محمود خادمی
… همانگونه که ادری گوگران از مدیر ارشد عفو بین الملل گفته ؛ با روی کار آمدن حسن روحانی نه تنها از تعداد اعدام ها در ایران کاسته نشده بلکه افزایش هم یافته است . سیر صعودی اعدامها در کشور نشان میدهد که ؛ حسن روحانی هم بخشی از این نظام ظالمانه و ضد بشری است و تلاش ریاکارانهِ اعتدال و میانه روی اش هم ؛ بخاطر حفظ این نظام صورت میگیرد …
مردم حق دارند در هر کجای دنیا که باشند در برابر حکومتی که نمی خواهند ؛ به پا خیزند و آن را بزیر بکشند تا حاکمیتی را که خود سزاوار خویش میدانند بر پا کنند . این ” حق ” تنها نیروئی است که میتواند جهان را آزاد کند .
« ابراهام لینکلن »
بنظر میرسد ؛ از آنجا که مذاکرات اتمی ایران و غرب از موضع قدرت برابر انجام نمی شود و موضع غرب و امریکا بخاطر در دست داشتن کارت تحریمهای کمر شکن بسیار قوی تر است ؛ امریکا و غرب و سازمان ملل ــ بان کی مون ــ فرصت را غنیمت شمرده بر مهمترین دژ امنیتی رژیم یعنی نقض حقوق بشر انگشت بگذارند . اهرمی ــ حقوق بشر ــ که قطعا” تا رسیدن غرب به اهداف نهائی و مطلوب خود ؛ فعال نگه داشته خواهد شد .
با شروع مذاکرات اتمی ژنو در مهر ماه ۱۳۹۲ و با آشکار شدن مواضع ضعیف و تسلیم طلبانه رژیم در روند این مذاکرات ؛ کشورهای غربی طرف مذاکره با رژیم بشکلی فزاینده به حصار امنیتی رژیم حمله برده و با صراحت بیشتری بر موارد نقض حقوق بشر در ایران انگشت گذاشته اند .
اما قبل از پرداختن به موضوع نقض حقوق بشر ( سرکوب ؛ زندان ؛ شکنجه و اعدام ) و تأثیر آن در رشد و بقاء رژیم در این مدت ؛ پاره ای از مواضع غرب ؛ امریکا و بدنبال آن تا حدودی جامعه جهانی در مورد نقض حقوق بشر در ایران را ــ که عمدتا” در این ۶ ماهه ای که مذاکرات اتمی جریان داشته اتخاذ شده است ــ ؛ بیان می کنم :
۱ ــ روز چهارشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۲ مجمع عمومی سازمان ملل متحد ؛ قطعنامه ای که در آن نسبت به ” نقض جدی ” و ” هشدار دهنده ” حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی شده است را به تصویب رساند
۲ ــ در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۹۲ هیئت پارلمان اروپا در اولین روز ورود خود به ایران با خانم نسرین ستوده ــ وکیل زندانیان سیاسی و فعال حقوق بشر ــ و آقای جعفر پناهی ــ فیلمساز مخالف رژیم ــ در سفارت یونان ؛ دیدار کردند . در این دیدار وضعیت حقوق بشر در ایران ؛ وضعیت زندانیان سیاسی و همچنین حصر آقایان موسوی و کروبی مورد گفتگو قرار گرفت . سفر قبلی هیئت به دلیل عدم موافقت مقامات رژیم با چنین دیدارهائی ؛ لغو شده بود .
۳ ــ روز پنجشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۲ خانم کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی و دفاعی اتحادیه اروپا ؛ همزمان با روز جهانی زن در سفارت خانه اتریش ــ در تهران ــ با خانم نرگس محمدی ــ روزنامه نگار و فعال حقوق بشر ــ و خانم گوهر عشقی مادر ستار بهشتی ــ وبلاگ نویسی که در زیر شکنجه مأموران رژیم در زندان به شهادت رسیده بود ــ دیدار و گفتگو کرد . خانم اشتون در مصاحبه با بی بی سی , در پاسخ به اعتراضات مقامات رژیم از ملاقات وی با فعالین زن گفت : ما از ابتدا در طرح موضعمان نسبت به حقوق بشر بسیار صریح بوده ایم .
