود که این آمار در سال ۸۹ به ۵۹۰ مورد و در سال گذشته به ۷۶۰ مورد رسید.

نوروزی با اعلام این که ایران در رتبه چهل و ششم آمار مرگ مغزی در جهان قرار دارد، گفت: اگر همه موارد مرگ مغزی در کشور حاضر به اهدای هر دو کلیه خود شوند بسیاری از مشکلات بیماران دیالیزی برطرف خواهد شد.

دکتر ‌باقر لاریجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران معتقد است که روش پیوند کلیه در ایران با کشورهای دیگر متفاوت است که معمولا ۸۰ درصد از پیوند دهنده زنده و ۲۰ درصد از پیوندها از جسد انجام می‌شود.

* نزاع های خیابانی

– شنبه، ۱۱ آذر ماه ۱۳۹۱: روزانه ۶ نفر کشته می شوند! بر اساس آمار پلیس روزانه شش قتل در کشور رخ می دهد که آلت قتاله نیمی از آن ها چاقو است. با این وجود چاقو، قمه، پنجه بوکس و… به راحتی فروخته می شود و قانونی نیز برای مقابله با خرید و فروش و حمل آن وجود ندارد. بررسی پرونده های قتل هایی که با سلاح سرد صورت گرفته نشان می دهد که اغلب قاتلان بین ۱۶ تا ۲۵ سال سن داشتند و پس از دستگیری مدعی می شوند انگیزه ای برای قتل نداشته اند. به گفته کارشناسان مسائل اجتماعی طی سال های اخیر با کاهش آستانه تحمل در بین افراد جامعه به خصوص جوانان روبرو هستیم به طوری که در برابر هر حادثه ای از خود واکنش نشان می دهند. حال در این زمان اگر وسیله دفاعی همراه داشته باشند از آن استفاده می کنند.

بر اساس پرونده های ارجاعی به سازمان پزشکی قانونی در دهه هشتاد (۱۳۸۰ تا ۱۳۸۹)، ۱۱ هزار و ۱۱۹ نفر بر اثر اصابت سلاح سرد، جان خود را از دست داده اند که به طور متوسط در هر سال یک هزار و ۱۱۹ نفر به وسیله این سلاح کشته شده اند. بر اساس این گزارش، بیش ترین آمار ۱۰ سال گذشته در سال ۱۳۸۴ با یک هزار و ۱۹۶ نفر ثبت شد و کم ترین آمار هم در سال ۱۳۸۰ با ۹۷۷ نفر ثبت شده است.

بر اساس گزارش های سازمان پزشکی قانونی، در دهه هشتاد (۱۳۸۰ تا ۱۳۸۹) بیش از پنج میلیون و ۸۰۰ هزار پرونده در پزشکی قانونی مورد رسیدگی قرار گرفته است. در بین این سال ها، سال گذشته (۱۳۸۹) بالاترین آمار را داراست که در آن، ۶۳۱ هزار و ۳۸۱ مورد پرونده نزاع به سازمان پزشکی قانونی ارجاع شده است. متوسط مراجعات پرونده های نزاع به سازمان پزشکی قانونی در ۱۰ سال گذشته بیش از ۵۸۲ هزار مراجعه در سال بوده است.

استان هایی که بیش ترین قتل را داشتند: استان قتل با سلاح سرد؛ خراسان رضوی ۸۲ فقره؛ تهران ۸۱ فقره؛ اصفهان ۶۹ فقره؛ فارس ۶۴ فقره؛ خوزستان ۶۴ فقره.

استان هایی که کم ترین قتل را داشتند: استان قتل با سلاح سرد یزد ۲؛ خراسان جنوبی ۳؛ سمنان ۴.

– سلاح سرد عامل قتل ۵۰۰ نفر در هفت ماه اول سال. جام جم آنلاین، دوشنبه، ۲۰ آذر ماه ۱۳۹۱، نوشت: ۵۰۰ نفر در هفت ماهه امسال بر اثر اصابت سلاح سرد جان باختند…

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین‌ الملل سازمان پزشکی قانونی کشور، در هفت ماهه امسال از کل فوتی ‌های سلاح سرد ۳۹۷ نفر مرد و ۱۰۳ نفر زن بودند. هم چنین در این مدت بیش ترین تعداد فوتی ‌های ناشی از اصابت سلاح سرد با ۸۵ مورد در خرداد ماه و کم ترین آن با ۴۷ مورد در تیر ماه ثبت شده است.

