gharagozloo 01

نئولیبرالیسم علیه اردوی کار

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

gharagozloo 01

gharagozloo 01محمد قراگوزلو

…حاکمیت جهانی نئولیبرالیسم طی چهار دهه­ ی گذشته با ادعای حل مشکلات پیچیده­ ی اقتصاد مالی دولت­ها مبتنی بر پارادایمی ایده­ئوژیک بوده است. نئولیبرالیسم در بدو ظهور خود (کودتای آگوستین پینوشه در شیلی) از سوی طبقه­ ی بورژوازی حاکم و نخبه­ گان تجاری و مالی تولید و تئوریزه شد. نئولیبرالیسم برنامه­ ی از پیش طراحی شده­ ی سرمایه­داری زنجیر گسسته یی بود که در ماجرای به قدرت رسیدن تاچر و ریگان ایفای نقش کرده بودند. در آمریکا پروژه ی نئولیبرالیسم با بن­بست ریچارد نیکسون و طی “سناریوی شهر نیویوریک” از سوی رونالد ریگان آغاز شد…


پیش کشِ: اکبر معصوم بیگی

در آمد

از سال ۲۰۰۸ نظام جهانی سرمایه داری وارد بحران جدیدی شده است که از جهات مختلف با بحران های سیکلیک و روتین متفاوت است و به طور مشخص به بحران ساختاری سرمایه مانسته است.ما پیش ازین طی مقالات متعدد و یک مجلد کتاب فشرده(بحران، نقد اقتصاد سیاسی سرمایه داری نئولیبرال،۱۳۳۸،تهران: موسسه ی انتشارات نگاه) به ارزیابی بخشی از مختصات این بحران پرداخته ایم. همچنین در کتاب مبسوطُ”امکان فروپاشی سرمایه داری و دلایل شکست سوسیالیسم اردوگاهی“(۱۳۹۲،تهران : نگاه)- که امید داریم تا زمان انتشار این مقاله چاپ شده باشد- چند بحران بزرگ سرمایه داری را از دریچه ی بازخوانی نظریه ی ارزش و انباشت سرمایه ی مارکس(اضافه تولید و گرایش نزولی نرخ سود)ارزیابی کرده ایم و به تحلیل مساله ی مهم و کلیدی شوروی نیز وارد شده ایم.حال سئوال این است که با توجه به تعمیق بحران کنونی، چرا در هیچ کشور سرمایه داری اصلی و فرعی کم ترین تغییر ساختاری رخ نداده است؟منظور ما از تغییر ساختاری، تغییر حکومت ها از طریق انقلاب های کارگری و سوسیالیستی است.واضح است که تغییر دولت ها به شیوه ی انتخابی و پارلمانتاریستی(نمونه ی فرانسه: تغییر از راست میانه به “حزب سوسیالیست”) حامل دست آورد ویژه یی برای کارگران و زحمت کشان نتواند بود.کما این که دیدیم و دیدید که در نتیجه ی به قدرت رسیدن حزب لیبر تونی بلر در انگلستان و حزب دموکرات کلینتون در آمریکا، سیاست های تاچریستی و ریگانیستی با همان شدت گذشته ادامه یافت.احزاب”سوسیالیست” یونان و پرتغال مانند احزاب دست راستی در متن بحران، سیاست های نئولیبرالی پیشه کردند. وقایع اتفاقیه ی تونس و مصر تا کنون از سوی جریان های ارتجاعی مصادره شده؛ چشم انداز تحولات سوریه به شدت تاریک است و در عراق و افغانستان و لیبی دولت های دست نشانده ی امپریالیستی شکل جدیدی از استبداد و فساد و هرج و مرج را حاکم کرده اند.به این ترتیب سئوال اصلی این است که اگر سوسیالیسم کارگری تنها آلترناتیو مترقی سرمایه داری است، اگر سوژه ی انقلاب سوسیالیستی طبقه ی کارگر است- که هست- و اگر یک جنبش فراگیر اجتماعی ضد سرمایه تنها با هژمونی مطلق کارگران سوسیالیست امکان پیروزی دارد و…. پس اصلی ترین سئوال این است که طبقه ی کارگر کجاست؟ و چرا در تحولات اجتماعی پیش گفته و مشابه و در اوج بحران اقتصادی قادر به نقش آفرینی تاریخی خود نیست؟

تردیدی نیست که هیچ درجه یی از بحران تعمیق یافته ی سرمایه داری به خودی خود به یک بحران سیاسی و شکل بندی شرایط انقلابی شیفت نخواهد شد.حتا پوزیتیویست های انترناسیونال دوم و نویسنده گان برنامه ی ارفورت نیز به حدی از مبارزه ی طبقاتی به عنوان میانجی سقوط سرمایه داری و درگیری انقلاب سوسیالیستی چشم داشتند. همه می دانند که متعاقب تشدید بحران ۲۰۰۸ و اتخاذ سیاست های اولترا نئولیبرالی ریاضتی؛ کارگران به صور گوناگون ِتظاهرات خیابانی و اعتصاب به چهره ی شکننده ی سرمایه پنجه کشیده اند. واضح است که این درجه از دخالت گری نمی تواند ضعیف ترین دولت های فرعی سرمایه داری را ساقط کند.طبقه ی کارگر به عنوان تنها سوژه ی انقلاب سوسیالیستی، برای جمع کردن بساط شیوه ی تولید سرمایه داری ناگزیر است به شکل طبقه یی برای خود(چنان که مارکس در کتاب “فقر فلسفه” فرموله کرده است) متشکل شود و با اهرم حزب سیاسی کارگری از قدرت بورژوازی خلع ید سیاسی کند. در این مجال به سئوال مطروحه ی درآمد پاسخ خواهیم داد. به اجمال. و به شیوه یی مجمل از اسباب غیاب طبقه ی کارگر در متن جنبش های اجتماعی سخن خواهیم گفت.

چند عامل کلی در سطح جهانی

الف. بی­تردید شکست کمونیسم بورژوایی شوروی – که به ناحق از دهه­ی 30 به بعد ذیل سایه­ ی سوسیالیسم لم داده بود- یکی از دلایل اصلی عقب­ نشینی طبقه­ ی کارگر در جنبش­های اجتماعی به شمار می ­رود. به نظر ما از یک ­سو پیروزی سیاسی انقلاب اکتبر   – به عنوان بزرگ­ ترین پیروزی کارگران – تئوری­های پوزیتیویستی و بلانکیستی و خودسازماندهی انتظارگرایانه و اکونومیستی را به هم ریخت و یک قطب قدرت­ مند انترناسیونالیستی به منظور پیش ­روی طبقه­ی کارگر سایر کشورها به وجود آورد و از سوی دیگر با اعتلای جریانات رویزیونیستی متکی به ناسیونالیسم صنعت ­گرا و سپس تثبیت راه رشد غیر سرمایه­داری؛ رژیمی خش، غیر کارگری، غیر دموکراتیک، دیوان­­سالار و مبتنی بر نظام سرمایه ­داری دولتی شکل گرفت و دست آوردهای سیاسی انقلاب اکتبر را به باد داد.. کمونیسم بورژوایی شوروی در تمام سال­ های حاکمیت خود بر کل اردوگاه نه فقط طبقه­ ی کارگر و سوسیالیسم کارگری را به عقب راند، بل­ که پس از فروپاشی نیز این فرصت­ طلایی را به سرمایه­ داری بازار آزاد و تئوریسین­های نئولیبرال تقدیم کرد که شلتاق زنان سقوط شوروی را به شاخی زیر چشم سوسیالیسم تبدیل کنند و در منقبت پیروزی لیبرال دموکراسی و “پایان تاریخ” ارجوزه سر بدهند. بیست  و سه سال پس از فروپاشی دیوار برلین طبقه­ی کارگر هنوز از تعرض بورژوازی نئولیبرال کمر راست نکرده است.

