bahram rahmani 01

روابط پنهانی دولت ترکیه و گروه تروریستی «داعش» (بخش دوازدهم)

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

bahram rahmani 01

bahram rahmani 01بهرام رحمانی

در حالی که مسعود بارزانی، رییس  اقلیم کردستان و رهبر حزب «دموکرات کردستان عراق» در ادامه همکاری هایش با دولت ترکیه و رجب طیب اردوغان رییس جمهوری اسلامی و جنایت‌کار این کشور، روز شنبه یکم اوت 2015 برابر با دهم مردادماه 1394، با انتشار بیانیه‌ای خواستار خروج نیروهای مسلح حزب «کارگران کردستان ترکیه»‌(پ‌ک‌ک) از کردستان عراق شده است از سوی دیگر، گفته می‌شود مالکی نخست وزیر سابق عراق و مجلس عراق دولت ترکیه را متهم به همکاری با داعش در سقوط شهر موصل کرده‌اند. از سوی دیگر، هم‌چنین پارلمان عراق اتهاماتی را نیز به رییس اقلیم کردستان وارد کرده است.

بارزانی دربیانیه خود تاکید کرد، پ.ک.ک باید از تبدیل شمال عراق به میدان جنگ خودداری کند تا به این ترتیب غیرنظامیان قربانی جنگ در این منطقه نشوند. او افزود: «نباید زندگی شهروندان عادی اقلیم کردستان عراق با تهدید و خطر روبه‎رو شود. شهروندان نباید قربانیان جنگ شوند.»

در حالی که این دولت و ارتش آدم‌کش ترکیه است که به خاک عراق و کردستان عراق تجاوز آشکار کرده‌اند، روستاهای این منطقه و هم‌چنین مواضع پ.ک.ک در کوه‌های قندیل را بمباران می‌کنند نه پ.ک.ک. از این‌رو، پ.ک.ک نه آغاز کننده این جنگ بوده و نه خواهان این جنگ تحمیلی و نابرابر است، بلکه این دولت و ارتش و رییس جمهوری ترکیه است که در راستای منافع اقتصادی و سیاسی و نظامی خود و حفظ حاکمیت‌شان به هر بهایی به این جنگ و خونریزی و ترور متوسل شده‌اند. رجب طیب اردوغان همکار و هم‌فکر داعش و یک جنایت‌کار جنگی است. اما با این وجود بارزانی نوک تیز حمله به روستاهای کردستان عراق در کوه‌های قندیل را متوجه پ.ک.ک ک کرده است.

در مقابل این تعرض وحشیانه ارتش ترکیه، پ.ک.ک و تشکیلات مخفی آن در شهرهای ترکیه، حق طبیعی‌شان است که دست به مقاومت و مبارزه مسلحانه بزنند. بنابراین، موضع اخیر بارزانی، بار دیگر سیاست‌های چاپلوسانه و نوکرصفتانه او با دولت و ارتش ترکیه را به نمایش گذاشته است.

برای نمونه، بر اساس اخبار منتشر شده از ستاد فرماندهی نیروهای مسلح ترکیه، تنها روز 30 جولای 2015 (8 مرداد 1394) در ساعت 14:00 به وقت محلی آنکارا، 30 جنگنده ارتش ترکیه از نوع جنگنده‌هایF-14 و 4-4/2020، با پرواز از قرارگاه مرکز فرماندهی نیروهای هوایی دیاربکر ترکیه، مواضع پ.ک.ک در کوه قندیل، هیناری، زاپ، گارا و متینا واقع در اقلیم کردستان عراق را بار دیگر بمباران کردند.

 شبکه‌ تلویزیونیNRT در خبری فوری اعلام کرد: در روستای زارگل در بخش ورتی شهرستان رواندز از توابع استان اربیل، شماری از ساکنین منطقه از جمله‌ 5 مرد و سه زن جان خود را در پی حملات هوایی ترکیه از دست داده‌ و 13 تن دیگر نیز زخمی شده‌اند که‌ حال یکی از مجروحین وخیم گزارش شده است.

لازم به ذکر است که حملات شدید جنگنده‌های ترکیه به مناطق شمالی اقلیم موجب وارد آمدن خسارات شدید به این مناطق از جمله آتش سوزی‌های گسترده در کوه‌ها و جنگل‌ها و نابودی مزارع و زیرساخت‌های کشاورزی، راه‌های مواصلاتی و هم‌چنین تاسیسات برقی این مناطق و کشته و زخمی‌شدن زنان و کودکان شده است.

به گزارش پایگاه خبری کردی زبانSNN، در هنگام بمباران‌ها و هدف قرارگرفتن منازل روستائیان، ساکنین جهت امدادرسانی اقدام به تجمع در مناطق آسیب دیده کرده‌اند و جنگنده‌های ترکیه این بار با هدف قرار دادن ازدحام روستائیان، موجب افزایش تلفات انسانی بمباران‌ها شده‌اند.

 

گزارش پارلمان عراق در مورد سقوط شهر موصل به دست گروه تروریستی داعش بیانگر نقش کنسول ترکیه در این شهر است. به گزارش پایگاه خبری «المسله»، گزارش پارلمان عراق در مورد سقوط شهر موصل به دست گروه تروریستی داعش از نقش کنسول ترکیه در سقوط این شهر و ارتباط او با داعش حکایت دارد.

در ابتدای سال 2014، یک منبع در دفتر نخست وزیر ترکیه اعلام کرد که داعش با حمله به کنسولگری آنکارا در موصل 48 تبعه ترک از جمله کنسول و نیز تعدادی از نیروهای ویژه ترکیه را بازداشت کرد. اما «اوزتورک یلماز» کنسول ترکیه و متهم به همکاری با داعش بلافاصله آزاد شد.

با وجود این که این گزارش اختلافات سیاسی زیادی را از درون حاکمیت عراق و دولت اقلیم کردستان برملا کرده است در عین حال از جزئیات اشغال موصل نیز پرده برداشته است.

این گزارش هم‌زمان با تاکید حیدرالعبادی نخست وزیر عراق برای کاهش نظام سهمیه‌بندی در عراق منتشر شده است. عبادی با فشار اعتراضات مردمی، پیش از این در یک روز، یک سوم وزیران کابینه را برکنار کرد و چند روز پیش نیز دستور داد که پست مشاوران در وزاتخانه‌ها لغو شده و از تعداد مشاوران او و رییس پارلمان و رییس جمهور کاسته شود به این معنی که هر یک از آنان پنج مشاور داشته باشند.

این گام العبادی که ظاهرا در راستای اصلاحات برداشته شده است در حالی است که  بغداد و شهرهای جنوبی عراق در چند هفته اخیر صحنه اعتراضات مردمی و درخواست بهبود اوضاع خدمات دولتی بوده است. دیروز‌(30 اوت 2015)، چهار نفر از سازمان‌دهندگان این اعتراضات در بغداد ترور شدند.

اما خلاصه تحلیل‌ها در مورد اشغال موصل حاکی از این است که رهبران سیاسی و نظامی عراق در مورد خطری که این شهر را تهدید می‌کرد، تصویر روشنی نداشتند به ویژه این که تعدادی از مسئولان این شهر در فساد دست داشتند.

در این میان برخی کشورهای منطقه به ویژه ترکیه در سقوط موصل دست داشته و در کنار عربستان و قطر از گروه‌های مسلح در سوریه حمایت کرده و سپس زمینه ورود آنان و نیز تروریست‌های داعش به موصل را فراهم کردند.

در این گزارش، از کنسول ترکیه در نینوا و مرکز آن یعنی موصل، به دلیل ارتباط با داعش انتقاد شده است به ویژه این که وی در جریان حمله به موصل بازداشت شده اما پس از گفت وگو آزاد شد.

نکته قابل ملاحظه این که مسئولان ترکیه و پیش از همه احمد داوود اوغلو با قاطعیت حمایت کشورش از گروه‌های تروریستی از جمله داعش را تکذیب کرد. اما باز گذاشتن مرزهای ترکیه  برای سرازیر شدن تروریست‌های داعش به عراق و سوریه با اظهارات مسئولان ترک در تناقض است.

 

نوری مالکی نخست وزیر سابق عراق، در اواخر مرداد ماه سال جاری، تاکید کرد آن‌چه در موصل اتفاق افتاد توطئه برنامه‌ریزی شده در آنکارا بود که بعد از آن هم به اربیل منتقل شد.

به گزارش شبکه العالم، نوری مالکی عصر دوشنبه 26 مرداد 1394، در یک کنفرانس خبری در تهران، که در هتل آزادی تهران برگزار شد با تاکید بر این که نتیجه‌ای که کمیته تحقیق پارلمانی درباره سقوط موصل مطرح کرد، ارزشی ندارد، یادآور شد: کمیته تحقیق پارلمانی درباره سقوط موصل، دچار اختلافات سیاسی شد وعملا از شکل کمیته حقیقت یاب خارج شده است.

کمیته تحقیق پارلمانی عراق اخیرا برخی اشخاص از جمله نوری مالکی را به عنوان مقصر اصلی سقوط شهر موصل به دست داعش معرفی کرد که نمایندگان فراکسیون دولت قانون با صدور بیانیه ای، گزارش این کمیته را سیاسی دانستند.

او در خصوص گنجاندن نامش در فهرست مقصران سقوط شهر موصل بیان کرد: کمیته دچار اختلاف سیاسی و از مصداقیت خارج شده است و در مجموع سقوط موصل نتیجه نقشه و توطئه در اربیل و آنکارا بود.

او افزود: ریاست کمیته که به یک جریان خاص سیاسی منتسب است، نیز تلاش‌هایی برای آوردن نام من داشت که البته مجلس این گزارش را بدون اسم گرفت و از نظر من این موضوع اهمیت ندارد.

نخست وزیر پیشین عراق، سقوط الرمادی را یک توطئه خواند همان‌طور که سقوط موصل یک توطئه بود، گفت: برخی من را مقصر می‌دانند اما ما در صدر اسلام نیز شاهد شکست‌هایی بودیم که نمی‌توانیم به حساب پیامبر بگذاریم. هم‌چنین در جنگ ایران نیز شهرهایی سقوط کرد «اما امام گفتند الخیرو فی ماوقع.»

المالکی افزود: آن‌چه در موصل رخ داد جنگ نبود زیرا ارتش قوی بود و 43 هزار پلیس مسلح وجود داشت که از هیچ گروهی شکست نمی‌خورد اما این توطئه از اربیل و آنکارا شروع شد و بعد نقشبندیه و داعش آمدند. اقلیم کردستان از مواضع خود عقب‌نشینی کرد و سنی‌ها همین‌طور.

او با بیان این که فرماندهان تیپ 3 و 4 که کرد بودند عقب‌نشینی کردند اظهار کرد: ‌افسران کرد در توجیه اقدام خود گفتند که این جنگ ما نیست. حتی بیانیه‌ای صادر شد که در آن به افسران کرد خطاب شده بود که با داعش نجنگند چرا که داعش با شیعه و مالکی در حال جنگ است.

