بهرام رحمانی
… آمارهای رسمی نشان می دهد که در هشت سال ریاست جمهوری احمدی نژاد، دولت بیش از ۷۵۰ میلیارد دلار درآمد داشته که تقریبا ۶۰۰ میلیارد دلار از آن درآمد نفتی بوده است! اما احمدی نژاد و برداران قاچاقچی اش از بیت رهبری تا ریاست جمهوری، از مجلس خبرگان تا مجلس شورای اسلامی، از شورای امنیت تا سپاه پاسداران، از شهرداری ها تا استانداران، از کمیته های مساجد و امامزاده ها تا امام جمعه ها، همه و همه ثروت های کلان کشور را بر باد داده اند و غارت کرده اند…
(بخش نهم)
سایت «بازتاب امروز»، روز اول فروردین ۱۳۹۲،یادداشتی با عنوان «احمدی نژاد خودش را برکنار کند»،نوشته است انتقاد محمود احمدی نژاد از فعالیت های سیاسی سپاه در حالی صورت می گیرد که «بیش ترین حمایت» برخی نیروهای این نهاد نظامی در دو انتخابات گذشته به نفع وی انجام شده است.
«بازتاب امروز»، هم چنین افزوده که احمدی نژاد به بهانه های مختلف، مخالفت خود با فعالیت های اقتصادی و سیاسی سپاه را ابراز می کند، در حالی که این تنها احمدی نژاد بوده که سرداران سپاه را «بدون حساب و کتاب» در سمت های مختلف منصوب کرده است.
به نوشته یادداشت نویس این سایت٬ رییس دولت دهم «با انتصاب بی حساب نظامیان، به خصوص سرداران سپاه فضای کشور را به شکلی کرده است که حتی اصل سپاه و وظایف کاری این نهاد در تامین امینت کشور، تحت الشعاع فعالیت های اقتصادی، سیاسی و فرهنگی برخی نیروهای سابق و لاحق آن قرار گرفته است.» آخرین اقدام احمدی نژاد در این زمینه، انتصاب سال گذشته رستم قاسمی یکی از فرماندهان سپاه به سمت وزیر نفت بود.
دوم اردیبشت ماه ۱۳۵۸، آیت الله خمینی فرمان تاسیس «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران» را با هدف «پاسداری از انقلاب» صادر کرد. اکنون سی و سه سال از تاسیس سپاه پاسداران حکومت اسلامی می گذرد. در این بیش از سه دهه، سپاه از یک سازمان نظامی کوچک و غیرمجهز در چند پادگان تهران، به یک سازمان بزرگ نظامی-اقتصادی کشور و منطقه تبدیل شده است.
در رابطه سلسه مطالبی که در سال گذشته با عنوان «محمود احمدی نژاد و «برادران قاچاقچی» اش در سپاه پاسداران!» نوشته ام بیش ترین یاداشت ها و امیل های مثبت و منفی و حتی تهدیدآمیز نیز دریافت کرده ام از جمله یکی از آخرین یاداشت های دریافتی ام به شرح زیر است:
«دوست ارجمندم جناب رحمانی، آن چه من در کمال راستی و اعتماد نسبت به شما و همه همرزمانم ارسال می کنم مجاز هستید تحت هر عنوان در نوشته هایتان مورد استفاده قرار دهید اما اگر بخواهید عنوانی برایش درنظر بگیرید می توانید به صورت نقل قول از یکی از فعالین با سابقه کارگری یا ناظرین با سابقه پتروشیمی و صنایع نفت و گاز منتشر کنید. با سپاس از توجه و عنایت شما و با امید به این که در فردای آزادی به اتفاق از نزدیک اسناد و مدارک باندهای چپاولگر را به دادگاه های ذی صلاح برای رسیدگی به اعمال ضدانسانی ذوب شدگان در ولایت ارائه دهیم. چرا که پروژه ای در ایران وجود ندارد که من در آن کار نکرده باشم و از کم و کیف مسائل اتفاقیه در آن ها بی اطلاع باشم.
دوست گرامی، به لحاظ این که تحقیقات و بررسی های انجام شده در مورد آن چه در حکومت نایب امام زمان اتفاق افتاده و به طور روزانه ادامه دارد بسیار دقیق و واقعی می باشد. اما به جهت این که من در اکثر مجتمع های بزرگ پتروشیمی ایران و صنایع نفت و گاز و فولاد به عنوان ناظر و مشاور فنی کار می کردم لازم می دانم در مورد اختلاس های بزرگ و کوچک و کسانی که در پشت این جریانات با اهداف مشخص هستند توضیح کوتاهی ارائه بدهم. پس از پایان جنگ ایران و کشتارهای بی رحمانه در زندان های سراسر کشور سران رده بالای سپاه و نیروهای اطلاعاتی و امنیتی تقریبا بی کار شدند؛ بخشی از آن ها جمعی سپاه بدر و سپاه قدس و کادرهای تعلیم دیده و تعلیم دهنده به خارج از کشور فرستاده شدند؛ بخشی به عنوان سفیر و دیپلمات برای ردیابی نیروهای سیاسی مخالف رژیم ماموریت گرفتند. تعداد زیادی از آن ها، در قالب مسئولین حراست و انجمن اسلامی در کارخانه ها گمارده شدند و عده ای به عنوان مسئولین روابط عمومی در صنایع بزرگ مشغول شدند. تعدادی هم به عنوان رییس و معاون در بخش های حساس مشغول به کار گردیدند اما بخش وسیعی از این کادرها با ثبت شرکت عملا وارد بازار کار شدند و با طرح های از پیش تعیین شده اکثر مناقصه ها را برنده شدند. البته مناقصه های بزرگ میلیاردی اکنون در یک جمع بندی می توان ساختار حضور آن ها را در کنارهم مورد توجه قرار داد که به تدریج و با تصرف منابع مالی برای توجیح غارت و چپاول سرمایه های ملی عده ای را به عنوان پیمان کار و شرکت و بازاریاب البته از تیپ های غیرخودی وارد محرکه کردند و با سپردن امکانات اعم از نیرو و تجهیزات و ساختمان برای محل دفاتر و اسکان دست آن ها را برای انجام کار باز گذاشتند، غافل از این که تعداد زیادی از کارمندان درون تشکیلات آن ها جمعی نیروهای اطلاعاتی و امنیتی البته با تغییر کامل ظاهر و رفتار می باشند که روزانه ضمن دادن اطلاعات درون اداری کپی کلیه مدارک و اسناد را برای مراکز مورد نظر ارسال می کردند تا زمانی که مقدار اختلاس ها به ارقام بالا برسد. وضع بر همین منوال در جریان بود و در زمان مقتضی با لو دادن یک مورد اقدام به دستگیری افراد فریب خورده نگون بخت می کردند. اما از آن جایی که مراکز فساد و اختلاس های بزرگ تحت رهبری بیت و باندهای وابسته به ان بوده و هست در یک نمایش به اصطلاح محاکمه سر عده ای فریب خورده بالای دار رفته و می رود اما از ارقام اختلاس شده خبری نیست. چرا که قبلا یا برای مخارج نیروهای تحت امر آقا در خارج کشور فرستاده شده یا در بانک های کشورهای اروپایی و آسیایی به حساب های آقازاده ها واریز شده است. شما از زمان محاکمه بهزاد حداد تا به امروز به قیافه و تیپ های افرادی که به عنوان عاملین اختلاس به دادگاه می آورند توجه کنید. دوست عزیز رژیم آخوندی برای بقا خود به آن چه تاکنون عمل کرده در مقابل آن چه من و شما در این مختصر به آن می پردازیم مقایسه استخر به اقیانوس است. در خاتمه از فرصت استفاده می کنم فرارسیدن نوروز باستانی را به شما و خانواده محترم و تمامی همرزمانتان شادباش می گویم امید است سال نو سال رهایی ایران و ایرانی از ستم رژیم اشغالگران جانی باشد. با سپاس و مهر …» با سپاس و تشکر از این دوست گرامی!