ب. یکی دیگر از دلایل غیبت طبقه­ی کارگر در جنبش­های اجتماعی معاصر، حاکمیت مطلق هارترین نحله­ ی ایده­ئولوژیک سرمایه­ داری (نئولیبرالیسم) در سی  و چند سال گذشته بوده است. نئولیبرالیسم در این چهار دهه­ ی نکبت ­بار سلطه­ ی خود(از کودتای ۱۱ سپتامبر در شیلی تا کنون) ضمن تهاجم گسترده به اتحادیه­ ها و سندیکاهای کارگری به ترز شومی توانست طبقه­ی کارگر را به انسان­های اتمیزه تجزیه کند و مزورانه حقوق فرد (اندیویدوآلیسم) را تحت عنوان پر طمطراق “حقوق بشر” به جای حقوق انسان­های آزاد و برابر جا بزند. کارگزاران تاچریسم ـ ریگانیسم با طرح دفاع از حقوق فردی عملاً معیار نیازهای شرافتمندانه­ ی انسانی را با خط­ کش بازار و انباشت سرمایه و کسب سود و ارزش اضافی فزون­ تر سنجیدند و هویت انسانی را به کالا تبدیل کردند. (همان از خودبیگانه­گی مورد نظر مارکس). بدین ترتیب رقابت و انگیزه­ ی فردی به جای تشکل، هم پوشانی و جامعه ­گرایی نشست و ضربات مهلکی به پیکر طبقه­ی کارگر و زحمت­ کشان وارد کرد.

پ. در کنار ضربه­های سختی که کمونیسم بورژوایی اردوگاهی (شوروی) و سرمایه­داری نئولیبرال به طبقه­ی کارگر جهانی وارد کردند؛ جریانات، گرایشات و دولت­های دیگر( فاشیست ها از این سو و سوسیال دموکرات ها از آن سو) نیز به صور گوناگون سوسیالیسم کارگری را هر چه بیش ­تر به انحطاط کشیدند:

  • سقوط سوسیالیسم خرده ­بورژوایی ـ دهقانی و شتاب­ گیری سرسام­آور و بی­ نظیر “حزب کمونیست چین” به سوی تشکیل یک طبقه­ی بورژوازی میلیتانت و حاکمیت عنان گسیخته­ی کثیف ­ترین نوع سرمایه­داری دولتی و فاجعه­آمیزترین شکل برده­ گی مزدی.
  • سمت­ گیری چپ پوپولیستی به طرف لیبرالیسم متعین در سوسیال دموکراسی راست.
  • شکل­بندی چپ میلیتانت غیر کارگری در کشورهای تحت سلطه­ ی امپریالیسم.
  • ظهور چپ نو با انواع نحله­های چپ دانشجویی، چپ لیبرال و چپ رفرمیست.
  • عروج تروتسکیسم به ویژه در اروپای غربی در کنار پیدایش اروکمونیسم، سوسیالیسم بازار، سوسیالیسم عرفانی، پسامارکسیسم، هترودوکسیسم و  مارکسیسم فلوکسودوکس وغیره.( در زمینه ی مارکسیسم فلوکسودوکس بنگرید به ترجمان مقاله یی از استفن تامینو توسط مسعود امیدی مندرج در مهرگان ۱۳)
  • شیفت ریل مبارزه­ ی طبقاتی کارگران به سمت و سوی اعتراضات صرفاً رفرمیستی و تریدیونیونیستی و دنباله­ روی از سوسیال دموکراسی و جناح­های به اصطلاح چپ بورژوازی حاکم.
  • رواج لیبرالیسم لیبرتر به شیوه­های گوناگون از جمله: پروپاگاند تبلیغات تجاری و رسانه­ یی، اعطای بخشی از سود به عرصه­ ی قدرت خرید توده­ها؛ تولید انبوه و مصرف فله­ یی…در تمام این مدت لیبرالیسم لیبرتر کوشید (و تا حدودی هم موفق شد) که نه فقط خود را هم­ تراز سوسیالیسم جا بزند، بل­ که توانست با ایجاد اغتشاش نظری و عملی در صفوف کارگران، و ترویج بازارِ اشتیاق دست خود را از “سوسیالیسم غیر مدرن” بالاتر بگیرد. لیبرالیسم لیبرتر از حفره­های ناشی از غیبت سوسیالیسم کارگری و حاکمیت بازار نهایت استفاده را برد تا در فرصتی استثنایی هم از نیروی کار (ارزش اضافی) کسب سود کند و هم از فروش کالا به سود بیش­ تر دست یابد و دوره­ ی جدیدی از انباشت سرمایه را عملیاتی کند. در واقع لیبرالیسم لیبرتر در مبارزه­ ی طبقاتی خود به ضد کارگران دوگانه­ گی تولید و مصرف را نیز به استخدام هدف واحدی درآورد. این سود دوگانه وحشیانه­ ترین نوع تروریسم اقتصادی علیه فرودستان را تداعی می­ کند.
  • تجزیه­ی سوسیالیسم کارگری مارکس در چارچوب انواع و اقسام ایده­ ئولوژی­های رویزیونیستی دیگر – از جمله مکتب فرانکفورت – که از یک طرف طبقه­ی کارگر را پس می­زدند و از طرف دیگر با طرح مولفه­هایی همچون “سپهر عمومی” تضاد اصلی جامعه­ی سرمایه­داری (کار ـ سرمایه) را پشت گوش می­انداختند و مسوولیت حل منازعات اجتماعی را به دوش طبقه­ی متوسط می­گزاردند. از یک منظر نظریه­ی مولتی تود یا انبوه خلق تونی نگری و مایکل هارت، مثلاً در مُقام برآیند سرمایه­ داری معاصر می­ کوشد در فاصله­ ی میان خود انگیخته­ گی صرف و سازمان یافتن توسط حزب پیش­ رو، جاسازی شود. در تمام این سال ها سوسیالیسم دست راستی کسانی چون ژیژک و بوردیو و پاول اسمیت و پوستون و آدورنو و مشابه مانند همه ی پسامارکسیست و نئورویزیونیست ها کوشید تا تولید ثروت را ناشی از دانش و ذهن بشر جا بزند و نیروی کار را به عنوان عامل اصلی تولید ثروت به حاشیه براند.این سوسیالیست های پست مدرن چنین جار زده اند که تضاد کار – سرمایه با انواع و اقسام “تضاد”های دیگر همچون جنسی، قومی، فرهنگی،هویتی، میان بافتی و زیستی ترکیب شده است. تحلیل های فله یی “چپ” جدا مانده از طبقه نسبت به یک تحرک سندیکایی در ماه های گذشته (بهمن و اسفند ۱۳۹۱) و متهم کردن فعالان کارگری و سوسیالیست به “مردسالاری”  و ” زن ستیزی” و دخالت ژاژ گونه و بیمار وار در حریم شخصی و خصوصی افراد به جای تحلیل های سیاسی و جدی و کارگری و ورود انواع و اقسام برداشت های جنسی و سکسی از یک واکنش سندیکایی(شرکت واحد تهران و حومه) همه گی موید نفوذ “سوسیالیسم” پست مدرن به لایه های “چپ” حاشیه یی ایران نیز هست. وقتی که جنسیت و ستم به جای نیروی کار و استثمار می نشیند، در نتیجه پستان  و واژن برهنه ی زنان نیز به سلاح و البته “دانش” مبارزه ی طبقاتی تبدیل می شود. از نظر پست مدرن های “غوغا سالار” مخالفان این نوع “مبارزه” ی سکسی جماعتی “آخوند” و چپ سنتی و ملی – مذهبی هستند. پست مدرن های وطنی هنوز در مورد وسایل مشابه مبارزه ی طبقاتی در مردان خاموش هستند!
  • هدف سوسیالیسم پست مدرن تحمل پذیر کردن سرمایه داری یا تعدیل آن، مهار آنارشی بازار، کنترل تولید و توزیع و انسانی سازی سرمایه است. سوسیالیسم پست مدرن طرف دار سرمایه داری شاد و سکولار است و از برابری فرهنگی در عین نابرابری اقتصادی دفاع می کند.

 

عوامل داخلی

واضح است تک­ تک مقولات پیش­گفته به اندازه­ی وزن خود و نقشی که در یارگیری از جنبش­های اجتماعی معاصر به عهده گرفته­اند، در عقب راندن طبقه­ ی کارگر و ممانعت از شکل­ بندی یک جنبش اجتماعی فراگیر سوسیالیستی سهیم بوده­اند.

