اخباروگزارشات کارگری28اردیبهشت1394
– تلاش مشترک کارفرما و مسئولین دولتی شهر ساوه برای بکار واداشتن کارگران لوله و نورد صفا با شکم گرسنه – مذاکرات امروز بدون نتیجه پایان گرفت
– بیانیه اتحادیه آزاد کارگران ایران پیرامون تداوم بازداشت شاپور احسانی راد
– کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری:نماینده کارگران “شاپور احسانی راد ” را فورا آزاد کنید
– پرداخت ناقص مطالبات ۲۰ کارگر معترض اخراجی عسلویه
– خبرکوتاه:اعتراض واعتصاب درپتروشیمی های کارون وخوزستان
– اعتصاب کارگران قطار شهری اهواز بیست و دومین روزراپشت سرگذاشت
– تجمع کارگران کارخانه سامان کاشی بروجرد به همراه خانواده مقابل فرمانداری ویژه بروجرد
– عدم پرداخت حقوق کارکنان شرکت جهاد نصر خراسان ازتیرماه93تابه امروز!
– کارگران کارخانه لوله سازی خوزستان اجازه ورود به محل کارشان را یافتند
– تعویق یک ماه و نیم دستمزد و حق عیدی ۶۵ کارگر کارخانه پیشرانه ساری
– اعتراض پرستاران به طرح تربیت بهیار یک ساله وزارت بهداشت
تلاش مشترک کارفرما و مسئولین دولتی شهر ساوه برای بکار واداشتن کارگران لوله و نورد صفا با شکم گرسنه – مذاکرات امروز بدون نتیجه پایان گرفت
اتحادیه آزاد کارگران ایران: امروز در بیست و هشتمین روز اعتصاب کارگران نورد لوله صفا، رئیس اداره کار ساوه، معاون سیاسی امنیتی فرمانداری ساوه و مدیر عامل کارخانجات لوله و نورد صفا با حضور در مجمع عمومی کارگران این کارخانه، تلاش کردند با شرح اوضاع کارخانه و تاکید بر نکته که ما تصمیم گرفته ایم مشکلات شما را حل کنیم، کارگران را وادار به پایان اعتصاب بکنند.
بنا بر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران، همزمان با حضور این مسئولین در مجمع عمومی کارگران، مامورین امنیتی بنا بر درخواست دادستانی ساوه دو نفر از نماینده های کارگران را (به بهانه مذاکره با این نماینده ها) از کارخانه خارج و به سوی دادگستری این شهر بردند. اما این عمل مامورین امنیتی با عکس العمل قاطعانه کارگران مواجه شد و آنان در اعتراض به خارج کردن نماینده هایشان از کارخانه، ادامه مذاکرات را به بازگشت آنان موکول کردند که در پی این وضعیت نیروهای امینتی به ناچار از دم در دادگستری ساوه، مجبور به بازگرداندن نماینده های کارگران به کارخانه شدند.
بنا بر این گزارش، در ادامه این مذاکرات مدیر عامل کارخانه با ذکر این نکته که 16 ماه بیمه کارگران به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز و این مشکل حل شده است پیشنهادهای زیر را جهت پایان اعتصاب به کارگران ارائه داد:
1- ششم تا نهم هر ماه دستمزد کارگران پرداخت میشود
2- از مهر ماه به جای 30 روز، 40 روز حقوق پرداخت خواهد شد که در این صورت دو ماه از 4 ماه دستمزد معوقه کارگران تصفیه خواهد شد
3- دو ماه باقی مانده از دستمزد معوقه کارگران در صورت خوب بودن تولید تا آخر سال پرداخت خواهد شد
4- شورای تامین شهر ساوه، کارفرما را مکلف به اجرای موارد فوق میکند و چنانچه در این رابطه از سوی کارفرما قصوری صورت بگیرد تحت تعقیب قضائی قرار خواهد گرفت
در مقابل این پیشنهادات کارگران لوله نورد صفا خواهان تسویه حساب نزدیک به 17 ماه بیمه خود با سازمان تامین اجتماعی، تسویه معوقات مزدی تا پایان سال 93، پرداخت بموقع دستمزد ماهانه و اجرای بیمه تکمیلی بودند.
در این نشست، رئیس اداره کار ساوه با طرح این نکته که انتخاب نماینده های کارگری مراحل قانونی دارد و طی دو هفته آینده به این مسئله رسیدگی خواهد شد تلاش کرد در فحوا قانونی بودن نماینده های کنونی کارگران را مورد تخطئه قرار بدهد.
