شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامهای، شهرکسازیهای اسرائیل در سرزمینهای اشغالی فلسطینی را محکوم کرده و خواهان توقف شهرکسازیها شده است.
آمریکا که معمولا در حمایت از اسرائیل چنین قطعنامههایی را وتو میکرد، به این قطعنامه رای ممتنع داد و ۱۴ عضو دیگر شورای امنیت به آن رای مثبت دادند.
خیلی از حاضران در تالار جلسه شورای امنیت پس از تصویب این قطعنامه دست زدند.
صائب عریقات، مذاکرهکننده ارشد فلسطینی، با استقبال از این تصمیم به رویترز گفت: “این روز پیروزی حقوق بینالملل، پیروزی برای زبان متمدنانه و گفتگو و رد نیروهای افراطی در اسرائیل است.”
ران پروسور، نماینده اسرائیل در سازمان ملل، از رای ممتنع آمریکا انتقاد کرد و گفت تردیدی ندارد که با روی کار آمدن دولت جدید در آمریکا و همچنین آغاز به کار دبیر کل جدید سازمان ملل، نقطه عطفی در روابط اسرائیل و سازمان ملل رقم خواهد خورد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، در واکنش توییت کرده است: “برای سازمان ملل هم اوضاع از بعد ۲۰ ژانویه متفاوت خواهد بود.” دوره ریاستجمهوری آقای ترامپ از این تاریخ آغاز میشود.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، این قطعنامه را “شرمآور” و “ضد اسرائیلی” خواند و گفت که اسرائیل به این قطعنامه عمل نخواهد کرد.
آقای نتانیاهو در بیانیهای گفت: “زمانی که شورای امنیت هیچ کاری برای متوقفکردن کشتار نیم میلیون نفر در سوریه نمیکند، با بیشرمی علیه تنها دموکراسی واقعی خاورمیانه، اسرائیل، دستبهیکی میکند و دیوار ندبه را ‘منطقه اشغالی’ میخواند”.
نخستوزیر اسرائیل گفت که “دولت اوباما پشتپرده درباره این قطعنامه تبانی کرد. اسرائیل منتظر است با رئیسجمهور منتخب دونالد ترامپ و همه دوستانمان در کنگره، هم از حزب جمهوریخواه و هم از حزب دموکرات، همکاری کند تا آثار مخرب این قطعنامه نامعقول را خنثی کند.”
سامانتا پاور، نماینده آمریکا در سازمان ملل، گفت آمریکا همچنان خود را به تامین امنیت اسرائیل متعهد میداند، اما رای ممتنع به معنی تاکید آمریکا بر تشکیل کشور مستقل فلسطین در کنار اسرائیل، به عنوان راه حل مساله فلسطین است.
خانم پاور گفت مشکل شهرکسازیها چنان بد شده که “راه حل دو کشور” را به خطر انداخته است.
سفیر آمریکا در سازمان ملل در عین حال گفت که کشورش به این قطعنامه رای مثبت نداده است چون “فقط بر شهرکسازیها تمرکز داشته است” در حالی که حتی با برچیدن همه شهرکسازیها، دو طرف باید همچنان به “حقایق معذبکننده” اذعان کنند و “تصمیمهای دشواری بگیرند تا به صلح برسند.
ساختن شهرکهای یهودینشین در اراضی اشغالی فلسطینی یکی از مسائل عمدهای است که مذاکرات صلح را با مانع روبرو کرده است.
حدود نیم میلیون یهودی در ۱۴۰ شهرکی زندگی میکنند که اسرائیل در زمینهایی ساخته است که پس از سال ۱۹۶۷ در کرانه باختری رود اردن و بیتالمقدس شرقی اشغال کرده است. این شهرکها مطابق حقوق بینالملل غیرقانونی محسوب میشوند، اما اسرائیل این مساله را قبول ندارد.
آمریکا و اروپا از این شهرکسازیها انتقاد کردهاند اما این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در محکومیت شهرکسازیها در حدود چهار دهه گذشته بیسابقه بوده است.
_________________________________________________________________
باربارا پلت آشر، خبرنگار بیبیسی در وزارت خارجه آمریکا
این قطعنامه نشاندهنده اجماع بینالمللی در این باره است که رشد شهرکسازی اسرائیل، امکان تشکیل کشور فلسطین را در توافقهای آینده تهدید میکند.
این دیدگاهی است که در دولت اوباما خیلی قدرت دارد و به همین دلیل است که ایالات متحده درباره این قطعنامه، بر خلاف سیاست همیشگیاش عمل کرده است که هر قطعنامه انتقادی شورای امنیت درباره اسرائیل را وتو میکند.
این تصمیم در پی ماهها بحث داخل دولت اوباما گرفته شد؛ بحث بر سر اینکه آیا باراک اوباما میتواند پیش از ترک کاخ سفید موضعش را درباره راهحل “دو دولت” برای مناقشه اسرائیلیها و فلسطینیها تعیین کند یا نه؛ و اگر چنین است، چه زمانی باید این کار را بکند.
ولی کسی که جای او میآید، دونالد ترامپ، موضعش را روشن کرده است که قصد دارد از مواضع دولت اسرائیل با قدرت دفاع کند. او حتی در مداخلهای که خیلی نامعمول است، پیش از رایگیری برای این قطعنامه به طور علنی و عمومی از باراک اوباما خواست که آن را وتو کند.
BBC