منوچهر صالحی
…تا کنون بنا بر انگیزههای سیاسی در سرشماریهای دوران پادشاهی پهلوی و جمهوری اسلامی درباره هویت زبانی افراد پژوهشی انجام نگرفت و بههمین دلیل نیز بسیار دشوار است بتوان درباره بافت قومی مردم ایران سخنی گفت. با این حال «سازمان ثبت احوال کشور» در مرداد ۱۳۷۰ برای نخستین بار یکی از پژوهشهای تطبیقی در این زمینه را انجام داد. در این پروژه تقریبأ ۵۰ هزار مادرانی که برای ثبت زایش فرزندان خود به این سازمان مراجعه کردند، در رابطه با زبان مادری کودکان تازه زاده شده خود مورد پرسش قرار گرفتند…
ایران و بغرنج حق تعیین سرنوشت
بافت ژنتیک و زبانی مردم ایران
بررسیهای ژنتیک مردم ایران آشکار ساخته است که «فارسها، آذریها، گیلکها، کردها و سیستانیها» دارای شباهتهای ژنتیکی تقریبأ همگونند و در عوض دیگر اقوام ایران، یعنی «عربها، بلوچها و ترکمنها» و آن بخش از ایرانیان که افریقاییتبارند، با دیگر اقوام ایران «شباهتهای ژنتیک کمتری» دارند. همچنین پژوهشهای مازیار اشرفیان بناب نشان داد مردمی که در نجد ایران میزیند، دارای ریشه ژنتیک مشابهاند. بنا بر پژوهشهای این دانشمند ایرانی، این باور که اقوام آریایی از مناطق شمال آسیا به ایران، هند و اروپا کوچ کردهاند، با نتایج بررسیهای ژنتیک همخوانی ندارد و بلکه بافت ژنتیک ایرانیان نشان میدهد که پیشینیان این اقوام باید از ده هزار سال پیش در نجد ایران ساکن بوده باشند.
بر اساس این پژوهشها به دو ویژگی شگفتانگیز برمیخوریم. یکی آن که بلوچها از نقطهنظر ژنتیک با فارسها و دیگر اقوام پارسیتبار ایران دارای اختلافهای کوچکی هستند، اما بهزبانی سخن میگویند که یکی از شاخههای زبان ایرانی است و در عوض آذریها که دارای ژنتیک مشابهای با اقوام پارسیتبارند، به ترکی آذری سخن میگویند که زبانی انیرانی است. پس میتوان به این نتیجه رسید که پیشینیان بلوچها با اقوامی انیرانی درهم آمیختند، وضعیتی که سبب دگرگونی ژنتیک این قوم شد، بی آنکه از این آمیزش زبان بلوچها دگرگون شود. در عوض پیشینیان آذریها با اقوام ترکی که بخشهایی از ایران را اشغال کردند و در آن ساکن شدند، درهم آمیختند، اما این آمیزش سبب دگرگونی ژنتیک آذریها نشد، لیکن سبب شد زبان آذری آنها که یکی از شاخههای زبان ایرانی بود، بهتدریج به زبان ترکی آذری بدل گردد.
بنا بر بررسیهای زبانشناسان گویا ۷۵ و به روایتی دیگر ۶۰ زبان به خانواده زبان ایرانی تعلق داشتند که ۱۶ زبان طی سدههای گذشته به تدریج متروک شدهاند و از بین رفتهاند که عبارتند از زبانهای اوستایی، مادی باستان، هخامنشی باستان، پارتی باستان، پهلوی ساسانی، باختری، خوارزمی، گورگانی، سکایی، سرمتی، آلانی، سغدی، سکای ختنی، تومشوغی و ونجی. همچنین بنا بر بررسی پژوهشگران، در حال حاضر مردم ایران به چند زبان که بهخانواده زبانهای ایرانی تعلق دارند و همچنین چند زبان دیگر که از ریشه ایرانی نیستند، سخن میگویند.