خبر تسویه حساب کارخانه لوله و نورد صفا با صندوق سازمان تامین اجتماعی در مورد 16 ماه بیمه کارگران با این استدلال از سوی کارگران که اگر اینها اینقدر پول داشتند که توانستند بیمه هایمان را تصفیه کنند چرا حاضر به پرداخت حتی یکماه دستمزد معوقه نیستند، خبری مغشوش و غیر قابل باور از سوی آنان به حساب میاید.
بنا بر آخرین گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران ، با توجه به تاخیر در شروع مذاکرات بدلیل خارج کردن نماینده های کارگران از کارخانه و بر هم خوردن مجمع عمومی، نتیجه ای نهایی و مصوب از قبول یا رد پیشنهادات کارفرما و مسئولین دولتی ساوه از سوی کارگران حاصل نشد و آنان تصمیم گرفتن با تداوم اعتصاب، فردا صبح با برگزاری مجمع عمومی در رد یا قبول پیشنهادات ارائه شده تصمیم گیری کنند.
اتحادیه آزاد کارگران ایران – 28 اردیبهشت ماه 1394
بیانیه اتحادیه آزاد کارگران ایران پیرامون تداوم بازداشت شاپور احسانی راد
امروز پس از گذشت دو روز از بازداشت شاپور احسانی راد، وی را از محل اطلاعات نیروی انتظامی شهرستان ساوه به دادگستری آوردند و پس از بازپرسی به زندان مرکزی ساوه منتقل کردند.
شاپور احسانی راد عضو هیات مدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران، از هماهنگ کنندگان طومار اعتراضی چهل هزار نفری کارگران، مشاور قانونی کارگران اعتصابی لوله و نورد صفا، نماینده اخراجی کارگران کارخانه پروفیل ساوه و نماینده 1000 کارگر در شکایت از غارت و چپاول صندوق سازمان تامین اجتماعی است که ساعت ده شب 26 اردیبشهت ماه توسط اطلاعات نیروی انتظامی شهرستان ساوه به اتهام تحریک کارگران لوله و نورد صفا بازداشت شد.
بازداشت و ادامه حبس شاپور احسانی راد به اتهام تحریک کارگران لوله و نورد صفا در شرایطی صورت میگیرد که پس از گذشت 28 روز از اعتصاب متحدانه کارگران این کارخانه، امروز کارفرما و مسئولین دولتی شهرستان ساوه دست در دست هم تلاش کردند بدون پرداخت ریالی از 5 ماه دستمزد (با احتساب اردیبهشت ماه) معوقه این کارگران، آنان را با شکم گرسنه وادار بکار کنند و در این راستا ظهر امروز قصد بازداشت دو نفر از نماینده های آنان را نیز داشتند که با عکس العمل قاطعانه کارگران مجبور به عقب نشینی شدند.
شاپور احسانی راد بر طبق مصوبه مجمع عمومی کارگران لوله و نورد صفا، مشاور و مورد تائید و حمایت آنان است، اما علیرغم ارائه این سند به بازپرسی دادگستری شهرستان ساوه، امروز نیز بازداشت شاپور ادامه پیدا کرد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران با محکوم کردن تداوم بازداشت شاپور احسانی راد که با هدف در هم شکستن اعتصاب 28 روزه کارگران لوله و نورد صفا و ارعاب آنان صورت گرفته است، مصرانه بر آزادی این فعال کارگری و چهره خوشنام جنبش کارگری ایران پای می فشارد و بدینوسیله اعلام میدارد در صورت تداوم بازداشت وی ساکت نخواهد نشست و دست به اقدامات اعتراضی تری برای آزادی شاپور احسانی راد خواهد زد.
اتحادیه آزاد کارگران ایران – 28 اردیبهشت ماه 1394
کمیته پیگیری ایجاد تشکل های کارگری:نماینده کارگران “شاپور احسانی راد ” را فورا آزاد کنید
احسانی راد کارگر بازنشسته و نماینده کارگران لوله وپروفیل ساوه ٰدر ساعت 22 شب 26 اردیبهشت توسط ماموران اطلاعات دستگیر و بازداشت شد.
در این دنیای وارونه سرمایه داری با دولت ارتجاعی وضد انسانی اش به جای اینکه کارفرمای “لوله صفا”ٰ به جرم نپرداختن 5 ماه حقوق کارگران و همچنین نپرداختن ماه ها حق بیمه کارگران آن شرکت ،نماینده کارگران را بازداشت می کند.
