سردرگمی اقتصاد ایران در بازار آشفته ارز

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

براساس تازه‌ترین گزارش‌ها از تهران، خریداران ارز روز گذشته و امروز (هفتم و هشتم اسفند) با تشکیل صف‌های طویلی در مقابل صرافی‌های خیابان فردوسی تهران به دنبال خریداری ارز بودند.

برهمین اساس گفته شده بعضی صرافی‌ها از فروش دلار خودداری می‌کردند و بعضی دیگر از آنها قیمت دلار را از مقابل نرخ‌های خود پاک کرده‌‌اند.

سایت اتحادیه طلا و جواهر که معمولا هر روز قیمت انواع طلا، سکه و ارز را اعلام می‌کند امروز صبح از اعلام نرخ دلار خودداری کرده و تنها به اعلام نرخ دلار صرافی‌ها به قیمت ۴۴۶۶ تومان اکتفا کرده که این نرخ دلاری است که بانک مرکزی در اختیار آنها قرار می‌دهد.

به گزارش بی‌بی‌سی، بعضی صرافی‌های تهران نرخ بانکی دلار را امروز (دوشنبه هفتم اسفند) ۴۴۷۷ تومان اعلام کرده‌اند “اما این صرافی‌ها، ارزی برای فروش در اختیار ندارند.”

بعضی از صرافان گفته‌اند به دلیل “کمبود ارز در بازار”، صرافی‌ها از فروش دلار خودداری کرده‌اند.

یکی از متقاضیان خرید ارز به بی‌بی‌سی فارسی گفته است: “هیچ جا یورو نداره، دو روزه دنبال خرید یورو هستم ولی پیدا نمی‌کنم.”

با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و تهیه ارز برای سفرهای خارج از کشور، انتظار می‌رود تقاضا برای خرید ارزهای خارجی در هفته‌های پیش رو افزایش یابد.

صفهای طولانی در مقابل صرافی‌های تهران در حالی شکل گرفته است که بانک مرکزی در هفته‌های اخیر سعی کرده با کاهش قیمت ارز، آرامش را به این بازار برگرداند.

هر چند از ابتدای سال جاری (۱۳۹۶) نرخ ارزهای اصلی نظیر دلار، یورو و پوند انگلیس با رشد همراه بود، اما همزمان با شروع اعتراض‌های سراسری در ایران در دی ماه، این افزایش قیمت شتاب زیادی گرفت تا جایی که حدود دو هفته پیش قیمت دلار آمریکا تا آستانه ۵۰۰۰ هزار تومان هم پیش رفت.

بانک مرکزی برای فرونشاندن التهاب بازار ارز تدابیر سه‌گانه‌ای را معرفی کرده است.

انتشار گواهی “سپرده ریالی” یکی از این تدابیر است؛ که متقاضیان می‌توانند پول خود را در بانک قرار دهند و در سررسیدهای یک ساله به آنها سود ۲۰ درصدی پیشنهاد شده است.

گواهی “سپرده ریالی ارز بنیان” از دیگر پیشنهاداتی بوده که بانک مرکزی برای دور نگهداشتن مردم از هجوم به بازار ارز در دستور کار خود قرار داد.

بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز همزمان، دست به پیش فروش سکه هم زده است.

بنابر اعلام بانک مرکزی “مردم از گواهی سپرده ارزی و پیش فروش سکه استقبال نکردند” اما تا سوم اسفند ماه ۱۰۱ هزار میلیارد تومان اوراق سپرده ریالی فروخته شده است.

بعضی از منتقدان البته انتشار اوراق مشارکت با سود ۲۰ درصد را ناقض بخشنامه بانک مرکزی برای کنترل نرخ سود می‌دانند.

این بانک در شهریور ماه، بانک‌ها و موسسات مالی را موظف کرد تا نرخ سود سپرده‌های بانکی را کاهش دهند؛ براین اساس سود سپرده‌های کوتاه مدت حداکثر ۱۰ درصد و سپرده‌های مدت‌دار یک‌ساله حداکثر ۱۵ درصد و به صورت علی‌الحساب تعیین شد.

ولی‌الله سیف، رئیس بانک مرکزی، در پاسخ به منتقدان این بسته سیاستی را کوتاه مدت اعلام کرده است.

آقای سیف امروز دوشنبه (هفتم اسفند) به خبرگزاری مهر گفته است: “نرخ سود ۲۰ درصدی تنها برای دو هفته از سوی بانک مرکزی تعیین شده و بعد از این مدت، مطابق با آنچه در بخشنامه هم ذکر شده، باید به روال قبل برگردد.”

او همچنین گفته است: “ما به بانکها اعلام کردیم که اگر اجرای این بخشنامه هزینه‌ای به آنها تحمیل کرده است، بانک مرکزی آن را جبران خواهد کرد.”

قیمت دلار در فروردین ماه سال جاری خورشیدی (۱۳۹۶) حدود ۳۷۵۰ تومان بود و طی این مدت بطور ثابت افزایش قیمت داشته است.

نوسانات اخیر بازار ارز عملا امکان برنامه‌ریزی برای فعالان اقتصادی از جمله صادرکنندگان، واردکنندگان و تولیدکنندگان را سخت کرده است.

مطالب مرتبط با این موضوع :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Layer-17-copy

تمامی حقوق این وبسایت در اختیار مجموعه رنگین کمان بوده و استفاده از محتوای آن تنها با درج منبع امکان پذیر می باشد.