۴ ــ در گزارشی که بان کی مون ــ دبیر کل سازمان ملل متحد ــ در تاریخ ۲۰ اسفند ۱۳۹۲ به شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه داد ؛ گفته بود : ” دولت حسن روحانی از زمان روی کار آمدن ؛ نتوانسته وعده هائی که برای بهبود حقوق بشر به مردم داده بود را ؛ عمل کند ” . وی ضمن برجسته کردن افزایش آمار اعدام ها در ایران ؛ خواستار قطع آعدام ها و آزادی فعالان سیاسی ؛ روزنامه نگاران و وکلای زندانی شد .
۵ ــ احمد شهید ــ گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر در ایران ــ در تازه ترین گزارش خود که در ۲۲ اسفند ۱۳۹۲ منتشر شده ؛ هشدار داده است که موارد نقض حقوق بشر و آزادیهای اساسی شهروندان ایران به طور مستمر و گسترده ؛ ادامه دارد . در این گزارش وی خواهان آزادی بی قید و شرط زندانیان سیاسی ؛ جلوگیری از ارعاب وکلا ؛ توقف اعدام ها و …. شده است .
احمد شهید ” منشور جقوق شهروندی ” را که روحانی برای اجرای حقوق بشر در ایران به مردم وعده تنظیم آن را داده ناکافی دانسته و گفته است که روحانی به تبعیض علیه اقلیت های مذهبی و تبعیض علیه زنان نپرداخته و همچنین در این منشور به مجازات های بیرحمانه ؛ غیر انسانی و تحقیر آمیز از جمله شلاق ؛ سنگسار و قطع عضو ؛ اشاره ای نشده است .
۶ ــ کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا در تاریخ ۱۲ فروردین ۱۳۹۳ قطعنامه ای را در مورد ” راهبرد اروپا در مورد ایران ” تصویب کرد . در این قطعنامه ” نقض پیوسته و سیستماتیک حقوق بشر ” ؛ شکنجه در زندانهای رژیم محاکمات غیر عادلانه و ….. در ایران محکوم شده است .
در این قطعنامه قید شده است که موضوع حقوق بشر در ایران بخشی از چهارچوب سیاست آینده اروپا و روابط دو جانبه اتحادیه اروپا و ایران است و از هیئت های اروپائی که به ایران سفر میکنند خواسته شده در سفر به ایران با منتقدان حکومت ؛ فعالان جامعه مدنی و زندانیان سیاسی ملاقات کنند . در این قطعنامه همچنین از ایران خواسته شده که ” با صدور سریع و بدون قید و شرط ویزای ورود برای گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل ” امکان سفر به ایران را برای احمد شهید و همکارانش فراهم کنند .
باین ترتیب اتحادیه اروپا در نظر دارد که برای موضوع ” حقوق بشر ” جایگاه ویژه ای در سیاست میان اتحادیه اروپا و ایران ؛ در نظر گرفته شود . این امر به معنای آن است که ؛ حداقل از این ببعد رژیم ایران برای تعامل و آمد و شدهای دیپلوماتیک با اروپا ؛ بدرد سر خواهد افتاد .
۷ ــ سازمان عفو بین الملل در گزارش سالیانه خود که در تاریخ ۷ فروردین ۱۳۹۳ منتشر شد اعلام کرد ایران با در نظر گرفتن جمعیت اش ؛ در مقام اول جهان از نظر تعداد اعدامها قرار دارد . آقای ادری گوگران یکی از مدیران ارشد این سازمان ؛ در باره آمار اعدامها در دوره حسن روحانی میگوید : از زمانی که روحانی رئیس جمهور ایران شده ما نه تنها گشایشی در زمینه اعدام ندیده ایم ؛ بلکه بالعکس شاهد افزایش آمار اعدامها نیز بوده ایم .