این دنیای وارونه و مضحک مستحق واژگونی نیست؟
ما اعضای کمیته پیگیری و دیگر کارگران، از کلیه نهاد ها و سازمانها و احزاب مدافع حقوق کارگران و حامیان حقوق بشر و همچنین اتحادیه های کارگری می خواهیم که ضمن محکوم کردن بازداشت کارگران ، از دولت جمهوری اسلامی خواهان آزادی این نماینده کارگران وهمچنین دیگر کارگران زندانی شوند
کارگر زندانی زندانی سیاسی آزاد باید گردد.
کمیته پیگیری ایجاد تشکلهای کارگری ایران
پرداخت ناقص مطالبات ۲۰ کارگر معترض اخراجی عسلویه
کارگرانی که تا پاییز سال ۹۳ از طریق شرکتهای پیمانکاری «قنواتی» و «در ریز» در فازهای ۱۷ و ۱۸ عسلویه مشغول به کار بودند میگویند هنوز بابت مطالبات معوقه مزدی با آنها بصورت کامل تسویه حساب نشده است.
به گزارش28اردیبهشت ایلنا،یکی از این کارگران گفت: حدود ۲۰ کارگر نقاش بودیم که پس از اعتراض به طولانی شدن زمان پرداخت دستمزدهایمان در ابتدای آذرماه از کار اخراج شدیم.
وی ادامه داد: در زمان اخراج بابت دستمزد آبان ماه و ۱۰ روز کاری ماه آذر از کارفرمای خود طلبکار بودیم اما اخیرا که این طلب به حساب ما واریز شده است متوجه شدیم که دستمزدهای ما را کامل پرداخت نکردهاند.
این کارگر افزود: بصورت مشخص قرار بود بابت هرماه کاری مبلغ ۹۵۰ هزار تومان به حساب هر کارگر پرداخت شود که در ادامه کار با توافق این مبلغ با ۱۰۰ هزار تومان افزایش به یک میلیون و پنجاه هزار تومان رسید اما در نهایت مبلغی که با تاخیر به حساب ما پرداخت شده است نزدیک به ۳۰۰ هزار تومان کمتر از توافق است.
وی ادامه داد: اکثر ما غیر بومیانی بودیم که از بلوچستان و خوزستان برای کار به منطقه ویژه عسلویه رفته بودیم و حتی برخی از ما پس اخراج برای بازگشت از بستگان خود پول قرض کردند و در این مدت تنها از طریق تلفنی وصول مطالبات خود را پیگیری میکردیم.
این کارگر اخراجی گفت: برای همین الان که دستمزدهایمان را کمتر از مقدار توافق شده پرداخت کردهاند نمیدانیم چگونه موضوع را پیگیری کنیم.
خبرکوتاه:اعتراض واعتصاب درپتروشیمی های کارون وخوزستان
ایستانیوزطی گزارشی بتاریخ28اردیبهشت ازاعتراضات واعتصاب کارگران پتروشیمی های کارون وخوزستان،خبرداد.
بنابهمین گزارش،دو شرکت پتروشیمی کارون و پتروشیمی خوزستان که زیرمجموعه های هلدینگ خلیج فارس بوده و به دلیل ساختار و تکنولوژی تولید ، زیان ده هستند ، با اعتراض و اعتصاب کارگران روبرو شده اند.
هلدینگ خلیج فارس قصد داشته تا با انتقال بخشی از نیروهای این شرکت به طرح های در حال ساخت ، هزینه ها را مدیریت نماید.
اعتصاب کارگران قطار شهری اهواز بیست و دومین روزراپشت سرگذاشت
اعتصاب حدود ۶۰۰ کارگر پیمانی پروژه قطار شهری اهواز از صبح امروز (دوشنبه ۲۸ اردیبهشت) به بیست و دومین روز متوالی وارد شده است .همزمان با اعتصاب کارگران قطار شهری تعدادی از کارگران واحد حفاری و ماشین آلات که از یک هفته پیش کارفرما از ورود آنان به داخل کارگاه جلوگیری میکند در مقابل درب ورودی کارگاه مرکزی اجتماع کردهاند.