تا کنون بنا بر انگیزههای سیاسی در سرشماریهای دوران پادشاهی پهلوی و جمهوری اسلامی درباره هویت زبانی افراد پژوهشی انجام نگرفت و بههمین دلیل نیز بسیار دشوار است بتوان درباره بافت قومی مردم ایران سخنی گفت. با این حال «سازمان ثبت احوال کشور» در مرداد ۱۳۷۰ برای نخستین بار یکی از پژوهشهای تطبیقی در این زمینه را انجام داد. در این پروژه تقریبأ ۵۰ هزار مادرانی که برای ثبت زایش فرزندان خود به این سازمان مراجعه کردند، در رابطه با زبان مادری کودکان تازه زاده شده خود مورد پرسش قرار گرفتند. بر اساس آن پژوهش بافت زبان مادری آن کودکان چنین برآورد شد: ۴۶/۲ ٪ فارسی، ۲۰/۶ ٪ ترکی آذری، ۱۰ ٪ کردی، ۸/۹ ٪ لری، ۷/۲ ٪ گیلکی و مازندرانی، ۳/۵ ٪ عربی، ۲/۷ ٪ بلوچی، ۰/۶ ٪ ترکمنی، ۰/۱ ٪ ارمنی و ۲ ٪ به زبانهای دیگر به ویژه پشتو که زبان مادری اکثریت مهاجرین پناهنده افغانی است. این پروژه در سال ۱۳۷۳ نیز یک بار دیگر تکرار شد که بر مبنای آن دوباره نتایج کم و بیش همگونی به دست آمد.
همچنین مهرداد ایزدی دانشمندی از تبار کردان که در بیوگرافی خود درباره زادگاه خویش و همچنین ملیت پدر خود سکوت کرده، در بررسیهای خود به این نتیجه رسیده است که در سال ۲۰۰۴ میلادی ۶۳/۳ ٪ از جمعیت ایران فارستبار، ۱۳ ٪ ترک آذری، ۷ ٪ کرد، ۳/۶ ٪ گیلک، ۳ ٪ مازندرانی، ۲/۵ ٪ بلوچ، ۱/۸ ٪ عرب، ۱/۴ ٪ ترکمن، ۱/۴ ٪ قشقایی و ۳ ٪ نیز دارای زبانهای دیگری بودهاند.
در کنار این پژوهشها در ایران، از سوی سازمانهای جهانی و همچنین سازمانهای جاسوسی کشورهایی که در پی تجزیه ایرانند، نیز آمارهایی درباره ترکیب زبان مادری جمعیت ایران انتشار یافتهاند که در اینجا تازهترین آمار سازمان جاسوسی «سیا» را مبنای بررسی خود قرار میدهیم. بنا بر این آمار جمعیت ایران در ماه ژوییه ۲۰۱۳ برابر با ۷۹۸۵۳۹۰۰ تن تخمین زده و زبان مادری این جمعیت از سوی کارشناسان این سازمان چنین ارزیابی شده است:
– زبان فارسی دری: بنا بر اصل ۱۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی که آخرین بار در ۶ مرداد ۱۳۶۸ به رای مردم نهاده شد، زبان فارسی دری زبان رسمی دولت ایران است. البته حوزه زبان فارسی بسیار فراتر از مرزهای ایران است و گویا بین ۱۱۰ تا ۱۵۰ میلیون تن که در ایران و کشورهای همسایه میزیند، میتوانند به این زبان سخن گویند. بنا بر بررسیهای دیگری زبان فارسی دری زبان مادری ۴۰ میلیون ایرانی است، یعنی زبان مادری نیمی از جمعیت ۸۰ میلیونی ایران است. البته سازمان «سیا» که درباره همه ملتهای جهان آمار و سند جمعآوری میکند، در تازهترین پژوهشهای خود مدعی است که زبان فارسی دری زبان مادری ۵۳ ٪ از مردم ایران است. در آنصورت از تقریبأ ۸۰ میلیون جمعیت ایران، ۴۲/۴ میلیون تن دارای زبان مادری فارسی دری خواهند بود.