طی دهه­ های گذشته، سوسیالیسم خلقی ایران در مقابل “بورژوازی کمپرادور” (پهلوی ها) به حمایت از “بورژوازی ملی” خود ساخته (مصدق و نهضت آزادی) برخاسته است. این چپ پوپولیست – مانند کمونیسم بورژوایی استالینی – تحقق سوسیالیسم را تا حد انکشاف سرمایه­داری (دولتی) و رشد و شکوفایی صنعت­ ملی تقلیل داده است! چپ “جهان سومی” – با تئوری بی بنیاد سه جهان مائو خلط نشود – از طریق آویختن به تمایلات استقلال­ خواهی؛ ضد “امپریالیستی” از نوع جنگ سردی؛ ضد انحصاراتی؛ آته­ائیسم؛ مدرنیسم؛ سکولاریسم؛ ناسیونالیسم دموکراتیک پارلمانتاریستی و رفرمیسم بورژوایی، تا آن­ جا که توانسته­، موی دماغ عروج جنبش کارگری شده است. چپ خلقی ما – که حالا دیگر به ورطه ­ی لیبرالیسم افتاده – هرگز در نیافته که سهم بی­بدیل مارکس در متن اعتلای نظری و عملی جنبش سوسیالیستی، در فرایند ایجاد ارتباط مادی میان تحقق سوسیالیسم و مبارزه­ی اجتماعی طبقه ­ی کارگر بوده است.

ائتلاف بازار و مالکیت دولتی (بازار + برنامه؛ اقتصاد پول سالار + فونکسیون دولت) و در نتیجه­ کالایی شدن نیروی کار؛ جابه­جایی نقد جامعه­ ی سرمایه­ داری با تمکین به انواع رفرمیسم فرمال، پوزیتیویسم انترناسیونالیسم دوم، حاشیه­ یی نشان دادن تضاد کار ـ سرمایه و برجسته­ سازی ستم های هویتی، مذهبی، قومی، سنت ـ مدرنیته، ترساندن کارگران از تجربه­ ی شکست شوروی، چین، آلبانی، یوگوسلاوی، در کنار انحلال ماتریالیسم پراتیک در حزب و سازمان سیاسی حرفه­ یی جدا از طبقه­ ی کارگر و… عمده کردنِ آگاهی طبقاتی از نوع لوکاچی (    گلدمن     مزاروش     مارکوزه     فروم)، همه و همه می­تواند به عنوان آسیب­ شناسی چپ ایران و جهان مورد بحث قرار گیرد.

 

یورش جهانی نئولیبرالیسم

حاکمیت جهانی نئولیبرالیسم طی چهار دهه­ ی گذشته با ادعای حل مشکلات پیچیده­ ی اقتصاد مالی دولت­ها مبتنی بر پارادایمی ایده­ئوژیک بوده است. نئولیبرالیسم در بدو ظهور خود (کودتای آگوستین پینوشه در شیلی) از سوی طبقه­ ی بورژوازی حاکم و نخبه­ گان تجاری و مالی تولید و تئوریزه شد. نئولیبرالیسم برنامه­ ی از پیش طراحی شده­ ی سرمایه­داری زنجیر گسسته یی بود که در ماجرای به قدرت رسیدن تاچر و ریگان ایفای نقش کرده بودند. در آمریکا پروژه ی نئولیبرالیسم با بن­بست ریچارد نیکسون و طی “سناریوی شهر نیویوریک” از سوی رونالد ریگان آغاز شد.

(در این باره بنگرید به کتاب های:

هاروی. دیوید (۱۳۸۶) نئولیبرالیسم، تاریخچه­ی مختصر، برگردان: محمود عبداله­زاده، تهران: اختران

قراگوزلو. محمد (۱۳۸۸) بحران، نقد اقتصاد سیاسی نئولیبرال، تهران: موسسه­ی انتشارات نگاه)

قربانیان اصلی نئولیبرال ­سازی زیرساخت­های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در غرب – و سپس در چین و روسیه – طبقه­ی کارگر و مهاجران قومی بودند که یا روانه­ ی حاشیه­ی شهرها شدند و یا در کام آتش افروزی­های نژادپرستی سوختند و در روسپی­ خانه­های دهکده­ ی جهانی مک لوهان و نلسون مک کال گم و گور شدند. در آمریکا حزب جمهوری­ خواه به رهبری ریگان، در انگلستان محافظه­کاران به رهبری تاچر، در روسیه حزب تزارهای جدید به زعامت یلتسین و در چین “حزب کمونیست” به سردمداری دنگ شیائو پینگ، در متن گرایش­های به شدت ضد دموکراتیک خود بسیاری از گروه­های ملی و مذهبی را جذب کردند. اتحاد حزب جمهوری­ خواه آمریکا با “اکثریت پرهیزکار” و گروه­های فرهنگی – طبقاتی نژادپرست( امثال تی­پارتی­ها و کارگران سفید پوست) نمونه­ی بارزی از یک اتحاد شوم طبقاتی بود.

 ریگان به عنوان بزرگ­ ترین مجری ایده­ ئولوژی نئولیبرالیسم و احیای قدرت طبقاتی بورژوازی در نخستین گام خود اتحادیه­های کارگری را به زانو در آورد. تحریک اتحادیه­های کارگران کنترل هوایی به اعتصاب و سپس زهرچشم گرفتن ازآنان (۱۹۸۱) گام اول بود. در ادامه؛ فعالیت­های صنعتی از نواحی شمال شرقی و شمال مرکزی – که اتحادیه­­گرا بودند – به ایالات جنوبی فاقد اتحادیه­های کارگری منتقل شد. به موازات این طرح­ها، انواع و اقسام تبلیغات مدیایی و دانشگاهی به استخدام تبلیغ و ترویج نئولیبرالیسم درآمدند. از وال­استریت ژورنال تا استنفورد و هاروارد، جامعه­شناسان پاچه­ ورمالیده­ یی را خریدند که یک صدا و تمام وقت برای دولت نئولیبرال و نهادهای حامل آن (صندوق بین­المللی و بانک جهانی و سازمان ملل متحد) موعظه می­خواندند. در مدتی کوتاه مواضع و نظریه­های در اقلیت مانده­ی مکتب وین ـ شیکاگو به تابوها و آیه­های مقدس تبدیل شد.

این آیه­ های زمینی چنان انکار ناپذیر بودند که حتا دموکرات­ها و لیبرهایی مانند کلینتون و تونی­بلر نیز با زمزمه­ ی آن عشای ربانی خواندند و یک­ شنبه­های مقدس پیش از خزیدن به بسترغسل کردند!

شرح اقدامات تاچر در این مجال نمی­گنجد اما به اجمال به همین مجمل بسنده می­کنم که “بانوی آهنین” برای تضعیف قدرت اتحادیه­های کارگری درهای صنایع بریتانیا را به سوی رقابت عنان­ گسیخته گشود. طی کم­ تر از دو سال صنعت فولاد شفیلد، کشتی­ سازی گلاسکو و صنعت خودروسازی محلی به خاک سیاه نشستند. شرکت­های ژاپنی وارد جولانگاه بریتانیا شدند. این شرکت­ها فقط و فقط کارگران غیر اتحادیه ­یی را استخدام می ­کردند. در نتیجه ی­ دستمزدهای نازل (ارزان­سازی نیروی کار) طبقه­ ی کارگر انگستان به تدریج به نیروی مطیع تبدیل شد. بودجه­ ی شوراهای شهری کاهش یافت.  افزایش مالیات سرانه – به جای مالیات بر مستغلات – قدرت شوراها را ضعیف کرد. خصوصی­سازی در صنایع هوا ـ فضا، مخابرات، خطوط هواپیمایی، فولاد، برق، گاز، نفت، زغال، آب، حمل­ونقل اتوبوس رانی و راه آهن با قیمت نازل به چیزی شبیه “بخشیدن نقره­های خانواده­ گی” تشبیه شد.