به گزارش28اردیبهشت ایلنا،معترضین که در بخشهای ترانسفور، تعمیرات، عملیات خاکی و اجرا و… کار میکنند خواستار دریافت ۴ ماه حقوق معوقه و تامین امنیت شغلیشان پس از خاتمه اعتصاب هستند.
به گفته آنان؛ عامل تشدید اعتراضات کارگران قطار شهری بیتوجهای کارفرما به پرداخت مطالبات ۴ ماهه کارگران است. «آنان به جای چاره اندیشی منطقی برای خاتمه اعتصاب، سکوت اختیار کرده وکارگر اخراج میکنند».
بنا به گفته کارگران پیمانی قطار شهری اهواز، یکی از مدیران شرکت پیمانکاری کیسون در پاسخ به کارگران معترض گفته است مدیران مالی دفتر مرکزی شرکت کیسون در تهران که پروژههای عمرانی زیادی در کشور درمرحله اجرا وساخت دارند منابع مالی کافی برای پرداخت حقوق کارگران در پروژه قطار شهری اهواز در نظر نمیگیرند.
تجمع کارگران کارخانه سامان کاشی بروجرد به همراه خانواده مقابل فرمانداری ویژه بروجرد
کارگران کارخانه سامان کاشی بروجرد ظهر پنجشنبه24اردیبهشت به همراه خانواده های خود برای هیجدمین روز مقابل فرمانداری ویژه بروجرد تجمع کردند .
به گزارش ایرنا بنقل از کارگران کارخانه سامان کاشی، این کارخانه هفت ماه حقوق ماه های گذشته کارکنان خود را پرداخت نکرده است.
چندی پیش حقوق یک ماه کارکنان سامان کاشی پرداخت شد ولی آنها خواستار پرداخت حداقل سه ماه حقوق معوقه می باشند.
عدم پرداخت حقوق کارکنان شرکت جهاد نصر خراسان ازتیرماه93تابه امروز!
نداشتن امنیت شغلی، پرداختنکردن حقوق تعریفشده، درنظرنگرفتن تسهیلات شغلی، نداشتن قراردادهای درست و قانونی و رعایتنکردن حداقلهای حقوق کارگری ازسوی کارفرمایان، عمده مواردی است که تضییع حقوق کارگران را بهدنبال دارد و متاسفانه در جامعه امروز که آگاهی و قانون باید اصل حاکم بر آن باشد، بهدلیل نبود اشتغال و بیکاری قشر زیادی از جوانان، کارفرمایان به خود اجازه هرگونه برخوردی با کارگران و کارکنان خود را میدهند و درنهایت اگر فردی نیز لببه اعتراض بگشاید، تهدید به اخراج و تصفیهحساب خواهد شد و این میشود غصه غمانگیز تحمل و تندادن به شرایط غیرقانونی کار، ازسوی کسانی که غم نان دارند.
به گزارش28اردیبهشت شهرآرا،طی هفته گذشته چندی ازکارکنان شرکت جهاد نصر خراسان،ما را از وضعیت نابسامان وضعیت پرداختی این شرکت به کارکنان خود مطلع کردند.
درخواست اجرای طرح طبقهبندی مشاغل قانون کار
یکی از کارکنان شرکت جهاد نصر خراسان گفت: متاسفانه شرکت جهادنصر ازسال٨٨ به بخش خصوصی واگذار شده و از آن زمان اجحاف زیادی در حق ما شده است؛ بهطوریکه ما از تیر سال گذشته تاکنون حقوقی دریافت نکردهایم.
وی ادامه داد: همهجا هر سال حقوق را افزایش میدهند؛ اما این شرکت میخواهد حقوق سال٩۴ را کمتر از سال٩٣ پرداخت کند.
چندین پیامک دریافتی در این زمینه :
«چرا اداره کار مشهد پاسخگوی کارگران نیست؟ بیش از پنج سال از خصوصیشدن شرکت جهادنصرخراسان باوجودبیش از ١٣٠نفر کارگر میگذرد؛ ولی برای اجرای طرح طبقهبندی مشاغل قانون کار تاکنون چندین مرتبه کتبی وحضوری ازطریق اداره کار مشهد پیگیری کردیم؛ اما تابهحال هیچ نتیجهای نگرفتیم؛ درضمن نزدیک به یک ساله که به ما حقوق ندادن!
