محمود خادمی
…بحران رهبری در مواجه با وضعیت فعلی اصولگرایان و چند دستگی آنها ؛ عملا” اصولگرایان را بیش از بیش ضعیف تر می کند ؛ بخصوص که میزان ارادت اصولگرایان ــ میانه روی متمایل به رفسنجانی ــ پس از انتخابات ریاست جهموری ۹۲ و شکست اصولگرایان و پیروزی حسن روحانی ؛ به خامنه ای کمتر و کمتر شده است …
« بخش دوم ؛ پایانی »
بحران جانشینی ولی فقیه
هفته گذشته ؛ دو روز بعد از آنکه بخش اول این مقاله را ؛ برای تعدادی از سایت های ایرانی ارسال و در سایت ها منتشر شد ؛ یکی از دو آیت الله یی که سوژه مقاله من بود ؛ همانگونه که پیش بینی شده بود مُرد و مردم ایران و بخصوص خانواده های داغ دار و دل شکسته عزیزی که فرزندانشان در دادگاههای فرمایشی به حکم این حاکم شرع جنایتکار اعدام شده بودند را با حسرتِ دادخواهی بدل ؛ به جا گذاشت .
وقتی مبارزه برای سرنگونی این رژیم ضد مردمی به درازا کشیده میشود ؛ شیطان صفتانِ جنایت پیشه و قاتلین فرزندان مردم ایران یکی یکی میمیرند و امکان دیدنِ محاکمه عادلانه آنان در دادگاههای صالحه در این دنیا برای مادران داغ دار و سیاهپوش باقی نمی ماند و تنها دلخوشی آنان ؛ اعتقاد به مکافات آخوندهای بیرحم و قسی القلب و دیگر مسببین و دست اندرکاران جنایات ؛ در روز جزا و در آن دنیا باقی میماند .
شخصا” اگر چه به روز جزا و مکافات در دنیائی دیگر با تلقی ” بهشت و جهنم ” که در میان مردم مسلمان رایج است ؛ اعتقادی ندارم . اما آرزو میکنم و امیدوارم که این جنایتکاران سیاه دل در هر کجا ؛ هر دنیائی ؛ با هر مکانیزمی و در هر کیفتی ؛ بسزای اعمال ضد بشری خود برسند ؛ نه می بخشم و نه فراموش میکنم . …… اما ادامه مقاله
مرگ مهدوی کنی و بحران جانشینی رهبری :
از آنجا که بر اساس قانون اساسی رژیم ؛ عزل و نصب و همچنین نظارت بر رهبری توسط مجلس خبرگان صورت می گیرد ؛ ترکیب آینده مجلس خبرگان و تصاحب کرسی ریاست آن برای هر دو باند رژیم اهمیت ویژه دارد و هر دو یاند رژیم برای تصاحب کرسیهای بیشتری و تصاحب کرسی ریاست مجلس برای تأثیر گذاری بیشتر بر تصمیمات آن ؛ مبارزه و تلاش خواهند کرد .
اولین بار ” دری نجف آبادی ” وزیر سابق اطلاعات ــ اولین وزیر اطلاعات در دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی ــ از امکان مرگ ولی فقیه و مسئله جانشینی او ابراز نگرانی نمود و بحث جانشینی وی پس از مرگش را به مطبوعات کشاند و از نگرانی باندهای رژیم و بخصوص باند وابسته به رهبری ؛ از مرگ خامنه ای پرده بر داشت .
وی گفت : خدا رهبری را حفظ کند و به ایشان طول عمر بدهد . اما بهر حال ما باید برای بعد از ایشان بفکر باشیم . یعنی از حالا باید برای دوران سیاه و بحرانی پس از مرگ وی ؛ چاره اندیشی کنیم . این نگرانی کاملا” بجا و مواجه بود ؛ چون خامنه ای وارد دهه ۸۰ عمر خود شده است و بیمار هم هست ــ خبرهائی حاکی از ابتلای وی به سرطان به بیرون نیز درج کرده است ــ ؛ پس احتمال مرگ نزدیک و قریب الوقوع او افزایش می یابد .