… المالکی، در خصوص حملات ترکیه به شمال عراق به بهانه مبارزه با داعش گفت: ترکیه بزرگ‌ترین حامی داعش و القاعده است در حالی که اگر ترکیه و عربستان نبودند داعش نیز نبود. زمانی که درهای اروپا به سمت ترکیه باز نشد مقامات ترک در همان مبنای امپراطوری عثمانی به خاورمیانه روی آوردند و به طرح‌های توسعه‌طلبانه در سوریه و شمال عراق چشم داشتند.

مالکی ادامه داد: ترکیه در سایه حزب عدالت و توسعه که اعتقاد به طائفه‌گرایی علیه شیعه دارد پیش رفت و سیاست اردوغان طائفه‌گرایی و توسعه‌طلبی است.

 

به گزارش تلویزیون دولتی ترکیه، در بیانیه وزارت امور خارجه ترکیه که در تارنمای این وزارتخانه منتشر شد، اظهارات اخیر نوری مالکی، نخست وزیر سابق عراق و معاون رئیس جمهوری این کشور در سخنرانی اخیر وی در کنفرانسی در تهران به عنوان «هذیان» ارزیابی شده است.

در این بیانیه «تانژو بیلگیچ» سخنگوی وزارت خارجه ترکیه گفته است: «مالکی که از تهران ترکیه را به حمایت از داعش متهم می‌کند خود مسئول اصلی بحرانی است که در عراق شاهد آن هستیم و این بحران نتیجه سیاست های سرکوبگرانه، نژادپرستانه و مستبدانه مالکی است.»

بیلگیچ، با اشاره به اشغال شهر موصل به دست گروه تروریستی داعش در دوره نخست وزیری نوری مالکی در عراق افزود: «70 هزار نیروی ارتش عراق که تحت امر مالکی بودند تنها در یک روز فرار کردند و حدود 1500 داعشی بر شهر موصل کنترل پیدا کردند.»

وزارت خارجه ترکیه هم‌چنین گفت: «سفیر عراق را برای اعلام اعتراض خود به گزارش کمیته سقوط موصل مبنی بر نقش داشتن کنسول ترکیه در سقوط شهر موصل احضار کرد.»

 

به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره مباشر، سلیم الجبوری پس از تصویب ارجاع گزارش کمیته تحقیقات سقوط موصل به دادستانی عراق در نشست خبری در بغداد گفت: مقصران سقوط موصل هر کسانی که باشند بازخواست خواهند شد. مجلس عراق تصمیم گرفته است پرونده های مهمی را پیگیری کند. گزارش این کمیته، سرآغاز مرحله مهمی برای پرده برداشتن از آن‌چه در زمان سقوط نینوا رخ داد و تحولات پس از آن است. باید مشخص شود چه کسانی زمینه رسیدن داعش به عراق را فراهم کردند.

الجبوری، ادعا کرد: هیچ چیزی را از ملت عراق و نمایندگان آن پنهان نخواهیم کرد. همه اعضای مجلس عراق ارجاع پرونده‌ها به طرف‌های مسئول را تصویب کردند تا به نقش خود در روند تحقیقات عمل کنند. مجلس مسئولیت قضایی ندارد و در این‌جا نقش دستگاه قضایی اهمیت پیدا می‌کند. ما عملکرد دستگاه قضایی، دادستانی و هیئت پاک‌دستی را پیگیری خواهیم کرد. هر زمان که تخلف یا تعللی در بازخواست مقصران رخ دهد، وارد عمل خواهیم شد. مجلس عراق کاری را درباره پرونده‌های تحقیقات انجام داد که در چند سال گذشته انجام نشده بود. باید مشخص شود فاجعه سقوط نینوا و پس از آن صلاح‌الدین چه دلایلی دارد.

او خاطر نشان کرد: ما به تعهدات خود در برابر ملت عراق برای در نظر گرفتن منافع آن پایبند هستیم. باید دلایل فساد و تعلل مشخص شود. ما نمی‌توانیم نام هیچ فردی را از گزارش کمیته تحقیق سقوط موصل حذف کنیم. همه افرادی که اسامی آن‌ها در گزارش این کمیته آمده است باید در دستگاه قضایی محاکمه شوند. همه این افراد در هر مقامی که باشند بازجویی خواهند شد. مجلس و کمیته تحقیق تحت تاثیر فشارهای سیاسی قرار نگرفتند و گزارش این کمیته تا رسیدن به نتیجه نهایی پیگیری خواهد شد.

رییس مجلس عراق گفت: مجلس بر تکمیل وعده‌های خود برای اصلاحات در کشور چه اجرای بسته پیشنهادی مجلس و چه پیگیری بسته پیشنهادی دولت تاکید دارد. البته ما شاهد آن هستیم که در بعضی استان‌ها به بهانه اصلاحات، تصفیه حساب‌های سیاسی آغاز شده است. ما هشدار می‌دهیم روند اصلاحات نباید به پوششی برای تصفیه حساب‌های سیاسی تبدیل شود. خواست ما مجازات فاسدان و عاملان اختلاس اموال عمومی و کوتاه کردن دست کسانی است که از ثروت‌های ملت عراق به نفع خود استفاده کردند. مجلس تصفیه حساب‌های سیاسی را نخواهد پذیرفت و روند اصلاحات باید مشخص و شفاف باشد. ما به تصویب قوانین مختلف با سرعت ادامه خواهیم داد.

سلیم الجبوری افزود: دستگاه قضایی باید قوانین لازم را به مجلس نمایندگان پیشنهاد کند که با تصویب آن‌ها، زمینه اصلاح دستگاه قضایی فراهم شود. گزارش کمیته تحقیقات موصل در اختیار نمایندگان قرار گرفته است. عده‌ای امیدوار بودند تا با اعمال فشار بتوانند بعضی اسامی را از گزارش این کمیته حذف کنند، اما مجلس تحت تاثیر فشارها قرار نگرفت. در صورتی که این گزارش به طرف‌های دیگر ارجاع شود، ما آن را پیگیری خواهیم کرد و آخرین نتایج را به اطلاع ملت عراق خواهیم رساند. ما به همه فراکسیون‌ها اعلام کردیم در هیچ شرایطی حاضر نیستیم نام هیچ فردی را از گزارش حذف کنیم. این گزارش به طور کامل به دستگاه قضایی ارجاع می‌شود تا مسیر قانونی خود را طی کند.

از سوی دیگر، رییس کردستان عراق پاسخ دادن به سئوالات کمیته تحقیق و تفحص پارلمان درباره علل سقوط موصل را مشروط کرد. به گزارش خبرگزاری عراقی نخیل، مسعود بارزانی در نشستی با مقامات گفت: «تا زمانی که نوری المالکی و اسامه نجیفی( معاونان رییس جمهوری) به سئوالات کمیته تحقیق و تفحص پاسخ ندهند من به این سئوالات پاسخ نخواهم داد.»

او ادامه داد: «با آن که موضوع سقوط موصل به دست گروه داعش ارتباطی به من ندارد اما این کمیته تحقیق را شفاف نمی‌دانم. این کمیته تلاش می‌کند واقعیت را مخفی نگه دارد و در مقابل افرادی را که هیچ ارتباطی با مسئله سقوط موصل ندارند وارد این موضوع کند.»

محمد الصیهود نماینده پارلمان عراق از دولت قانون در واکنش به اقدام مسعود بارزانی در پاسخ ندادن به سئوالات کمیته تحقیق و تفحص گفته بود: « خودداری او از پاسخ به این سئوالات بیانگر آن است که او در قضیه سقوط موصل نقش داشته است.»

روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، پس از سقوط موصل به نقل از شهروندان عراقی نوشته بود، تحرکات داعش در موصل کاملا برای ساکنان این شهر قابل پیش‌بینی بود و خیانت برخی نیروهای ارتش و سیاسیون در سقوط موصل، تاثیرگذار بود.

 

علاوه بر نقش دولت و کنسولگری ترکیه در رابطه با سقوط شهر موصل به دست داعش، اسناد زیادی در رابطه با ارتباط دولت ترکیه و رجب طیب اردوغان رییس جمهوری این کشور با «دولت اسلامی‌(داعش)، وجود دارد. در حالی‌ که مقامات دولت ترکیه، هرگونه گزارش‌ها درباره حمایت‌های ترکیه از داعشی‌ها را رد می‌کردند، بولنت تزجان، نایب ‌رییس «حزب جمهوری خلق ترکیه» با در دست داشتن اسنادی تاکید کرد که این اسناد نشان‌دهنده خیانت حزب عدالت و توسعه به ترکیه است. تزجان به صورت‌جلسه‌ای از تحقیقات و بازجویی‌ها اشاره کرد که دربردارنده اظهارات عزیز تاکجی، دادستان کل ترکیه است که بعد از ابلاغ گزارش‌هایی درباره حمل سلاح و مهمات توسط کامیون‌ها برای گروه‌های تروریستی در سوریه، اجازه بازرسی کامیون‌های سرویس‌های اطلاعاتی ترکیه را در شهر اضنه صادر و اعلام کرد که این سندی رسمی از خیانت حزب عدالت و توسعه ترکیه به کشور است. وی همچنین به توقیف کامیون‌ها در شهر اضنه بعد از دریافت گزارش‌هایی مبنی بر حمل سلاح برای القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی بعد از گذشت 19 روز از توقیف کامیون‌ها در منطقه کرکخان اشاره کرد. تزجان خطاب به نخست‌وزیر ترکیه که خواهان ارائه اسناد از سوی حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه برای اثبات حمایت دولت وی از گروه داعش و تجهیز القاعده به سلاح شده بود، گفت تصمیم دادستانی کل در اضنه برای توقیف و بازرسی خودروهای حامل سلاح، خود اسناد رسمی است. گروه تروریستی داعش کمک‌ها و تسهیلات بسیاری را از طرف دولت حزب عدالت و توسعه دریافت می‌کند، این حزب اراضی ترکیه را به مقر و گذرگاهی برای عبور گروه‌های مسلح تروریستی به سوریه تبدیل کرده است.

 

در تاریخ 5/31/2015 2:54:00 PM

یک‌شنبه 10 خرداد 1394، انتشار یک نوار ویدئویی منتسب به رجب طیب اردوغان، از دخالت شخصی او در یک معامله تسلیحاتی خبر می‌دهد. بنا به گزارشات، درست در روزهایی که رجب طیب اردوغان در حال تشکیل یک تیپ تشریفاتی به مناسبت پانصد و شصت‌و‌دومین سالروز پیروزی ترک‌ها در استانبول را داده بود، انتشار یک فایل تصویری تمام برنامه‌ریزی‌های او را نقش برآب کرد.

