کودتای ۲۸ مرداد، ضربه ای مهلک به همبستگی ملی ایرانیان

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

در کشورهایی که استبداد را پشت سر گذاشته‌اند قانون اساسی یک قرارداد اجتماعی میان مردم آن کشور و پایه و نماد همبستگی ملی بشمار میرود. قانون اساسی مشروطه که حقوق و آزادیهای ملت ایران در آن تصریح شده بود نیز از این قاعده مستثنی نبود. کودتای محمد علیشاه علیه این قانون در سال ۱۲۸۶ با شکست روبرو شد و او مجبور به ترک کشور گردید. اما کودتای ۱۲۹۹ توسط رضا خان میرپنج به همراهی سید ضیاء الدین طباطبایی و ژنرال آیرونساید انگلیسی و پس از آن کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ توسط سرویس های جاسوسی آمریکا و انگلیس با همراهی روحانیون مزدبگیر آنان و دربار علیه قانون اساسی موفق بودند و به تعطیلی مشروطه و استقرار دیکتاتوری انجامیدند. این کودتاها مسیر حرکت ایران را از دمکراسی و آزادی به دیکتاتوری و پایمال شدن حقوق و آزادی های فردی و اجتماعی مردم ایران تغییر دادند.

کودتای ۲۸ مرداد دولت قانونی و ملی دکتر مصدق را که برآمده از جنبش استقلال‌طلبانه و آزادی‌خواهانه ملت با شعار ملی کردن صنعت نفت بود ساقط کرد. بدنبال آن مطبوعات سانسور و آزادی های مندرج در قانون‌اساسی مشروطه بکلی زیر پا نهاده شدند. بسیاری از فعالان سیاسی دستگیر، زندانی، شکنجه و برخی نیز کشته یا اعدام شدند. احزاب و تشکل های سیاسی و مدنی که نیازهای مردم و گروههای اجتماعی را طرح و دنبال میکردند و حضور مردم در تعیین سرنوشت کشور را سازمان و نظم میدادند، سرکوب و ممنوع شدند. جلوگیری از فعالیت علنی و ارتباط وسیع این تشکل ها با مردم، آنان را از امکان بسیج مردم محروم ساخت و راههای کسب آگاهی و تجربه سیاسی و مدنی را بر مردم بست و به این ترتیب به تضعیف فرهنگ سیاسی جامعه انجامید. نتیجه این شد که تنها مذهبیون که از طریق مراکز و مراسم مذهبی از امکان ارتباط آزاد با مردم برخوردار بودند، توان بسیج و سازماندهی گسترده آنان را داشتند و به این ترتیب یکه تاز میدان شدند.

کودتای ۲۸ مرداد ضربه ای مهلک به همبستگی مردم ایران و تشکل‌های مدنی و سیاسی آنان بود و شکافی عمیق میان مردم و حکومت کودتاگران ایجاد کرد. شکافی که با رشد خودکامگی محمدرضا شاه و تشدید سرکوب در سالهای بعد چنان عمیق شد که در سالهای پایانی آن حکومت غالب دست اندرکارانش نیز دیگر حاضر به دفاع از آن نبودند. در چنین شرایطی زنده یاد دکتر شاپور بختیار با احساس مسئولیت و درک موقعیت خطرناک کشور، علیرغم مخالفت یارانش، پا به جلو گذاشت و سمت نخست وزیری را پذیرفت. اما شکاف میان نظام حکومتی و مردم چنان عمیق شده بود که پشتیبانی لازم از او نیز که تا آن زمان همواره علیه دیکتاتوری مبارزه کرده بود، حاصل نشد و علیرغم هشدارهای مکرر وی به مردم، بخش بزرگی به دام خمینی افتادند و ایران دچار فاجعه ای شد که امروز همه از آن رنج میبریم.

علیرغم انتشار اسناد کودتا توسط سازمان سیا و عذرخواهی آقای اوباما رئیس جمهور پیشین و خانم اولبرایت وزیر خارجه سابق آمریکا و اظهار تاسف آقایان استراو و اخیرا اوئن، وزرای امور خارجه پیشین انگلیس، بابت شرکت کشورهای متبوعشان در کودتای ۲۸ مرداد، هنوز برخی از این کودتا به عنوان “افسانه” یاد میکنند و یا آن را “قیام ملی” می‌نامند. این امر حکایت از رابطه نادرست ایشان با واقعیت، بی اعتنایی‌ آنان به اهمیت برخورد واحد به وقایع تاریخی برای همبستگی ملی و ریشه گرفتن این تصور در ایشان دارد که میتوان با تکرار و تبلیغ، گذشته را به دلخواه تحریف و جعل کرد.

