daneshvar 03

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

daneshvar 03

daneshvar 03

اکنون که دیگر با ما نیست به یاد بیاوریم که انتشار رمان «سووشون» در سال ۱۳۴۸، حادثه ای بزرگ و یگانه در حیات ادبیات معاصر ایران بود: این رمان به یکی از نیازهای تاریخی جامعۀ ادبی ما پاسخی شایسته داد. «سووشون» با برخورداری از یک بازسازی معتبر و نیرومند، زبانی رسا و کارآ و در عین حال ساده و بی تکلّف، انبوهی از شخصیت های گیرا و  آشنا، و این همه استوار بر بینشی عمیقاً انسانی و برگرفته از فرهنگ ایرانی، جستجوها و تلاش های داستان نویسان ایرانی در طول دهها سال را به ثمر رساند و سرانجام به خوانندۀ ایرانی امکان داد تا در گونۀ رمان به بررسی و بازشناسی زندگی و سرگذشت خود بنشیند.

اکنون که دیگر با ما نیست به یاد بیاوریم که کارنامۀ سیمین دانشور به این دستاورد بزرگ محدود نمی شود. بانوی فرزانۀ جامعۀ ادبی ما با نوشتن و ترجمۀ دهها مقاله، رمان و داستان کوتاه، سهم بزرگی در سرزندگی و رونق و  اعتبار ادب و فرهنگ و زبان زمانۀ ما داشت.
اکنون که دیگر با ما نیست به یاد بیاوریم که چندین دهه آموزش و پژوهش او در زیبائی شناسی و تاریخ هنر در دانشگاه تهران، نسلهایی از دانشجویان و شنوندگان را با نظر و نظرگاههای تازه ای بر هنر ایران و بر مباحث هنرشناسی و زیبا‌شناختی آشنا کرد. در زبان و کلام او، زیبایی شناسی از دنیای احکام خشک و تعارفهای قالبی و داوریهای سیاه و سپید دوری می‌گرفت و به اندیشیدن و پژوهیدن در آفرینش هنری در جامعه میانجامید.
اکنون که دیگر با ما نیست به یاد بیاوریم که بانوی فرزانۀ فرهنگ ما روشنفکری آزاده و بیدار بود: از بنیانگذاران (۱۳۴۷) و از جمله اعضای نخستین هیئت دبیران (۴۸-۱۳۴۷) کانون نویسندگان ایران. هماره و همچنان در کانون و با کانون و کانونی ماند. آزادی اندیشه را پاس می داشت که باید بی هراس از سانسور و ممیزی، اندیشید و گفت و شنید و نوشت. قلمها را شکسته و زبانها را بسته نمی خواست. در استقلال و کوشنده و با درد زمانه زیست.
اکنون که دیگر با ما نیست به یاد بیاوریم که از بزرگ بانوان زمانه بود، از تیره و خمیرۀ آنان که در میان نابرابریها و برغم همه سنتها و آئینها و پندارهای زن ستیزانه، برابری زن و مرد را جستند و خواستند و زیستند و آینده و آینده‌ها را آرام و بی‌هراس نوید دادند.
اکنون که دیگر با ما نیست به یاد بیاوریم که همدوران روشندل ما، همواره امید بود و چه در آن سالهای اوج و فرود نهضت ملی ایران و چه درین راه و بیراهه های سالهای انقلاب ایران، گوئی همچنان و هر زمان، همچون درختها در پرسش از باد نشسته بود : ” در راه که می آمدی، سحر را ندیدی؟ “
یادش بیدار.
۲۴ اسفند ۱۳۹۰ / ۱۴ مارس ۲۰۱۲
ارواند آبراهامیان – سیروس آرین پور – نعمت آزرم – داریوش آشوری – احمد اشرف – بهمن امینی – علی امینی نجفی – کاظم ایزدی – منیره برادران – رضا براهنی – علی بنوعزیزی – سهراب بهداد – شهرنوش پارسی پور- ناصر پاکدامن – آذر پورآذر – امیر پیشداد – نیرۀ توحیدی – محمد توکلی ترقی – حمید رضا جاودان – محمد جلالی (م. سحر) – علی اصغر حاج سیدجوادی – فرنگیس حبیبی – حسن حسام – محسن حسام – نسیم خاکسار – هادی خرسندی – فرهاد خسروخاور – لطفعلی خنجی – اسماعیل خویی – جلیل دوستخواه – حسین دولت آبادی – قاضی ربیحاوی – ناصر رحمانی نژاد – نسرین رحیمیه – مجید روشنگر – سعید رهنما – ناصر زراعتی – رکسان زند – هوشنگ سیاح پور- علی شیرازی – ساناز صحتی – رضا علامه زاده – آنا عنایت – محمود عنایت – رضا قاسمی – محمد قانون پرور – شهرام قنبری – علی قیصری – کیان کاتوزیان – محمدعلی همایون کاتوزیان – داریوش کارگر – فرهاد کاظمی – کاظم کردوانی – احمد کریمی حکاک – زریون کشاورز صدر – هوشنگ کشاورز صدر – منصور کوشان – مریم متین دفتری – هدایت متین دفتری – رضا مرزبان – فریدون معزی مقدم – بهروز معظمی – هایده مغیثی – اسفندیار منفردزاده – فرزانه میلانی – فرهاد نعمانی – مجید نفیسی – شهین نوائی – پرتو نوری علا – مهشید نوشیروانی – وحید نوشیروانی – هما نوشیروانی – بهمن نیرومند – شاداب وجدی – محسن یلفانی.

مطالب مرتبط با این موضوع :

نشست عمومی بحث آزاد جمعه ها با همسازی ملی جمهوریخواهان ایران موضوع: برای ایران: سیستم عدم تمرکز یا فدرالیسم؟ کدام یک مناسب تر است؟‎‎

 نشست عمومی بحث آزاد جمعه ها اندیشکده آگاهی و شناخت حزب جمهوریخواه سوسیال دموکرات و لائیک ایران – همسازی ملی از ایرانیان دعوت می کنند

مطالعه بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Layer-17-copy

تمامی حقوق این وبسایت در اختیار مجموعه رنگین کمان بوده و استفاده از محتوای آن تنها با درج منبع امکان پذیر می باشد.