– گیلکی: این زبان که دستور زبانش با زبان فارسی توفیرهایی دارد، دارای گویشهای مختلف است و زبان مادری ۲/۶ میلیون تن (۳/۲۵ ٪) از ایرانیانی است که بیشترشان در استان گیلان میزیند.
– مازندرانی: این زبان نیز دارای گویشهای مختلف میباشد و زبان مادری ۳ میلیون تن (۳/۷۵ ٪) است که بیشترشان در استانهای مازندران و گرگان زندگی میکنند.
– سمنانی: زبان مادری نزدیک به ۵۰ هزار تن است که در استان سمنان میزیند.
– تالشی: زبان مادری نزدیک به ۱ میلیون تن است که بخش بزرگ آن بیرون از ایران و فقط بخش کوچکی از این جمعیت در استان گیلان زندگی میکند.
– آذری ایرانی: زبان مادری نزدیک به ۲۲۰ هزار تن است که بخش کوچکی از این جمعیت در استانهای گیلان و آذربایجان ایران و اکثریت آن در جمهوری آذربایجان میزید.
– کردی: این زبان دارای شاخههای مختلف است و زبان مادری ۲۰ تا ۳۰ میلیون تن در ایران، ترکیه، عراق و سوریه است. بنا بر پژوهشهای «سیا» کردی زبان مادری ۸ میلیون ایرانی، یعنی ۱۰ درصد از مردم ایران است.
– لری: بنا بر تازهترین آمار «سیا» لری زبان مادری ۴/۸ میلیون تن (۶ ٪) از مردم ایران است.
– بلوچی: زبان مادری تقریبا ۹ میلیون تن در پاکستان و ایران است. تعداد بلوچهای ایران ۱/۴ میلیون تن تخمین زده شده است که با ادعای سازمان «سیا» همخوانی دارد، زیرا این سازمان مدعی است که تقریبأ ۲ درصد از مردم ایران بلوچتبارند.
به این ترتیب بنا بر آمار «سیا» زبان مادری ۷۸ ٪ از مردم ایران از ریشه زبانهای ایرانی است و در عوض زبان مادری ۲۲ ٪ از ایرانیان دارای ریشه انیرانی است که عبارتند از:
– زبان ترکی آذری: بنا بر آمار «سیا» زبان مادری ۱۳/۸ میلیون تن (۱۶ ٪) از ایرانیان ترکی آذری است که بیشترشان در استانهای آذربایجان، زنجان و خراسان و مناطق بختیاری میزیند.
– ترکمنی: همچنین باز به ادعای «سیا» زبان ۱/۶ میلیون تن (۲ ٪) از ایرانیان ترکمنی است که بیشترشان در استان خراسان میزیند.
– عربی: بنا بر آمار «سیا» عربی زبان مادری ۱/۶ میلون تن (۲ ٪) از مردم ایران است که بهطور عمده در استانهای ساحلی خلیج فارس میزیند.
– همچنین بنا بر پژوهشهای «سیا» ۱/۶ میلیون ایرانی نیز دارای زبانهای مادری دیگری هستند، همچون ارمنیها، آشوریها، یهودان و پشتو که زبان مادری بخش بزرگی از افغانیهای پناهنده به ایران است.
البته در رابطه با ترکیب زبان مادری جمعیت ایران بررسیهای دیگری نیز وجود دارند. برای نمونه «بنا بر تخمین دیگری از کنگره آمریکا ۶۵ درصد از ساکنان ایران به زبان فارسی، ۱۶ درصد به زبان ترکی آذری، ۷ درصد به زبان کردی، ۶ درصد به زبان لری، ۲ درصد به زبان عربی، ۲ درصد به زبان بلوچی، ۱ درصد به زبان ترکمنی، ۱ درصد به زبان قشقایی و سایر زبانهای ترکی و کمتر از ۱ درصد نیز به زبانهای ارمنی، آشوری، گرجی و سایر زبانهای غیر فارسی و غیر ترکی سخن میگویند.»