با تشکر از این دوست گرامی و به امید این که در آینده هم اطلاعاتی بیش تری در اختیار ما و خوانندگان بگذارند. واقعا حکومت اسلامی ایران، با منابع طبیعی و درآمدهای جامعه ایران که اصولا باید به صرف آبادانی و خدمات عمومی و نیازهای جامعه و اشتغال و رفاه شهروندان اختصاص یابد مانند غارتگران برخورد کرده و هر مقام و مسئول و ارگان حکومت اسلامی در پست و مقام شان با حرص و ولع بی پایانی دزدی می کنند و رشوه می گیرند و فقط به فکر پر کردن جیب های گشاد و دراز خود هستند.
آمارهای رسمی نشان می دهد که در هشت سال ریاست جمهوری احمدی نژاد، دولت بیش از ۷۵۰ میلیارد دلار درآمد داشته که تقریبا ۶۰۰ میلیارد دلار از آن درآمد نفتی بوده است! اما احمدی نژاد و برداران قاچاقچی اش از بیت رهبری تا ریاست جمهوری، از مجلس خبرگان تا مجلس شورای اسلامی، از شورای امنیت تا سپاه پاسداران، از شهرداری ها تا استانداران، از کمیته های مساجد و امامزاده ها تا امام جمعه ها، همه و همه ثروت های کلان کشور را بر باد داده اند و غارت کرده اند.
مرکز پژوهش های مجلس شورای ایران در گزارشی، چنین اقرار کرده است که دولت محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۹۱ شمسی، ۹۰ درصد از پروژه ها را نیمه تمام گذاشته است. به گزارش سایت «خبر آنلاین» نزدیک به علی لاریجانی رییس اصول گرای مجلس شورای اسلامی، در گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی آمده است که دولت در به اتمام رساندن پروژه های پیش بینی شده در قانون بودجه ۹۱ تنها ۱۰ درصد پیشرفت داشته است و بالغ بر ۹۰ درصد از پروژه ها به دلیل عدم اتمام در سال ۹۱ در ردیف های بودجه ای سال ۹۲ قرار گرفته اند. این گزارش افزوده است که حجم اعتبار لازم برای به اتمام رساندن این پروژه ها که در لایحه ۹۲ گنجانیده شده اند، بالغ بر ۳۶۰۰ میلیارد تومان است. البته با توجه به تغییر دولت در ۹۲ به اتمام رساندن این ۵۵۱ طرح ناتمام عملا بر عهده دولت یازدهم خواهد بود مگر آن که دولت در قالب برنامه مهر ماندگار بتواند تعداد از این پروژه ها را به تمام برساند. بنا بر این گزارش، یکی از معضلات دولت در دهه اخیر عدم اتمام به موقع پروژه ها و طرح ها به خصوص در بخش عمرانی است که ضمن افزایش هزینه دولت ها در عمل بخش زیادی از این طرح ها را تبدیل به مجموعه های غیر اقتصادی می کند.
خبر آنلاین، افزوده است: نگاهی به گزارش مرکز پژوهش های مجلس نشان می دهد بالغ در جمع طرح های به سرانجام نرسیده سال ۹۱ بالغ بر ۳۵۰ طرح با کارکرد اقتصادی، ۱۱۴ طرح کارکرد اجتماعی، ۱۷ طرح دفاعی و ۷۰ طرح در بخش عمومی بوده اند.
بنا به اظهارات مسئولان حکومت اسلامی ایران و فرماندهان سپاه اهداف سپاه پاسداران، نگهبانی از حکومت و دستاوردهای آن و کوشش در راه تحقق آرمان های «الهی» و گسترش حاکمیت قانون «خداست»! اصل ۱۵۰ قانون اساسی حکومت اسلامی ایران، برای سپاه اختیارات فرا قانونی تعریف کرده و دست این نهاد را در تسلط بر همه امور در کشور را باز گذاشته است.
در این میان، نه تنها دولت نهم و دهم احمدی نژاد، بلکه روحانیون محافظه کار و مرتجعی چون علی خامنه ای رهبر حکومت اسلامی و اطرافیانش نیز در تقویت بنیه اقتصادی و سیاسی و نظامی سپاه سنگ تمام گذاشته اند. حمایت و پشتیبانی آنان از سپاه و ارگان هایش این نهاد را به قدرت مندترین سازمان در تمام عرصه ها اعم از نظامی، امنیتی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و… تبدیل کرده است. امروزه سپاه پاسداران بر همه عرصه ها، از حوزه عمومی در اجتماع گرفته تا زندگی خصوصی شهروندان تسلط کامل دارد و با توسل به زور اسلحه در آن ها دخالت می کند و می خواهد همه حوزه ها را در راستای اهداف و خواست و ایدئولوژی خود مدیریت کند.
در واقع بعد از پایان جنگ ایران و عراق، سپاه علاوه بر فعالیت در عرصه اقتصادی، سیاسی و اجتماعی فعالیت در عرصه فرهنگی را شدت بخشید. برای مثال، تولید فیلم های سینمایی – مذهبی در جهت اهداف و خواست های سپاه و بسیج، اردوهای فرهنگی، کلاس های قرآن خوانی و ایدئولوژیکی، تولید و پخش نوارها و سی دی های مذهبی و غیره از جمله فعالیت های فرهنگی سپاه بود که در حال حاضر هم با مقیاس وسیع در سطح جامعه این فعالیت ها ادامه دارد.