بر اساس این گزارش، در هفت ماهه امسال بیش ترین موارد مرگ ناشی از سلاح سرد با ۶۵ مورد (۵۱ مرد و ۱۴ زن) در تهران ثبت شده‌ که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۷/۳۲ درصد افزایش یافته است. پس از تهران بیش ترین موارد مرگ با سلاح سرد به ترتیب با ۵۳ مورد (۳۹ مرد و ۱۴ زن) در خراسان رضوی و ۴۰ مورد (۳۰ مرد و ۱۰ زن) در استان فارس وجود دارد.

 

* تهدید و زندان و اعدام

ایران به لحاظ جمعیت زندانی، در فهرست ۱۰ کشور نخست جهان!

– بر اساس آخرین آمارهای جهانی، ایران به لحاظ جمعیت زندانی، در فهرست ۱۰ کشور نخست جهان قرار دارد. ۲۵۰ هزار زندانی ثابت، رقمی است که ایران را پس از کشورهایی مثل آمریکا، چین، هند و…، در رتبه ششم قرار داده است. البته برخی منتقدین این آمار‌ها را نمی ‌پذیرند و معتقدند تعدادی از سازمان ‌های امنیتی دارای زندان‌ هایی هستند که رسما تحت کنترل سازمان زندان‌ ها نیستند و آمار دقیقی از تعداد این گونه زندانیان وجود ندارد.

جمعیت زندانیان ایران در حالی به ۲۵۰ هزار نفر رسیده است که به گفته معاون قضایی سازمان زندان‌ های کل کشور حکومت اسلامی، در سال ۱۳۸۶ تعداد زندانیان ایران حدود ۱۵۸ هزار نفر بوده است.

این آمار وقتی نگران کننده ‌تر می ‌شود که بدانیم به اقرار مقامات قضایی سالانه ۲۰ درصد به شمار زندانیان ایران اضافه می شود.

رشد فزاینده پرونده‌ های قضایی کار را به جایی رساند که چندی پیش سردار حسن بتولی، رییس پلیس آگاهی ناجا گفت: «سالانه ۱۳ میلیون پرونده جاری در قوه قضائیه وجود دارد و بر اساس اعلام مسئولان آن، حدود چهار میلیون پرونده هر ساله به آن افزوده می ‌شود. این در حالی ست که تعداد قضات هفت هزار تن است و با محاسبه این تعداد سهم بررسی برای هر پرونده در حدود ۴۴ دقیقه می شود، که همین امر باعث می ‌شود گاهی احکام صادر شده با جرم بی ‌تناسب باشد.»

مقامات انتظامی، هم چنین از تشکیل سالانه ۱۸ تا ۲۰ هزار پرونده کلاهبرداری در پلیس خبر می دهند و قربانیان این پرونده‌ ها گاه به ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن نیز می ‌رسند.

بر اساس آمار‌ها از تمام آزادشدگان زندان‌ ها حدود ۲۹ درصد دوباره دستگیر می ‌شوند که در مرحله دوم دستگیری، جرم‌ هایشان سنگین‌ تر است. هم چنین ۶۰ درصد از کسانی که روانه زندان می شوند سابقه کیفری نداشته‌ اند.

به گفته غلامحسین اسماعیلی، رییس سازمان زندان‌ های کشور۴۳ درصد زندانیان ایران را مجرمان مواد مخدر و ۲۸ درصد زندانیان سارقان هستند و این تعداد چند ماهی است که ثابت مانده است.

آسیب‌ های اجتماعی افزایش پرونده ‌های قضایی تنها محدود به زندانیان نمی شود، چنانچه غلامرضا سعیدی، قائم مقام وزیر دادگستری نیز چندی پیش با اشاره به آمار ۲۵۰ هزار نفری زندانیان کشور گفت: «حدود ۲۰ میلیون نفر در معرض آسیب در کشور زندگی می ‌کنند که نیاز به خدمات مددکاری اجتماعی به منظور پیشگیری از وقوع جرم دارند.»

با این حال، نه تنها خدمات مورد نیاز خانواده‌ های زندانیان ارائه نمی ‌شود و زندانیان هم در شرایط نامناسبی در زندا‌ن ‌های عموما غیراستاندارد ایران به سر می ‌برند، سیاست زندان محوری در محاکم قضایی هم چنان تعداد بیشتری از ایرانیان را به زندان می ‌فرستد.