همانگونه که ادری گوگران از مدیر ارشد عفو بین الملل گفته ؛ با روی کار آمدن حسن روحانی نه تنها از تعداد اعدام ها در ایران کاسته نشده بلکه افزایش هم یافته است . سیر صعودی اعدامها در کشور نشان میدهد که ؛ حسن روحانی هم بخشی از این نظام ظالمانه و ضد بشری است و تلاش ریاکارانهِ اعتدال و میانه روی اش هم ؛ بخاطر حفظ این نظام صورت میگیرد .
وی در دفاع از اعدام ها ؛ آنها را مجازاتی بر اساس حکم خدا و یا قانونی که نمایندگان مردم در مجلس تصویب کرده اند ؛ دانسته است . وی در این باره میگوید : وقتی کسی محکوم به اعدام باشد و بر اساس قانون پای چوبه دار رفته باشد ؛ ما حق نداریم در بردن او پای چوبه دار فحش بدهیم …….. بهر حال قانونی او را محکوم کرده و مجازات میشود و به ما ربطی ندارد . یا ” قانون خداست ” یا قانونی است که مجلسی تصویب کرده که متعلق بمردم است و ما مجری هستیم ( خبر گزاری قدس ــ تسنیم ۳۰ فروردین ۱۳۹۳ ) .
۸ ــ در نامه وزیر خارجه هلند به ریاست پارلمان این کشور آمده است که : با توجه باینکه ایران تحت فشار تحریمها آماده دادن امتیازاتی است …… فشار جمعی بایران برای رسیدن به توافق کامل باید ادامه یابد . گذشته از توافق اتمی ؛ نگرانی های جدی در مورد نقش ایران در منطقه و وضعیت حقوق بشر در ایران وجود دارد . دولت هلند باین مسئله توجه داشته و در چهارچوب اتحادیه اروپا و گفتگوهای متقابل این موضوع را در دستور قرار خواهد داد .
۹ ــ مسئول امور حقوق بشر دولت آلمان : با روی کار آمدن روحانی وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود نیافته و کارشناسان عفو بین الملل تأکید دارند که اکنون زمان گفتگو در باره وضعیت حقوق بشر در ایران فرا رسیده است . و ” کریستوف اشترسر ” مسئول حقوق بشر دولت آلمان در گفتگو با دویچه وله گفته است : ما به شرکتهای آلمانی که قصد دارند بدون در نظر گرفتن وضعیت حقوق بشر در ایران قرارداد ببندند و فعالیت کنند ؛ نیز هشدار میدهیم .
ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس : سابقه ایران در زمینه حقوق بشر تیره و تار است . در ایران اعدامها و بازداشت های غیر قانونی فراوانی انجام میگیرد .
نماینده ایتالیا در شورای حقوق بشر ملل متحد : اتحادیه اروپا همچنان نگران وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران است .
نماینده امریکا در شورای حقوق بشر : امریکا از قطعنامه پیشنهادی در رابطه با وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی استقبال میکند و قویا” خواستار حمایت همه اعضای شورا از آن میباشد . سوزان رایس مشاور امنیت ملی کاخ سفید در ماه دسامبر گذشته گفته بود : …….. مسئله کلیدی دیگر ؛ پیشرفت در باره مسئله حقوق بشر است . تحریمهای ما علیه نقض حقوق بشر در ایران ادامه خواهد یافت .
نماینده فرانسه در شورا : ما بسیار از نقض وحشتناک حقوق بشر در ایران ؛ نگران هستیم .
سایتِ تلویزیون رسمی و سراسری دولت سوئد در ۲۵ اپریل ۲۰۱۴ ( ۵ اردیبهشت ۱۳۹۳ ) در گزارشی تازه ؛ میگوید : پس از روی کار آمدن حسن روحانی ؛ یک روحانی ــ آخوند ــ که رسانه های غرب میخواهند او را مدرات معرفی کنند . اوضاع حقوق پایه ای بشر در ایران بسیار وخیم تر شده است . همزمان که رژیم حاکم بر ایران تعداد بیشتری را بدلایل واهی و بدون رویه قانونی و حقوقی ؛ تحت عنوان ” محارب ” و یا ” تبلیغ علیه نظام ” اعدام میکند ؛ فشار علیه زندانیان سیاسی نیز افزایش یافته است .