از سوی دیگر، ماموران سپاه و بسیجیان با یورش به خانه های مردم نوارها موسیقی و فیلم های ویدئویی که از لحاظ آئین نامه ها و بخش نامه های آنان غیر مجاز محسوب می شوند، هم چنین آنتن های ماهواره ای و… را با زور از خانه های مردم جمع آوری کرده و در جهت از بین بردن این وسائل و لوازم فرهنگی و ارتباطی کوشیده اند.
تاکنون حاکمیت جمهوری اسلامی ایران و محافظ ایدئولوژیک آن سپاه، وحشی گری هایشان تنها به راه انداختن رعب و وحشت در جامعه، ترور مخالفین حکومت در داخل و خارج کشور، سرکوب اعتراضات مردمی، زندان و شکنجه و اعدام مخالفین و معترضین، علیه فرهنگ و ابزارهای آن هم به عنوان مقابله با «تهاجم فرهنگی غربی» توجیه کرده اند. در نظر آنان، این فرهنگ در تضاد و تقابل کامل با موازین و فرهنگ شرع اسلام قرار دارد و حاکمیت سرکوب آن را به عهده سپاه و بسیج واگذار کرده است.
عناصر وحشی و آدم کشی چون «ده نمکی»، از سردسته های چماقداران انصار حزب الله که آن ها را از جمله در حمله به کوی دانشگاه تهران در ۱۸ تیر ۱۳۷۸، فرماندهی می کرد امروزه بر عرصه سینما چنگ انداخته و به خیال خود، سینمای جنگی حکومت اسلامی را با ساختن فیلم های پرهزینه ای چون «اخراجی» ها داغ نگه می دارد! آن بودجه های کلان و امکاناتی که در اختیار ده نمکی ها گذاشته می شود در اختیار هیچ فیلم ساز و کارگردان معروف و مستقلی قرار داده نمی شود.
مدتی پیش فرمانده سپاه محمدعلی جعفری، در جمع دانش آموختگان دانشکده فرماندهی و ستاد سپاه (دافوس)، ماموریت امروز سپاه را در دفاع از آرمان های ایدئولوژیک سپاه در جنگ فرهنگی توصیف کرد. جعفری، با اشاره به تغییر ماهیت تهدیدات در دهه چهارم انقلاب ایران، گفت: «بر خلاف دهه اول انقلاب که تهدید نظامی و امنیتی بالفعل بود و در الویت قرار داشت و امروز تهدید نظامی حالتی بالقوه دارد اما در اولویت نیست و بحث جنگ فرهنگی و سپس جنگ های اقتصادی و سیاسی مطرح است که سپاه وظیفه دفاع از انقلاب را در این عرصه ها را نیز دارد.»
منظور و هدف فرمانده سپاه از جنگ فرهنگی در حال حاضر، با هزینه کردن میلیاردها دلار در تقابل با هزاران کانال تلویزیونی و شبکه های رادیویی و میلیون ها سایت اینترنتی و وبلاگ نویسی در دنیاست که بر خلاف خواست ها و منافع حکومت اسلامی ایران برنامه و مطلب پخش می کنند. این رسانه های ارتباطی، واقعیات جامعه ایران را که مشمول سانسور رسانه های داخلی و دولتی ایران قرار می گیرند بیان می کنند و در آگاهی مردم بر علیه حکومت نقش مهمی را بازی می کنند.
ایجاد پارازیت بر روی کانال های ماهواره ای، فیلترینگ سایت های اینترنتی، هک کردن سایت های مخالفان با ایجاد ارتش سایبری، مبارزه با پوشش لباس مردم به ویژه زنان در فضای عمومی با اعمال زور و تحقیر و توهین، مبارزه با سینما، سینماگران و بازیگران، اعمال فشار بر موسیقی دانان و نوازندگان و خوانندگان موسیقی و ترغیب آن ها برای ایجاد فیلم ها و موسیقی های اسلامی و اعمال محدودیت بر هنر و هنرمندان و اعمال سانسور شدید بر تمامی عوامل فرهنگی در جامعه و رسانه های حکومتی از جمله برنامه ها و سیاست های سپاه پاسداران در این راستا می باشند.
جنگ سپاه با ابزارهای ارتباطی و فن آوری اطلاعات و عناصر فرهنگی مانند موسیقی، هنر، سینما، وب نویسی، روزنامه نگاری، نویسندگی، نوع پوشش و…، در جامعه به شکست منجر شده و اعمال فشار و محدودیت سپاه بر آن ها بر میل و رغبت اکثریت افراد جامعه ایران به عوامل و عناصر فرهنگی غیرحکومتی تاثیری نداشته، بلکه بر شدت آن در جامعه افزوده است. با وجود این همه فشار ها، روزبروز بر تعداد افرادی که به موسیقی مدرن و شاد گوش می کنند؛ به فیلم هایی که واقعیات جوامع را منعکس می کنند؛ توجه به کانال های رادیویی و تلویزیونی اپوزیسیون؛ مطالب منتشر شده در سایت های اینیترنتی، فیس بوک و… افزوده می شود.
با وجود این که محدویت شدید بر استفاده از اینترنت و آنتن های ماهواره ای در دستور کار حکومت اسلامی ایران قرار دارد و مبارزه با این ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی را با توسل به زور اسلحه و چماق سپاه و سایر نهادهای نظامی و امنیتی شدت بخشیده است اما در حال حاضر اکثر شهروندان ایرانی، حتی خانواده های مسئولین و کارکنان ادارات و نهادهای حکومتی از آنتن های ماهواره ای استفاده می کنند. و یا عضو شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توئیتر، گوگل پلاس، یوتیوب و غیره هستند که سران و مقامات و ارگان های سانسور و سرکوب حکومت اسلامی ایران در هر لحظه از آن ها به عنوان «مصادیق جنگ نرم غرب علیه ایران» نام می برند و با روش های مختلف به مبارزه با آن بر می خیزند و در جهت تخریب این شبکه ها اقدام می کنند.