– خبرگزاری فارس، شنبه، ۲ دی ماه ۱۳۹۱، نوشت: معاون راهبردی قوه قضائیه گفت: سالانه ۶۰۰ هزار نفر به دلیل ارتکاب جرایم مختلف وارد زندان‎ های کشور می ‎شوند. به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر، محمدباقر ذوالقدر، صبح امروز در نشست شورای قضایی استان بوشهر اظهار داشت: به همین میزان نیز خروجی زندانی در سال داریم. او، افزود: این میزان جمعیت ورودی زندان ‎ها قابل قبول و زیبنده کشور نیست و باید به سمتی برویم که کاهش ورودی‎ ها و افزایش خروجی‎ ها را در زندان‎ ها شاهد باشیم.

 

* افشای گوشه ای از فجایع تکان دهنده در زندان های حکومت اسلامی

– وکیل خانواده هاشمی رفسنجانی طی مصاحبه ای از وجود ده ها اردوگاه و شکنجه گاه هم چون بازداشتگاه کهریزک در جمهوری اسلامی خبر داده و گفته، ده‌ ها کهریزک در سراسر کشور دیده است.

علیزاده طباطبایی که با روزنامه قانون (یک شنبه، ۳ دی ماه ۱۳۹۱) مصاحبه کرده گفته است، یک ‌بار برای بازرسی به کرمان رفتم. بازداشتگاهی را دیدم که روباز بود و در واقع افراد را زیر آفتاب نگه می ‌داشتند. وقتی ما آمدیم متهمان شروع کردند به فریاد زدن که «بگویید به ما آب بدهند»! که من خیلی متاثر شدم. گفتم: « این ها کی هستند» گفتند: «کسانی هستند که ما از خیابان‌ ها جمع می‌ کنیم»، چه بسا بی ‌گناه باشند. حالا مثلا طرف رنگ پریده بوده و این ها فکر می ‌کنند که معتاد است. دو سه روز در چنین وضعیت ناگواری این جا باید بماند تا رسیدگی کرده تا تکلیفی برایشان روشن شود! گفتم چرا به این‌ها آب نمی‌ دهید؟ گفتند: «نمی‌ توانیم به آن ها آب بدهیم» گفتم: «چرا؟» گفتند: «دست شویی نداریم!». ۷۰۰ نفر را در بازداشتگاه روباز در گرمای کرمان نگه داشته و آب هم به آن ها نمی ‌دهند!

وی افزود: آقای مبشری رییس دادگاه انقلاب نقل می ‌کرد: یک روز قبل از سال ۸۸ یکی از قضات تماس با من گرفت و گفت که آقای مبشری به دفتر بیا، من با شما کار دارم. من هم رفتم. دیدیم ۳۰-۲۰ نفر را به پاهایشان زنجیر بستند و بعضا با دمپایی و برخی هم دمپایی ندارند. با یک پیراهن و یک شلوار این ها را از کهریزک آورده بودند تا تفهیم اتهام کنند و برگردانند. ایشان در ادامه می ‌گفت: ‌من در آن جا گفتم روابط عمومی‌ آمد و فیلم برداری کرد و فیلم را خدمت آقای شاهرودی بردم و گفتم: آقای شاهرودی بالاخره این ها انسان ‌اند، باید حق و حقوق انسانی این ها در نظر گرفته شود. در کهریزک واقعا رفتارها غیرانسانی بود. همه می‌ دانستند از رییس قوه ‌قضائیه تا افراد عادی. جوان متاهلی را به دلیل تصادف رانندگی به کهریزک برده بودند، در آن جا کاری با او کرده بودند که دچار افسردگی شده بود و سال‌ ها تحت روان درمانی بود.

 

* قطعنامه کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی

– به فاصله چند روز از انتشار گزارش جدید احمد شهید، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد، کمیته سوم مجمع عمومی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، قطعنامه جدیدی علیه وضعیت حقوق بشر در ایران را با اکثریت آرا به تصویب رساند. در واکنش به گزارش ها علیه وضعیت حقوق بشر در ایران، محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، احمد شهید را فردی «فاقد وجاهت قانونی» خوانده که قصد دارد علیه جمهوری اسلامی «سندسازی» کند.

شصت و هفتمین جلسه کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل روز سه شنبه، ۷ آذرماه در مقر سازمان ملل در نیویورک برگزار شد و کشورهای حاضر پیش نویس قطعنامه ای را علیه جمهوری اسلامی به خاطر نقض حقوق بشر به تصویب رساندند.

این قطعنامه که از سوی دولت کانادا پیشنهاد شده بود مورد حمایت ۴۲ کشور قرار گرفت. کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل، سرانجام با ۸۳ رای مثبت، ۳۱ رای منفی و ۶۸ رای ممتنع این قطعنامه را علیه جمهوری اسلامی به تصویب رساند.