بنابراین در آینده ای نه چندان دور ؛ مجلس آینده خبرگان رهبری باید مسئله جانشینی خامنه ای و انتخاب ” ولی فقیه ” بعدی را بشکل حقوقی تعیین تکلیف کند . ضمن اینکه از لحظه بعد از انتخاب جانشین برای مهدوی کنی ؛ ممکن است عملکرد و تصمیمات ولی فقیه با نگاهی دیگر ؛ زیر ذره بین باند رقیب ــ باند رفسنجانی ــ قرار بگیرد و تنش هائی را ایجاد کند .
پس جنگ و اختلاف باندها بر سر تصاحب کرسی های بیشتری در مجلس خبرگان بخصوص دز صورت مرگ مهدوی کنی بر سر تصاحب کرسی ریاست آن برای داشتن سهم بیشتری در انتخاب رهبری بالا خواهد گرفت ؛ چرا که وقوع سناریوها و احتمالات مختلف در مورد ساختار سیاسی آینده نظام ؛ تابعی است از توازن قوائی که در مجلس خبرگان بعدی ؛ شکل خواهد گرفت .
از آنجا که اعتبار و مشروعیت خامنه ای و باند مربوطه ؛ بعد از قیام حماسی و پرشکوه مردم در خرداد ۸۸ بشدت آسیب دیده است و خامنه ای جایگاه و نفوذ خود را در میان بخش وسیعتری از مردم و سهامداران قدرت ؛ از دست داده است و از آنجا که بر خلاف دوران انتخاب خامنه ای بعنوان ولی فقیهِ دوم ــ بعد از مرگ خمینی ــ که در شرایط اتحاد و وحدت جناح ها و بصورت اجماع نزدیک به خامنه ای صورت گرفت ؛ این بار نظام ــ در شرایط اختلافات و جنگ و دعوای باندها ــ برای انتخاب ولی فقیه جانشین با مشکلات بسیاری روبرو خواهد بود .
این بار نه تنها از اتفاق ؛ اتحاد و اجماع گذشته خبری نیست بلکه ضمن چند دستگی و اختلافات شدید ؛ هر کدام هم برای آینده رهبری و هم آینده نظام برنامه ریزی جداگانه و متفاوت دارند . و همین امر آینده رهبری و نظام والائی را در هاله از ابهام و تردید قرار داده و مسئله جانشینی خامنه ای برای کل نظام به یک معضل جدی تبدیل شده است . بهمین دلیل این بار انتخابات مجلس خبرگان صحنه رویاروئی جدی دو باند رژیم برای کسب کرسی های بیشتر مجلس و کسب کرسی ریاست مجلس خبرگان ؛ خواهد بود .
از همین حالا و زودتر از همه ؛ آیت الله احمد جنتی دبیر شورای نگهبان هشدار میدهد ؛ مواظب باشید که ” فتنه گران ” ــ دار و دسته رفسنجانی و روحانی ــ برای حضور در انتخابات بعدی خبرگان ” نقشه ” کشیده اند . و هیئت رئیسه مجلس خبرگان ( احمد خاتمی ؛ محمد یزدی ؛ قربانعلی دری نجف آبادی و محمود هاشمی شاهرودی ) ؛ مصوبه ای را تصویب کرده اند که در صورت مرگ مهدوی کنی تا زمان انتخاب بعدی مجلس خبرگان ــ یکسال و نیم دیگر ــ این نهاد بدون رئیس و با حضور هیئت رئیسه اداره شود .
اقدامی پیشگیرانه برای جلوگیری از کسب کرسی ریاست مجلس خبرگان توسط رفسنجانی . تصمیم هیئت رئیسه مجلس خبرگان با واکنش اعتراضی نمایندگان این مجلس از باند رفسنجانی قرار گرفته است . رد صلاحیت رفسنجانی در جریان کاندیداتوری وی برای ریاست جمهوری توسط شورای نگهبان و بعد طومارهای رنگارنگ مجلسیان و نهادهای وابسته به باند ولایت فقیه ؛ علیه رفسنجانی هم منعکس کننده نگرانیهای این باند از حضور بیشتر رفسنجانی در دایره قدرت نظام بود .
متقابلا” در حالیکه مهدوی کنی هنوز در بیمارستان بستری و نمرده است ؛ تلاش ها و اقدامات اصلاح طلبان و وابستگان به باند رفسنجانی برای جا انداختن جانشینی وی بعنوان جانشین مهدوی کنی بالا گرفته است .