اما گستردهترین پژوهش درباره بافت زبانی مردم ایران از سوی مؤسسه مردمشناسی جهانی انجام گرفته است که در اینجا به بررسی آن میپردازیم. البته روشن نیست که این نهاد جهانی بر پایه چه پژوهشهایی توانسته است به آمارهایی که عرضه کرده است، دست یابد . با این حال باید پذیرفت که یک چنین نهادی آمارهایی را بر پایه حدس و گمان عرضه نمیکند و بههمین دلیل آمارهای این مؤسسه را باید «معتبر» دانست. در تازهترین اسناد این نهاد جهانی جمعیت ایران در سال ۱۹۹۳ میلادی برابر با ۷۰۴۹۶۰۰۰ اعلان شده است. بنا براین پژوهش که در سالهای بعد بهتدریج تکمیل شده، زبان مادری مردم در ایران چنین بوده است:
۱. آشتیانی: از ریشه زبانهای ایرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۲۱۱۰۰ تن در استان مرکزی در نواحی آشتیان و تفرش بود.
۲. آشوری یا آسوری: زبانی انیرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۱۵۰۰۰ تن در ایران در نواحی ارومیه و تهران بود.
۳. آلویری- ویداری: این زبان نیز از شاخه زبانهای ایرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری برخی از مردم در نزدیکی ساوه در استان مرکزی بود.
۴. آیماغی: از ریشه زبانهای ایرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۱۷۰ هزار تن از مردم مازندران بود.
۵. ارمنی: از زبانهای هند و ژرمنی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۱۷۱ هزار تن در نواحی خوی، شاپور، اهر، تهران، اصفهان و شیراز بود.
۶. بختیاری: زبانی از ریشه ایرانی است که دارای گویشهای مختلف است و در سال ۲۰۰۱ میلادی زبان مادری نزدیک به یک میلیون تن در مناطق چهارمحال و بختیاری، شرق استان خوزستان و شرق استان لرستان و غرب استان اصفهان و همچنین در نواحی مسجد سلیمان و شهر کرد بود.
۷. براهویی: این زبان از خانواده زبان بلوچی است ودر سال ۲۰۰۷ میلادی زبان مادری نزدیک به ۲۰ هزار تن در سیستان مرکزی، بلوچستان و زاهدان بود.
۸. بشکردی: از خانواده زبان بلوچی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری نزدیک به ۳۰۰۰ تن در شرق هرمزگان، جنوب کرمان و همچنین جنوب غربی سیستان بود.
۹. بلوچی جنوبی: این زبان از ریشه زبانهای ایرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۴۰۰۰۰۰ تن در استان بلوچستان و سیستان جنوبی و در غرب استان هرمزگان و در بخشی از استان فارس بود.
۱۰. بلوچی غربی: این زبان نیز یکی از شاخههای زبان ایرانی است و در سال ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۴۵۱۰۰۰ تن از مردمی بود که در شمال استان سیستان و بلوچستان میزیستند. نیمی از این جمعیت از عشایر بلوچ بودهاند.
۱۱. پشتو جنوبی: از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۱۹۹۳ زبان مادری ۱۱۳ هزار تن از پناهندگان افغانی بود که در ایران میزیستند.
۱۲. تاتی: زبانی ایرانی است و در ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری ۸ هزار تن در غرب و شمال غربی ایران بوده است.
۱۳. تاکستانی: در سال ۱۹۹۳ زبان مادری ۲۲۰ هزار تن در استانهای زنجان، قزوین، مرکزی و منطقه خلخال بوده است. این زبان از ریشه زبانهای ایرانی است.
۱۴. تالشی: از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۱۹۹۳ زبان مادری ۱۱۲ هزار تن در استان گیلان در نواحی ماسوله، ماسال و کپورچال در آذربایجان بوده است.