این مراسم یک روز پس از تاریخ واقعی مراسم یادبود سنتی و یک هفته پیش از انتخابات پارلمانی هفتم ژوئن برگزار شد. رجب طیب اردوغان رییس‌ جمهوری ترکیه و احمد داوود اوغلو نخست‌ وزیر ترکیه هر دو در مراسم میدان «ینی‌کاپی» شرکت کردند.

حالا در میان جشنی که اردوغان تلاش می‌کرد اقتدار خود را به رخ دیگران بکشاند، روزنامه حریت با انتشار اسنادی مبنی بر حمایت آنکارا از تروریست‌های اسلامی و شورشیان سوریه جنجال به پا کرد.

گزارش ویژه روزنامه حریت درباره کشف اسلحه و مهمات از چند کامیون متعلق به سازمان امنیت آن کشور بوده است. پس از این افشاگری، دادستانی استانبول دستور آغاز تحقیقات درباره «جان دوندار» سردبیر ارشد این روزنامه را صادر کرد. ممکن است سردبیر روزنامه حریت به نقض قوانین ضدتروریسم ترکیه متهم و محاکمه شود.

روزنامه حریت در شماره روز جمعه خود در یک گزارش اختصاصی برای نخستین بار تصاویر و ویدیویی از چند کامیون متعلق به سازمان امنیت ترکیه «میت» را منتشر کرد که در آنها اسلحه و مهمات جاسازی شده‌ای که قرار بود به سوریه فرستاده شود، دیده می‌شود.

بر پایه گزارش «حریت» و دیگر رسانه‌های غیردولتی ترکیه، در 19 ژانویه سال‌جاری میلادی ماموران ژاندارمری براساس اخباری که دریافت کرده بودند و به دستور دادستان شهر چند کامیون باری را که راهی مرز سوریه بودند، متوقف کردند.

ماموران مخفی سازمان امنیت ترکیه ابتدا سعی کردند جلوی بازرسی محموله کامیون‌ها را بگیرند اما حضور دادستان در محل و اصرار او، به باز شدن صندوق‌های موجود در این کامیون‌ها منجر شد. در این صندوق‌ها مقدار زیادی فشنگ که در قوطی‌های داروی آنتی بیوتیک جاسازی شده بودند، خمپاره و راکت‌های کوچک کشف شد.

روزنامه حریت متعلق به «کنسرن دوگان» است که دارای شبکه‌های تلویزیونی، رادیویی‌، روزنامه و مجلات متعدد است. اردوغان پیش‌تر چند بار به مردم توصیه کرده بود رسانه‌های دوگان را تحریم کنند و روزنامه‌هایی را که سراسر دروغ هستند، نخرند.

حالا با فشارهای وارد شده، رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه، انتشار هر خبری درباره مسئله کامیون‌های توقیف شده دستگاه اطلاعاتی ترکیه در آدانا را ممنوع اعلام کرده است و به همین دلیل نیز به روزنامه حریت به دلیل انتشار یک فایل تصویری از این کامیون‌ها که حامل اسلحه برای تروریست‌های سوریه بوده، تحت فشار قرار داده است.

دادستانی استانبول که مسئول تحقیق درباره توقیف این کامیون‌ها در آدانا است، مسئولیت تحقیق درباره روزنامه حریت به اتهام تروریسم را نیز برعهده گرفته است.

در این فایل تصویری سلاح‌ها و تجهیزات نظامی جاسازی‌شده در جعبه‌های دارو در داخل کامیون دستگاه اطلاعاتی ترکیه نشان داده شده است.

در چنین شرایطی است که پایگاه خبری «تی 24» ترکیه نیز می‌نویسد که دادستانی استانبول علیه روزنامه حریت و «جان دوندار» رییس تحریریه آن به به اتهام تروریسم و جاسوسی تحقیقات را آغاز کرده است. در چنین شرایطی روزنامه حریت نوشت که مجبور به سانسور خبر مربوط به کامیون‌های حامل اسلحه برای تروریست‌های سوریه در پایگاه الکترونیکی خود شده است.

هم‌چنین داوود اوغلو نخست‌ وزیر ترکیه انتشار فایلی تصویری را که نشان می‌دهد آژانس جاسوسی کشورش اوایل سال گذشته به سوریه سلاح می‌فرستاد، «شگرد انتخاباتی» خواند و آن‌چه را که «اقدام غیرقانونی» علیه منافع آنکارا خواند، محکوم کرد.

دادستان سابق شهر «آدانا» که عامل اصلی متوقف شدن کامیون‌های حامل سلاح سازمان امنیت ترکیه و افشای کمک‌های تسلیحاتی دولت ترکیه به تروریست‌های سوریه بود، در اواخر سال 93، پس از گذشت بیش از یک سال از این ماجرا از فشارهایی که به او وارد شد، سخن گفت.

«عزیز تاکچی» با بیان این که این کامیون‌ها با نام کمک‌های بشردوستانه عازم سوریه بود و به هنگام بازرسی آن‌ها معلوم شد که این کامیون‌ها پر از تسلیحات است، ادامه داد: پس از آنکه حکم به بازرسی این کامیون‌ها دادم، مرا تبعید کردند و پس از آن اقدام به بازداشت و بازجویی من کردند، در حالی که من تنها به وظیفه‌ام عمل کرده بودم. این اقدام اختیاری قانونی بود که به دست من داده شده بود و من از آن استفاده کردم.

وی تصریح کرد: به ما اطلاعاتی داده شده بود که این کامیون‌ها حامل مواد منفجره است و ما برای جلوگیری از هر گونه خطر احتمالی دست به بازرسی این کامیون‌ها زدیم، اما به هنگام بازرسی متوجه شدیم که این کامیون‌ها حامل سلاح هایی است که به سوریه می‌رود.

دادستان سابق شهر آدانا، در مورد چگونگی عدم توقیف این کامیون‌ها نیز گفت: این کامیون‌ها پس از بازرسی و افشا شدن مساله با دستور اردوغان به راه خودشان ادامه دادند و ما متوقف‌شان نکردیم.

ماجرا از این قرار است که نیروهای امنیتی محلی ترکیه در ژانویه 2014، کامیون‌های مشکوک به حمل سلاح را در مرز ترکیه و سوریه بازرسی می‌کردند و در این کامیون‌ها با عوامل سازمان اطلاعات ملی ترکیه‌(MIT) روبه‌رو شدند.

دولت ترکیه در آن زمان اعلام کرد که این خودروها برای عملیات بشردوستانه با هدف کمک به جامعه ترکمان‌ها راهی سوریه می‌شوند. اما انتشار تصاویر ویدیویی جدید این سئوال را مطرح کرد که آیا ترکیه برای تروریست‌های داعش در سوریه سلاح ارسال می‌کند یا خیر.

چند هفته پس از این واقعه، رجب طیب اردوغان نخست ‌وزیر وقت در اجتماع بزرگ شهر آدانا گفت: «با کامیون‌هایی که برای ترکمن‌های سوریه کمک‌های انسان‌دوستانه می‌بردند مانند دشمن و خائنان رفتار کردند. موقعی که من این‌ها را دیدم به عنوان نخست‌وزیر بسیار ناراحت و عصبانی شدم. باید بدانیم هرکسی که کامیون‌های ما را متوقف کرده خائن است.»

اما چند روز پس از این ماجرا، نماینده ترکمن‌های سوریه به خبرنگاران گفت که آن‌ها کمکی از ترکیه دریافت نکرده‌اند. افشای این موضوع با واکنش شدید احزاب مخالف ترکیه مواجه شده است به طوری که کمال کلیچداراوغلو رهبر حزب جمهوری‌خواه خلق گفت: «سازمان اطلاعات وظیفه‌ای تحت عنوان قاچاق سلاح و یا اجرای عملیات نداشته و با این اقدام موضوع مشروعیت ترکیه در مجامع بین‌المللی بر سر زبان‌ها افتاده است.»

صلاح‌الدین دمیرتاش رهبر مشترک حزب دمکراتیک خلق‌ها نیز گفت‌: «اگر ترکیه خواهان ارسال کمک‌های بشردوستانه به سوریه است این کار از راه‌های قانونی می‌تواند صورت بگیرد. اگر سلاح را در زیر جعبه‌های دارو به سوریه می‌فرستید، معلوم است که یک جرم در حال انجام است. در این کشور پارلمان وجود دارد؛ اگر قرار به فرستادن کمک‌های بشر دوستانه باشد بودجه آن در پارلمان ترکیه تعیین شده است اما متاسفانه از محتوای این اقدام اینگونه استنباط می‌شود که هیچ تضمینی وجود ندارد که کمک‌ها و سلاح‌های ارسالی ترکیه به گروه تروریستی داعش نرسیده باشد.»

هم‌زمان با ادامه کشمکش‌ها بین دولت و حزب اسلامی توسعه و عدالت و احزاب اپوزیسیون که رجب طیب اردوغان را به دخالت در امور داخلی کشور دیگر متهم می‌کردند، «یاسین آکتای» از اعضای حزب توسعه و عدالت در 18 مه ارسال اسلحه و مهمات به سوریه را تایید کرد.

او در مشاجره با یکی از مخالفان حزب حاکم که می‌پرسید سلاح‌های کشف‌شده در کامیون‌ها به کجا می‌رفتند، گفت که این سلاح‌ها برای ارتش آزاد سوریه بود و ادعا کرد گروه داعش بزرگ‌ترین دشمن ارتش آزاد سوریه است.

هم‌چنین اوایل ماه جاری میلادی چهار تن از دادستان‌هایی که دستور بازرسی کامیون‌ها را صادر کرده بودند بازداشت شدند و علیه دست‌کم 30 نفر از ماموران امنیتی محلی نیز پرونده‌های قضایی تشکیل شده است‌. عده‌ای از آنان با اتهاماتی از قبیل جاسوسی نظامی ‌و تلاش برای سرنگونی دولت روبه‌رو هستند.

 

یک مامورغربی وجود یک حلقه تجاری مخفی بین تروریست‌های داعش و دولت ترکیه را تایید کرد. در گزارشی که گاردین از یک مامورارشد غربی- بدون ذکر نام- منتشر کرده است که شواهد رابطه مستقیم بین مسئولان دولت ترکیه و اعضای داعش «غیر قابل انکار» است.

«درنتیجه، تجارت نفت بین گروه‌های جهادی و ترک‌ها را شاهدی می‌دانند برای نشان توافق و وحدت بین این دو. البته از واشنگتن و اروپا به این مسئله اعتراض شد- هر دو از این بابت که 900 مایل مرز مشترک ترکیه با سوریه به صورت دروازه‌ای برای استفاده جهادی‌ها از همه دنیا درآمده است دلخورند.»‌(گاردین 26 ژوئیه 2015)

به گفته مقام غربی، اسناد وحدت اعلام نشده را ارتشیان آمریکا در یک شبیخون به محل سکونت ابو صیاف در سوریه در ماه مه، که در نتیجه آن او کشته شد، به دست آورده‌اند.