« همه مردم به بالا ترقی میکنند، ما از بالا به پایین. نزدیک به یکساله که به ماحقوق ندادند. ازافزایش حقوق٩۴ هم که خبری نیست، بماند؛ تازه میخواهند حقوقهامون رو هم کاهش بدهند!» «سلام.. از استاندار و مدیرکل اداره کار سوال میکنم اگر خودتان یازده ماه حقوق نمیگرفتید، باز هم همینطور بیخیال بودید؟ چرا به مشکلات کارکنان جهادنصر رسیدگی نمیکنید» و « نهتنها دوازده ماه است که حقوق معوقه کارکنان پرداخت نشده است، بلکه برای سال۹۴ بهجای افزایش، کاهش حقوق در نظر گرفته است. آفرین به این مدیران لایق».
اخطار اداره کار جنبه حقوقی ندارد، کارگران شکایت کنند
در همین راستا موضوع را از مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی خراسانرضوی پیگیری کردیم.
مهندس احمدی در اینباره با تاکید بر اینکه حقوق کارگران باید پرداخت شود، افزود: شرکت جهادنصر خراسان ١٣٠کارگر دارد که ۵٠درصد عیدی سال٩٢، حقوق و مزایای آنان را از تیرماه سال٩٣ و همچنین عیدی و پاداش سال٩٣ کارگران خود را پرداخت نکرده است؛ البته ما اخطار و تذکر لازم را به این شرکت اعلام کردهایم تا اقدام کنند.
وی ادامه داد: این شرکت چون از زمان اخطار و اعلام اداره کار مبنیبر پرداخت معوقات کارکنانش تاکنون هیچ اقدامی نکرده است، کارگرانش بیایند اداره کار و دادخواست و شکایت خود را علیه شرکت اعلام کنند تا حق و حقوقاتشان از طریق قانونی پرداخت شود.
احمدی درخصوص اینکه کارگران ترس از اخراج دارند و شاید تمایلی به شکایت نداشته باشند، اظهار کرد: کارگران باید شکایت کنند تا رای علیه کارفرما صادر شود؛ چراکه اخطارهای کار جنبه حقوقی ندارد و ضمانت اجرایی هم نخواهد داشت و از همین رو ذینفع باید مراجعه کرده و شکایت کند تا ما پیگیری و رای صادر کنیم.
بدهی دولت به شرکت، به کارگران مربوط نمیشود
احمدی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه شرکت تاکنون خلاف قانون عمل کرده است، جریمه و موظف به پرداخت حقوق و مزایای کارگران خواهد شد.
مدیرکل اداره کار، تعاون و رفاه استان همچنین با اشاره به اینکه این شرکت از دولت طلبکار است و دولت هنوز بدهیاش را پرداخت نکرده است، به همین علت حقوق کارگرانش معوقه شده است، تصریح کرد: البته بدهی دولت به شرکت، به کارگران مربوط نمیشود و کارفرما موظف است در هر صورت حق و حقوقات کارکنان خود را پرداخت کند و مواردی چون ساعات کار، تسهیلات، جمعه کاری و نوبت کاری باید به کارگران پرداخت شود.
کارگران کارخانه لوله سازی خوزستان اجازه ورود به محل کارشان را یافتند
حدود ۸۰ کارگر کارخانه لوله سازی خوزستان که از روز ۲۲ اردیبهشت ماه امکان ورود به کارخانه را نداشتند، پس از چندین روز اعتراض صبح امروز (۲۸ اردیبهشت) توانستند وارد محل کار خود شوند.
به گزارش28اردیبهشت ایلنا،بعد از اجتماعات سه روزه کارگران لوله سازی خوزستان طی روزهای ۲۲، ۲۳ و ۲۷ اردیبهشت ماه مقابل ساختمان فرمانداری و استانداری اهواز، صبح امروز ۸۰ کارگر این کارخانه اجازه پیدا کردند به محل کارشان بازگردند.
به گفته کارگران کارخانه فولاد خوزستان، آنان علاوه بر اینکه به پرداخت نشدن مطالبات مزدی خود معترض بودند، به آنچه «رفتار توهینآمیز کارفرما در برخورد با کارگران قدیمی کارخانه» میخواندند نیز اعتراض داشتند.
براساس این گزارش بنقل از کارگران،کارفرما بعد از آنکه یک هفته مانع ورود کارگران به کارخانه شده بود، امروز نیز با بیاعتمادی، کارگران را در محل کارشان محدود کرده است.