بله! بحران عمیق انباشت سرمایه در دهه­ی ۱۹۷۰ حکم به زوال دولت رفاه و عروج نئولیبرالیسم داده بود. کالایی شدن و دور ریزی نیروی کار و سوق دادن کارگران به سوی روسپی­ گری، قاچاق مواد مخدر و کار ارزان به هر شکل چنان بلایی به سر طبقه­ی کارگر آورد” که هنوز، از چشم­ها، خونابه روان است.” (شاملو)

یورش نئولیبرالیسم وطنی

سال ۱۳۶۸ – پایان جنگ – زمانی برای سرمستی نئولیبرالیسم ایران است. میدان بازی علی­القاعده باید مکانی استراتژیک باشد. کجا؟ همان جایی که در انقلاب بهمن ۵۷ کارگرانش تیر خلاص را بر شقیقه­ ی دستگاه پهلوی دوم زدند و به “رهبر سرسخت” مشهور شدند. (کارگر نفت ما – رهبر سر سخت ما)

 

الف. سابقه­ی جنبش اتحایه­یی ایران

واضح است که کارگران نفت به طور اتفاقی وارد میدان انقلاب ۵۷ نشده بودند. این کارگران از زمان جنگ جهانی اول تحت تاثیر نخستین انقلاب پیروزمند کارگری (انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ شوروی) به سوی تشکیل اتحادیه­ های کارگری گام برداشتند. جنبش کارگری ایران که در متن جنبش مشروطه به تدریج در قالب ایجاد اولین اتحادیه­ ی کارگری در چاپ­ خانه­ ی کوچکی واقع در خیابان ناصریه­ ی تهران شکل بسته بود؛ پس از پیروزی مشروطه­ خواهان در سال ۱۲۸۹ به سمت ایجاد اتحادیه­ ی سراسری کارگران صنعت چاپ حرکت کرد و یک سال بعد اعتصاب موفقی را سازمان داد. در نتیجه­ ی این اعتصاب قرارداد دست­ جمعی تنظیم شده از سوی کارگران میان آنان و کارفرما منعقد گردید. تجربه­ ی شکل­ بندی و پیروزی اتحادیه به سرعت در میان کارگران تسری یافت و در مدت کوتاهی اتحادیه­ های کارگران نانوایی­ ها (خبازان)، کارگران دست­ بافی­ها، پست و تلگراف و تلفن و کفاشی­ها یکی پس از دیگری تاسیس شد. در سال ۱۹۲۰ شورای اتحادیه­ های تهران شکل گرفت و وظیقه­ ی رهبری اتحادیه­های کارگری را پذیرفت. از هر اتحادیه­ سه تا پنج نفر در این شورا عضو بودند. جنبش کارگری ایران با وجود بورژوازی نوکیسه­ی حاکم – که به گمان من همیشه یکی از چند بورژوازی کَپَک زده­ی همه­ی جهان بوده و هست – همچنان به پیش رفت و در سال ۱۹۲۲ ده سندیکا با ده هزار عضو کارگری (۲۰ درصد کارگران تهران) را تحت پوشش درآورد. الگوی تهران به سرعت به شهرهای دیگر رفت. در تبریز اتحادیه­ یی از کارگران ذیل عنوان “حزب کارگران” شکل بسته بود (۱۹۲۰). در اواخر سال ۱۹۲۱ این سازمان ۳۰۰۰ نفر عضو داشت. در انزلی کارگران بنادر نه فقط اتحادیه­ تشکیل دادند بل­ که در سال ۱۹۲۱ دست به اعتصاب زدند. اعتصاب معلمین تهران در ژانویه­ی ۱۹۲۲ به یک تحرک سیاسی علیه دولت وقت تبدیل شد و ۲۱ روز طول کشید و جمع­ قابل توجهی از دانش آموزان را نیز به میدان آورد. در نوامبر ۱۹۲۱ سازمان­دهی کارگران صنعت نفت به یک اولویت برای فعالان اتحادیه­ یی تبدیل شد. (ر.ک سطان­زاده، پیشین صص:۱۱۰-۱۰۷)

انقلاب اکتبر تاثیر سازنده و بالنده ی خود را بر جنبش نو پای کارگری ایران نهاده بود… همین جا اضافه کنم که اگر انقلاب اکتبر از اواسط دهه ی ۳۰ به بی راهه نمی رفت و به عروج رویزیونیسم و بورژوازی جدید روسیه نمی انجامید ای بسا اوضاع سیاسی ایران و منطقه به کلی دگرگون می شد.

ب. اعتصاب کارگران نفت

پس از انقراض قاجاریه، بورژوازی عقب مانده­ ی ایران به تاسی از سیاست­ گزاری­های امپریالیسم انگلستان به توسعه­ ی صنایع نفت، راه­ آهن، ریسنده­ گی و بافنده­ گی، کبریت­ سازی، چرم بافی، و غیره دست زد. به یک مفهوم انکشاف سرمایه­ داری ایران در ابتدای قرن گذشته به تمامی ناشی از فرایند صدور سرمایه­ ی امپریالیستی بود. در این میان رضاشاه و طبقه­ ی حامی او حداکثر یک مجری مطیع و تمام عیار برای اجرای سیاست­ها و تامین منافع امپریالیسم برتر (انگلستان) بودند. از سوی دیگر ظهور صنایع و انکشاف سرمایه­ داری ایران به تجمع و تمرکز کارخانه­ها و بروز جنبش کارگری نیز یاری رساند. در سال ۱۳۰۶ اتحادیه­ ی کارگران جنوب کشور با ۳۰ هزار عضو شکل بست. دو سال بعد، در حدود ۲۰۰۰ هزار کارگر یک مه را در باغی بیرون از شهر جشن گرفتند و سخن­ رانان به خیره سری­­های دولت استبدادی حمله کردند. روز ۱۴ اردی­بهشت ماه همین سال (۱۳۰۸) بیش از ده هزار کارگر نفت در آبادان اعتصابی عظیم را سازمان دادند. در مدتی کوتاه و به سبب پیوستن توده­ها شمار اعتصابیون به بیش از بیست هزار نفر رسید. ۸۲ سال پیش مطالبات کارگران نفت بدین قرار بود:

  • ۱۵ درصد افزایش دستمزد.
  • به رسمیت شناختن اتحادیه­ها از سوی دولت.
  • تعطیل رسمی یک مه.
  • دو جانبه­ گرایی (مشارکت نماینده­ی مستقل کارگران در اخذ تصمیم­های کارگری با حضور کارفرما).
  • تجدیدنظر در امتیاز شرکت نفت ایران ـ انگلیس و برقراری حداقل سه لیره­ی انگلستان در دستمزد ماهانه.
  • تهیه مسکن برای همه­ی کارگران.
  • اعطای مرخصی سالانه.
  • برخورداری از نماینده­ی مستقل در هیات مدیره.
  • برابری دستمزد همه کارگران اعم از ایرانی و خارجی.

اعتصاب با یورش پلیس شکست خورد و پس از سه روز جدال دویست کارگر دست ­گیر و سیصد نفر اخراج شدند.

با وجود این شکست کارگران نفت اتحاد و قدرت خود را به دولت و حامیان امپریالیست­­ اش نشان دادند و به صورت سیاه دیکتاتوری پنجه کشیدند. سال بعد پانصد نفر از کارگران نساجی وطن اصفهان و هشتصد کارگر راه­آهن در مازندران با تکرار همان درخواست­ها اعتصاب دیگری را سازمان دادند تا نشان دهند که حافظه ­ی تاریخی جنبش کارگری حافظه ­یی مانا و پاک نشدنی است و تاهل، پیر یا بازنشسته شدن کارگران، آن را پاک نمی ­کند.

پ. بر کارگران نفت چه رفته است؟

فی­الجمله این­ جا می­خواهم بگویم در حال حاضر:

 – اگر طبقه­ی کارگر ایران متشکل و سازمان یافته نیست…

– اگر طبقه­ی کارگر ایران از طبقه­ یی در خود به طبقه­ یی برای خود درنیامده است…

– اگر” گناهی” از بابت عدم حضور منسجم و متشکل طبقه­ ی کارگر در میدان مبارزه­ ی طبقاتی ثبت شده است…

– اگر کارگر ایرانی به عنصری اتمیزه تبدیل شده است…

و… مقصر اصلی و فرعی فعالان کارگری و عناصر پیش­ رو چپ سوسیالیست نیستند. در این میان اگر گناه­ کاری وجود داشته باشد – که قطعاً موجود هست –  علاوه بر عوامل پیش گفته تمام انگشتان یک متهم را نشانه می­روند:

نئولیبرالیسم وطنی.

