هاله صفرزاده
در کنار کارخانهها و کارگاههای بزرگ صنعتی که هزاران کارگر را در استخدام خود دارند، کارگاههای کوچکی در کوچه پس کوچههای شهر، یا شهرکهای اطراف، وجود دارند. کارگرانی که در این کارگاهها کار میکنند از حداقل دستمزد هم محروماند. هیچ حمایت قانونی از آنان نمیشود و هیچ نظارتی بر آنان نیست.
تولید یا اقتصاد خرد، یکی از مشخّصههای مناسبات اقتصادی کشورهای پیرامونی است، امکانی را فراهم میکند تا کسانی که سرمایهی اندکی دارند بتوانند با راهاندازی چنین کارگاههایی درآمدی داشته باشند و بتوانند زندگی را بگذرانند. معمولاً این افراد یکی دو نفر کارگر یا خانهشاگرد را در استخدام خود دارند که خود نیز پابهپای آنها کار میکنند. این همراهی در کار سبب میشود که رابطهی خاصّی بین کارفرما و کارگر بهوجود آید. بعد هم بهتدریج خود تبدیل به سرپرست تولید میشوند و حقوقبگیر فرد دیگری که سرمایهی بیشتری دارد. و اینگونه در رقابت با سرمایههای بزرگ از گردونه خارج میشوند. بیشترین کسانی که در اقتصادِ غیررسمی مشغول به کارند، زنان هستند.
مصاحبهی زیر آنچنان گویاست که نیازی به هیچ تحلیل و تفسیری ندارد و ما را با زندگی گروهی از کسانی که در این بخش مشغولِ به کارند آشنا میکند.
***
در یکی از شهرکهای کوچک و دورافتادهی اطرافِ یکی از شهرکهای بزرگترِ اطراف کرج، سراغ از زنانی گرفتیم که برای کسب درآمد و کمک به درآمد خانواده مشغول به کارند و این کار را در محیط زندگی خود یافتهاند. هر چند درآمدش بسیار اندک است، امّا برای آنها بهتر از هیچ است و غنیمتی است که حاضر نیستند آن را از دست بدهند.