کارگران گفتند:با وجود آنکه ۸۰ کارگر لوله سازی خوزستان همچنان وضعیت شغلی نامشخصی دارند، امروز نیز کارفرما از طریق عوامل خود در کارخانه مرتبا کارگران را کنترل میکرد که مبادا به ماشین آلات کارخانه آسیبی بزنند. همچنین محدودیت کارگران به رستوران کارخانه نیز رسید و کارگران معترض حق غذا خوردن در کارخانه را نداشتند.
کارگران میگویند حدود ۲ سال است که کارفرمای این کارخانه تولید کننده انواع لوله به بهانه شرایط بد اقتصادی، حقوق آنان را با تاخیر پرداخت میکند. کارفرما قصد دارد با تنگ کردن عرصه بر کارگران به نوعی آنان را وادار به ترک کار کند.
تعویق یک ماه و نیم دستمزد و حق عیدی ۶۵ کارگر کارخانه پیشرانه ساری
ایلنا طی گزارشی بتاریخ28اردیبهشت،از پرداخت نشدن یک ماه و نیم دستمزد و حق عیدی سال ۹۴ حدود ۶۵ کارگر شاغل کارخانه پیشرانه ساری به دلیل آنچه از سوی کارفرما کمبود منابع مالی عنوان میشود،خبر داد.
برپایه این گزارش،۶۵ کارگر کارخانه پیشرانه ساری که انواع محافظ برق تولید میکنند علاوه بر دریافت نکردن بخشی از دستمزد اسفند ۹۳ و دستمزد کامل فروردین ماه ۹۴، حق عیدی سال گذشتهشان را دریافت نکردهاند.
بنابهمین گزارش،مشکلات کارخانه پیشرانه از چند سال پیش با قطع یارانه بخش تولید آغاز شد بطوریکه کارفرما برای کم کردن هزینههای جاری کارخانه ۱۵۰ کارگر این کارخانه را به ۶۵ نفر کاهش داد.
اعتراض پرستاران به طرح تربیت بهیار یک ساله وزارت بهداشت
این روزها جذب ده هزار بهیار با گذراندن دوره آموزش یک ساله توسط وزارت بهداشت به چالش جدید صنفی در جامعه پرالتهاب پرستاری کشور تبدیل شده است.
به گزارش 28اردیبهشت ایلنا، اعلام جذب ۱۰ هزار بهیار که طی یک دوره آموزشی یک ساله تربیت میشوند موج تازهای از نگرانی را در بین پرستاران ایجاد کرده است به گونهای که در شبکههای مجازی، پرستاران از این طرح به عنوان فتنهٔ جدید وزارت بهداشت نام میبرند.
بر اساس این طرح که زمینههای اجرای آن با کمک سه نهاد نظام پرستاری، معاونت پرستاری و بورد پرستاری، توسط شرکت تعاونی کارکنان نظام سلامت اجرا می شود، متقاضیان میتوانند با داشتن حداقل مدرک دیپلم متوسطه و معدل کل ۱۴ از هر رشتهای برای گذراندن دوره آموزشی یکساله بهیاری ثبت نام کنند.
پرستاران میگویند، اجرای این طرح که به گفته ی آنها در واقع طرح تربیت بهیار شش ماهه است، منجر به بکارگیری نیروی غیرمتخصص و به خطر انداختن جان بیماران و اختلال در نظام سلامت کشور خواهد شد.
در همین رابطه، یک پرستار شاغل در بخش دولتی با ابراز نگرانی شدید از اجرای این طرح میگوید: این طرح در واقع همان طرح آموزش بهیار شش ماهه است که در ظاهر با عنوان طرح یک ساله مطرح شده و در واقع یک دوره آموزشی در سطح پایه است که نمیتواند جوابگوی نیاز بیماران و سیستم درمانی کشور باشد.
این پرستار ادامه میدهد: در دورههای قدیمی تربیت بهیار سه ساله بود که از اول دبیرستان جذب میشدند و تا مقطع دیپلم آموزش میدیدند تا به اندازه کافی در انجام وظایف خود ماهر و توانمند شوند. در حال حاضر با توجه به تعداد نیرویی که هم در بین بهیاران و هم در بین پرستاران فارغ التحصیل وجود دارد نیازی به جذب نیرو آن هم به این شکل و با گذراندن یک دوره سطحی یک ساله نیست.
یکی از بهیاران باسابقه نیز معتقد است وزارت بهداشت از اجرای این طرح به دنبال آن است تا با استخدام نیروی شرکتی با سطح تحصیلات پایینتر و حقوق و مزایای کمتر به خیال خودش کمبود پرستار را جبران کند در حالیکه به جای این کار باید خیل عظیمی از فارالتحصیلان بیکار دانشکدههای پرستاری را جذب کند.