 نئولیبرالیسمی که با دولت “سردار سازنده­گی” عروج کرده و در دولت “دموکراتیزاسیون توسعه ­ی سیاسی” شکل بسته و در متن دولت “اقتدارگرای” نهم و دهم جای گرفته است. در ادامه به تبیین این فرایند اشاره خواهم کرد.

مهم­ترین خصلت مشترک دولت­های فعلی و قبلی در ارزان­ سازی نیروی کار قابل تعریف است. چنین روندی با وام­های کلان و توصیه­های” داهیانه­ی” صندوق بین­المللی به دولت “توسعه­ی اقتصادی” رفسنجانی آغاز شده است. قرار بود – و کم و بیش چنین نیز شد – که کارگران بارزترین بخش صنعت تولیدی ایران (کارگران نفت) در متن یک استحاله­ ی درون طبقاتی جای بگیرند و به نحوی هوش­ مندانه و بی­ آن که وظایف عملی ­شان دچار تغییر ماهوی شود به شکل صوری از کارگر به کارکن تبدیل شوند. این هدف در بسته­ بندی احکام اداری ظاهر شد. در قراردادهای جدید استخدامی اگرچه کارگران به عنوان کارکن ارتقای شغلی یافته بودند، اما از کم ­ترین تسهیلات جدید شغلی بهره­مند نبودند. سهل است کارگرانی که به این استثمار ایده­ئولوژیک تمکین نکردند از چرخه­ی کار بیرون ماندند و بازخرید و بازنشسته یا اخراج شدند. کارگرانی که با یک ورقه­ی کاغذ کارگزینی به اصطلاح کارکن (یا کارمند) به ارتقای مقام رسیده بودند، در عین حال از بدیهی ­ترین حقوق جهان شمول طبقه­ی کارگر (حق تشکل به صورت اتحادیه یا سندیکا و حق اعتصاب با یا بی­مزد) نیز محروم گردیدند! شگفت آن­ که همین کارگران تمکین کرده هم بعد از یک دوره­ی­ کوتاه دو ساله­ ی به اصطلاح کارمند شده، تحت فشارهای مالی شدید به سرنوشت هم طبقه­ یی­های معترض خود مبتلا شدند. اخراج. بازخرید یا بازنشسته­ گی زودرس.

به این ترتیب وزارت نفت که از “شر” کارگر سرسخت تا حدودی خلاص شده بود، انعقاد قراردادهای موسوم به پیمان­کاری را به متن پروژه­ی اتمیزه­ سازی نئولیبرالی کارگران الصاق کرد. کارگران اخراجی ناچار جذب مرحله­ ی جدید استثمار شدند. طرح­های مناقصه ­یی با فراخوان پیمان­ کاران به منظور مشارکت در سرمایه­ گذاری­های نفتی  به اجرا درآمد. پیمان­کاران برنده­ ی مناقصه – که تا دی­روز کارگر بودند – ضمن دریافت مبالغ مشخصی وام از دولت سازنده­گی، قراردادهایی را با شرکت نفت امضا کردند که کارگران بازخرید یا بی­کار شده­ را تحت کنترل در می­آورد. چنین روی­ کردی به مثابه­ ی واگذاری کلیه­ ی امور کارگران – اعم از دستمزد، بیمه، ایمنی محیط کار، مرخصی، مسکن، ساعت کار و سایر امور رفاهی و شغلی – به کارفرمایان جدید بود. بدیهی ­ترین هدف این سیاست پیچیده­ ی نئولیبرالی،گریز وزارت نفت از مسوولیت­های قانونی و اجتماعی خود در قبال کارگران شاغل و بی­کار بود. هم­زمان با گسترش فعالیت صنعت نفت و گاز – که پس از جنگ وارد دوران “سازنده ­گی” شده بود – کارفرمایان پیمان­ کار به سوی استخدام نیروهای متخصصی روی آوردند که پایه­ ی آنان را همان کارگران زود بازنشسته یا بازخرید و اخراجی دی­ روز تشکیل می­داد. قراردادهای موقت و پیمانی مهم­ترین شاخص استثمار نیروی کار است که ریشه­اش در همین زمین شکل بسته است. به موجب این قراردادها کارگران حداکثر به مدت 6 ماه تا یک سال به استخدام در می­آیند و به دلیل ناامنی شغلی و ترس از بی­کاری تا حدود زیادی از جریان مبارزه­ی طبقاتی کنار می­روند. در نخستین سال عروج نئولیبرالیسم ایرانی (دولت سردار سازنده­ گی) به سال 1369 دومین تبصره­ی ماده­ی هفتم قانون کار با این صراحت هول­ ناک به قراردادهای موقت و پیمانی جنبه­ ی قانونی و حقوقی بخشید:

«در کارهایی که طبیعت آن­ها جنبه­ی مستمر دارد، در صورتی که مدتی در قرارداد ذکر نشود، قرارداد دایمی تلقی خواهد شد.»

چراغ سبز به پیمان­کاران  نشان داده شد. این تبصره دست کارفرما را باز کرد تا در کارهایی که “طبیعت آن­ها جنبه­ی مستمر دارد” – و به طور واضح کارهای مربوط به نفت و گاز و پتروشیمی – قراردادهای موقت و مدت ­دار منعقد کند و به عبارت روشن­ تر بنا به میل و اراده­ی خود دست به اخراج و تعدیل نیروی کار بزند.

بنا به برخی آمارهای نیمه رسمی بیش از ۸۰ درصد کارگران صنعت نفت ایران را کارگران پیمانی و قرارداد موقت تشکیل می­دهند و نگفته پیداست با این حجم عظیم مادی از تزلزل و ناامنی شغلی، سازمان­یابی و ایجاد تشکل در این صنعت استراتژیک چه قدر دشوار است.

واضح است که موقتی شدن قرارداد کار از یک­سو دست کارفرما را برای اخراج باز می­گزارد و به تبع آن مستقیماً به ارزان سازی نیروی کار، تعرض به معیشت کارگران، گروگان ­گیری شغلی و هراس از هر آینه امکان بی­ کار شدن دامن می­زند و از سوی دیگر کارگران را در شرایط دشواری قرار می­دهد که اضطراب ناشی از اخراج، امکان همبسته­ گی و اتحاد و اعتراض  در قالب متشکل شدن و سازمان یافتن را به کم­ترین حد ممکن تقلیل می­دهد.

در این زمینه بنگرید به مطالعه و تحقیق جامع و بسیار مفید محمد مالجو تحت عنوان “اقتصاد سیاسی نیروی کار صنعت نفت در ایران پس از جنگ“. تحقیقات و مقالات دوست عزیز ما محمد مالجو در مورد پیش گفته با وجود درجه یی از اختلاط طبقاتی و توهم پوپولیستی و دموکراتیک به نقش آفرینی خرده بورژوازی و بخشی از “اپوزیسیون” شبه کینزی ایران؛ همیشه محل توجه و تامل بوده است.

نئولیبرالیسم وطنی در متن چنین پروسه­ یی کارگر نفت (همان رهبر سرسخت انقلاب ۵۷) را اتمیزه کرد. تجربه­ ی موفق دولت سازنده­ گی با عروج دولت “دموکراتیزاسیون و توسعه­ ی سیاسی” محمد خاتمی به سایر بخش­های تولیدی تعمیم یافت. تا آن­جا که در حال حاضر اعتراض به قراردادهای موقت و پیمان­کاری­ها به یکی از خواست­های فوری جنبش کارگر ایران تبدیل شده است. و قابل تاکید این­ که قراردادهای موقت از بخش­های تولید صنعتی عبور کرده و کارگران و کارکنان قسمت­های مختلف خدماتی اعم از پرستاران و معلمان غیره را نیز در برگرفته است! یکی از شاهدان حی و حاضر این مدعا شخص نگارنده­­ ی این سطور است که پس از سال­ها قرارداد موقت (یک ساله) با دانشگاه و متعاقب اخراج از کار نه بیمه­یی دارد، و نه حق بازنشسته­ گی!