این مقام غربی اعلام کرد که «صدها یو.اس.بی و سند دیگر است که ضبط شد.» در حال حاضر این شواهد دارد بررسی می‌شود ولی وجود رابطه واضح و روشن است و بعید نیست پی‌آمدهای سیاست‌گزاری مشخصی در رابطه بین آمریکا و آنکارا خواهد داشت.

البته از ترکیه انتقاد شده بود که مرزهایش برای عبور مبارزین برای پیوستن به داعش درسوریه که از مارس 2011 تا کنون درگیر مبارزه با مبارزینی است که از بیرون از سوریه حمایت می‌شوند، باز است. هم‌چنین از ترکیه به خاطر کمک‌هائی که به تروریست‌های اسلامی در کشورهای عربی می‌کند انتقاد شده است. کارگزاران داعش نفت را از شرق سوریه قاچاق می‌کنند. این نفت سپس سر از بازارهای سیاه در می‌آورد و به صورت عمده‌ترین منبع درآمد برای داعش درمی‌آید و عمده‌ترین خریداران هم ترک‌ها هستند. در کنار این گزارش البته خبرداریم که نظامیان ترکیه بمباران اهداف کنترل شده از سوی داعش در سوریه و هم‌چنین مواضع حزب کارگران کردستان را در شمال عراق را آغاز کرده‌اند. منبع:

http://www.globalresearch.ca/western-official-confirms-turkey-isil-secret-oil-business/5465251(9مرداد 1394، ترجمه احمد سیف)

 

سال 93، پایگاه خبری اسکای نیوز نیز به اسنادی دست یافته بود که از ابعاد بیش‌تری از ارتباطات دولت ترکیه با تروریست‌ها پرده برداشته است. گزارشگر پایگاه خبری اسکای نیوز انگلیس به اسنادی دست یافته است که نشان می‌دهد دولت آنکارا بر گذرنامه‌های ستیزه‌جویان خارجی که برای پیوستن به تروریست‌های داعش به دنبال نفوذ به خاک سوریه از طریق ترکیه بوده‌اند، مهر خروج زده است.

این گذرنامه‌ها از کشورهای مختلف در روستایی در نزدیکی شهر راهبردی کوبانی سوریه  در مرز با ترکیه کشف شدند.

ترکیه بارها و بارها به حمایت از تروریست‌های داعش در سوریه متهم شده است. این در حالی است که شمار زیادی از گذرنامه‌های خارجی کشف شده از تروریست‌های کشته شده در علمیات ارتش سوریه نشان می‌دهند  تعداد زیادی از تروریست‌های داعش در سوریه از لیبی، چچن، ترکیه، مراکش، مصر، بلژیک و فرانسه به این کشور سفر کرده بودند.

دولت آنکارا، هم‌چنین به مسدود کردن مسیر ارسال تجهیزات نظامی و نیروی کمکی برای مبارزان کرد که از شهر مرزی کوبانی دفاع می‌کنند ادامه می‌دهد.

آنکارا، هم‌چنین از عبور کُردهای ترکیه از مرز به کوبانی با هدف ملحق شدن به نبرد علیه داعش در این شهر جلوگیری می کند. تروریست داعش از اواسط سپتامبر گذشته، به کوبانی و مناطق اطراف آن حمله و ده‌ها روستای کردنشین نزدیک این شهر را تصرف کردند.‌(پایگاه خبری اسکای نیوز، 29مهر 1393)

 

رسانه‌های ترکیه، با انتشار گزارش‌های موثق و تصویری از ارتباط مسقیم اردوغان و القاضی را برملا ساخته بودند. در این تصاویر که در اکثر رسانه‌های ترکیه‌ای مخالف دولت اردوغان و حتی بی‌طرف نیز منتشر شد نشان می‌داد، یاسین القاضی حامی شماره 1 و عربستانی گروه القاعده که به دلیل این فعالیت‌ها در بسیاری از کشورهای جهان ممنوع‌الورود بوده و این حکم در سال 2001 علیه او در ترکیه نیز صادر شد، در آنکارا با اردوغان دیدار کرده است.

این تصاویر که در کش‌وقوس افشای فساد مالی بزرگ در ترکیه منتشر شد نشان می‌داد که القاضی دیدارهایی با اردوغان ونیز فرزندش بلال رجب اردوغان داشته است.

به توصیف «تری میسان» روزنامه‌نگار مشهور فرانسوی، القاضی دوست شخصی و صمیمی دیک چنی معاون اسبق رییس جمهور آمریکا و رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه است، او طی سال 2012  در بحبوحه اعلام موجودیت و گسترش فعالیت در سوریه، حداقل 44 بار به ترکیه سفر کرد.

به گفته برخی از نیروهای امنیتی هواپیمای القاضی در فرودگاه شماره 2 استانبول به زمین می‌نشست و بعد از قطع برق تمامی دوربین‌های مدار بسته، اردوغان خود شخصا به استقبال او می‌رفت وسپس به همراه او از یکی از خروجی‌های ویژه خارج می‌شد.

به هر شکل اگر در مورد بقیه حامیان داعش قراین و شواهد یا حداکثر چند تصویر حکایت‌گر این ارتباط باشند، در مورد ترکیه اسناد، مدارک تصاویر و فیلم‌های زیادی در این رابطه منتشر شده  و می‌شود.

علاوه بر تصاویر و فیلم‌ها، اطلاعات مستندی دال بر تبدیل شدن بخش‌هایی از خاک ترکیه به  پایگاه‌های آموزشی گروه داعش هم وجود دارد، هم‌چنین نباید فراموش کرد که ایستگاه جذب  تروریست از اقصا نقاط جهان به ترکیه و اعزام آن‌ها به عراق و سوریه نیز فرودگاه‌های ترکیه می‌باشند.

تیری میسان خبرنگار فرانسوی، در گزارشی در این رابطه فاش کرده که اوایل درگیری در سوریه دست‌کم 5000 نفر از جنگجویان سلفی تکفیری که در لیبی حضور داشتند از طریق  فرودگاه‌های ترکیه به داخل خاک سوریه منتقل شدند.

شبکه سی.ان.ان هم در گزارشی مستند  که اواخر سال 2013 پخش شد تصاویر جوانان جنگ‌طلب موریتانیایی، لیبی، مصری، عربستانی وانگلیسی تبار را که از طریق  فرودگاه استان هاتای واقع در نزدیکی مرز با سوریه وارد ترکیه شده و از آن‌جا بدون هیچ مشکلی وارد خاک سوریه می‌شدند را نشان داد.

پایگاه  اطلاع‌رسانی ترکی جمهوریت نیز روز 7 سپتامبر گذشته، خبر داده بود مرز ترکیه و سوریه  در منطقه ریحانلی به دو منطقه تقسیم شده است که در بخشی از آن گروه النصره و در دیگری نیروهای داعش حضور داشته و آزادانه به فعالیت می‌پردازند.

این رسانه ترکیه‌ای، به نقل از خبرنگارانی که به منطقه رفته بودند، نوشت: می‌توان به وضوح پرچم‌های بر افراشته شده این دو گروه را که در داخل خاک سوریه با یکدیگر در جنگ هستند در کنار یکدیگر مشاهده کرد زیرا دولت ترکیه به رهبران این دو گروه نسبت به درگیری در نزدیکی مرز خود به شدت هشدار داده است.

«شایرا گل» خبرنگار شبکه بی.بی.سی در ترکیه نیز که از این منطقه دیدن کرده اعلام کرد خود حضور جنگ‌جویان داعش را در شهر هاتای ترکیه مشاهده کرده که خود را برای ورود به داخل عراق از طریق خاک سوریه آماده می‌کردند.

به گفته این خبرنگار، از زمانی که جنگ در عراق شدت گرفته تقریبا شهر هاتای از جنگجو کاملا تخلیه شده است و این جنگ‌جویان بعد از فراگیری آموزش‌های نظامی در این شهر آن را به مقصد عراق ترک می‌کنند.

به گفته خبرنگار بی.بی.سی، شماری از جنگ‌جویان داعش هم‌چنان در پایگاه‌های این گروه در ریحانلی حضور دارند و افسران نظامی و اطلاعاتی ترک که به شکل و شمایل این جنگ‌جویان در آمده و لباس‌هایی همانند آن‌ها به تن دارند بر روند فعالیت آن‌ها نظارت کرده و به آن‌ها مشاوره اطلاعاتی می‌دهند.

تلویزیون آلمان هم چندی پیش در گزارشی اعلام کرد:  داعش پایگاه بزرگی در منطقه غازی عنتاب در اختیار دارد،  گرچه این مسئله توسط فرماندار این شهر سریعا تکذیب شد اما رسانه‌های ترک از جمله  روزنامه انگلیسی زبان «تودی زمان» خبر از بازداشت دست‌کم 19 داعشی اروپایی تبار در این شهر دادند.

یک روزنامه ترکیه‌ای، 17 اوت سال گذشته، با انتشار نقشه‌ای از منطقه خاورمیانه که مرزهای آن دست‌خوش تغییر شده آن را نقشه حزب عدالت و توسعه برای دولت آینده خود مختار اهل تسنن افراطی نام نهاد. در گزارشی که به انضمام این نقشه منتشر کرده به نقل از منابع موثق خود خبر داد این نقشه به دستور نخست وزیری توسط ستاد مشترک و سازمان اطلاعات ارتش ترکیه برای حمایت از ساختار دولت اسلامی‌(داعش) تهیه شده و سازمان اطلاعات انگلیس بر روند ترسیم آن نظارت داشته است.

 

دو نماینده منتقد دولت اردوغان، دولت این کشور را به حمایت و درمان رایگان رهبران گروه تروریستی داعش متهم کرده‌اند. به گزارش حریت، این دو نماینده از حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه از دولت این کشور خواسته‌اند که درباره انتشار تصاویری از رهبران داعش که در بیمارستان‌های ترکیه در حال مداوای رایگان هستند توضیح دهند.

بنابراین گزارش، تصاویری در ترکیه منتشر شده است که براساس آن‌ها، ابومحمد، از فرماندهان داعش در حال درمان در بیمارستان دولتی استان هاتای ترکیه است. این تروریست پس از زخمی‌شدن در شهر ادلیب سوریه برای درمان به ترکیه منتقل شده است

نمایندگان منتقد دولت ترکیه خواستار پاسخگویی احمد داود اوغلو وزیر خارجه این کشور در باره حمایت این کشور از تروریست‌ها شده‌اند. در همین حال، قائم مقام حزب جمهوری‌خواه خلق در استانبول افشا کرد که جنگ‌جویانی از داعش و النصره تحت حمایت سازمان جاسوسی ترکیه – میت – مهمان اداره امور مذهبی ترکیه موسوم به دیانت بوده‌اند. بنابراین افشاگری، دستور این میزبانی از سوی وزیر کشور ترکیه صادر شده است.