اگر چه در این سالها ؛ محکومیت نقض حقوق بشر در ایران توسط گروهها و نهادهای حقوق بشریِ بین المللی و همچنین اتحادیه اروپا و مقامات کشورهای غربی بطور مستمر و بیوقفه جریان داشته است . اما فشارهای اخیر که به موازات مذاکرات اتمی در جریان میباشد در حجم و کیفیت جدیدی در جریان میباشد . بهمین دلیل ؛ این دوران ــ دوران مذاکرات اتمی ــ حساس بوده و ممکن است ؛ کشور ما را در آستانه تحولی جدی قرار دهد . فرصتی تاریخی که اگر هوشیارانه استفاده شود ؛ مبارزه مردم ایران میتواند به مداری کیفی ؛ ارتقاء یابد .
علی العموم ؛ سیاست غرب و امریکا با اولویت بندیِ منافع سیاسی و اقتصادی و چشم بستن بر مسائل مربوط به حقوق بشر تنظیم میشود . ضمن اینکه خود غرب هم چندان پای بندی به مسائل حقوق بشری بخصوص در کشورهائیکه متحد استراتژیک غرب و امریکا هستند ؛ ندارد . و عمدتا” با نقض حقوق بشر در دیکتاتوری های دوست کنار می آید .
اما ایران نه تنها دوست و متحد امریکا نیست بلکه خصم جدی امریکا ــ البته از موضعی عقب مانده و مادون سرمایه داری ــ در منطقه محسوب میشود . بنابراین در شرایطی که رژیمی غرق در بحران و بن بست بپای خود برای غلط کردن گوئی آمده است ؛ زیر فشار قرار دادن او بخاطر نقض حقوق بشر به نفع غرب و امریکا میباشد .
غرب و امریکا میدانند که رعایت حقوق بشر ؛ خطری مهم و تعیین کننده و بشکلی ” چشم اسفندیار ” نظام های دیکتاتوری و از جمله ایران میباشد . یعنی آنها میدانند که هر تلاش و برنامه ای برای تأمین حقوق بشر در ایران ؛ ضربه ای است کاری بر نظام قرون وسطائی جمهوری اسلامی و در راستای تزلزل پایه های قدرت در ایران میباشد . بنابراین طبیعی است که از این اهرم برای پیشبرد سیاستهای خود در قبال رژیمی که بنیادش بر بستر اختناق و نقض مستمر حقوق بشر تکوین یافته است ؛ استفاده نماید .
اما از نگاهی دیگر ؛ مواضع و اقدامات غرب در مورد نقض حقوق بشر در ایران ؛ نتیجه و از الزامات جهانی شدن ارتباطات است و نشان میدهد که در شرایط امروز جهان و در دنیای ارتباطات اینترنتی موجود بر خلاف گذشته دیگر دولت ها و حکومتها نمی توانند خبر رسانی در مورد وقایع کشورها را همچنان در انحصار خود داشته باشند و یا بعبارتی تنها آنها زبان گویای وقایع کشورشان باشند .
یعنی در پاسخ به ضرورتهای جهانی شدن ارتباطات ؛ افراد و گروههای سیاسیِ مخالف رژیم به موقعیت و مشروعیت سخنگوئی از تمایلات ؛ عقاید و وقایع کشور ارتقاء یافته اند و سخن و مواضع آنان مورد توجه جهانیان قرار گرفته است . بعبارتی این امر نشان میدهد که درد و رنج زندانیان سیاسی و سرکوبی مردم ایران ؛ همسوئی و همدردی مردم دیگر کشورها را بدست آورده است .
بعبارتی بدلیل فرایند جهانی شدن مسائل و همبستگی بین المللی که در پرتو تسهیل ارتباط جهانی ایجاد شده ؛ نوعی وجدان بشریِ مشترک پدید آمده است که از عوامل مؤثر در حمایت جهانی از حقوق بشر در کشور ما میباشد . ضمن اینکه جهان شمولی مبانی حقوق بشر ؛ خود راه برای همسوئی و حمایت دیگر کشورها از درد و شکنج مردم اسیر ایران را ؛ هموار کرده است .