حکومت کودتا با محدود و ممنوع کردن فعالیت سیاسی افراد، احزاب و تشکل های سیاسی و مدنی و انجام برخی اصلاحات به خیال خود برنامه پیشرفت آمرانه را اجرا کرد، غافل از اینکه بدون پیشرفت موزون و همگام در همه زمینه های اجتماعی و سیاسی نمی‌توان به توسعه پایدار‌‌ دست یافت. بی توجهی به این نکته و تبلیغ پیشرفت آمرانه که هنوز پس‌ از هفتاد سال بعد از کودتا تکرار میشود، جز شکست مجدد جامعه نتیجه ای نخواهد داشت.

آمریکا بعدها در سیاست بین‌المللی خود کودتای ۲۸ مرداد را سرلوحه کار قرار داد و مداخلاتی در کشورهای مختلف جهان از آمریکای جنوبی تا آفریقای مرکزی نمود. این دخالت‌ها زمینه روحیات ضدآمریکایی در جهان را بوجود آوردند که آمریکا همچنان درگیر آنهاست. باید تاکید نمود که گرچه ریشه بسیاری از مشکلات کنونی ایران و آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد است ولی باید از تاریخ آموخت، از آن عبور کرد و به فهم ملت ایران باور داشت.

باید در نظر داشت که امروز بدون تردید بزرگترین دشمن همبستگی ملی ایرانیان جمهوری اسلامی است. حکومتی که با تقسیم ایرانیان به شیعه و غیر شیعه، مسلمان و ملحد، زن و مرد، خودی و غیر خودی، کوشش در ایجاد دشمنی و جدا کردن مردم از همدیگر داشته و حتی اعضای خانواده ها را نیز با این هدف به جاسوسی علیه یکدیگر فراخوانده که مردم را به جان یکدیگر بیاندازد تا بتواند به حکومت ننگین خود ادامه دهد.

جبهه ملی ایران – اروپا و سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور ضمن تاکید بر اهمیت همبستگی ملی به عنوان پیش شرط فائق آمدن بر مشکلات کشور از جمله پایان دادن به نظام انیرانی جمهوری اسلامی و استقرار یک حکومت ملی بار دیگر یادآور میشوند که این مهم تنها در چارچوب تمامیت ارضی ایران با رعایت و تضمین حقوق و آزادیهای یکایک مردم ایران، استقلال، آزادی، دموکراسی و رفع تبعیض، پایبندی به صلح، پرهیز از دشمنی با کشورها و تعامل با تمام جهان جهت حصول منافع ملی میسر میگردد.

جبهه ملی ایران – اروپا و

سازمانهای جبهه ملی ایران در خارج از کشور

26 مرداد ۱۴۰۲ برابر با  17 اوت ۲۰۲۳

مطالب مرتبط با این موضوع :

5 پاسخ

  1. جناب جبهه ضد ملی واقعا شماها حجالت نمی کشید! بله بله و بازهم بله. ۲۸ مرداد میتوانست آن طور نباشد. اما کسانیکه قویتر بودند برنده شدند و از آن پس ایران با همه ی اشتباهات و نابخردی های شاه پیشرفتیهای مهمی کرد که اگر شما حضرات آنها را دریافته بودید نمی رفتید جلو خمینی جلاد و اسلامیون دیگر اعم از آیت الله و ملا و آخوند و طلبه و زانو بزنید و ایران را اینچنین سیه روز کنید. حالا هم دست بردار نیستید و تمامی گناهان و حماقت و حتا خیانت خودتان را می اندازید به گردن شاه و ۲۸ مرداد. شما یادتان می رود که رضا شاه و محمد رضا شاه با همه اشتباهاتشان ایران آقا محمد خانی و قاجاری را از چنگال سیاه ترین روزهای سرزمینمان در آوردند. کوران کرمان و هشت هزار زن تجاوز شده را در نظر آورید. شماها با پدر بیشرف من که یک مجاهد ـ فدائی بود با هم برابرید. اصلا فرقی ندارید. فقط فرقتان با آن بیشرف این است که او در زیر خانه به شغل شریف تریاککشی با دوستانش مشغول است و گاهی از روی نوار ضبط صوت شعارهای زمان انقلاب را گوش میکند و دوره. واقعا آدم می ماند با شما پیران خرفت چکند. ژاپن زیر بماب اتم با ۱۵۰۰۰۰کشته و تا ۴۵۰ سال معلول کنار آمده و آمریکا را با پیشرفتهایش تنبیه کرده اما شماها همچنان در حوضچه ی متعفن ۲۸ مردادتان چسبیده اید. خجالت هم چیز خوبی ست. بالور کنید مصدق اگر هنوز زنده بود کودتا چیان را بخشیده بود! آخر واقعا بروید حجالت بکشید شما این کودتا با کودتاهای دیگر مقایسه کنید، محمدرضا شاه ایراندوست را با کودتاچیان دیگر با صدام حسین با قذافی با فرانکو با استالین با هر کودتاچی دیگر مقایسه کنید. آنوقت دیگر نام کودتا را بر ۲۸ مرداد نخواهید گذاشت. شماها از نظر روحی روانی و تقلب کردن برای توجیه زانوزدنتان جلو خمینی ۲۸ مرداد را هی و هی و هی قرقره میکنید. یک نفر بین شما پیدا نمی شود که راست و درست ۲۸ مرداد را مورد بررسی قرار دهد. واقعا حیف وقت و حیف اعصاب انسان که حتا نوشته ی شما بیماتران ۲۸ مردادی را بخواند!