حجت الاسلام منتجب نیا قائم مقام مهدوی کنی در حزب اعتماد ملی میگوید : امیدوارم خداوند ایشان ــ مهدوی کنی ــ را شفا دهد و ایشان بزندگی برگردند . ولی اگر خدای نا خواسته برای ایشان اتفاقی بیافتد یا اینکه ایشان دیگر نتواند در مجلس خبرگان حضور یابد ؛ به نظر من بهترین گزینه ؛ ریاست قبلی مجلس خبرگان ؛ آیت الله هاشمی رفسنجانی است و ما در میان خبرگان شخصی نداریم که بحد ایشان بتواند مجلس را بخوبی اداره کند .
بحران رهبری در مواجه با وضعیت فعلی اصولگرایان و چند دستگی آنها ؛ عملا” اصولگرایان را بیش از بیش ضعیف تر می کند ؛ بخصوص که میزان ارادت اصولگرایان ــ میانه روی متمایل به رفسنجانی ــ پس از انتخابات ریاست جهموری ۹۲ و شکست اصولگرایان و پیروزی حسن روحانی ؛ به خامنه ای کمتر و کمتر شده است .
بر عکس جناح اصولگرایان ؛ این بار رفسنجانی قدرتمند شده است و باند او قوه مجریه را در اختیار دارد . یعنی در شرایطی بانتخابات مجلس خبرگان نزدیک می شویم که بر خلاف دوره قبل ــ که دوره افول رفسنجانی و کنار گذاشتن وی از ریاست مجلس خبرگان و …. بود ــ ؛ رفسنجانی در موقعیت بسیار بهتری قرار دارد .
یعنی هاشمی رفسنجانی بر خلاف دوره قبل مجلس خبرگان که ضربات شدیدی از اصولگرایان دریافت کرده و مجبور به کنار گیری از ریاست مجلس خبرگان به نفع مهدوی کنی شد ؛ دوران افول سیاسی خود را تا حدودی باز سازی کرده و بسیار قوی تر از گذشته هم در انتخاب موقت جانشینیِ مهدوی کنی و هم در انتخابات اسفند ۹۴ خبرگان ــ اسفند ۱۳۹۴ موعد انتخابات مجلس خبر گان میباشد ــ ؛ ظاهر خواهد شد .
اساسا” بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری و بخصوص بعد از عقب نشینی خفت بار ولی فقیه در پرونده اتمی ؛ رفسنجانی با قدرت و پشتگرمی بیشتر با راه اندازی تشکیلات و دم و دستگاهی هم عرض با ولی فقیه بدنبال ساختار جدیدی از قدرت است که خامنه ای را از موضع ” فصل الخطابی ” بزیر بکشد و نظام ولائی را در راستای یک نظام وابسته بغرب و مورد قبول امریکا سوق دهد .
بنابراین انتخابات آینده مجلس خبرگان ؛ عرصه های مختلف جنگ جدی باندها خواهد بود و نتیجه این انتخابات این بار نقش مهمتری در سپهر سیاسی کشور و بخصوص حوزه عمل ولی فقیه خواهد داشت . در چنین شرایطی اگر هاشمی رفسنجانی به جای مهدوی کنی بر کرسی ریاست مجلس خبرگان تکیه زند ؛ شاید تغییرات غیر قابل تصوری در نظام جمهوری اسلامی کلیک بخورد .
واقعیت این است که قیام تاریخی مردم و جوانان کشور در خرداد ۱۳۸۸ رژیم را به لحاظ سیاسی و ایدئولوژیک در اذهان به سقوط کشاند و طلسم قدر قدرتی نظام ولایت فقیه در هم شکسته شد و از آن پس ؛ هر انتخاباتی زمینه جنگهای مدیریت نشده و خارج از کنترل میان باندها را ؛ فراهم میکند تا چه رسد به انتخاباتی که تعیین تکلیف ” ولی فقیه ” موضوع آن میباشد .
پاورقی :
۱ بر اساس برخی گزارشهای ضد و نقیض محمدی گیلانی ؛ شخصا” دو فرزند خود را که عضو مجاهدین بودند محاکمه و آنها را باعدام محکوم کرده بود و بهمین خاطر وی به آیت الله ” فرزند کش ” معروف میشود . بعدا” این گزارشات بوسیله ” حسینعلی نیری ” معاون گیلانی تکذیب شد .
۱۵.۰۷.۲۰۱۴
۲۴ تیر ۱۳۹۳