بنا به اظهار کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، اقدامهای اسرائیل در غزه معادل قتل عمد است که میتواند به عنوان جنایتهای جنگی مورد پیگرد دادگاه بین المللی جزایی قرار گیرد. [4] دادستان دادگاه بین المللی جزایی در حال حاضر بررسی مقدماتی در مورد وضعیت فلسطین را به منظور پیگرد قضایی و پاسخگو ساختن مسئولان سیاسی و نظامی در دست دارد تا از نقض بیشتر حقوق بشر جلوگیری و اجرای عدالت را تضمین کند. دادستان دادگاه بین المللی جزایی باید به بررسی مقدماتی خود شتاب ببخشد و بدون تأخیر بیشتر تحقیقات را آغاز کند.
در شرایطی که فلسطینیها در «راهپیمایی بزرگ بازگشت» به اعتراض ادامه میدهند، دولت آمریکا در روز ۱۴ مه و در آستانهی سالگشت نکبت با نقض حقوق بین المللی به طور غیر قانونی سفارت خود را از تل آویو به بیت المقدس منتقل کرد. [5] جامعهی بین المللی هرگز هیچ بخشی از بیت المقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت نشناخته و الحاق بیت المقدس شرقی اشغالی را غیرقانونی دانسته است. انتقال سفارت آمریکا معافیت از مجازات اسرائیل به خاطر نقض گستردهی حق زندگی فلسطینیها، آزادی تحرک، آزادی از بدرفتاری و حق کرامت را تقویت خواهد کرد. [6] سازمانهای ما تاکید میکنند که ممنوعیت الحاق زمین با استفاده از زور یکی از ستونهای اصلی حقوق بین المللی، صلح و امنیت بین المللی است که جامعهی بین المللی باید از آن محافظت کند.
سازمانهای ما اعلام میکنند که تداوم حمله به معترضان غیرمسلح به شدت نگران کننده است و از جامعهی بین المللی، سازمان ملل، اتحادیه اروپا و نمایندگان کشورها میخواهند تا: بر اسرائیل برای رعایت تعهدهای خود بر اساس حقوق بین المللی بشردوستانه فشار وارد آورند؛ از اسرائیل بخواهند به محاصرهی غیرقانونی ۱۱ سالهی نوار غزه به طور کامل پایان دهد؛ استفاده از خشونت مرگبار اسرائیل علیه معترضان غیرمسلح فلسطینی را محکوم کنند؛ از اسرائیل بخواهند که به ناظران بین المللی امکان تحقیق درباره مرگ دهها معترض فلسطینی در غزه پس از ۳۰ مارس را بدهد؛ و فوری برای تضمین حقوق و کرامت فلسطینیها مداخله کنند.
بی عملی و نبود ارادهی سیاسی در جامعهی بین المللی و اسرائیل برای اطمینان یافتن از رعایت حقوق بین المللی بشردوستانه تنها به تشدید درگیری خواهد انجامید و ادامهی انکار مزمن حقوق بشر و عدالت را ممکن خواهد ساخت. ضروری است که جامعهی بین المللی برای محافظت از جمعیت غیرنظامی در غزه که از حقوق غیر قابل انکار خود برای آزادی بیان و گردهمایی استفاده میکنند، دست به اقدام فوری بزند. بر این اساس، باید اقدامهایی را برای پایان دادن به ۵۰ سال اشغال سرزمین فلسطین به دست اسرائیل، اطمینان یافتن از حق تعیین سرنوشت فلسطینیها و شناسایی حق بازگشت آوارگان فلسطینی بر اساس حقوق بین المللی در پیش گرفت.
– فدراسیون بینالمللی جامعههای حقوق بشر
الحق
المیزان
المرصاد
مرکز حقوق بشر فلسطین
مرکز مطالعات حقوق بشر رام الله