وی هم‌چنین با انتشار اسنادی، دولت ترکیه را به صرف پول‌های خیریه‌های سازمان دیانت برای کمک به تروریست‌ها متهم کرده است.

 

یکی از گزارشات مهم رابطه دولت ترکیه و داعش را دانشگاه «کلمبیای» تهیه و منتشر کرده است. دانشگاه «کلمبیای» نیز در تاریخ 19 آبان 1393 – 10 نوامبر 2014، اسنادی را درباره نحوه حمایت دولت ترکیه از داعش منتشر کرده است. در واقع از زمانی که گروه داعش توانست با اقدامات تروریستی خود در سوریه و سپس عراق، توجه گسترده‌ای را در سطح بین المللی به خود جلب کند، بحث از ماهیت رویکرد دولت ترکیه نسبت به این گروه، همواره یک مبحث بسیار جدی در محافل مختلف بوده است. دانشگاه کلمبیا تحقیقی در این زمینه انجام داده و جنبه‌های مختلف پیوند دولت ترکیه با داعش را بررسی کرده است.

نتایج این گزارش، در روزنامه «هافینگتون پست» منتشر شده است. سرپرستی تیم پژوهشی این دانشگاه را در تحقیق مذکور، دیوید فیلیپس، مدیر «برنامه صلح و حقوق» در دانشگاه کلمبیا بر عهده داشته است.

متن این گزارش که به دلیل مفصل بودن در دو بخش منتشر می‌شود، از این قرار است:

آیا ترکیه با داعش همکاری می‌کند؟ اتهاماتی که در این زمینه متوجه ترکیه است، طیفی گسترده از همکاری نظامی و انتقال اسلحه گرفته تا حمایت لجستیکی و مالی و تأمین خدمات درمانی را شامل می‌شود. چشم بستن بر حملات داعش علیه کوبانی، اتهام دیگری است که علیه ترکیه مطرح می‌شود.

برنامه صلح و حقوق دانشگاه کلمبیا، تیمی از محققان آمریکایی، اروپایی و ترکیه‌ای را برگزید تا با بررسی رسانه‌های ترکیه و جهان، اعتبار این اتهامات را بررسی کنند. این گزارش بر پایه منابع فراوانی تهیه شده و اتهامات موجود علیه ترکیه در حوزه‌های مذکور را مورد بررسی قرار می‌دهد.

اتهام نخست: ترکیه برای داعش تجهیزات نظامی فراهم می‌کند

1-  یک فرمانده داعش در دوازدهم اوت به روزنامه «واشنگتن پست» گفت: «بیش‌تر مبارزانی که در ابتدای جنگ به ما پیوستند و همچنین ارسال تجهیزات برای ما، از ترکیه بوده است.»

2- کمال قلیچداراوغلو، رهبر حزب جمهوری‌خواه خلق ترکیه‌(CHP) با استناد به یک بیانیه دفتر دادستانی آدانا متعلق به چهاردهم اکتبر 2014، اظهار داشت، ترکیه برای گروه‌های تروریستی اسلحه فراهم می‌کند. وی هم‌چنین متن مصاحبه‌های رانندگان کامیونی را که از ترکیه برای داعش اسلحه می‌برند، منتشر کرد. به گفته قلیچداراوغلو، دولت ترکیه ادعا می‌کند که کامیون‌های مذکور حامل کمک‌های انسان‌دوستانه برای ترکمن‌ها بوده، اما ترکمن‌ها می‌گویند هیچ کمکی به دست آن‌ها نرسیده است.

3- به گفته بولنت تزجان، قائم مقام حزب جمهوری‌خواه خلق، سه کامیون در نوزدهم سپتامبر برای بازرسی در آدانا متوقف شدند. این کامیون‌ها در فرودگاه اسن بوغای آنکارا با بار اسلحه بارگیری شده بودند. رانندگان، کامیون‌ها را تا لب مرز آورده بودند و قرار بوده از آن‌جا، یک مامور سازمان اطلاعات ترکیه آن‌ها را تحویل گرفته و به داعش و دیگر گروه‌ها در سوریه تحویل دهد. این اتفاق بار‌ها رخ داده است. زمانی که کامیون‌ها متوقف شدند، ماموران اطلاعاتی تلاش کردند جلو بازرسی آن‌ها را بگیرند؛ بازرسان در این کامیون‌ها موشک، اسلحه و مهمات پیدا کردند.

4- روزنامه «جمهوریت» گزارش داده که فؤاد آونی، یک فعال توئیتری که گزارش تحقیق درباره فساد مالی در ترکیه را نیز منتشر کرده بود، از وجود فایل‌های صوتی خبر داده که تایید می‌کند ترکیه برای گروه‌های تروریستی وابسته به القاعده کمک‌های مالی و نظامی فرستاده است. در این فایل‌های صوتی، اردوغان به نیروهای مسلح ترکیه فشار می‌آورد که وارد جنگ با سوریه شوند. اردوغان درخواست می‌کند که هاکان فیدان، رییس سازمان اطلاعات ترکیه، بهانه‌ای برای حمله به سوریه پیدا کند.

5- هاکان فیدان به داود اوغلو، نخست وزیر ترکیه، یاسر گولر، از مقامات ارشد وزارت دفاع و فریدون سینیراوغلو، از مقامات وزارت خارجه ترکیه گفته: «اگر نیاز باشد، من چهار نفر را به سوریه خواهم فرستاد و از طریق شلیک هشت موشک به سمت خاک ترکیه، بهانه ورود به جنگ را فراهم خواهد کرد. من آن‌ها را وامی دارم به مقبره سلیمان شاه حمله کنند.»

6- اسناد مربوط به نوزدهم سپتامبر نشان می‌دهد که بندر بن سلطان، شاهزاده سعودی، منابع مالی لازم برای انتقال اسلحه به سوریه از ترکیه را فراهم کرده است. یک هواپیمای آلمانی، محموله‌ای از سلاح را به فرودگاه اتی مسقوط در ترکیه آورده و در آن‌جا، این محموله در سه کامیون قرار گرفته که دو تای آن‌ها برای داعش ارسال شده است.

اتهام دوم: ترکیه حمایت لجستیکی و مسیر حمل و نقل در اختیار داعش گذاشته است

1- بر اساس گزارشی که سیزدهم ژوئن در روزنامه «رادیکال» منتشر شده، معمر گولر، وزیر کشور ترکیه فرمانی بدین مضمون امضا کرده است: «ما با در نظر گرفتن منافع منطقه‌ای خود، به شبه نظامیان جبهه النصره در مبارزه‌شان علیه PYD، شاخه سوری سازمان کارگران کرد ترکیه‌(PKK) در داخل مرزهای خود یاری می‌رسانیم… هاتای یک منطقه راهبردی برای مبارزینی است که از خاک ما به سوریه می‌روند. حمایت لجستیکی از گروه‌های اسلامی افزایش خواهد یافت و آموزش نظامی، خدمات بیمارستانی و عبور امن آن‌ها در هاتای رخ خواهد داد… سازمان اطلاعات و دفتر امور مذهبی، امور اقامت مبارزان در اقامتگاه‌های عمومی را هماهنگ خواهند کرد.»

2- روزنامه «دیلی میل» در 25 اوت 2014 گزارش داد، بسیاری از شبه نظامیان پس از عبور از ترکیه، در سوریه و عراق به داعش پیوسته‌اند؛ اما ترکیه برای متوقف کردن آن‌ها تلاشی نکرده است. این گزارش نشان می‌داد که چگونه نظامیان خارجی، به ویژه از کشور انگلیس، از طریق خاک ترکیه به سوریه و عراق می‌روند. آن‌ها مرز ترکیه را «دروازه جهاد» می‌خوانند. سربازان ترکیه یا عبور این افراد را نادیده می‌گیرند و یا افراد مذکور با پرداخت مبلغ ناچیز 10 دلار اجازه عبور از مرز را پیدا می‌کنند.

3- شبکه خبری اسکای نیوز اسنادی به دست آورده که نشان می‌دهد دولت ترکیه پاسپورت شبه نظامیان خارجی را که قصد دارند با عبور از مرز ترکیه به سوریه رفته و به داعش ملحق شوند، مهر می‌کند.

4- شبکه خبری بی‌بی سی با برخی روستانشینان ترک مصاحبه کرده که می‌گویند اتوبوس‌هایی شبانه به روستاهای آن‌ها می‌آیند و شبه نظامیان را برای مبارزه علیه کرد‌ها در سوریه و عراق ـ و نه مبارزه با ارتش سوریه ـ به دو کشور مذکور انتقال می‌دهند.

5- یک مقام ارشد مصری در نهم اکتبر 2014 اظهار داشت، سازمان اطلاعات ترکیه، تصاویر ماهواره‌ای و دیگر انواع اطلاعات را در اختیار داعش می‌گذارد.

اتهام سوم: ترکیه به تروریست‌های داعش آموزش نظامی داده است

1- شبکه خبری «سی ان ان ترک» در 29 ژوئیه گزارش داد که قلب ترکیه، مناطقی همچون «دوزجه» و «آداپازاری» به مراکز تجمع تروریست‌ها تبدیل شده است. برخی ویدئوهای مربوط به این موضوع در یکی از سایت‌های طرفدار داعش در ترکیه منتشر شده است. بنا بر گزارش سی ان ان ترک، در صورتی که نیروهای امنیتی ترکیه می‌خواستند، می‌توانستند جلو این تحولات را بگیرند.

2- ترک‌هایی که به یکی از گروه‌های وابسته به داعش پیوسته بودند، در 28 ژوئیه 2014 در استانبول یک گردهمایی برگزار کردند.

3- یک فایل ویدئویی، افراد وابسته به داعش را نشان می‌دهد که در اومرلی، محله‌ای از استانبول، نماز جماعت می‌خوانند. در واکنش به این ویدئو، تانریکولو، نماینده پارلمان ترکیه و عضو ارشد حزب جمهوری خواه خلق، وزیر کشور را مورد سؤال قرار داد و پرسش‌های زیر را مطرح نمود: «آیا صحت دارد که اردوگاه یا اردوگاه‌هایی در استانبول به یک گروه وابسته به داعش اختصاص داده شده است؟ ماهیت این گروه وابسته چیست؟ افراد تشکیل دهنده آن چه کسانی هستند؟ آیا این شایعه صحت دارد، همان مکانی که به عنوان اردوگاه در اختیار آن‌ها قرار داده شده، برای آموزش نظامی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد؟.»