این بهیار میگوید، قبل از اینها و در سالهای دور به دلیل اینکه این تعداد دانشگاه و مرکز آموزش عالی وجود نداشت بهیاران را در مدارس بهیاری تربیت میکردند و بعد از گذاران دورهای آنها را جذب میکردند اما آنچه باعث تعطیل شدن مدارس بهیاری در گذشته شد این بود که خود وزارت بهداشت در سالهای قبل به این نتیجه رسید که با وجود این تعداد دانشگاه، دیگر نیازی به تربیت بهیار به شکل سابق نیست و به سمت جذب پرستار آکادمیک پیش رفت.
وی اضافه میکند، این طرح تنها برای این است که به بهیار حقوق کمتری پرداخت کنند و در این میان جان بیمار اهمیتی ندارد.
او میگوید: خودم شاهد بودم در یکی از بازدیدها یکی از مسولین به دیگری حرفی زد که برای من که بهیارم تاسف برانگیز بود. آن آقا روبه دیگری گفت چه خوب است بیشتر بهیار استخدام کنیم تا پرستار! چون بهیار همان کار را انجام میدهد و برای بیمارستان هم هزینهٔ کمتری دارد. شنیدن این حرف در نظر اول باعث بالارفتن اعتماد به نفس ماست اما واقعیت این است که نگاه مادی و صرفه جویی در هزینههای وزارتخانه برای آقایان اهمیت بیشتری دارد تا ارتقاء کمی وکیفی حرفهٔ پرستاری که طبیعتا اثرات مفید آن نصیب بیماران و مردم میشود.
به گفتهٔ برخی از پرستاران بخش دولتی تنها دلیلی که وزارت بهداشت را مجاب کرده تا با استفاده از ظرفیت نظام پرستاری چون شرکت تعاونی سلامت – که ریشه در خود نظام پرستاری دارد – این طرح را اجرایی کند این است که با تربیت بهیار یک ساله هزینههای خود را کاهش دهد و از طرفی نشان دهد که چقدر نسبت به مطالبات و خواستههای صنفی پرستاران بیتوجه است.
یکی دیگر از پرستاران ناراضی میگوید، در همه جای دنیا این حرفه در حال ارتقاء علمی و تخصصی شدن است اما در اینجا مسولین وزارت بهداشت برای اینکه تسلط بیشتری روی پرستاران و مطالباتشان داشته باشند میآیند و چنین طرحهایی را عملیاتی میکنند و حقوق بیماران و مردم برایشان اهمیتی ندارد.
سرپوشی بر مطالبات پرستاران
محمد شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار با ابراز نگرانی از اجرای این طرح میگوید: هدف اصلی وزارت بهداشت از اجرای این طرح نوعی سرپوش گذاشتن بر مطالبات واقعی جامعه پرستاری کشور و بیتوجهی به خواسته واقعی پرستاران است.
به گفتهٔ شریفی مقدم، آنچه جامعهٔ پرستاری را بیش از پیش ناامید کرده است این است که طرح جذب بهیاران با کمک مقامات عالی نظام پرستاری در حال اجراست.
دبیرکل خانه پرستار در این رابطه گفت: مسئلهٔ اصلی در حال حاضر این است که وزارت بهداشت بعد از سالها که جذب بهیار نداشته است و پس از مقاومتهای بسیاری که پرستاران در مقابل جذب بهیار یک ساله کردهاند این بار و با بهره گیری از ظرفیتهای نظام پرستاری، معاونت پرستاری و بورد پرستاری تلاش میکند این طرح را اجرا کند.
وی ادامه داد: اجرای این طرح با سوء استفاده از ظرفیتهای جامعه پرستاری که باید حامی پرستاران و مطالبات آنان باشد […] به جامعه پرستاری است و مسولین در نظام پرستاری باید نسبت به این مسئله و واکنشهای متعاقب آن هوشیار باشند.
به گفتهٔ شریفی مقدم، طی تفاهم نامهای که بین وزارت بهداشت و شرکت تعاونی فراگیر پرستاران که اخیرا به شرکت تعاونی کارکنان نظام سلامت تغییر نام داده امضاء شده، این شرکت میتواند به تعداد ده هزار نفر طی یک سال بهیار یک ساله تربیت کند.