۱۵. ترکمنی: زبانی از ریشه زبان ترکی است و در سال ۱۹۹۷ میلادی زبان مادری ۲ میلیون تن در استان مازندران و مناطق مرزی ترکمنستان بوده است.
۱۶. ترکی آذری: زبانی انیرانی و دارای گویشهای مختلف است و در سال ۲۰۱۰ میلادی زبان مادری رویهم ۱۵۵۰۰۰۰۰ میلیون تن از کسانی بود که در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، زنجان، استان مرکزی و منطقه تهران میزیستند.
۱۷. ترکی خراسانی: از ریشه زبانهای ترکی است و در سال ۱۹۹۷ میلادی زبان مادری ۴۰۰ هزار تن از مردمی بود که در شمال شرقی و شمال استان خراسان و همچنین در شمال غربی مشهد، در نواحی قوچان، سلطانآباد و سبزوار میزیستند.
۱۸. جدگلی: یکی از شاخههای زبان دری افغانی است و در سال ۲۰۱۲ میلادی زبان مادری حدود ۱۰ هزار تن از پناهندگان افغانی ساکن ایران بود.
۱۹. خلج ترکی: زبانی است از ریشه ترکی و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری نزدیک به ۴۲۱۰۰ تن در منطقه اراک بود.
۲۰. خلج فارسی: از زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری ۴۲۱۰۰ تن در غرب و شمال غربی ایران بود.
۲۱. خونساری: زبانی از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری نزدیک به ۲۱۰۰۰ تن در استان اصفهان در حوالی شهرهای کاشان و اصفهان بود.
۲۲. خویینی: این زبان به خانواده زبانهای ایران تعلق دارد و در ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری برخی از مردم استان زنجان در نواحی خویین بود.
۲۳. دزفولی: زبانهای دزفولی و شوشتری که از خانواده زبانهای ایرانی هستند، به مثابه زبان مادری در شمال استان خوزستان گسترش دارند.
۲۴. دمری یا لری بویراحمدی: از شاخه زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری نزدیک به ۱۳۴۰۰۰۰ تن در استان فارس در مناطق کهگیلویه و بویر احمد بود.
۲۵. رازاجردی: زبانی از خانواده زبانهای ایرانی است و زبان مادری مردمی در غرب، شمال غربی و تالش است. آماری از جمعیتی که به این زبان سخن میگوید در دست نیست.
۲۶. رودباری: زبانی ایرانی است که زبان مادری مردمی در کناره سپید رود است. آماری از جمعیتی که به این زبان سخن میگوید در دست نیست.
۲۷. سرخهای: زبانی ایرانی است و در سال ۲۰۰۶ زبان مادری ده هزار تن در استان سمنان در ناحیه سرخه بوده است.
۲۸. سلجوقی: شاخهای از ترکی آذری است که تعداد اندکی از مردم ایران بدان سخن میگویند. بهعلت اندک و پراکنده بودن این افراد آماری از تعداد جمعیتی که به این زبان سخن میگوید، در دست نیست.
۲۹. سمنانی: از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۷ میلادی زبان مادری ۶۰۰۰۰ تن در استان سمنان بوده است.
۳۰. سنایا: از خانواده زبانهای سامی- افریقایی است و در سال ۱۹۹۷ زبان مادری ۶۰ تن در تهران و قزوین بوده است.
۳۱. سنگساری: زبانی ایرانی است و در سال ۲۰۰۶ زبان مادری ۳۶۰۰۰ تن در استان سمنان بوده است.
۳۲. سُی: از زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری ۷۰۳۰ تن در غرب، شمال غربی و ایالات مرکزی ایران بوده است.
۳۳. سیوندی: زبانی از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری ۷۰۳۰ تن در استان فارس در منطقه سیوند بوده است.
۳۴. شاهرودی: زبانی ایرانی است و در استان آذربایجان شرقی، در منطقه خلخال و شاهرود برخی به این زبان سخن میگویند، اما پژوهشی آماری هنوز انجام نگرفته است.