بهمین دلیل است که امروزه شاهد هستیم که مسائل حقوق بشر در سراسر جهان در تعاملات فرهنگی ؛ سیاسی و اقتصادی طرح میشود و حمایت از حقوق بشر از زمره نگرانی ها و از مسائل مورد علاقه و مشروع ؛ جامعه جهانی میباشد و دولتها و حکومتها برای بر قراری و رعایت آن تحت فشار گذاشته میشوند .
واکنش رژیم
خامنه ای و کارگزاران رژیم از عواقب تصمیم غرب و امریکا برای گنجاندن مسئله حقوق بشر در دستور کار مذاکرات غرب و ایران ــ بر سر پرونده اتمی ــ آگاه هستند و میتوانند تأثیرات تعیین کننده و مخرب آن را بر سرنوشت نظام دینی حاکم ؛ حدس بزنند . چرا که خامنه ای ؛ مهره ها و مقامات رژیم همگی هم از دامنه نقض گسترده حقوق شهروندان و آزار و اذیت و تحقیر مردم و هم از خشم و نفرت آنها نسبت به خود آگاه هستند .
واکنش مقامات و کارگزاران رژیم به قطعنامه پارلمان اروپا ؛ شورای حقوق بشر ملل متحد ؛ سازمان عفو بین الملل و ….. غیر عادی ؛ باور نکردنی و توأم با خشم و عصبانیت بوده است . و اکثر کسانیکه در این رابطه دهان باز کرده اند ؛ صراحتا” آن را با دخالت غرب و امریکا در اکراین و سرنگونی یاناکویچ مقایسه کرده اند و آن را در راستای تضعیف رژیم و تحریک و تشویق مخالفان نظام دانسته اند .
واکنش خشماگین کارگزاران رژیم از طرف دیگر نشان میدهد که در زمینه حقوق بشر ــ در استبداد دینی ــ ؛هیچ عنصر قابل بحث و مشترکی با غرب ؛ روی میز وجود ندارد و ورود غرب باین حیطه از اساس ممنوع میباشد . یعنی صرف نظر از احکام و قوانین دینی که سد راه اجرای حقوق بشر در نظام جمهوری اسلامی میباشد ؛ کار گزاران رژیم بخوبی میدانند که اگر باندازه سر سوزنی از ابزار های سرکوب ــ زندان ؛ اعدام ؛ قصاص و …. ــ بکاهند ؛ عمر رژیم شان مانند برف در آفتاب تموز شروع به ذوب شدن میکند .
احمد خاتمی امام جمعه موقت تهران ندانسته علت اصلی خشم و وحشت رژیم از دخالت های غرب و امریکا در باره نقض حقوق بشر در ایران را بیان داشته است ؛ وی در باره دیدار کاترین اشتون با فعالین زن گفته است : حقوق بشر بهانه است که جرقه ــ اعتراضات ــ زده شود . در واقع وی علت اصلی وحشت کارگزاران رژیم را بیان کرده است . آنها می ترسند که در اثر فشارهای غرب مجبور شوند از سرکوب و اعدام ــ که عامل تعیین کننده در حفظ و بقاء رژیم میباشد ــ بکاهند و جرقه شروع اعتراضات بنیان کن زده شود .
ابراهیم آقا محمدی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در باره انصراف هیئتی از پارلمان هلند از سفر بایران میگوید : انصراف هیئت پارلمانی هلند از سفر بایران پس از شرط وزارت خارجه ــ ممنوعیت ملاقات با مخالفین ــ ؛ نمایانگر این موضوع است که هدف اصلی سفر هیأت های اروپائی بایران ؛ دیدار با ضد انقلاب و فتنه گران است .
آیت الله مکارم شیرازی ؛ آیت اللهِ سرمایه دار و معروف به سلطان شکر : هنوز قضیه هسته ای تمام نشده ؛ آنها چنین بساطی را بر پا کرده اند که باید بشدت مراقب بود .
احمد خاتمی از اعضای مجلس خبرگان در واکنش به اظهارات بان کی مون در مورد نقض حقوق بشر در ایران ؛ گفت : حقوق بشری که دوباره به میدان کشیده شده بهانه ای بیش نیست و آنها میخواهند برای نظام مشکل درست کنند .