“حقوق بشر” علیه حقوق طبقه­ی کارگر

واضح است که سوسیالیست ها با حقوق بشری که مرزهای مالکیت خصوص را شکسته باشد و برابری حفوقی و جنسی و هویتی انسان ها را تا حد برابری اقتصادی و سیاسی ارتقا داده باشد توافق نظری دارند. اما مساله این است که بیانیه­ ی حقوق بشر – که در زمان خود از ظرفیت­های نسبتاً مترقی برخوردار بوده است – حالا همچون چماقی در دستان سرمایه­ داری ابزار تحمیق و تعرض به فرودستان شده است. در چنین بیانیه­ یی البته مفهوم بشر با محمد بوعزیزی تونسی و با آن کارگر زن سنندجی – که به خاطر شرکت در روز یک مه شلاق خورد، کم­ترین سنخیتی ندارد. در متن حقوق بشر لیبرالی بشر یعنی خانم­های خوش تیپی از جنس رکسانا صابری و کلوتید رایس که می­توانند تا حد یک ابزار فشار دیپلماتیک ایفای نقش کنند. زمانی هم که این بشر از اعضای طبقه­ ی کارگر است، فقط در صورت منفرد شدن و قابلیت استثمار بیش ­تر و خطر کم­ تر و تعلق ایده ئولوژیک به اردوگاه بورژوازی معنا می پذیرد.

به همین سبب نیز نئولیبرالیسم در این سه دهه­ ی نکبت بار سلطه­ ی خود ضمن تهاجم گسترده به تشکل­های مستقل کارگری به ترز شومی ­توانست طبقه­ی کارگر را به انسان­های اتمیزه تجزیه کند. در این پروسه­ی محاسبه شده­ حقوق فرد تحت عنوان پرطمطراق و حاق “حقوق بشر” به جای حقوق انسان­های آزاد و برابر جا زده شد. در منطق حقوق بشر سرمایه­ داری همه­ی انسان­ها از جمله بیل گیتس و رفسنجانی و فلان گرسنه­ ی دارفوری نه فقط یک رای دارند (برابر؟!) بل که وقتی به فروشگاه مک دونالد می­رسند آزادند به هر میزان که می­خواهند بخورند و بیاشامند. فقط هنگام عبور از دروازه­ ی “صندوق” حجم و میزان اعتبار مالی فرد زنگ خطر مونتاریسم را به صدا در می­آورد. بدین­ سان کارگزاران نئولیبرالیسم با طرح دفاع از حقوق فرد عملاً معیار نیازهای شرافت­مندانه­ی انسانی را با خط­کش بازار و انباشت سرمایه و سود و ارزش اضافی سنجیدند و هویت انسانی را به کالا تبدیل کردند. در نتیجه رقابت و انگیزه­ی فردی به جای تشکل، هم­پوشانی و جامعه­گرایی نشست و علاوه بر ضربه­ های بیرونی پلیس، سازمان­های کارگری را از درون دچار فروپاشی کرد. نئولیبرالیسم کار را از چارچوب فعالیتی داوطلبانه، خلاق، پویا و مولد به حالت شغل در چارچوب ابزاری برای تامین نیازهای مادی مبدل کرد و اهداف دست نامریی آدام اسمیتی را با استخدام آموزه­های ضد کارگری مکتب وین ـ شیکاگو (هایک + فریدمن) به بازار آزاد فرستاد.

ماجرا اما جنبه­های دیگر هم دارد که برای تعریف آن از سوراخ کلید به ایران می­نگریم.

تشکل ستیزی نئولیبرالیسم

در تاریخ سرمایه­ داری، دولت­های نئولیبرال خشن ­ترین و ضد دموکراتیک ­ترین دولت­ها  بوده­اند. کافی­ست در رفتارهای آدام خواران پینوشه و تاچر و ریگان و بوش و یلتسین و دنگ شیائو پینگ و پوتین و هم­پالکی­های­  تامل کنید تا به عرض ام برسید.باری علاوه بر تمام خصلت­هایی که برای دولت نئولیبرال گفته­ایم اضافه می­کنیم که یک دولت نئولیبرال واقعی برای کاهش تورم و حفظ توازن مالی خود به چند اقدام مشخص دست می­زند:

I. تقلیل مخارج عمومی ( سیاست تعدیل ساختاری = حذف سوبسیدها = ریاضت اقتصادی)

 II. افزایش نرخ بهره­ی سرمایه.

III. خصو­صی­سازی، مقررات­زدایی و مونتاریسم….

IV. بازار کار متغیر، ارزان­سازی نیروی کار، بی­کارسازی ….

در افزوده: در تاریخ ۳/۶/۱۳۸۹ حمید حاجی عبدالوهاب (معاون وزیر کار) در گفت­وگو با خبرگزاری مهر از حذف روزمزدی و جای­گزینی آن با کارمزدی سخن ­گفت و تاکید کرد: «نظام روزمزدی به کار مزدی و پرداخت دستمزد به افراد بر اساس میزان کار تغییر خواهد کرد.» او با تشریح برنامه­ریزی دولت در جهت کاهش حضور فیزیکی کارگران؟!! گفت: «تغییر نظام روزمزدی و همچنین عدم اعتقاد به ۸ ساعت کار روزانه در اسلام نیز سفارش شده است.»

(http://www.mehrnews.com/Faynewdetait.aspx?NewID=1152502)

مقایسه کنید این تجویز قانونی را با توصیه­های بانک جهانی در خصوص استخدام کارگران)

V. ممانعت قهرآمیز از فعالیت اتحادیه­ها و سندیکاها و مجامع کارگری….

به یک مفهوم تشکل ستیزی دولت نئولیبرال – به ویژه – در ارتباط با دو خصلت عمیقاً ضد دموکراتیک آن و موارد مطروحه در دو بند چهار و پنج پیش گفته قابل پی­ گیری است. هر چند کاهش خدمات عمومی دولت که به فقر فزون­ تر فرودستان می­انجامد خود عین خشونت است اما شکل سیاسی و عریان چنین خشونتی در رفتارهای ضد جمع­گرایانه­ی سرمایه­داری – و در این­جا ایده­ئولوژی نئولیبرالیسم – مد نظر است. واضح است که برای ایجاد تشکل کارگری پیش و بیش از هر عنصری وجود دموکراسی ضروری است و دقیقاً به همین دلیل نیز دیکتاتوری و استبداد سیاسی مهم­ ترین مانع شکل ­بندی هرگونه تشکل از جمله تشکل کارگری مستقل از دولت است.

به لحاظ تاریخی این ادعا بی ­محکمه نیز اثبات پذیر است. شکاف در صفوف دولت­های مستبد و یا تضعیف و فروپاشی قدرت سرکوب ­گر دولت هموار فرصت مناسبی برای ایجاد تشکل­های کارگری بوده است. به همین سبب نیز چنان که پیش تر گفتیم، نخستین تشکل­های کارگری در ایران همزمان با جنبش دموکراتیک مشروطه ­خواهی شکل بست و درعین حال اولین حمله به تشکل­های کارگری در جریان کودتای امپریالیستی – انگلیسی سید ضیا – رضاخان صورت گرفت. به همین منوال و به محض سقوط رضاشاه و ایجاد ضعف و شکاف در دولت پهلوی (جنگ جهانی، تبعید رضاشاه، انتقال دولت و حوادث سال­های ۱۳۲۰ به بعد) تا کودتای امپریالیستی ـ آمریکایی ۲۸ مرداد امکان ظهور تشکل­های کارگری تحقق مادی یافت. در نتیجه ریشه­ی موضوع کاملاً در حوزه­ی مناقشات و تحولات سیاسی جریان دارد. چنان­ که دانسته است بلافاصله پس از پیروزی کودتا و سقوط دولت مصدق، در جریان یک سلسله یورش­ سازمان یافته ­ی پلیسی، کلیه ­ی فعالیت­های سیاسی اجتماعی از جمله تلاش جنبش کارگری نیز به تلاشی کشیده شد. این پروسه­ ی منقطع یک بار دیگر در جریان انقلاب بهمن ۵۷ و سقوط شاه در قالب تشکیل شوراهای کارگری مستقل ظاهر شد و جنبش کارگری ایران را وارد دوران تازه­ یی کرد. و بازهم بر مبنای استدلال پیش نوشته پس از سال ۶۰ تشکل­های شورایی زیر ضرب دولت جدید متلاشی شد و جای خود را به خانه­ ی کارگر داد.