امروزه با گسترش جهانی شدن ارتباطات و انقلاب شگفت انگیز در این عرصه و پیشرفت تکنولوژی اطلاعات و آگاهی مردم ایران، روزبروز این شکاف و گسست فرهنگی بین مردم و حکومت و ایدئولوژی حاکمیت اسلامی که بر پایه فرامین دین اسلام شیعی استوار است عمیق تر شده و تمامی برنامه ها و اعمال فشارها توسط حکومت و نهادهای ارتجاعی آن، به ویژه سپاه پاسداران بر مردم و شهروندان موفقیت آمیز نبوده و فعالیت های فرهنگی سپاه در داخل جامعه ایران تاکنون به دلیل این که مطابق خواست و میل اکثریت شهروندان و مردم نبوده به شکست انجامیده است به طوری که گاهی سران حاکمیت و در راس همه خامنه ای، اجبارا به این شکست اعتراف می کنند.
دشمنی و خصومت خامنه ای با رشته های علوم سیاسی و انسانی و به طور کلی تلاش هایش در سه دهه گذشته برای تحقق سیاست های کلان حکومت اسلامی در رابطه با «انقلاب فرهنگی»، با شکست روبرو شده است.
سپاه، دارای جناح های مختلفی می باشد، و یک پارچه نیست. در اوایل انقلاب، این نیرو تحت نظر شورای انقلاب قرار گرفت و به نظارت دولت موقت بر آن خاتمه داده شد. برای مثال، زمانی که آیت الله حسینعلی منتظری، از قائم مقامی آیت الله خمینی کنار گذاشته شد نیز، تعدادی از اعضای رده پائین سپاه که آیت الله منتظری مرجع تقلیدشان بود، استعفا کردند.
در واقعفعالیت های اقتصادی سپاه عمدتا از زمانی آغاز شد که آن ها، از جبهه جنگ ایران و عراق بازگشتند. دولت وقت که از اعتصابات کارگری و ناآرامی ها شهری هراس داشت درصدد برآمد که امکانات گسترده ای را برای فعالیت های اقتصادی در اختیار سپاه قرار دهد تا در سرکوب ها لحظه ای درنگ نکنند. بنابراین، عمده فعالیت سپاه در اقتصاد کشور، پس از پایان جنگ ایران و عراق گسترده تر شد و گسترش یافت. علی اکبر هاشمی رفسنجانی که در آن زمان رییس جمهور بود، امتیازات اقتصادی فراوانی به سپاه پاسداران داد و رانت خواری سپاهیان را آسان کرد. هاشمی رفسنجانی که پس از جنگ به ریاست جمهوری رسید، ضمن تخصیص اعتبارات مالی هنگفت برای تقویت بنیه نظامی سپاه، اجرای پروژه های بزرگی مثل سد کرخه و اتوبان ساوه را بدون تشریفات مناقصه وبدون حسابرسی لازم در اختیار فرماندهان سپاه قرار داد و در عین حال به این ارگان امکان داد تا با احداث اسکله ها و بندرگاه های خاص خود در سواحل جنوبی کشور، به دور از هرگونه کنترل گمرکی دولت، آزادانه کالا وارد و صادر کنند.
پس از جنگ ایران و عراق، سپاه نخست «قرارگاه بازسازی قرب» و پس از آن «قرارگاه خاتم الانبیاء» را به عنوان بازوی مهندسی خود راه انداخت. هدف از تشکیل «قرارگاه خاتم الانبیاء»، بهره برداری از ماشین آلات و امکاناتی بود که در جریان جنگ مورد استفاده نظامی داشتند، اما پس از جنگ می توانست در بازسازی خرابی های آن مورد بهره برداری قرار گیرد.
نخستین شرکت های زیر پوشش قرارگاه خاتم الانبیاء، شرکت های «رزمندگان» و «رزمجو»، مستقیما توسط فرماندهان سپاه اداره می شدند. اما سپاه کاری را که با تشکیل قرارگاه های بازسازی معروف «خاتم النبیاء» در ایران و «قرب» در کشورهای غربی آغاز کرده بود با ایجاد شرکت های دیگری ادامه داد و به تدریج توانست امتیازات اقتصادی بسیاری در زمینه هایی چون کشاورزی، مرغ داری، زنبور داری، تولید صنعتی، استخراج سنگ معدنی، راه سازی، ترابری، فیلم سازی، بنگاه های تجاری مخابرات، مونتاژ اتومبیل مزدا، اخذ نمایندگی از شرکت های خارجی، بازرگانی، ترخیص کالاهای وارداتی، گسترش متروی تهران، ساخت اتوبان، سد سازی، آموزش و فرهنگ و طرح های نفت و گاز به دست آورد.
سپاه، هم چنین در زمینه اسلحه سازی نیز تحربه دارد. در سال ۱۹۸۳ شورای دفاع ملی به انحصار ارتش در مورد تعمیر و تولید سلاح در کشور پایان داد و از آن تاریخ به بعد، سپاه پاسداران توانست صنایع نظامی خود را به راه اندازد. و امروز از تفنگ تا موشک های با برد بلند تولید می کند.
سپاه پاسداران پس از پایـان جنـگ ایران و عراق تا ماه مهر ۱۳۸۲، اجرای بیش از ۱۳۰۰ پروژه سازندگـی در کشور را به عهده گرفت. (سایت بازتاب ۹ مهر ۸۲ به نقل از کنفرانس مطبوعاتی فرمانده وقت سپاه سرلشکر رحیم صفوی برای تشریح خـدمـات سازندگی سپاه پاسداران پس از پایـان جنـگ تـحمیلی.)
خامنه ای جانشین آیت الله خمینی و فرمانده کل قوا آشکارا به حمایت برخاست و اعلام کرد سپاه حافظ مرزهای ایدئولوژیک نظام است و دستور به تقویت مالی نیروهای نظامی داد.
پس از هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی در خرداد ۱۳۷۶، رییس جمهور شد. در دوره خاتمی هم، بین اعضای این نهاد اختلاف پدیدار شد. یعنی در حالی که اعضای ارشد آن مانند محمدعلی جعفری و یحیی رحیم صفوی با ارسال نامه ای خاتمی را تهدید کردند، برخی از اصلاح طلبان مانند علی ربیعی از اعضای سابق این نیرو بودند.
بخشی از فرماندهان سپاه به تندی واکنش نشان دادند. حتی سپاه در مورد جنبش دانش جویی، تیر ماه ۱۳۷۸ هشدار تندی به محمد خاتمی رییس جمهور وقت داد و دست به سرکوب این جنبش زد.
یحیی رحیم صفوی، فرمانده وقت سپاه پاسداران هم در نامه ای سرگشاده، شرکت در سیاست کشور برای مبارزه با «خرابکاران و اقدام کنندگان علیه انقلاب اسلامی» را از ماموریت های سپاه دانست.
