سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس: “هر دلار سرمایه گذاری در پائین دست پتروشیمی هشت دلار صرفه جوئی ارزی دارد.”
پرسش: شما که اینرا خودتان میدانید چرا در پروژه هایی که توجیه اقتصادی ندارند پول بیت المال را به هدر میدهید؟
پروژه هایی که توجیه اقتصادی ندارند نه تنها اتلاف سرمایه های مملکت هستند بلکه باری هم بر دوش مالیات دهنده و بیت المال مملکت هستند. آنها نه تنها سود آور نیستند بلکه منابع مملکت را به هدر میدهند و تنها هنرشان ایجاد آلودگی، مصرف آب و انرژی سوبسید شده و ایجاد اشتغال کاذب و موقتی اند.
در گذشته در سازمان برنامه سودآوری پروژه های صنعتی دولتی مورد بر رسی کامل قرار میگرفت.
پس از انقلاب دیگر برنامه ها توجیه اقتصادی نداشتند. برای مثال در هفت تپه شکری تولید میشد که مخارج تولیدش دوسه برابر شکر وارداتی بود. هم منابع آبی خوزستان به هدر میرفت و هم شرکت مرتب ضرر میداد.
در دوران احمدی نژاد که تمام کارهایش جنبه سیاسی و نه اقتصادی داشت. سازمان برنامه منحل شد تا مانعی برای ریخت و پاشهای دولتی اش در بین نباشد.
بجای اینکه راه ها و راه آهن ها بنادر و مرزها را بهم وصل کنند و برای ترانزیت کالا های همسایگان که میتوانست در آمدی در حدود درآمد نفت برای کشور داشته باشد ایجادشوند، سرمایه گذاری ها صرف ساختن راه آهن به شهرهایی شد که نیازی به آن نداشتند. در نتیجه فقط هفته ای یکی دوبار از راه آهن ها استفاده میشد و راه آهن توجیه اقتصادی نداشت، برای مثال خط آهن به رضاییه و زاهدان و شیراز.
بجای تکمیل زنجیره تولید پتروشیمی ها و مواد پایین دستی با ارزش بالا، فقط موادی نظیر اوره و متانول که ارزش چندان نداشتند تولید میشود.
بجای اهداث کارخانه های آب بر در کنار سواحل جنوبی آنها را در مرکز کشور که تنش آبی داشت ساختند.
دو مجتمع بزرگ خودروسازی کشور سی سال است که همه ساله ضرر می دهند. و باری هستند بر دوش مالیات دهنده و بیت المال. در حالیکه سوبسید اگر قرار است به کارخانه های نوپا داده شوند باید برای یک مدت محدود حد اکثر پنج سال باشند تا صنعت بتواند روی پای خود بایستد و نه نا محدود . از این نوع مثالها در صنایع دولتی ما بسیارند و از حوصله این پست کوتاه خارج .
امروزه هم بسیاری از کارهایی که صورت میگیرد بیشتر برای اهداف سیاسی است تا سودآوری اقتصادی و بهبود شرایط زندگی مردم.
به امید روزی که صنایع مملکت دیگر آلت دست سیاست ورزان نباشد و برای تولید ثروت ایجاد شوند و فضای شکوفایی اقتصادی کشور با برنامه های مبتنی بر علم اقتصاد جانشین بی برنامگی های فعلی شوند.
فرزاد وحید