بنابراین کسانی که نادانسته میان آزادی و دموکراسی و سوسیالیسم یک گزینه­ی انتخابی قرار می­دهند عملاً جهل مرکب خود را به رخ مبانی اولیه ­ی مندرج در جزوه­های کلاس دوم ابتدایی علوم اجتماعی می­ کشند. فهم این نکته که گذار به سوی سوسیالیسم به هر شکل نیازمند انباشت رفرم از پایین، باز شدن فضای سیاسی و تحقق دموکراسی است و در این میان وجود اتحادیه­های کارگری رادیکال به تسریع این گذار یاری می­ رساند نباید چندان دشوار باشد. مضاف به این­که چنین فرض مسلمی به مفهوم نادیده گرفتن ضرورت بی­چون و چرای هژمونی طبقه ­ی کارگر در متن هر جنبش ترقی­خواه نبوده و با هیچ استناجی تضاد همیشه جاری در جامعه­ی سرمایه­ داری (کار ـ سرمایه) را با تضادهای ساخته­ گی (سنت ـ مدرنتیه) جا به جا نمی­کند. به این ترتیب ایجاد تشکل – حتا سندیکا با فعالیت صرفاً اقتصادی و رفرمیستی – نیازمند دموکراسی و فضای باز سیاسی است. در نتیجه طبقه­ ی کارگر برای ایجاد تشکل­ و کسب هر درجه­یی از مطالبات اقتصادی وارد مبارزه­ یی می­شود که پیروزی در آن می­تواند به همان میزان به دموکراتیزه شدن فضای سیاسی کومک کند. این جریان دوسویه (دموکراسی حداکثری و مستقیم  به سوی سوسیالیسم) که به تعمیق مبارزه­ی طبقاتی سمت و سو می­بخشد در متن خود می­تواند فراتر از یک تمرین مبارزاتی و عبور از فعالیتی سندیکالیستی،  طبقه ­ی کارگر را در مسیر شکل ­بندی خروج از طبقه­ی در خود و عروج به مرحله­ی طبقه ­یی برای خود  قرار دهد و در کنار مولفه­ های ضروری دیگری تنها آلترناتیو واقعاً رهایی ­بخش جامعه­ ی سرمایه­داری را وارد میدان کند. اینک می­توان گفت که میان فعالیت و مبارزه­ی اقتصادی ـ سیاسی مرز مشخص وجود ندارد و این تعبیر مارکس که “اقتصاد عین سیاست است” برخاسته از ترجمان روند مبارزه ­ی طبقاتی است. دقیقاً بر پایه ی همین تحلیل است که انقلاب­ های آفریقای شمالی و خاورمیانه عنوان معنادار “نان ـ آزادی” را بر پرچم خود حک کرده­اند.

 غیبت طبقه ی کارگر در جنبش سبز

کارگران به صورت طبقه در جنبش سبز شرکت نکردند. بی شک همین مولفه سبب شده است که رهبران آن جنبش به سوی نیرو و طبقه ی اصلی جامعه توجه کنند. انتشار “کلمه ی کارگری” و پخش برنامه های رادیویی هم چون “کارنامه” کارگری از رادیو فردا موید توجه اپوزیسیون بورژوایی به نقش تعیین کننده ی طبقه ی کارگر در منازعات اجتماعی است. با وجود تئوری پردازی های نامربوطی که طبقه ی کارگر را از لحاظ کمی در اقلیت قرار می دهد و به نقش تعیین کننده تکنولوژی و دانش در تغییر مناسبات اجتماعی وارد می شود؛ واقعیت این است که با وجود هر درجه یی از انکشاف سرمایه داری و هر میزان پیش رفت فن آوری و تا زمان حاکمیت مناسبات اجتماعی سرمایه داری کماکان تنها عنصر نهایی تغییر ساختاری جهان، طبقه ی کارگر است. چندان بی هوده نیست که اولترا راست ترین جناح حاشیه یی اپوزیسیون بورژوایی ایران (جریان منحط امیر حسین جهانشاهی و موج سبز) برای جلب  و جذب فعالین سندیکایی سرمایه گذاری می کند. و بسیار با هوده است که وزارت خارجه ی امپریالیسم آمریکا ( و نهادی ضد دموکراتیک و به شدت امنیتی همچون “ان یی دی”) با سازمان دهی سولیداریتی سنتر برای نفوذ در جنبش کارگری و به فساد کشیدن آن دست به سرمایه گذاری های هنگفت می زند.(در همین زمینه بنگرید به ترجمانی از بابک پاکزاد در شماره ی ۱۴ مهرگان) باری در ارتباط با دلایل غیبت طبقه ی کارگر در جنبش سبز و به طور کلی در متن تحولات اجتماعی دو دهه ی گذشته ی ایران به چند نکته می توان اشاره کرد:

۱. فقدان تشکل. این موضوع چندان محتاج احتجاج نیست که پتانسیل کارگر در متن حرکت فردی تا حد یک بقال سقوط می­کند. کارگران در دسته­ های صنفی (سندیکالیستی) و جریانات اتحادیه­ یی (تریدیونیونیستی) نیز به توان واقعی خود برای کسب مطالبات ماکرو دست نمی­یابند. نیازهای میکرو – مانند افزایش دستمزد، لغو قراردادهای موقت و البته دریافت حقوق­های چند ماه معوقه – در جای خود مبارزات ویژه ­یی می­ طلبد و در صورتی که به درجه­ یی از رفاه اقتصادی منجر شود، بی ­گمان مفید و ضروری است. حتا برای احقاق این مطالبات حداقلی نیز کارگران ناگزیراز ایجاد تشکل مستقل و مبارزه­ی دو فاکتو هستند. موقعیت ممتاز کارگران در نظام سرمایه­ داری آنان را در مرحله­ یی حساس میان مرگ و زنده ­گی قرار داده است. کارگران برخلاف فلان کارگردان یا بازی­ گر سینما، خواننده، ژورنالیست، استاد دانشگاه و غیره نمی­توانند در تقابل با دولت به بهمان کشور کوچ کنند و با دریافت جایزه از جشنواره­ ی کذا و اجرای کنسرت و تدریس در پرینستون و برکلی و سیراکیوز و تحلیل و تفسیر سطحی خبر برای فلان شبکه­ ی تلویزیونی، امرار معاش کنند. وضع وخیم کارگران مهاجر اظهر من الشمس است. نمونه را کارگران افغانی در ایران یا کارگران ایرانی در کشورهای سرمایه­ داری پیش­ رفته. در کنار این عوامل، نکته­ی مهم دیگر فقر و خطر بی­ کاری است. همه­ می­دانند که تنها حربه­ی موثر مبارزه­ی کارگران اعتصاب است. اما دعوت به اعتصاب عمومی بدون پیش شرط­ ها و بسترهای لازم اگر فراخوانی جنایت ­کارانه نباشد، بی­تردید اقدامی جنون­آمیز و آوانتوریستی است. به این ترتیب بی­نتیجه بودن مبارزه­ی فردی و محفلی و ضرورت بی ­تخفیف مبارزه­ی طبقاتی بر اهمیت ایجاد تشکل­های مستقل و منسجم و به هم پیوسته­ ی کارگری و امر مهم سازمان یابی تاکید می­کند. فقط با وجود تشکل و سازمان است که احتمال بی ­کاری و فقر روز­افزون به میزان قدرت و انسجام تشکل­ها کاهش می­یابد. به رسمیت شناخته نشدن حق ایجاد تشکل­ های مستقل  و برخورد امنیتی دولت با چند تشکل دست و پا شکسته­ ی موجود از یک­ سو به تشتت صفوف کارگران دامن زده و ایشان را آسیب ­پذیر کرده است و از سوی دیگر مانع حضور مفید و موثر ایشان در کش­ مکش­های سیاسی شده است. بی­شک آزادی سیاسی با توجیهات پیش­ گفته برای طبقه­ی کارگر از اهمیت حیاتی برخوردار است. به این مفهوم یک طرفِ سمپاتی کارگران به  هرجنبش دموکراتیکی در همین بستر نهفته است و طرف دیگر آن (غیبت طبقه) در تشتت تشکیلاتی قابل ارزیابی است. بی­اعتنایی “خیزش سبز” به این مطالبات ابتدایی، دقیقاً مبنای اطلاق ارتجاعی بودن این خیزش در تحلیل­های نگارنده است. در مجموع باید گفت – و پذیرفت – که حضور کارگران در فعالیت سیاسی به مثابه­ ی استمرار جامد مبارزه­ی اقتصادی نیست. اما فهم این مهم نیز چندان دشوار نیست که کارگران بدون تشکل و سازمان­ یابی نمی­توانند حتا به قلمرو مطالبات اقتصادی دست یابند و به شکل طبقه در عرصه­ی مبارزه­ ی سیاسی مشارکت جویند . به همین دلیل است که جریانات راست سوسیال دموکراسی در کشورهای سرمایه­ داری پیشرفته می­ کوشند فعالیت کارگران را حداکثر به حوزه­ی مبارزات سندیکالیستی و تریدیونیونیستی و رفرمیستی تقلیل دهند. و در یک حرکت مرموز و موذیانه، ضمن همکاری با دولت­ها، جنبش کارگری را مهار کنند.