نامه یحیی رحیم صفوی، فرمانده کل سپاه پاسداران خود خطاب به مهدی کروبی، رییس مجلس ششم که در جلسه علنی روز چهارشنبه ۱۲ نوامبر خوانده شد. در این نامه، یحیی رحیم صفوی خواستار کنترل رفتارهای «افراطی» برخی از نمایندگان مجلس شد.
در انتخاباتِ مجلس پنجم با نظر خامنه ای، سپاه با تهیه و توزیع فهرستی به نام «انصار حزب الله»، برای نخستین بار به طور مستقیم در کار سیاسی دخالت کرد.
سرانجام بر اساس گزارشات، حدود ۱۰۰ سپاهی وارد مجلس هفتم شدند و سپس با تصاحب ۱۲ از مجموع ۲۳ کرسی، کمیسیون کلیدی «امنیت ملی و سیاست خارجی» را در اختیار گرفتند. بلافاصله قراردادهای دولت وقت محمد خاتمی با شرکت های ترک در مورد تلفن همراه و فرودگاه امام خمینی را فسخ نمودند و آن ها را به شرکت های وابسته به سپاه و دولت واگذار کردند.
پس از مجلس هفتم، سپاه به سراغ نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برای جانشینی محمد خاتمی رفت و بر روند برگزاری آن تاثیر گذارد. سردار ذوالقدر، جانشین فرمانده وقت سپاه نیز به طور ضمنی وجود این دخالت ها را پذیرفت. سخن رانی سردار ذوالقدر در همایش فرماندهان بسیج اداری و کارگری: «نیروهای اصول گرا بحمدالله با طراحی درست و چند لایه توانستند در یک رقابت واقعی و تنگاتنگ، حمایت اکثریت مردم را به خدمتگزاری بیشتر و موثرتر به آنها جلب نمایند.» (ایران، ١٨/۴/١٣٨۴)
در این انتخابات، از مجموع هشت نامزد، چهار تن در نهادهای نظامی به ویژه در سپاه پاسداران، دارای مقامات عالی بودند: محسن رضایی فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال های جنگ و سپس دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، محمدباقر قالیباف فرمانده پیشین نیروی انتظامی و مدتی نیز رییس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، محمود احمدی نژاد افسر تیپ ویژه سپاه پاسداران، به ویژه در عملیات برون مرزی کرکوک و مسئول مهندسی رزمی لشگر ۶ ویژه سپاه و شهردار تهران، علی لاریجانی معاون وزیر سپاه و جانشین ستاد کل سپاه پاسداران در سال های ۶۰ و مدتی نیز مدیر صدا و سیمای جمهوری اسلامی.
البته این نامزدها همه هدف و رویکرد مشترکی نداشتند و در حقیقت هر یک نماینده جناح و اندیشه خاصی بودند. اما به هر حال همه سپاهی بودند و این نشانگر تحول خاصی در حکومت اسلامی بود.
دخالت سپاه پاسداران و بسیج در نهمین انتخابات ریاست جمهوری، نمی توانست واکنش جناح های دیگر را بر نیانگیزد؛ به ویژه کسانی چون هاشمی رفسنجانی و کروبی که از دست اندرکاران سرشناس حکومت اسلامی و تصویب شده شورای نگهبان بودند. (بیانیه تحلیلی نهضت آزادی درباره پیامدهای انتخابات بیانیه شماره ٨- تحلیلی درباره پیامدهای انتخابات ریاست جمهوری.)
این دخالت های سپاه، سرانجام محمود احمدی نژاد سپاهی را به ریاست جمهوری رساند. او، نه تنها بلافاصله اصغر احمدی مقدم فرمانده بسیج تهران بزرگ که نقش تعیین کننده ای در انتخابات بازی کرده بود را به سمت فرمانده کل نیروی انتظامی منصوب کرد، بلکه بلافاصله شش تن از وزیران خود را از میان فرماندهان سپاه پاسداران برگزید. گویا در دور نخست ریاست جمهوری او، ۲۰ تن از ۳۰ استاندار کشور، سابقه سپاهی داشتند.
بدین ترتیب، شرایط برای دست یابی سپاه به بزرگ ترین امتیازهای اقتصادی نیز آماده شد که قبل از آن، از دیدگاه نظامی نیز بی رقیب بود و با نیروهای بسیج کنترل شهر ها را هم در اختیار داشت. بعد از آن، با ریاست جمهوری احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴، قدرت سیاسی را هم در اختیار گرفت و به ویژه در پی تقلب انتخاباتی سال ۱۳۸۸، نگذاشت این قدرت از دستش بیرون رود.
انتخاب احمدی نژاد نیز، اختلاف بین اعضای سپاه را نشان داد چرا که سه نامزد با سابقه سپاهی گری یعنی محسن رضایی، علی لاریجانی و محمدباقر قالیباف، در آن انتخابات شرکت کردند. در واقع محمود احمدی نژاد، در مقایسه با حمایت سپاه از نامزدها، بیش تر از پشتیبانی بسیج برخوردار بود.
در دوران دوم ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، قدرت سیاسی سپاه پاسداران صد چندان شد و طیف گسترده ای از سمت های اجرایی بلند پایه در اختیارش قرار گرفت و امتیازات اقتصادی فراوانی نصیب سردارانش شد. در تمامی این مدت ساختار نظامی پشت و پناه فعالیت های سیاسی و به ویژه اقتصادی سپاه بود.
بنا بر برآوردی دیگر، «قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء» سپاه، از ۱۳۶۹، سال پایانی جنگ با عراق، تا ۱۳۸۵، سال به قدرت رسیدن محمود احمدی نژاد، در حدود ۱۲۲۰ پروژه مختلف اجرا کرد. (بنا بر اظهارات سردار سرتیپ پاسدار عبدالرضا عابدزاده در روز امضای قرارداد قرارداد یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری احداث خط لوله گاز عسلویه میان وزارت نفت و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا سپاه پاسداران، چهار شنبه ۱۷ خرداد ۱۳۸۵)
تنها در سال ۱۳۸۵، سالی که احمدی نژاد رییس جمهور شد، سپاه پاسداران ۲۴۷ پروژه در دست اجرا داشت. (بنا بر اظهارات سردار سرتیپ پاسدار عبدالرضا عابدزاده در روز امضای قرارداد قرارداد یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلاری احداث خط لوله گاز عسلویه میان وزارت نفت و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا سپاه پاسداران، چهار شنبه ۱۷ خرداد ۱۳۸۵)
سعیدی، نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران، تیر ماه سال ۱۳۸۵ در گفتگو با روزنامه شرق گفت: «هدف تشکیل قرارگاه خاتم الانبیاء، بهره برداری از ماشین آلات و امکاناتی بود که در جریان جنگ مورد استفاده نظامی داشت، اما پس از جنگ می توانست در بازسازی خرابی های آن مورد بهره برداری قرار گیرد.»
