ناصر زرافشان، وکیل قربانیان قتلهای زنجیرهای در ایران در گفتگویی که با تارنمای «ایران وایر» داشته، به بررسی پرونده پرستو فروهر، فرزند داریوش فروهر و پروانه اسکندری (از قربانیان قتلهای زنجیرهای) پرداخته است که در ادامه میخوانید.
(در همین زمینه: پرستو فروهر، استخوانی در گلوی جمهوری اسلامی)
شکایت وزارت اطلاعات از پرستو فروهر را چه طور تحلیل میکنید؟
- پروندهای که الان برای خانم فروهر درست کردهاند، عناوینی که در آن گنجانده شده و مصداقهایی که برای آن قید کردهاند، غیرحقوقی است. بحثهای امنیتی است و سرجمع آن این است که چرا ایشان ساکت نمینشیند و چرا هر ساله میآید و دو مرتبه مراسم یادبود میگیرد و داستانهایی از این قبیل. خانم فروهر هم حرفش این است که رسیدگی به وضعیت من و این که چرا من جوش و خروش میکنم، بدون توجه به پرونده اصلی، اصلا بیمعنا است و فعالیت من به طور جدایی ناپذیر با قتل پدر و مادرم و آن داستان ارتباط دارد.
گفتید مصداق اتهام ها غیرحقوقی است؛ برچه اساسی اتهام به توهین به مقدسات و تبلیغ علیه نظام را مطرح کردهاند؟
- دلایل توجیه اتهام هیچکدام حقوقی نیستند، بحثهای سیاسی و امنیتی است. هیچ مصداق توهین به مقدسات در این پرونده وجود ندارد. طرف سوال میکند چرا به اسم فلان، پدر و مادر من را کشتید؟ این چه توهین به مقدسات است؟ یا تبلیغ علیه نظام عناوینی کش داری است که هر حرکتی را میتوان به اینها نسبت داد. هر رفتار و حرکت هرکسی را که بعضی خوششان نمیآید، عنوان توهین به مقدسات یا تبلیغ علیه نظام می دهند. این از لحاظ حقوقی درست نیست اما کاری است که در حال حاضر انجام میدهند. این پرونده به نظر من جزیی است و این هم که دو سه روز پس از تاریخ سالگرد قتل فروهرها، تاریخ دادگاه را گذاشته بودند، تصادفی نبوده است. میخواستند تضمینی باشد که آن روز کسی از خط قرمزها رد نشود و خانم فروهر بداند دو روز دیگر هم باید به دادگاه برود.
بعضی به این نکته اشاره کردند که بالاخره اجازه برگزاری سالگرد فروهرها داده شد و برخلاف هر سال، مردم توانستند در مراسم آن ها شرکت کنند.
- یک مقدار هوشمندی در این کار بود. فقط و فقط اجازه دادند مردم وارد خانه شوند و یکی دو ساعت در سکوت کامل آنجا بنشینند و بعد متفرق شوند. اتفاق خاصی هم نیفتاد. این از یک طرف نشان میداد مقصر اصلی آن چه سالهای پیش اتفاق افتاد، در واقع خود کسانی بودند که مانع حضور مردم میشدند و در آنجا تنش ایجاد میکردند. از طرف دیگر، همین حضور توام با سکوت نشان میداد که جامعه میداند چه اتفاقی افتاده و خواهان رسیدگی جدی و دادرسی عادلانه نسبت به این قضیه است.
پرستو فروهر دیروز در دادگاه درخواست کرده است شما به عنوان شاهد به دادگاه بروید.
- ایشان در دادگاه عنوان کرد اصل حرف من این است که این پرونده درست در دادگاه رسیدگی نشده و شاهد من در این زمینه زرافشان است.
گویا دادگاه هم قبول نکرده است که شما برای شهادت بروید.
- بله، درست است. طبیعی است که قبول نمیکنند. آنها نمیخواهند بحث آن پرونده دوباره باز شود. بنده را پنج سال گرفتند و به اوین بردند برای این که به من بگویند حرف نزن. طبیعی است که زیر این بار نخواهند رفت. اینها هم میخواهند به خانم فروهر بگویند ساکت شو و نمیخواهند بحث آن پرونده دوباره مطرح شود. این موضوع بسیار روشنی است. حتی قبل از تشکیل جلسه هم میدانستیم زیر بار این موضوع نمیروند. همه فشار آقای رییس سابق قوه قضاییه این بود که این پرونده جمع شود. به همین خاطر گفتند فلانی را بگیرید و ببرید زندان که حرف نزند. ما استقبال میکنیم اگر بخواهند بیطرفانه بنشینند و پرونده را بررسی کنند. گفتنی بسیار زیاد است اما آنها قبول نمیکنند.
شما برای وکالت پرونده قتلهای زنجیرهای هزینه داده اید؛ اگر به سال 79 برگردیم، آیا حاضرید دوباره وکالت پرونده را بر عهده بگیرید؟
- قطعا؛ نه تنها این پرونده بلکه موارد دیگری هست که زخمهای بازی در تاریخ معاصر این مملکت هستند و یک روز باید به آنها رسیدگی شود. مگر کشتار بهترین فرزندان این مملکت در دهه 60 و به ویژه در تابستان 67، چیزی است که تاریخ بتواند آن را فراموش کند. مگر کسی تا حالا توانسته است گورهای دسته جمعی را پنهان کند. بسیاری از پروندهها هم چنان باز مانده اند و به هر حال روزی روزگاری باید نسبت به آنها رسیدگی شود.
ناصر زرافشان: پرونده پرستو فروهر در ایران غیرحقوقی و سیاسی است