4- کمال قلیچداراوغلو در چهاردهم اکتبر به دولت ترکیه هشدار داد که منابع مالی در اختیار گروه‌های تروریستی نگذارد و این گروه‌ها را آموزش ندهد. وی گفت: «این درست نیست که گروه‌های مسلح در خاک ترکیه آموزش ببینند. شما جنگجویان خارجی را به ترکیه می‌آورید، پول در جیبشان و اسلحه در دستشان می‌گذارید و از آن‌ها می‌خواهید در سوریه مسلمانان را بکشند. ما به آن‌ها‌(دولت) گفتیم که کمک به داعش را متوقف کنند. احمد داوداوغلو از ما می‌خواهید سند ارائه دهیم. همه می‌دانند که آن‌ها به داعش کمک می‌کنند.»

5- بر اساس گزارش سازمان اطلاعات اردن، ترکیه تروریست‌های داعش را برای مأموریت‌های ویژه آموزش می‌دهد.

اتهام چهارم: ترکیه خدمات درمانی در اختیار تروریست‌های داعش می‌گذارد

1- یک فرمانده داعش در دوازدهم اوت 2014 به واشنگتن پست گفت: «ما به طور معمول، برخی مبارزان ـ حتی اعضای بلندمرتبه دولت اسلامی (داعش) ـ را برای درمان به بیمارستان‌های ترکیه می‌فرستیم.»

2- روزنامه «طرف» در دوازدهم اکتبر 2014 گزارش داد که دنگیر میر محمد فیرات، یکی از بنیانگذاران حزب عدالت و توسعه‌(حزب حاکم ترکیه) گفته، ترکیه از گروه‌های تروریستی حمایت می‌کرده و هنوز هم از آن‌ها حمایت می‌کند و در بیمارستان‌هایش آن‌ها را درمان می‌کند. وی اظهار داشته: «به منظور تضعیف تحولات جاری در روژاوا‌ (کردستان سوریه) دولت ترکیه گروه‌های افراط گرا را مسلح کرده و به آن‌ها امتیاز می‌دهد… دولت به زخمی‌ها کمک می‌کند. وزیر بهداشت جمله‌ای شبیه به این گفته که مداوای زخمی‌های داعش یک وظیفه انسانی است.»

3- روزنامه طرف در گزارش دیگری می‌نویسد، یکی از فرماندهان ارشد داعش و دست راست البغدادی، به همراه تعدادی دیگر از اعضای این گروه در بیمارستان سانلی اورفای ترکیه تحت درمان قرار گرفته‌ و دولت ترکیه هزینه درمان آن‌ها را پرداخت کرده است.

منابع مطلع به این روزنامه گفته‌اند، شبه نظامیان داعش در بیمارستان‌های سرتاسر جنوب شرقی ترکیه تحت درمان قرار می‌گیرند. از زمان آغاز حملات هوایی ائتلاف علیه مواضع داعش، هر روز شمار بیشتری از شبه نظامیان برای درمان به این بیمارستان‌ها فرستاده می‌شوند. این روزنامه نام هشت تن از افرادی که از مرز سانلی اورفا برای درمان وارد ترکیه شده‌اند، نیز ذکر می‌کند.

 

بخش دوم این تحقیق: تاریخ انتشار 20 آبان 1394 – 11 نوامبر 2014

بخش دوم از مجموعه اتهاماتی که در زمینه حمایت از داعش متوجه ترکیه می‌شود، از این قرار است: 

اتهام پنجم: ترکیه با خرید نفت از داعش حمایت مالی می‌کند

 

1- در ۱۳ سپتامبر 2014، روزنامه نیویورک تایمز از تلاش‌های دولت اوباما برای فشار بر ترکیه جهت جلوگیری از فروش مقادیر گسترده نفت توسط داعش خبر داد. جیمز فیلیپس، پژوهشگر ارشد «بنیاد هریتیج» می‌گوید ترکیه  کامل جلو شبکه فروش نفت داعش را نگرفته، زیرا این کشور قیمت پایین نفت عرضه شده از سوی داعش سود می‌برد و حتی برخی مقامات دولت آنکارا نیز از این موضوع منتفع می‌شوند. 

2- فهیم تاسکن در 13 سپتامبر 2014 در روزنامه «رادیکال» درباره خطوط لوله غیرقانونی نوشت که نفت را از ترکیه به مناطق مرزی ترکیه منتقل می‌کنند. این نفت به بهای اندک 1/25 لیر به ازای هر لیتر به فروش می‌رسد. البته تاسکن معتقد است که احتمالا بسیاری از این خطوط لوله پس از سه سال فعالیت دچار مشکل شده و استفاده از آن‌ها متوقف شده باشد. 

3- به گزارش «دیکن» و «اودا تی وی»، دیوید کوهن، از مقامات وزارت دادگستری آمریکا گفته تعدادی از اتباع ترکیه با فعالیت به عنوان دلال و واسطه، به فروش نفت داعش از طریق ترکیه کمک می‌کنند. 

4- در 14 اکتبر 2014، یک عضو پارلمان آلمان و از اعضای حزب سبز این کشور ترکیه را به صدور اجازه انتقال تسلیحات برای داعش از طریق خاک خود و همچنین کمک به فروش نفت این گروه متهم کرد. 

 

اتهام ششم: ترکیه داعش را در زمینه عضوگیری یاری می‌کند

 

1- کریم قلیچداراوغلو در 14 اکتبر 2014 گفت دفا‌تر داعش در استانبول و گازیانتپ برای جذب اعضای جدید مورد استفاده قرار می‌گیرد. در دهم اکتبر 2014 نیز مفتی کُنیا گفت 100 نفر از مردم این منطقه به تازگی به داعش پیوسته‌اند. 

2- «اودا تی وی» گزارش داده که سایت «تقوا خبر» به عنوان یک منبع تبلیغاتی برای داعش فعالیت می‌کند تا افراد ترک زبان را در ترکیه و آلمان جذب نماید. آدرسی که نشانگر محل ثبت این وبسایت است، نشانی مدرسه‌ای با عنوان «عرفان کالجی» است که از سوی بنیاد «ایلیم یایما وقفی» تاسیس شده و اردوغان و داووداوغلو نیز از جمله موسسان این بنیاد به شمار می‌روند؛ بنابراین، می‌توان گفت این وب سایت از داخل مدرسه‌ای فعالیت می‌کند که توسط بنیاد وابسته به اعضای حزب و عدالت و توسعه تأسیس شده است. 

4- سوات قیلیچ، وزیر ورزش و از اعضای حزب عدالت و توسعه، با گروهی از افراط گرایان حامی داعش در آلمان دیدار کرده است. گروهی که قیلیچ با آن‌ها دیدار داشته، به واسطه فعالیت‌های تبلیغاتی خود برای داعش و همچنین حمایت مالی از انجام حملات انتحاری در سوریه و عراق شناخته شده است. 

4- «اودا تی وی» ویدئویی را نیز منتشر کرده که نشان می‌دهد شبه نظامیان داعش در حال راندن اتوبوسی در استانبول هستند. 

 

اتهام هفتم: نیروهای ترک به همراه داعش می‌جنگند

1- در هفتم اکتبر 2014، گروه IBDA-C، یک گروه شبه نظامی در ترکیه، حمایت خود را از داعش اعلام کرد. یک تبعه ترکیه که از فرماندهان داعش است، اظهار داشته که «ترکیه در تمام این ماجرا دخیل است» و «۱۰ هزار عضو داعش به ترکیه خواهند آمد». یک عضو «هدی پار» (یک حزب سیاسی بنیادگرای کرد) مدعی است که مقامات این حزب از داعش انتقاد می‌کنند، اما در حقیقت با آن احساس همسویی دارند. یک عضو «حزب اتحاد بزرگ» (BBP) نیز مدعی است به زودی مقامات حزب اقدام ملی (MHP) حمایت خود را از داعش اعلام می‌کنند. افزون بر این، گفته می‌شود اعضای داعش به طور مکرر برای استراحت به ترکیه می‌روند؛ به گونه‌ای که گویا در دوره مرخصی از خدمت نظامی هستند. این افراد می‌گویند ترکیه به زودی دستخوش یک «تحول اسلامی» خواهد شد و ترک‌ها باید برای «جهاد» آماده باشند. 

2- سیمور هرش، روزنامه نگار آمریکایی می‌نویسد داعش در سوریه با استفاده از گاز سارین حمله شیمیایی انجام داده و ترکیه نیز از این موضوع آگاه بوده است. هدف این کار نیز در آن زمان این بوده که اوباما مطابق خط قرمز اعلام شده از سوی خود، برای مقابله با استفاده از سلاح شیمیایی به سوریه حمله کند. 

3- در 20 سپتامبر 2014، دمیر جلیک، از اعضای پارلمان ترکیه و عضو حزب دموکراتیک خلق‌(HDP) اظهار داشت نیروهای ویژه ترکیه به همراه داعش مشغول جنگ هستند. 

 

اتهام هشتم: ترکیه در نبرد کوبانی به داعش کمک کرده است

1- انور مسلم، شهردار کوبانی در 19 سپتامبر 2014، گفت: «بر اساس اطلاعاتی که ما دو روز پیش از وقوع درگیری دریافت کردیم، قطارهایی پر از نیرو و مهمات به مقصد شمال کوبانی حرکت کرده و در راه در برخی روستاهای ترکیه توقف داشته است… چرا داعش تنها در شرق کوبانی قدرتمند است؟ چرا این گروه در جنوب یا غرب قوی نیست؟ از آن جا که این قطار‌ها در روستاهای واقع در شرق کوبانی توقف داشته‌اند، ما حدس می‌زنیم که آن‌ها حامل نیرو و مهمات برای داعش بوده‌اند.» در تاریخ 30 سپتامبر 2014 نیز یک عضو حزب جمهوری خواه خلق که از کوبانی دیدار کرده بود، گفت همه چیز، از لباس‌های اعضای داعش گرفته تا سلاح‌های آن‌ها از ترکیه آمده است. 

2- ویدئویی منتشر شده که نشان می‌دهد کاروان نظامی ترکیه، شامل تعدادی تانک و هم‌چنین مهمات، تحت پرچم داعش آزادانه در منطقه سرابلوس و همچنین گذر مرزی کارکامیش رفت و آمد می‌کند. 

3- صالح مسلم، رهبر حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوریه گفته در فاصله روزهای 20 تا 24 اکتبر، 120 نیروی شبه نظامی از طریق ترکیه وارد سوریه شده‌اند. 

4- در مقاله‌ای که در ۲۹ اکتبر در نیویورک تایمز منتشر شده، آمده که ترکیه اجازه می‌دهد نیروهای داعش و تجهیزات این گروه آزادانه از طریق مرز این کشور منتقل شود. 

5- «دیکن» گزارش داده که نیروهای داعش با استفاده از قطارهای مناطق مرزی ترکیه، وارد و جلو چشم سربازان ترک، وارد سوریه شده‌اند. آن‌ها پس از ورود به سوریه با نیروهای حزب اتحاد دموکراتیک کرد‌ها روبه رو شده و متوقف شده‌اند. 