به گفته سردار سرتیپ عبدالرضا عابدزاده، جانشین قرارگاه خاتم الانبیاء، این قرارگاه تا تیر ماه سال ۱۳۸۵ یک هزار و ۲۲۰ پروژه صنعتی و معدنی را اجرا کرد و هنوز ۲۴۷ پروژه دیگر را در دست اجرا داشت.
از موسسه کوثران به عنوان یکی دیگر از شرکت های بزرگ وابسته به سپاه می توان یاد کرد. در زمان ریاست جمهوری خاتمی، اجرای طرح توسعه شبکه آبیاری امیدیه خوزستان به این موسسه سپرده شد. پروژه مذکور آبیاری ۸۸۰۰ هکتار از اراضی امیدیه را در بر می گرفت. در فروردین ماه سال ۱۳۸۵ قرارگاه خاتم الانبیاء ماموریت ساخت ۴ مخزن ذخیره نفتی را در جزیره خارک به عهده گرفت.
از شرکت ها و موسسات وابسته به سپاه پاسداران آمار دقیقی در دست نیست. تنها نکته ای که همه منابع خبری و اقتصادی بر سر آن اتفاق نظر دارند، نقش بسیار گسترده قرارگاه خاتم الانبیاء و شرکت های متعلق به آن در فعالیتهای اقتصادی است. بنا بر برآوردها، سپاه پاسداران بیش از ۵۰۰ شرکت را در اختیار دارد که در سال ۲۰۰۴، در حدود ۱۲ میلیارد دلار فروش و ۹\۱ میلیارد دلار سود داشته اند.
آن چه بیش از همه در زمینه فعالیت های عظیم اقتصادی سپاه پاسداران تاکنون جنجال برانگیخته، نقش این ارگان در اداره اسکله ها و فرودگاه پیام بوده است. برای نخستین بار مهدی کروبی، رییس مجلس ششم اعلام کرد که سپاه پاسداران ۶۰ اسکله غیرمجاز در جنوب کشور ایجاد کرده است. پس از آن، علی قنبری نماینده مجلس ششم، به صراحت گفت: «متاسفانه یک سوم واردات کشور از طریق بازارهای غیرقانونی، اقتصاد زیرزمینی و اسکله های غیرمجاز صورت می گیرد.»
یکی دیگر از حوزههای فعالیت جنجال برانگیز سپاه پاسداران کنترل فرودگاه پیام کرج است. این فرودگاه، ظاهرا یک فرودگاه پستی است، اما علی یونسی، وزیر اطلاعات دولت خاتمی در اسفندماه سال ۱۳۸۳ پیرامون وضعیت این فرودگاه چنین گفت: «فقط در سال ۱۳۸۳ پانزده میلیارد تومان کالای قاچاق در فرودگاه پیام کشف شد. بسیاری از کالاها، در این فرودگاه بدون حضور ماموران گمرک و یا با ارزش گذاری بسیار پائین ترخیص شدهاند».
آبان ماه سال ۱۳۸۴، یعنی یک سال پس از افشاگری وزیر اطلاعات، رئیس مجمع قضائی مبارزه با فساد اقتصادی اعلام کرد: «پرونده قاچاق فرودگاه پیام تا یک هفته دیگر برای صدور کیفرخواست تسلیم دادستان می شود.» اما درباره روند پی گیری این پرونده دیگر اطلاع چندانی به افکار عمومی داده نشد.
جنجال بزرگ دیگر را، عقد بدون مناقصه قراردادهای عظیم خط لوله هفتم گاز عسلویه، تکمیل متروی تهران و توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ میدان پارس جنوبی برانگیخت، که حجم آن ها نزدیک به هفت میلیارد دلار است.
خط لوله هفتم قرار است با یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار هزینه، گاز را به سیستان و بلوچستان برساند. در مرحله بعدی، این خط لوله باید در مرز پاکستان به خط لوله آزادی وصل شود. حجم قرارداد در این حالت به حدود دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار افزایش خواهد یافت. طرف قرارداد، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء است.
قرارداد توسعه متروی تهران به صورت مشترک از سوی وزارت نفت، شرکت ملی ساختمان و شرکت قرب با متروی تهران به امضاء رسید. حجم این قرارداد دو میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار است. شرکت ملی ساختمان به سپاه پاسداران و شرکت قرب به بنیاد مستضعفان وابسته اند.
طرح توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ میدان پارس جنوبی نیز با حجمی معادل دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار، مستقیما با قرارگاه خاتم الانبیاء منعقد شد. به طور کلی، از زمان روی کارآمدن محمود احمدی نژاد فعالیت های اقتصادی سپاه پاسداران بیش از همیشه گسترش یافت.
احمدی نژاد، شش تن از وزیران خود را از میان فرماندهان سپاه پاسداران برگزید. پیش از آن حدود ۶۰ نفر از فرماندهان سپاه نیز وارد مجلس دوره هفتم شده بودند. به این ترتیب، نفوذ سپاه در بخش قانون گذاری و اجرائی به شدت گسترش یافت و از این نفوذ برای گسترش منافع اقتصادی بهره برداری به عمل آمد.
یکی دیگر از قراردادهای مهمی که دولت احمدی نژاد با قرارگاه خاتم الانبیاء بست، قرارداد توسعه اسکله بندر شهید بهشتی چابهار بود. معاون وزیر راه و ترابری در اردیبهشت ماه سال ۹۱، به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفت: «قرارگاه خاتم الانبیاء با عقد یک قرارداد ۳۴۱ میلیون دلاری، اجرای این طرح را ظرف سه سال به عهده گرفته است.»
رتیپ پاسدار قاسم سلیمانی، وزیر نفت فعلی دولت احمدی نژاد، سابقه طولانی در فعالیت های تروریستی – نظامی سپاه داشته و سال ها در جنگ ایران و عراق، فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله (لشکر استان کرمان ) بوده است.