آخوند ذوالنوار مشاور نماینده ولی فقیه در سپاه ؛ ملاقات کاترین اشتون با ” فعالین فتنه ” را جز وسایل حاد امنیتی نظام میداند که ” مبانی اعتقادی ” نظام را هدف قرار داده است .
تقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت مجلس در رابطه با قطعنامه پارلمان اروپا ؛ میگوید : این قطعنامه یعنی جنگ علیه ملت ما ؛ آشوب و فتنه علیه ملت ما . اگر این قطعنامه ملغی نشود ؛ما تصمیم دیگری در مورد اتحادیه اروپا خواهیم گرفت .
دکتر محمد رضا گلشن پژوه معاون پژوهشی مؤسسه ابرار و مدیر گروه حقوق بشر : آیا امریکا در کنار نمایش علاقمندی به بهبود روابط ؛ آتش باری از جبهه حقوق بشر را از طریق سایر بازیگران رسانه ای و غیر دولتی بیشتر میکند و فرایند کاهش تحریم ها را در هزار توی تصمیمات بوروکراتیک و تعاملات کاخ سفید و کنگره میاندازد .
کیهان شریعتمداری ادعا کرده است که غرب در فشار بایران بخاطر نقض حقوق بشر جدی است و نوشته است : حتی اگر در بیانیه مورد اشاره ــ قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا ــ گفته نشده بود ؛ کاملا” پیداست که این بخشی از روند ژنو است . این روزنامه در ادامه نوشته است : هیأت پارلمانی اروپا در بازگشت از تهران ؛به رغم دیدار با برخی از بلند پایه ترین مقامات کشورمان ؛ دیدار با فتنه گران را مهمترین بخش سفر خود عنوان کرد . و بسیاری مواضع دیگر ………
در قدم اول ؛ این موضعگیری ها در باره نقض حقوق بشر در ایران ؛ که در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی بر ابعاد آن نیز افزوده شده ؛ بنزین بر آتش اختلافات باندهای درونی نظام ریخته و این جنگ و دعواها را شعله ورتر کرده است ؛ یعنی یکی از آثار سیاست فشار غرب بر سر مسئله حقوق بشر ؛ نشدید اختلافات و دعوای میان باندهای رژیم میباشد .
صادق لاریجانی رئیس قوه قضائیه در اعتراض به مذاکره و تعامل با غرب ؛ حسن روحانی را تهدید به محاکمه نموده و گفته است : اگر باین قبیل به اصطلاح تعامل ها پایان ندهد سر و کار او و دولتش با قوه قضائیه خواهد بود . و معاون ستاد کل نیروهای مسلح سید مسعود جزایری با تهدید مسئولین دولتی در اعتراض به ملاقات اشتون با فعالین زن ؛ گفت : تحت هیچ بهانه ای اجازه دخالت غرب در امور داخلی ایران را نمیدهیم و مسئولین مربوطه باید مراقبت کنند که طرفهای مذاکره کننده از محدوده های تعیین شده ؛ عبور نکنند .
اما ؛ صدائی دیگر نیز هست :
در مقابل این موضع گیری طرفداران باند ولی فقیه ؛ صدائی دیگر که هنوز ضعیف است ولیکن از حلقومی قوی ــ رفسنجانی ــ بر می آید ؛ وجود دارد که ساز دیگری میزند . باند رفسنجانی و روحانی از گام رو به جلو ایران و اتحادیه اروپا در پی مذاکرات اشتون در تهران و ارتقای روابط اتحادیه و ایران و عزم اروپا برای گسترش روابط با ایران سخن میگویند و تلاش دارند به باند ولی فقیه بقبولاند که دستاوردها و منافع سفر اشتون بایران بسیار زیاد بوده و منافع این سفر بسیار بیشتر از ضرر ملاقات او با مادر ستار بهشتی بوده است .
علی خرم دیپلمات سابق رژیم در سازمان ملل و از مهره های معروف رفسنجانی ؛ با نگاه مثبت به طرح پارلمان اتحادیه اروپا برای گشایش دفتری در تهران در روزنامه مردم سالاری مینویسد : این اقدام میتواند به نفع ایران باشد زیرا اعتبار تهران را در جامعه جهانی بالا میبرد . وی ادامه داد : دلیل موضعگیری پارلمان اتحادیه اروپا ــ در مورد حقوق بشر ــ در این مقطع این است که تصمیم گرفته است با ایران تعامل داشته باشد ؛ بنابراین علائق خود را بیان میکند .