6- یک فرمانده کرد در کوبانی می‌گوید نیروهای داعش، مهر ورود ترکیه را بر پاسپورت‌های خود دارند. 

7- کردهایی که قصد ملحق شدن به مبارزه در کوبانی را داشتند، توسط پلیس ترکیه در مرز این کشور با سوریه متوقف شده و بازگردانده شده‌اند. 

8- «اودا تی وی» عکسی را منتشر کرده که در آن یک سرباز ترکیه با حالتی صمیمانه در میان نیروهای داعش دیده می‌شود. 

 

اتهام نهم: ترکیه و داعش جهان بینی مشترکی دارند

1- روزنامه «حریت» در 26 سپتامبر 2014 نوشت: «احساسات اعضای بلندمرتبه حزب عدالت و توسعه تنها به ترکیه محدود نمی‌شود. من زمانی که جملات تحسین آمیز درباره داعش را حتی از زبان مقامات محلی در شانلی اورفا شنیدم، شوکه شدم. یکی از این مقامات می‌گفت «آن‌ها مانند ما هستند و در نبرد برای استقلال، با هفت قدرت بزرگ می‌جنگند». دیگری می‌گفت «به جای پ.ک.ک من ترجیح می‌دهم داعش در همسایگی ما باشد.»

2- چنگیز جاندار، روزنامه نگار شناخته شده و مورد احترام ترک، چنین استدلال می‌کند که ترکیه در عراق و سوریه در نقش یک «قابله» ظاهر شده و داعش و به متولد شدن داعش و دیگر گروه‌های افراطی کمک کرده است. 

3- یک عضو شورای حزب عدالت و توسعه در صفحه «فیس بوک» خود نوشت: «خوشبختانه داعش وجود دارد… مهمات شما هرگز به پایان نخواهد رسید.»

4- یک نهاد نظارت بر امنیت اجتماعی در ترکیه در مکاتبات داخلی خود از آرم داعش استفاده می‌کند. 

5- گفته می‌شود بلال اردوغان و مقامات دولت ترکیه با تروریست‌های داعش دیدار داشته‌اند.

 

ترکیه، که چندین ماه است حداقل به دلیل رفتار و دوپهلویی خود در ارتباط با به اصطلاح «دولت اسلامی»‌(داعش) و امتناع از مشارکت در ائتلاف به سردمداری ایالات متحده مورد انتقاد و فشار زیاد قرار داشته، اکنون استراتژی خود را تغییر داده است.

به بهانه حمله به شهر سوروچ که طی آن 32 رزمنده چپ- که برای کمک به بازسازی کوبانی‌(در کردستان سوریه) آمده بودند- کشته شدند، آنکارا تصمیم گرفت حملات هوایی به مواضع جهادگرایان را آغاز کند. هم‌زمان با آن اعلام شد که یک توافق‌نامه بین ترکیه و ایالات متحده-هر دو عملا از بدو تشکیل ناتو عضو آن بوده‌اند- به امضاء رسید که به هواپیماهای جنگی ایالات متحده اجازه می‌دهد از پایگاه‌های ترکیه استفاده کنند.

این توافق‌نامه به رییس‌ جمهور اردوغان، که با شکست نسبی خود در انتخابات تضعیف شده است، امکان می‌دهد امور را به دست گیرد: حملات در سوریه علیه «دولت اسلامی» با عملیات نظامی علیه نیروهای دفاع مردمی، شاخه نظامی حزب کارگران کردستان، نه فقط در مناطق آن‌ها در جنوب-شرق ترکیه، بلکه در شمال عراق نیز همراه است.

اردوغان با این کار امیدوار است با یک تیر دو نشان بزند: حزب کارگران کردستان را تضعیف کند و مانع از آن شود که کردهای سوریه منطقه خود را-رژوا- متحد کنند. در واقع، پس از سقوط شهر مرزی تل ابیض که افراد و تجهیزات «دولت اسلامی» از آن عبور می‌کردند، نیروهای اسلامی با شتاب عقب‌نشینی می‌کردند.

مداخله ترکیه، گرچه ممکن است متناقض به نظر برسد، اما به جهادگرایان امکان می‌‌دهد نفس خود را تازه کنند.‌(منبع: اومانیته، 28ژوئیه 2015)

 

به گزارش روزنامهOzgur-Gundem، وضعیت اضطراری یا همان (OHAL) به وضعیت ویژه امنیتی در مناطق کردنشین ترکیه اطلاق می شود این وضعیت که از سال 1987 در 4 استان و 11 منطقه کردنشین ترکیه آغاز شده است همواره یکی از سیاست‌های حکومت ترکیه در قبال کردهای این کشور به خصوص در دهه 90 میلادی بوده است تا از این طریق و با افزایش کنترل‌های نظامی در این مناطق مانع به وجود آمدن عملیات، تظاهرات و شورش‌های ضد حکومتی شود.

بعد از آغاز جنگ ارتش علیه پ.ک.ک در داخل و خارج مرزهای ترکیه و با افزایش عملیات نظامی پ.ک.ک در داخل ترکیه، حکومت این کشور بعد از سال‌ها بار دیگر در برخی مناطق کردنشین ترکیه وضعیت اضطراری اعلام کرده است.

هم‌اکنون 100 منطقه از 14 استان کردنشین ترکیه در وضعیت تدابیر شدید امنیتی قرار دارند که حضور نیروهای امنیتی در آن مناطق بسیار پررنگ تر از سابق به نظر می رسد که از مهم‌ترین این مناطق می‌توان به دیاربکر، آگری، ماردین، سرت، حکاری، غازی عنتاب، اورفا، درسیم، شرناخ، وان، ارزروم، آرداهان، قارص و موش اشاره کرد. در این 14 استان برخی مناطق، محله‌ها، روستاها منطقه نظامی عنوان شده است که در آن‌جا محدودیت‌های مختلفی اعم از رفت و آمد در برخی ساعات شبانه‌روزی در حال اعمال است.

 

من که شخصا در این اواخر، حدود ده روزی را در شهره مرزی وان گذارندم فضای سنگین امنیتی در شهر و پلیس‌های ضدشورش مسلح به دست در حال آماده و ماشین‌های زرهی آبپاش و نارنجک‌انداز را در هر کوی و برزن دیدم. یک حکومت نظامی تمام عیار اما رسما اعلام نشده! درگیری‌ها و تظاهرات مردم را دیدم. تمام ساعت شبانه‌روز پرواز هلیکوپترها و هواپیماهای جنگی و دود و بوی خفه‌کننده و سوزناک گاز اشک‌آور و شلیک‌های شبانه را دیدم و نشیدم. مهم‌تر از همه مبارزه بر حق و عادلانه و استقامت و شهامت مردم و هم‌چنین دفاع از حزب دموکراتیک خلق‌ها، پ.ک.ک و روژاوا، به ویژه از سوی جوانان را دیدم و شنیدم و… .

 

انتخابات زودهنگام در ترکیه، با چاپ اطلاعیه در روزنامه رسمی ترکیه تکرار انتخابات پارلمانی ترکیه قطعی شد.به گزارش خبرگزاری CNNturk، پس از به اتمام رسیدن 45 روز مهلت قانونی برای تشکیل حکومت ائتلافی در پارلمان ترکیه رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه در دیداری با عصمت ییلماز، رییس پارلمان تصمیم به برگزاری انتخابات زودهنگام گرفته و این تصمیم با چاپ در روزنامه رسمی کشور به صورت قطعی در تقویم سیاسی ترکیه قرار گرفت.

در خبری که در روزنامه رسمی ترکیه به چاپ رسیده است عنوان شده است: «بر اساس ماده های 104 و 116 قانون اساسی جمهوری ترکیه رئیس جمهور با مشورت رئیس پارلمان تصمیم بر تکرار انتخابات پارلمانی گرفته است.»

بعد از این اخبار تمام نگاه‌ها متوجه آنکارا و دیدار احمد داوود اوغلو نخست وزیر و رجب طیب ادوغان رییس جمهوری ترکیه برای تشکیل حکومت انتخاباتی یا همان حکومت موقت است.

لازم به ذکر است با این تصمیم 25مین مجلس ترکیه با 22 ساعت و 23 دقیقه  مدت زمان جلسه به یکی از کوتاه‌ترین دوره‌های تاریخ پارلمان جمهوری ترکیه بدل شد.

صلاح الدین دمیرتاش، رهبر مشترک حزب دموکراتیک خلق‌ها، به درستی دولت ترکیه را متهم کرده که برای تلافی شکست انتخاباتی ماه گذشته، کشور را به بحران کشانده است. وی گفته که هدف اصلی آقای اردوغان برای تشکیل منطقه حائل در مناطق مرزی سوریه با ترکیه، مبارزه با داعش نیست، بلکه او می‌خواهد مانع از انسجام جغرافیایی کردهای سوریه شود.

برخی از تحلیل‌گران ترکیه، بر این عقیده‌اند به نظر می‌رسد دولت ترکیه به طور هم‌زمان در دو جبهه با مردم کرد درگیر شده است. اردوغان از یک‌سو نگران قدرت گرفتن روژاوا‌‌(کردستان سوریه) در کنار مرزهای ترکیه است. و از سوی دیگر به نظر می‌رسد اردوغان با بازی با کارت ملی‌گرایی می‌خواهد جایگاه حزب دموکراتیک خلق‌ها را ضعیف کند تا در صورت برگزاری زودهنگام، بار دیگر بتواند اکثریت از دست رفته را به دست بیاورد.

در جولای 2012 بود که رجب طیب اردوغان که در آن زمان نخست وزیر ترکیه بود در نشست اعضای حزبش اعلام کرد: «ما نوادگان سلجوقیان و دولت عالیه آن هستیم، حزب عدالت و توسعه روح و ریشه سلجوقیان وعثمانی‌ها را با خود به همراه دارد.»

او این گفته خود را دو ماه بعد از آن هم تکرار کرد و گفت: «ما گام در راه نیاکان فاتحمان «الب ارسلان»‌(دومین پادشاه سلسله سلجوقیان بود که در سال 1046 میلیاردی موفق شد دامنه حکومت خود را با سرنگونی دولت فاطمیون توسعه بخشیده ومذهب خاصی را بر دیگر مذاهب اسلامی مسلط کند و با به کارگیری گسترده مبلغان به تکفیر فاطمیون پرداخت) تا سلطان محمد فاتح  گذاشته‌ایم.(سلطان محمد فاتح، دومین پادشاه از سلسله عثمانی است که به دلیل فتح منطقه بالکان و شهر قسطنطنیه به فاتح شهرت یافت).

 

رهبر مشترک حزب دموکراتیک خلق‌ها، گفته است مشاور رییس‌ جمهور ترکیه هدایت برنامه‌ای برای غیرقانونی اعلام کردن فعالیت این حزب را در دست اجراء دارد. صلاح‌الدین دمیرتاش، یکی از دو رهبر حزب دموکراتیک خلق‌ها، اعلام کرده نقشه‌ای با هدایت یکی از مشاورین رجب طیب اردوغان، در کار است تا حزب وی ممنوع‌الفعالیت شود.