نیروی قدس در اروپا، آمریکا، لبنان، سوریه، عراق، لبنان و آسیای مرکزی فعالیت دارد. فعالیت های این نیرو تروریستی، تحت نظارت مستقیم خامنه ای است. نیروی قدس سپاه پاسداران، یک ستاد فرماندهی در تهران در پادگانی در شرق تهران به نام «پادگان مناجات» و چهار ستاد عملیاتی و احتیاط در نقاط مختلف ایران دارد و مراکز آن ها، قرارگاه فرماندهی موسوم به رمضان درغرب ایران – استان ایلام خاتم الانبیا در شرق ایران – جنوب استان خراسان، حمزه در استان سنندجو نصر در حوالی استان مرکزی قرار دارند که هر کدام فرماندهی عملیات تروریستی در کشورهای همجوار را به عهده دارند.
نیروی قدس سپاه پاسداران، هم چنین چندین مرکز نظامی و آموزشی در مناطق مختلف ایران دارد که دو مرکز اصلی آن در تهران است. نیروهای قدس در پادگان امام علی در شمال تهران و پادگان باهنر در حوالی سد کرج در شمال غرب تهران، آموزش ها ایدئولوژیکی و تروریستی می بینند.
به گزارش خبرگزاری مهر، ۱۶ مرداد ۱۳۹۰- ۷ اوت ۲۰۱۱، جعفری گفته که قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه «کارهایی را انجام می دهد که بخش خصوصی به دلایل مسائل امنیتی یا به دلیل کمبود امکانات و فناوری ها توان انجام آن را ندارد.»
جعفری می گوید که آیت الله علی خامنه ای در دهه دوم انقلاب «تغییر ماهیت تهدید انقلاب توسط دشمنان را تبیین فرمودند و زمینه سازی برای ورود سپاه در مقوله های مختلف فرهنگی و اقتصادی را مطالبه کردند.»
قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء، بعد از آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد فعالیت های خود را از ساخت راه و سد سازی که از سال های بعد از جنگ هشت ساله با عراق آغاز کرده بود، به نفت گسترش داد و پروژه های بسیاری را با کمک دولت در اختیار گرفت. این نهاد وابسته به سپاه، بعد از انتخابات جنجال برانگیز ریاست جمهوری، و در حالی که سپاه نقش تعیین کننده در مقابله با معترضان به نتایج آن را بر عهده داشت، فعالیت های خود را در بخش اقتصادی گسترش داد.
در این دوران پای سپاه پاسداران به صنعت نفت باز شد و ۲۵ میلیارد دلار قرارداد با دولت امضاء کرد و نیمی از سهام شرکت مخابرات ایران را خرید.
با وجود گسترش فعالیت های اقتصادی سپاه، این ارگان نیز با مشکل تامین منابع مالی برای اجرای پروژه های خود روبروست و فرمانده سپاه ابراز امیدواری کرد که «با رفتن رستم قاسمی به وزارت نفت این انتظار وجود دارد که این مشکل حل شود.»
فرمانده سپاه پاسداران تاکید کرده که «سپاه باید نقش پیش برنده جبهه های اقتصادی در کشور داشته باشد.» جعفری، گفته است که «در آخرین جلسه ای که در حضور آقایان احمدی نژاد و قاسمی داشتیم بحث های زیادی صورت گرفت، ما نگران وضعیت قرارگاه بودیم و رییس جمهور هم نگران وزارت نفت، البته به دلیل نقش تعیین کننده ای که قرارگاه خاتم در بازسازی کشور داشته است، رییس جمهور نیز نگران وضعیت قرارگاه بود.»
فرمانده سپاه می گوید که در مقطعی که بیش ترین فشارها و تحریم ها بر ما وارد می شد و درگیر «جنگ نرم» با دشمن بودیم قرارگاه خوب درخشید «به طوری که همه مسئولان اقرار دارند که اگر مجموعه قرارگاه خاتم نبود با مشکلات جدید رو به رو بودیم.»
در مراسم تودیع و معارفه فرمانده جدید قرارگاه خاتم الانبیاء، قاسمی فرمانده سابق این قرارگاه و وزیر جدید نفت گفت که «قرارگاه خاتم الانبیاء باید جایگزین شرکت های بزرگ خارجی شود.» قاسمی، تاکید کرد که قرارگاه خاتم الانبیاء «بزرگ ترین مجموعه پیمان کاری در کشور به شمار می آید و باید آن را قوت بخشید.»
پس از آن که رستم قاسمی به عنوان وزیر نفت از مجلس رای اعتماد گرفت، فرمانده سپاه پاسداران ابوالقاسم مظفری شمس را به عنوان فرمانده قرارگاه خاتم الانبیاء معرفی کرد.
سرلشگر محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران در مراسم تودیع رستم قاسمی فرمانده سابق قرارگاه خاتم الانبیاء و وزیر جدید نفت ایران، ابراز امیدواری کرد که زمینه حضور قرارگاه خاتم الانبیاء در پروژه های مختلف فراهم شود.
مظفری شمس که پیش از ریاست جمهوری احمدی نژاد در مجموعه قرارگاه خاتم الانبیاء فعالیت می کرد، به وزارت نیرو منتقل شد و مدتی نیز مدیرعامل شرکت آب و نیروی وابسته به وزارت نیرو بود.
فرمانده جدید قرارگاه خاتم الانبیاء، در مراسم معارفه اش گفت که «ورود قرارگاه خام الانبیاء به حوزه نفت و گاز یک نقطه عطف در فعالیت های عمرانی سپاه است.»
مظفری، با اشاره به ورود پنج سال پیش قرارگاه خاتم الانبیای سپاه پاسداران به بخش نفت گفت که «زمانی که قرارگاه وارد حوزه نفت و گاز شد، بیشترین هجمه های تبلیغاتی علیه سپاه صورت گرفت چرا که سپاه جایگزین شرکت های خارجی مانند توتال شده بود.»
فرمانده جدید قرارگاه خاتم الانبیاء، هم چنین گفته است که «در طول پنج سالی که این قرارگاه وارد صنعت نفت شده به گونه ای فعالیت کرده است که در حال حاضر جزو سرآمدهای این صنعت به شمار می رود.»
به گزارش دنیای صنعت از سوابق اجرایی سردار قاسمی، می توان به عضو هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو)، عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران و تهران، رییس هیئت مدیره و مدیر عامل شرکت مهندسی نیروی نفت سپانیر: «مجری پروژه های متعدد در حوزه های نفت، گاز و پتروشیمی، رئیس هیئت مدیره شرکت صنعتی دریایی ایران (صدرا)، رییس هیئت مدیره کشتی سازی خلیج فارس (ایزوایکو): مجری ساخت کشتی های تجاری و نفتکش، فرمانده قرارگاه سازندگی نوح (ع): مجری پروژه های بزرگ دریایی، فرمانده مهندسی قرارگاه دریایی عملیاتی خاتم الانبیاء (ص)، فرمانده مهندسی نیروی دریایی سپاه، دبیر شورای عالی صنایع دریایی کشور اشاره کرد.»