روزنامه مردم سالاری در مطلب دیگری در باره ملاقات اشتون و فعالین زن ؛ می نویسد : در واقع هدف اشتون از این دیدارها ــ ملاقات با مادر ستار بهشتی ؛ نرگس محمدی و ….. ــ این بوده است که با مجموعه نظام ارتباط برقرار کند و در این بین هم مواضع اتحادیه اروپا را بیان کند . میتوان گفت که این دیدارها بسیار مثبت و سازنده بوده است .
اما مهمتر از حرفهای هاشمی رفسنجانی و طرفدارانش ؛ حرفهای امیر محبیان از حزب مؤتلفه اسلامی است که در ارگان این حزب ؛ انتشار یافته است . امیر محبیان در مقاله ای تحت عنوان ” حقوق بشر و لزوم اتخاذ رویکرد تعاملی فعالِ تمام عیار ” ؛ نوشته است : پس از اجرائی شدن فاز ” گفتگوهای هسته ای ” باید از موضع فعال برای حل دومین بهانه و یا مشکل فرا رو که غربیان برای تخریب چهره ایران بهره میگیرند یعنی حقوق بشر ؛ اقدام نمائیم . بنابراین بگفته آقای محبیان رژیم مجبور است اکنون که مذاکرات اتمی با غرب را شروع کرده است ؛ باب مذاکره با غرب بر سر مسئله ” حقوق بشر ” را نیز ؛ باز کند .
اما آیا در حاکمیت ولائی ؛ باند رفسنجانی ــ روحانی میتواند در ادامه مذاکرات اتمی ؛ با غرب و امریکا در زمینه حقوق بشر آنهم بر اساس موازین جهانی حقوق بشر ؛ وارد مذاکره بشود و باتهام غرب در رابطه با نقض حقوق بشر در ایران ــ و موارد درخواستی آنان در زمینه تقویت جامعه مدنی و یا با نظام اندیشگی غرب در مورد حقوق بشر ــ به تعامل و پاسخ دهی ؛ بپردازد ؟
حقوق بشر و استبداد دینی :
اعلامیه جهانی حقوق بشر ــ که معیار و پایه بررسی حقوق شهروندان هر کشور است ــ نتیجه عقل و اندیشه آرمان گرایانِ خیرخواه و میراث گرانبهای عصر روشنگری است ؛ پاسخی به ضرورتهای حیاتی انسان بوده و آزادی و کرامت انسانی را سنگِ پایه و محوری حقوق بشر میداند . در مقابل این نگاه به انسان و حقوق پایه ای او ؛ مردم ایران تحت حاکمیت رژیمی قرون وسطائی هستند که با جهان مدرن و دستاوردهای درخشان آن در مورد حقوق شهروندی مانند آزادی ؛ دمکراسی و حقوق بشر ؛ خصومتی ذاتی و جوهری دارد .
قرائت سنتی از دین و دینِ تاریخیِ مورد استفاده ملایان حاکم ؛ از اساس با اندیشه حقوق بشر و میثاق بین المللی مربوطه ؛ در تضاد و دشمنی آشکار میباشد . یعنی دین موجود نه تنها با حقوق بشر منافات و ناسازگاری دارد بلکه مهمترین ابزارِ توجیهِ رژیم برای اِعمال سرکوب ؛ اعدام و نقض حقوق بشر در کشور میباشد . بسیاری از مواد قانون اساسی و قوانین جاریه کشور که بر اساس دین تنظیم و تصویب شده در ناسازگاری کامل با اصول مندرج در اعلامیه جهانی حقوق بشر میباشد . همچنین مجموعه قوانینی که در چهارچوب مجازات اسلامی ــ سنگسار ؛ قصاص ؛ شلاق و شکنجه ؛ چشم از حدقه در آوردن ؛ از بلندی پرتاب کردن انسان و ….. ــ مورد استفاده قرار میگیرند و منبعث از قانون اساسی دینی این نظام میباشند تماما در مقابل اعلامیه جهانی حقوق بشر قرار دارند .