او ادامه میدهد، فارغ از اینکه این شرکت چه سابقهای در شش سال گذشته داشته و نتوانسته به تعهداتش در قبال سرمایههایی که از پرستاران برای انجام پروژههای مختلف جذب کرده بود عمل کند، به نظر میرسد تربیت بهیاران یک ساله در قالب رانت به تعاونی مورد نظر که گردانندگان آن هم از نظام پرستاری هستند داده شده تا دوباره احیا شود. رانتی که به قیمت نابودی تشکیلات حرفهای پرستاری تمام میشود.
دبیرکل خانه پرستار در ادامه میگوید، سوال اساسی در این مورد این است که در شرایطی که با وجود ۱۸۰ دانشکده پرستاری تنها ۹ هزار پرستار در سال فارغ التحصیل میشوند یک تعاونی چطور میتواند با توانی که از آن انتظار میرود ۱۰ هزار بهیار در سال تربیت کند؟ طبیعتا نتیجه گیری که میتوان از این دادهها کرد این است که زمان کمتری برای تربیت بهیار صرف میشود و در کمتر از یک سال یعنی همان شش ماه زمان صرف تربیت بهیار خواهد شد.
وی اضافه کرد: این طرح در واقع همان طرح پرستار ۶ ماهه است که در بیش از بیست سال گذشته با مقاومت پرستاران، وزارت بهداشت موفق به اجرای آن نشد، اما متاسفانه در حال حاضر با توجیه کمبود نیرو دوباره بحث جذب نیروی جدید را مطرح کردهاند. در حالیکه در حال حاضر اساسا کمبود نیرو وجود ندارد و بحث اصلی ما این است که تعداد نیرویی که فارغ التحصیل شدهاند جذب نشدهاند و عدهای هم به دلیل عدم رسیدگی به مطالبات قانونی و صنفیشان مجبور به مهاجرت از کشور شدهاند.
وی در ارتباط با نحوهٔ جذب بهیاران در دورههای قبلی گفت: سالهاست که ما بهیار جدید جذب نکردهایم اما قبل از این و مثلا در ابتدای دههٔ هفتاد اینچنین بود که علاقه مندان به مدرک بهیاری را با مدرک سیکل برای تربیت طی یک دوره سه ساله تحت آموزش قرار میدادند و به این ترتیب پس از سه سال طی دوره با گرفتن مدرک دیپلم بهیاری این نیروها جذب سیستم درمانی میشدند، این در شرایطی بود که ما با کمبود نیروی در سطح بهیاری و پرستاری مواجه بودیم اما امروز کمبود نیرو در این دو بخش وجود ندارد و تنها مشکلی که وجود دارد عدم جذب نیروهایی است که از دانشکدههای پرستاری فارغ التحصیل شدهاند. سوال ما از وزارت بهداشت این است که چرا با وجود اینکه در حال حاضر تعداد فارغ التحصیلان در سال ۱۰هزار نفر است به جای جذب همین نیروها، اقدام به جذب نیروی جدید و غیرمتخصص میکنند
شریفی مقدم میگوید: سالهاست سیستم پزشک سالار وزارت بهداشت به دنبال اجرای این طرح است اما این بار به کمک بالاترین نهادهای هویتی جامعه پرستاری کمر به نابودی حرفهٔ پرستاری بسته شده است. به عقیده من این بزرگترین خیانت به جامعه پرستاری است که سه نهاد اصلی هویتی پشت اجرای این طرح هستند. نظام پرستاری، معاونت پرستاری و بورد پرستاری مثلثی را تشکیل دادهاند که متاسفانه مورد سوء استفاده وزارت بهداشت قرار گرفته و با اجرای این طرح زمینههای بیاعتمادی جامعه پرستاری به بدنهٔ نظام پرستاری را هم فراهم آوردهاند.
دبیرکل خانه پرستار نسبت به واکنشهای پرستاران در خصوص این طرح به وزارت بهداشت هشدار داد و در پایان گفت: این طرح بر خلاف مصوبه شورای عالی نظام پرستاری است اما متاسفانه این سه گروهی که ذکر آن رفت با اجرای این طرح بر خلاف مصوبه عمل میکنند و جامعهٔ پرستاری هم در قبال این حرکت به هیچ وجه ساکت نخواهد نشست و وزارت بهداشت باید منتظر عواقب اجرای این طرح که اعتراض گسترده پرستاران است باشد.
بیست وهشتم اردیبهشت ماه1394