دمیرتاش به گزارشگران گفت: «شنیده‌ام برهان کوزو، که به عنوان مشاور رییس‌ جمهور انتخاب شده است،‌ در حال برنامه‌ریزی برای بستن حزب است … محتملا پیش از پایان سال جاری، تا حزب نتواند مانع حزب عدالت و توسعه شود.»

کوزو یکی از حامیان سرسخت سیستم ریاست ‌جمهوری، یکی از اعضای حزب و عدالت و توسعه است که برای چهارمین بار و بر اساس قوانین داخلی حزب کاندیدای شرکت در انتخابات پارلمانی نشد. وی اوایل هفته جاری به عنوان مشاور رجب طیب اردوغان انتخاب شد.

اردوغان پیش از این اعلام کرده بود که پارلمان باید مصونیت قانون‌گذاران حزب دموکراتیک خلق‌ها را لغو کند تا آن‌ها «هزینه» ارتباط با «گروه‌های تروریستی» را بپردازند. او با این حال اعلام کرد که مخالف بسته‌شدن احزاب است چون این سیاست‌مداران هستند که باید محاکمه شوند نه نهادهای سیاسی.

پیش‌تر دولت باغچه‌لی، رییس «حزب حرکت ملی»، خواهان منع فعالیت حزب دموکراتیک خلق‌ها به دلیل ارتباط با حزب کارگران کردستان (پ‌ک‌ک) شده بود.

به گزارش رسانه‌های ترکیه، دستگاه قضایی این کشور، تحقیقات علیه «صلاح‌الدین دمیرتاش» رهبر مشترک حزب دموکراتیک خلق‌ها را آغاز کرده است. به نظر می‌‌رسد این اقدام قضایی علیه دمیرتاش، در چارچوب تلاش‌های «رجب طیب اردوغان» رییس ‌جمهوری ترکیه برای به شکست کشاندن حزبی باشد که باعث شکست حزب حاکم «توسعه و عدالت» در کسب اکثریت کرسی‌های پارلمان شد.

خبرگزاری «آناتولی» گزارش داد دادستانی دیاربکر تحقیقات علیه دمیرتاش، رهبر بزرگ‌ترین حزب حامی کردها را به اتهام «اختلال در نظم عمومی» و «تحریک به خشونت»، آغاز کرده است.

این پرونده اتهامی دمیرتاش درباره قضیه‌ای است که ماجرای آن به اکتبر 2014، هم‌زمان با حملات ارتش به حزب کارگران کردستان و بازداشت فعالان کرد برمی‌گردد. آن زمان، دمیرتاش این اقدام را تلاش اردوغان برای انتقام از پیروزی حزبش در انتخابات پارلمانی که در ماه مه برگزار شد، توصیف کرده بود.

بعد از انفجار خونین «سوروچ» در 20 جولای که به کشته شدن شماری از جوانان سوسیالیست منجر شد، ارتش ترکیه حمله هوایی علیه گروه تندروی داعش در سوریه را که مسئول این انفجار بودند، آغاز کرد و سپس مواضع شبه‌نظامیان حزب کارگران کردستان‌(پ‌ک‌ک) در مناطق مرزی ترکیه و شمال عراق را ازسر گرفت.

دمیرتاش در واکنش به این عملیات نظامی ارتش ترکیه، خاطرنشان کرد حملات هوایی ترکیه علیه داعش تنها «فریب‌کاری» در راستای منافع و بلندپروازی‌های شخصی اردوغان صورت می‌گیرد.

در همین حال، مخالفان اردوغان، او را به قربانی کردن عملیات صلح با کردها و از بین بردن صلح ترک‌ها و کردها از طریق سرنگون کردن حزب دموکراتیک خلق‌ها، متهم می‌کند تا بتواند رویای «رییس‌ جمهور سلطان» و صدر‌‌نشینی حزب عدالت و توسعه در عرصه سیاسی را احیا کند.

حزب دموکراتیک خلق ترکیه ضمن شکایت از رجب طیب اردوغان، رییس جمهور و احمد داوود اوغلو، نخست وزیر این کشور، آن‌ها را به سوء‌استفاده از قدرت برای سرکوب کردن مقام‌های این حزب حامی کردها متهم کرده است.

این حزب در شکایت‌نامه خود اعلام کرد هزار و 33 تن از اعضای این حزب از 24 جولای 2015 – 2 مرداد 1394، بازداشت شده‌اند.

این بازداشت‌ها از زمانی آغاز شد که اردوغان از پارلمان خواست مصونیت از پیگرد قضاییِ سیاست‌مدارانی را که مظنون به ارتباط با حزب کارگران کردستان‌(پ‌ک‌ک) هستند، لغو کند.

حزب دموکراتیک خلق‌ها، با بیان این که نیروهای پلیس ترکیه 125 مقام این حزب را بدون هیچ‌گونه مدرک مستدل دستگیر کرده‌اند، عنوان کرد بر اساس بند 277 از قوانین جزایی این کشور، اردوغان و داوود اوغلو استقلال و بی‌طرفی ساختار قضایی ترکیه را نقض کرده‌اند.

این حزب، هم‌چنین پیشنهادی به پارلمان ارائه داده و از نمایندگان خواست گزارش‌های منتشرشده مبنی بر ارتباط آنکارا با داعش را بررسی کنند.

شایان ذکر است که حمله تروریستی شهر سوروچ را باید همواره در افکار عمومی و در عرصه حقوقی زنده نگاه داشت. حمله تروریستی و جنایت‌کارانه علیه تجمع و کمپین «فدراسیون جوانان سوسیالیست» در شهر مرزی «سوروچ»، در روز دوشنبه 20 جولای که منجر به کشته‌شدن 32 نفر و زخمی‌شدن بیش از صد نفر شد، به هیچ‌وجه فراموش شدنی نیست.

تردیدهای زیادی نسبت به هم‌دستی دولت و رجب طیب اردوغان، به‌ خصوص سازمان امنیتی ترکیه «میت» در این کشتار وجود دارد. از آن‌جا که مرکز فرهنگی شهر «سوروچ» که تجمع جوانان سوسیالیست قرار بود در آن‌جا برگزار شود، متعلق به شهرداری تحت تسلط «حزب دموکراتیک خلق‌ها» و قرار بر عزیمت این جوانان به «کوبانی» برای کمک و بازسازی ویرانه‌های این شهر بوده است، با توجه به سوابق موضوع و تحولات داخلی ترکیه، به ‌درستی انگشت اتهام به سمت دولت ترکیه نشانه رفته است.

برای درک و تحلیل درست‌تر از انگیزه این اقدام تروریستی، باید در دو عرصه تحولات درونی ترکیه و سیاست‌های بیرونی آن به‌ خصوص در حوزه بحران سوریه و موفقیت مرد مروژاوا در مبارزه با «داعش» توجه کرد که در نقاط مرزی بین ترکیه -سوریه جریان دارد.

تا آن‌جا که به تحولات درونی ترکیه، مربوط است بعد از انتخابات پارلمانی روز یک‌شنبه هفتم ژوئن 2015 در ترکیه، که منجر به پیروزی «حزب دموکراتیک خلق‌ها» با کسب 13 درصد آرا و باعث شکست حزب «عدالت و توسعه» برای کسب اکثریت پارلمانی شد، در کنار پیروزی‌ها در کوبانی، بار دیگر اردوغان نسبت به ادامه قدرت و حاکمیت‌اش شدید نگران کرد. از یک‌سو حزب دموکراتیک خلق‌ها با کسب این 13 درصد رای و 80 کرسی پارلمانی که بیش‌ترین تعداد آن از آرای حزب عدالت و توسعه برداشت شده بود، مانع اصلی ناکامی اردوغان تلقی شد و دست او را از کسب اکثریت و هم‌چنین رویای تغییر قانون‌اساسی و برپاسس سیستم نئوعثمانی کوتاه کرد.

اردوغان که در عرصه «دموکراتیک» و «اتنخابات» بازنده میدان بوده  جدا از تلاش برای ائتلاف با دیگر احزاب، نیم‌نگاه هم به برگزاری انتخابات زودرس پارلمانی داشت و در مقطع فعلی روی جنگ طلبی و تروریسم و تشدید بی‌ثباتی و ناامنی کشور سرمایه‌گذاری کرده است تا بتواند رای‌دهندگان را به این یقین برساند که در شرایط پراکندگی سیاسی کنونی، فقط حزب عدالت و توسعه است که می‌تواند بار دیگر با قبضه قدرت مطلق، ثبات و امنیت ‌از دست‌رفته را به کشور بازگرداند. ادعاهایی پوچی که در کودتاهای سابق ترکیه نیز به کار گرفته شده بودند.

در رابطه با تحولات بیرونی و منطقه‌ای نیز سیاست خارجی ترکیه به رهبری «احمد داووداوغلو»، نخست ‌وزیر فعلی، که در چند سال گذشته سرمایه‌گذاری عظیمی را بر اعمال آتوریته و رهبری در تحولات منطقه و به‌ خصوص بحران سوریه انجام داده است، هرگونه شکستی را شکست سیسات داخلی و خارجی می‌داند. بعد از ناکامی اردوغان در حمایت از «محمد مرسی»، رییس ‌جمهوری وقت مصر از حزب اخوان المسلمین و سرنگونی «بشار اسد» در سوریه، به ‌نظر می‌رسد ترکیه وارد یک دوره تلاطم و بحران سیاسی و بین‌المللی و منطقه‌ای شده است.

به این ترتیب، هم‌زمان با حمله تروریستی به گردهمایی فدراسیون جوانان سوسیالیست در شهر سوروچ، در شهر «ریحانلی» که آن نیز هم‌مرز با سوریه است، نشست مخالفان حکومت سوریه مورد حمایت دولت ترکیه در حال برگزاری بود سئوال این است که اگر این ترور را داعش انجام داده بود پس چرا این حمله تروریستی را در ریحانلی انجام نداد؟!

حزب دموکراتیک خلق‌ها، در انتخابات هفتم ژوئن علاوه بر کسب رای بسیاری از کردهای ترکیه توانست رای بخش‌های دیگری از جامعه ترکیه را نیز به خود اختصاص و با کسب 13 درصد کرسی‌های مجلس به یکی از عوامل اصلی از دست رفتن اکثریت حزب عدالت و توسعه تبدیل شد.

دوشنبه نهم شهریور 1394 – سی و یکم اوت 2015

ادامه دارد.

مطالب مرتبط با این موضوع :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Layer-17-copy

تمامی حقوق این وبسایت در اختیار مجموعه رنگین کمان بوده و استفاده از محتوای آن تنها با درج منبع امکان پذیر می باشد.