این قوانین شرم آور و ضد انسانی تماما” مغایر با اصول حقوق بشر و میثاق های مورد استناد ارگانها و نهادهای حقوق بشری است . یعنی مردم ایران در دام یک نظام دینی عقب مانده و قرون وسطائی اسیرند که نه تنها برای پرنسیب های جهان مدرن احترامی قائل نیست ؛ بلکه با این ارزشها در ضدیت کامل قرار دارد .
هر گونه تغییری در این شرایط استبدادی ؛ مستلزم تغییرات جدی و اساسی در ساختار دینی ؛ سیاسی و حقوقیِ رژیمِ حاکم بر کشور میباشد . و هر گونه سازش غرب و امریکا بر سر حقوق بشر با چنین رژیمی که حتی با مردم کشورش خودش هم زبانی جز زور ؛ سرکوب و اعدام و تحقیر و …. برسمیت نمی شناسد هم منافع مردم ایران را ؛ قربانی میکند و هم بر قراری صلح و امنیت پایدار در منطقه را به تأخیر می اندازد .
یعنی تا آنجا که به ماهیت دینی این نظام بر میگردد و در این ۳۵ سال نشان داده شده است این رژیم از هیچ ظرفیت و قابلیتی برای دست برداشتن از سرکوب ؛ اعدام و نقض حقوق بشر ؛ برخوردار نمیباشد . این رژیم رشد و بقای خود را در نابودی و سرکوب مخالفین سیاسی خود دنبال میکند . این رژیم از هیچ چیز باندازه توانا شدن مردم برای مقابله با ظلم و ستم آخوندها ؛ وحشت ندارد . یعنی تبعیض ؛ نابرابری زن ستیزی ؛ سرکوب و اعدام و …. به ماهیت این رژیم گره خورده است و این ماهیت با ارزشهای حقوق بشری مورد نظر غرب بهیجوجه همخوانی ندارد .
رژیم فکر میکرد میتواند با عقب نشینی اتمی ؛ هم از تحریمهای کشنده غرب نجات یابد و هم تضمین ماندگاری توأم با سرکوب مردم و نقض حقوق شهروندان را از دستان غرب دریافت کند . و اتفاقا” سیاست مکارانه روحانی در تماس با غرب این بود که با تفکیک اختلافات موجود میان غرب و امریکا با رژیم ــ به اتمی و غیر اتمی ــ ؛ مذاکرات خود با غرب را بدون ورود به عرصه های دیگر با موفقیت بپایان برساند و نظام را از فشار تحریم های کمر شکن ؛ نجات دهد .
بنابراین در شرایطی که مواضع اروپا و امریکا در دفاع از ارزشهای حقوق بشری در ایران هر روز جدی تر میشود ؛ آخوندها دیر یا زود باید بر سر اجرای حقوق بشر ؛ تصمیم بگیرند . بعد از عقب نشینی ذلت بار از حق مسلم اتمی ؛ کَم کَمک زمان عقب نشینی مرگبار رژیم از نقض حقوق بشر و در هم شکستن دستگاه سرکوب رژیم فرا میرسد .
موجودیت این رژیم ضد بشری ؛ در گرو نقض وحشیانه و مستمر حقوق بشر و سرکوب دائمی مردم ایران است ؛ اکنون که حمایت جهانی در دفاع از حقوق و آزادیهای مردم فزونی گرفته است ؛ برای در هم شکستن شیشه عمر این رژیم جنایتکار ؛ مخالفین سیاسی و نهادهای حقوق بشری و فعالین این حوزه در داخل و خارج باید ؛ از فرصت موجود استفاده کرده و با گسترش فعالیت های حقوق بشری ؛ افشا و رسوا کردن عوامل سرکوب و شکنجه و برگزاری کمپین به نفع زندانیان سیاسی و …… فشار را بر رژیم افزایش دهند و زمینه سرنگونی او را فراهم کنند.
۲۸.۰۴.۲۰۱۴
۸ اردیبهشت ۱۳۹۳