۲. دلیل دیگر غیبت طبقه­ی کارگر در جنبش سبز، حضور هژمونیک سیاسی اصلاح ­طلبان و کل جبهه ­ی لیبرالیسم ایرانی­ و سرکوب و تار و مار کردن سوسیالیست ها از دهه ی ۶۰ تا کنون است. همه می دانند که بخش عمده یی از اصلاح طلبان به “اپوزیسیون” رانده از مقامات امنیتی و سیاسی اقتصادی ممتاز حاکمیت در سه دهه ی گذشته و به خصوص در دهه ی شصت و دوران تعدیل اقتصادی و دموکراتیزاسیون سیاسی بوده اند و نقش بسیار مهمی در سرکوب سوسیالیست ها و تحکیم موقعیت اجتماعی خود ایفا کرده اند. در حال حاضر نیز این جبهه­ ی گسترده به ترز واضحی از سوی مدیای جهان سرمایه­ داری حمایت می­شوند. در پاسخ به دوستانی که ما را در وسوسه­ ی انتخاب  میان روزولت و هیتلر(دموکراسی امپریایستی و دیکتاتوری حاکم) قرار می­دهند – ضمن ارجاع به فصل “کینزیسم مرده است” از کتاب “بحران” به همین قلم – یادآور می­شوم قدر مسلم این است که طبقه­ ی کارگر نمی­تواند به بهانه­ ی مبارزه­ ی با توتالیتاریسم دست به اتحاد با امپریالیسم و مراکز برساخته ی سرمایه داری و جناح­های مختلف بورژوازی لیبرال –  حتا جناح چپ بورژوازی – بزند. نگفته پیداست که در مقابل چنین پرسشی راهکار ما همیشه تلاش برای ایجاد صف مستقل کارگری و سوسیالیستی بوده است؛ مضاف به این که موفقیت نسبی روزولت و نیودیل نیز ناشی از جنگ جهانی دوم بود. موفقیتی که در نهایت با یک بحران سیکلیک و این بار البته ساختاری به فاجعه­ی نئولیبرالیسم (عروج تاچریسم ـ ریگانیسم) انجامید.

از سوی دیگر حضور بدون پلاتفرم خرده­بورژوازی – با آن گستره­ی پاندولیستی مطالبات سیاسی اقتصادی­اش – نمی­تواند برای کارگران غیر متشکل راه­ گشای مشارکت موثر و مستقل در خیزش سبز و جنبش های اجتماعی مشابه باشد. بخش قابل توجهی از این خرده­بورژوازی معترض با جمع­آوری گشت ارشاد – چنان­که آقایان  موسوی و کروبی آن را سرلوحه­ی تبلیغاتی خود ساخته بودند – به خانه­ می­رود، اما برای طبقه­ ی کارگر مساله­ ی اصلی نابرابری­ ست. نابرابری در تمام سطوح. در واقع تکیه بر این مولفه که جنبشی در کار است؛ که شعارهای مثلاً “خوب”، “رادیکال” و “دموکراتیک” می­دهد، دلیل قانع کننده­ یی برای دعوت به حضور بی ­مرز کارگران نیست. قصدم قیاس نیست اما جنبش اتحادیه­ یی کارگران کشتی­ سازی لهستان به رهبری لخ والسا به پشتوانه ی واتیکان و نفوذ امپریالیسم به عروج یک دولت دست راستی انجامید. جنبش ناراضیان چک واسلواکی به رهبری واتسلاو هاول- که برای جدایی از کمونیسم بورژوایی شوروی و کسب دموکراسی شکل گرفته بود- از سوی سرمایه­داری غرب هدایت می­شد. جنبش­هایی که در حال حاضر در تبت (دالایی لاما)، تایلند، برمه، سین­ کیانگ، افغانستان و سوریه (القاعده) جریان دارند؛ نمونه­های بارزی از جنبش­های اعتراضی با ماهیت عمیقاً ارتجاعی هستند که اگرچه در مواردی (به جز طالبان) مطالبات ظاهراً دموکراتیک دارند و با خشن ­ترین دیکتاتوری­های نظامی درگیر شده­اند، اما واضح است که به دنبال ادغام در نظام سرمایه­ داری جهانی هستند.جنبش ارتجاعی اخوان المسلمین در تونس و مصر نمونه ی بارز این تحولات است. موضوع توان­مندی جنبش­های فاشیستی در عرصه­ی بسیج اجتماعی فعلاً بماند.  

۳. توازن طبقاتی. دلیل دیگر عدم حضور کارگران به شکل طبقه در جنبش سال ۱۳۸۸ به عدم توازن قوا باز می­گردد. علاوه بر فقدان تشکل و حاکمیت ذهنیت بورژوایی لیبرالی بر بخش­های غالب “خیزش سبز” واقعیت کنکرت این است که قطب بندی سیاسی حاکم بر جامعه و قطب نمای ارزیابی صف­بندی­های موجود، به سود طبقه­ی کارگر نیست. به یک مفهوم و با اگر و مگر فراوان – چنان­که مارکس نیز در “فقر فلسفه” آب بندی کرده – ممکن است کارگران در شرایط بغرنج اقتصادی سیاسی ایران امروز طبقه­یی در برابر سرمایه باشند، اما هنوز به طبقه­یی برای خود طبقه­ تبدیل نشده­اند.

مراجع:

سلطان­زاده. آ (بی­ تا) اسناد تاریخی جنبش کارگری، سوسیال دموکراسی و کمونیستی ایران، آثار سلطان­ زاده، تهران، انتشارات علم: مجلد چهارم.

قراگوزلو. محمد(۱۳۹۲)امکان فروپاشی سرمایه داری و دلایل شکست سوسیالیسم اردوگاهی، تهران: موسسه ی انتشاراتی نگاه.

قراگوزلو. محمد (۱۳۸۸) بحران، نقد اقتصاد سیاسی نئولیبرال، تهران: موسسه­ ی انتشارات نگاه.

هاروی. دیوید (۱۳۸۶) تاریخچه ­ی مختصر نئولیبرالیسم، برگردان: منوچهر عبداله­ زاده، تهران: اختران.

  منبع:مجله ی مهرگان. شماره ی ۱۵ اردی بهشت ۱۳۹۲

مطالب مرتبط با این موضوع :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Layer-17-copy

تمامی حقوق این وبسایت در اختیار مجموعه رنگین کمان بوده و استفاده از محتوای آن تنها با درج منبع امکان پذیر می باشد.