– به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانش جویان ایران (ایسنا)، ۲۱ آذر ۱۳۹۱، عباس جعفری دولت ‌آبادی در مراسم معارفه سرپرست دادسرای ارشاد (ناحیه ۲۱) گفت: شب گذشته با همکاری سربازان گمنام امام زمان ۲۸ نفر از عوامل داخلی که با شبکه‌ های ضدانقلاب همکاری می ‌کردند دستگیر شدند.

– به گزارش خبرگزاری مهر، پنج شنبه، ۷ دی ماه ۱۳۹۱ برابر با ۲۷ دسامبر ۲۰۱۲، پنج نفر متهم به تجاوز به عنف، صبح روز پنج شنبه در ملاء عام در یاسوج اعدام شدند.

* موج تازه فرار از ایران

– دیده ‌بان حقوق بشر در گزارش جدید خود از افزایش سرکوب فعالان مدنی در ایران شکایت کرده است. این سازمان می ‌گوید، از انتخابات سال ۱۳۸۸ تاکنون موج فرار از ایران و تلاش برای اخذ پناهندگی دائما در حال افزایش است.

سازمان بین ‌المللی دیده‌بان حقوق بشر در گزارش منتشره در روز جمعه ۲۴ آذر 1391 برابر با ۱۴ دسامبر 2012، نوشت، جامعه فعالان مدنی ایران در سه سال گذشته به عرصه ‌ای برای «کمپین سرکوب» تبدیل شده است. به نوشته این سازمان حقوق بشری، شدت گرفتن تهاجم به فعالان مدنی و سیاسی به قیمت کشته و دستگیر شدن برخی و افزایش موجی از فرار به خارج از کشور تمام شده است.

بر پایه آمار دفتر کمیسرعالی ملل متحد برای پناهندگان (آنکر)، در سال ۲۰۰۹ میلادی ایرانی ها ۱۱ هزار و ۵۳۷ درخواست پناهجویی به ۴۴ کشور تحویل دادند. این تعداد در سال ۲۰۱۰ به ۱۵ هزار و ۱۸۵ و در سال ۲۰۱۱ به ۱۸ هزار و ۱۲۸ مورد رسیده است.

بر پایه گزارش دیده‌‌بان حقوق بشر، بالاترین شمار درخواست پناهجویی ایرانیان را ترکیه دریافت کرده است. بین سال‌ های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۱ شمار پناهجویان ایرانی ۷۲ درصد افزایش داشته است. تعداد چشم گیری از پناهجویان ایرانی، به ویژه پناهجویان کرد نیز به کردستان عراق پناه برده‌ اند.

پناهجویان ایرانی در ترکیه، از محدودیت آزادی سفر، هزینه‌ های سنگین زندگی، عدم دریافت اجازه کار و عدم دسترسی به خدمات بهداشتی سخن می ‌گویند.

پناهندگان و پناهجویان مقیم کردستان عراق نیز از محدودیت سفر، تهدیدها، مزاحمت ‌ها و مقررات خودسرانه مقامات اقلیم خودمختار کردستان که اغلب به دلیل ادامه فعالیت‌ های سیاسی بر آن‌ ها تحمیل می ‌شود شکایت دارند. به گفته دیده ‌بان حقوق بشر، دولت ترکیه تاکنون از قبول درخواست احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران برای بازدید از این کشور سر باز زده است. احمد شهید تقاضا کرده است با بازدید از ترکیه از نزدیک در جریان وضعیت پناهجویان و پناهندگان ایرانی قرار گیرد.

* ده هزار امام زاده ها

مسعود روشن در گفتگو با ایلنا، چهارشنبه، ۲۲ آذر ماه ۱۳۹۱، ضمن اشاره به تحقیقات میدانی سازمان اوقاف در رابطه با مستندات صحت امامزادگان کشور، گفت: بر اساس این تحقیق میدانی در سال ۸۹، بیش از ۸ هزار بقعه در کشور موجود است که در برخی از این بقعه ها چند امامزاده دفن شده و در نهایت می توان گفت حدود ۱۰ هزار امامزاده در کشور وجود دارد. البته چند سالی ست که امامزاده های سیار هم به امامزاده های ثابت اضافه شده اند تا بازار معرکه گیران مذهبی پررونق شود!