مسئول روابط عمومی سپاه پاسداران، در پی رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی به رستم قاسمی جهت تصدی وزارت نفت، گفت: «به محض مطرح شدن نام سردار قاسمی فرمانده قرارگاه خاتم الانبیاء (ص) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای تصدی وزارت نفت، هجمه های رسانه ای و تبلیغات مسموم و ناجوانمردانه علیه این نهاد انقلابی و مردمی به گونه ای خیره کننده افزایش یافت.»
خبرگزاری مهر نیز در گزارشی، به بررسی دیدگاه های رستم قاسمی وزیر پیشنهادی نفت پرداخت که به نظر میرسد یکی از ماموریت های ویژه او در صنعت نفت سروسامان دادن پروژه های پارس جنوبی باشد. به گزارش مهر، با حضور سردار رستم قاسمی در قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء از دی ماه سال ۱۳۸۶ تاکنون (وزیر شدنش)، قرارداد پروژه های بزرگی در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی به این مجموعه واگذار شده است که حجم این قراردادها بالغ بر ۱۰ میلیارد دلار برآورد می شود.
بنا به گزارش مهر در آن زمان، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء در طرح توسعه فاز ۱۵ و ۱۶، ۲۲، ۲۳ و ۲۴ میدان مشترک پارس جنوبی مشارکت دارد که پیش بینی می شود بخشی از طرح توسعه فاز ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی تا اسفند ماه امسال در مدار بهره برداری قرار گیرد.
این مجموعه تاکنون قراردادهایی هم به منظور ساخت و راه اندازی خطوط لوله انتقال گاز طبیعی امضاء کرده است که مجموعه کل خطوط لوله نفت و گاز که توسط خاتم الانبیاء در حال اجرا است حدود هفت هزار کیلومتر برآورد می شود.
در شرایط فعلی عملیات ساخت و راه اندازی فاز دوم خط لوله هفتم سراسری به طول ۲۷۰ کیلومتر، خط لوله ششم سراسری به طول ۶۰۰ کیلومتر، خط انتقال گاز ۵۶ اینچ پتاوه- پل کله به طول ۱۷۵ کیلومتر به همراه یک انشعاب ۴۰ اینچ به طول ۳۲ کیلومتر، خط لوله زمینی انتقال گاز ۵۶ اینچ در سرزمین اصلی و جزیره کیش به طول ۹۲ کیلومتر، خط انتقال گاز ۳۶ اینچ ملایر-خرم آباد به طول ۱۶۷ کیلومتر و تاسیسات تقویت فشار گاز خورموج- دیلم از مهم ترین طرح های گازی این مجموعه است.
از سوی دیگر، تاکنون قرارداد ساخت خط لوله اتیلن مرکز، احداث تاسیسات آبگیر مجتمع پتروشیمی کاویان، تاسیسات آبگیر مجتمع اوره و آمونیاک پتروشیمی پردیس، تلمبه خانه شهید چمران اهواز، تاسیسات آبگیر و تصفیه خانه آب طرح توسعه میدان گازی کیش و ساخت انبارهای مکانیزه و تسهیلات صدور گوگرد در اسکله خدماتی پارس جنوبی از دیگر طرح های نفت و پتروشیمیایی در دست اجرا توسط قرارگاه خاتم الانبیاء است.
هم چنین، قرارداد ساخت دو خط لوله انتقال نفت و فرآورده های نفتی به ارزش تقریبی ۳/۱ میلیارد دلار به طور رسمی به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا واگذار شد. طول خط لوله انتقال نفت سبزآب به ری حدود ۶۵۰ کیلومتر بوده که با بهره برداری از این پروژه در مجموع ظرفیت انتقال نفت خام ایران حدود ۴۵۰ هزار بشکه در روز افزایش می یابد.
هم چنین عملیات ساخت خط لوله انتقال فرآورده های نفتی از آبادان به ری به طول تقریبی ۹۵۰ کیلومتر و با هدف انتقال روزانه ۳۰۰ هزار بشکه فرآوره های نفتی وارداتی و تولیدات پالایشگاه های نفت آبادان، کرمانشاه و اراک آغاز شده است.
دی ماه ۱۳۸۶، سردار سرلشگر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه با صدور حکمی سردار رستم قاسمی را به عنوان مسئول جدید قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء سپاه منصوب کرده بود.
رستم قاسمی، از خرداد ماه سال ۸۹ در لیست تحریم های دولت آمریکا، اتحادیه اروپا و استرالیا قرار دارد. قرارگاه خاتم الانبیاء نیز که سابقا فرماندهی آن را قاسمی بر عهده داشت، از همان تاریخ در لیست قطعنامه تحریمی شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران قرار دارد.
نهایتا قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء، بعد از آغاز ریاست جمهوری احمدی نژاد فعالیت های خود را از ساخت راه و سد سازی که از سال های بعد از جنگ هشت ساله عراق و ایران آغاز کرده بود، به صنایع بزرگ کشور هم چون نفت گسترش داد و پروژه های بسیاری را با کمک دولت احمدی نژاد در اختیار گرفت. قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء در این دوران، ۲۵ میلیارد دلار قرارداد با دولت امضاء کرد و نیمی از سهام شرکت مخابرات ایران را خرید. قراردادهایی که نمایش و تظاهر بودند و در عمل صنایع تحت اختیار دولت به این ارگان انتقال داده می شد.
سپاه، فعالیت های اقتصادی خود را در جهت بازسازی کشور می داند. ولی اسناد و شواهد بی شماری نشان می دهند که این ارگان به فعالیت غیرقانونی و گسترش بازار سیاه و قاچاق کالا، مواد مخدر و سلاح و غیره نیز می پردازد، و هیچ کنترلی بر اقدامات این نهاد وجود ندارد.
البته سپاه پاسداران می تواند پس از آیت الله خامنه ای، سناریوهای متفاوتی را به اجرا بگذارد. مثلا می تواند روحانی ای را که نزدیک به این نهاد است، به عنوان رهبر حکومت اسلامی تحمیل کند و یا خود سپاه، مستقیما حاکمیت را در اختیار خویش گیرد. بنابراین، می توان گفت چالش های مهمی که سپاه در آینده با آن ها روبرو خواهد شد، احتمالا از قلب خود این ارگان برمی خیزد.
دوشنبه دوازدهم فروردین ۱۳۹۲ – یکم آوریل ۲۰۱۳