    1. دراین بازخورد و در سالگرد کودتای ننگین 28 مرداد، ادبیات و زبان ناپسند و زننده ای به کار برده شده است. بی شک اگر هم چون زمان زنده یاد دکتر محمد مصدق بودیم و روزنامه ها و جراید در ایران آزاد بودند، نظرات ایشان هم با وجود بی احترامی ها در بعد گسترده تری چاپ و منتشر می شد. پاسخ ایشان جای بسی تأسف و تألم دارد. بنا به گفته ی زنده یاد احمد کسروی، بدبخت کسی که تاریخ خود را نمی داند! کودتای ننگین 28 مرداد سال1332، هم چون دیگر کودتاها، لکه ی ننگی ست بر تاریخ بشریت و تا زمانی که دولت مردان انگلیس هم چون آمریکا از ملت ایران رسمأ عذرخواهی نکنند و به دخالت های پنهانی خود پایان ندهند، نامشان در تاریخ به زشتی برده خواهدشد.

      1. با ف موافقم. در واقع بر کسی پوشیده نیست که کودتای 28 مرداد، نه تنها سرنوشت ایران که سرنوشت خاورمیانه را دهه هاست به بن بست کشاند.
        هفتاد سال خونین سهم مردم خاور میانه از زندگی و از این جهان است.

  2. جناب دردمند ایران ایران تو جرات نوشتن داشتی، من نه! اما این خرفتان موسپید پیر پاتیل را توانائی شنیدن حرف راست نیست. همین که نظرت را منتشر کرده اند معجزه ایست! دمت گرم که حتا پدرت را هم نواخته ای. اینان چنان در منجلاب گـُه خود خشکیده اند که یارای تکان خوردن ندارند. به قول شما همین هی ۲۸ مرداد را تکرار میکنند. مقایسه ی شما با ژاپن بسیار پر معنی ست. اما اینان کارشان همین جلق زدن ۲۸ مردادی ست و همشان مسلمان هستند. همشان حاجی و کربلائیند! دست کم مشهدیند، جلقی و ارضا شدن و غسل جنابت. چرا که تا بیخ دسته مسلمانند. همه اش از آنجا ناشی میشود که قادر نیستند و قدرت آنرا ندارند که بپذیرند اشتباه کردند که خا…ی ه لیس خمینی شدند. اما این امید وجود دارد و آن اینکه این سایت نظر شما را منتشر کرده. ببخشید.

  3. جناب همدرد فقط اینها نیستند که حجالت نمی کشند. ما ایرانیها اصلا نمی دانیم حجالت چیسن. حاج مهدی نضیری که عمامه و عبا را از سر و تن پرانده و از پدر بیمعنیش فاصله گرفته در بیانیه ای فریاد زده که: ای علمای اسلام به داد خودتان برسید! این بیچاره با همه ی مثلا شجاعتش جرآت نکرده بر قرآن و بر پیامبر بچه باز و علی قصاب حمله ور شود. نه من برایش نوشته ام که هرزت علی تان قصاب پیامبر اکرمتان که بچه باز بوده استمی باشد . شما باید نسبت سید به بودنتان که افتخار تجاوز سید الشهداتان حسین ابن علی ست به شهربانو ساسانی شرم داشته باشید. پس کجاست انسانیتتان شما که وانمود میکنید روشن شده اید! مگر اصولا در اسلام علم وجود دارد که اینان علمایش باشند. آخر خجالت هم چیز خوبی ست. نیست؟؟ این آقای نصیری هنوز از قرآن دلیل می آورد. آقای محترمی که از قرآن مراج می آوری، قرآن دستوالعمل قتل و جنایت و تجاوز و غنیمت گیری زنان و دختران و پسران حتا کودک و سنگسار و غارت و چپاول است. ای داد و بیداد از اینهمه امتناع اندیشیدن!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Layer-17-copy

تمامی حقوق این وبسایت در اختیار مجموعه رنگین کمان بوده و استفاده از محتوای آن تنها با درج منبع امکان پذیر می باشد.