 

* ۱۵ پله سقوط ایران در آخرین رده‌ بندی فیفا

تیم ملی فوتبال ایران در آخرین رده‌ بندی فیفا در جایگاه چهارم آسیا و ۵۹ جهان قرار گرفت. به گزارش خبرآنلاین، چهارشنبه، ۲۹ آذر ماه ۱۳۹۱، فیفا امروز در حالی رده‌بندی برترین تیم‌های ملی فوتبال جهان در سال ۲۰۱۲ را اعلام کرد که در این رده بندی تیم ملی ایران با ۱۵ پله سقوط در مکان چهارم آسیا و پنجاه و نهم دنیا قرار گرفت. در این رده بندی و در بین تیم های آسیایی ژاپن اول است و کره جنوبی و استرالیا هم به ترتیب در رتبه های دوم و سوم قرار دارند.

 

* جنگ «مسلحانه!» حکومت اسلامی با موش های تهران

– مهر، ۹ آذر ۱۳۹۱، نوشت: شهرام امیر شریفی رییس انجمن دیده‌ بان حقوق حیوانات، با اعلام این که بهترین روش برخورد با ازدیاد موش ها کنترل زباله ها است، گفت: اگر مواد غذایی موش ها که همان زباله ها هستند را زیاد کنیم، تعداد موش ها نیز افزایش پیدا می کند بنابراین کاهش منابع غذایی به صورت طبیعی کاهش و کنترل نسل را در پی‌ دارد.

شریفی، یادآور شد: هم چنین یکی دیگر از جدیدترین روش هایی که برای معدوم کردن موش ها به تازگی به کار می رود، روش تیراندازی مستقیم است. این روش سالیان متمادی برای اتلاف سگ و گربه مورد استفاده بوده که به تازگی توسط تفنگ‌ های ساچمه ‌ای برای موش‌ ها به کار می رود که این روش خطراتی از جمله آلودگی حاصل از متلاشی شدن موش ها در محیط شهری در پی خواهد داشت.

رییس انجمن دیده بان حقوق حیوانات گفت: در طرح معدوم سازی موش ها تحت عنوان «طرح کنترل جمعیت جانوران»، شهرداری اعلام کرد که طی ۱۵ شب ۷۸۱ موش را در خیابان های شریعتی و ولیعصر(عج) توسط روش تیراندازی از بین برده که بر اساس اعلام شهرداری شبی ۵۲ موش معدوم شده است که این عدد کاملا شوخی حیطه مدیریت شهری محسوب می شود.

او، با بیان این که تنها راه حل از بین بردن موش ها کشته شدن آن ها نیست، گفت: این در حالی است که یک جفت موش می تواند ظرف یک سال اگر شرایط غذایی آن فراهم باشد بیش از ۲۰ میلیون موش تولید کند که جمعیت آن ها ۶ تا ۱۰ برابر مردم تهران می شود، لذا کمبود غذا برای این جانوران تنها راه حل است نه تیری که شهرداری به موش ها می زند.

***

نتیجه طبیعی که از آمارهای بالا می توان گرفت این است که وضعیت موجود اقتصادی و سیاسی و اجتماعی جامعه ایران، بسیار شکننده است و دیر یا زود همانند سال ۸۸، به یک انفجار اجتماعی منجر خواهد شد؛ انفجاری که شاید این بار مهار آن هم چون سال ۸۸ برای حکومت اسلامی، چندان ساده نخواهد بود. چه بسا جامعه این بار در مدت کوتاهی خودش را متحدتر کند و هدف سرنگونی کلیت حکومت اسلامی را به مساله روز تبدیل نماید!

بی شک کارگران، زنان، دانش جویان و جوانان، مردم تحت ستم، هنرمندان و روشنفکران پیشرو، بازنشستگان از یک سو، به هیچ فرد و سازمان و حزبی اجازه نخواهند داد که به نام آن ها با دول قدرت مند غربی و ناتو و غیره ساخت و باخت کنند و جامعه ایران را نیز هم چون لیبی، عراق، افغانستان و…، به جولانگاه تروریسم دولتی و غیردولتی تبدیل نمایند. و از سوی دیگر، اکثریت مردم آزاده ایران همگام با جنبش های اجتماعی آزادی خواه و برابری طلب و عدالت جو و با قدرت مستقیم طبقاتی خودشان حکومت اسلامی را از حاکمیت ساقط کنند و در فضایی آزاد و برابر و بدون فشار و سانسور، حکومت دل خواه خود را به وجود آورند!

پنج شنبه هفتم دی ۱۳۹۱ – بیست و هفتم دسامبر ۲۰۱۲

مطالب مرتبط با این موضوع :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Layer-17-copy

تمامی حقوق این وبسایت در اختیار مجموعه رنگین کمان بوده و استفاده از محتوای آن تنها با درج منبع امکان پذیر می باشد.