۳۵. شاهمیرزادی: زبانی ایرانی است و در استان سمنان برخی به این زبان سخن میگویند، اما آماری از تعداد جمعیتی که به این زبان سخن میگوید، در دست نیست.
۳۶. طارُمی: زبانی ایرانی است و برخی از مردم استان زنجان بدان سخن میگویند. هنوز کار پژوهشی درباره تعداد این افراد انجام نگرفته است.
۳۷. عربی با گویش بینالنهرینی: زبانی انیرانی است و در سال ۱۹۹۳ زبان مادری نزدیک به ۱/۲ میلیون تن در مناطق جنوب غربی کوههای زاگروس در استان خوزستان بود.
۳۸. عربی با گویش خلیجی: این زبان نیز انیرانی است و در ۱۹۹۳ زبان مادری نزدیک به ۲۰۰ هزار تن از عشایر خمسه در شرق استان فارس بود.
۳۹. فارسی یا فارسی نو: دارای گویشهای بسیار متفاوتی است و بنا بر بررسیهای مؤسسه مردمشناسی جهانی بخشی از مردمی که در کشورهای آذربایجان، آلمان، اتریش، ازبکستان، اسپانیا، استرالیا، اسراییل، افغانستان، امارات متحده عربی، ایالات متحده آمریکا، ایران، بریتانیا، بحرین، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان، دانمارک، سوئد، سوریه، عراق، عربستان سعودی، عمان، فرانسه، قطر، کانادا، هلند، هندوستان و یونان میزیند، به این زبان سخن میگویند. زبان فارسی در سال ۲۰۱۱ زبان مادری ۴۵ میلیون تن در ایران بوده است.
۴۰. فارسی جنوب غربی: در سال ۲۰۱۲ میلادی زبان مادری کمی بیش از صد هزار تن در مناطق مرکزی استان فارس بود.
۴۱. فارسی دری: زبان زرتشتیانی است که در ایران و هند میزیند. این زبان در سال ۱۹۹۹ میلادی زبان مادری ۳۵۰ هزار تن از ایرانیانی که در غرب و شمال غربی مناطق مرکزی ایران میزیند، بود و همین آمار نشان میدهد که بخش تعیین کننده این مردم پیرو اسلام هستند، زیرا تعداد زرتشتیان ایران کمی بیشتر از ۲۵ هزار تن است.
۴۲. فارسی شمال غربی: در سال ۲۰۰۶ میلادی زبان مادری ۷۵۰۰ تن از مردم فارس بوده است.
۴۳. قزاقی: از ریشه زبان ترکی است و در سال ۱۹۸۲ زبان مادری نزدیک به ۳ هزار تن در استان مازندران در نواحی گرگان بود.
۴۴. قشقایی: نیز از ریشه زبان ترکی است و در سال ۱۹۹۷ میلادی زبان مادری نزدیک به ۱/۵ میلیون تن در استان فارس در نواحی بویر احمد، کهگیلویه، شیراز، گجساران و فیروزآباد بود.
۴۵. کارینگانی: زبانی ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری ۱۷۶۰۰ تن در استان آذربایجان شرقی، در منطقه حسنلو بود.
۴۶. کباتی: زبانی است از تیره زبانهای ایرانی و در ۱۹۹۳ زبان مادری نزدیک به ۱۰ هزار تن در رودبار گیلان بود.
۴۷. کردی جنوبی: از ریشه زبان ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری حدود ۳ میلیون تن از مردم مناطق غرب کرمانشاه و ایلام بوده است. بخشی از مردم شمال عراق نیز به این زبان سخن میگویند.
۴۸. کردی شمالی: نیز از ریشه زبان ایرانی است و در سال ۱۹۸۸ میلادی زبان مادری نزدیک به ۳/۵ میلیون تن در نواحی ارومیه، کلاردشت و استانهای مازندران و خراسان بود. این زبان دارای چند گویش است.
۴۹. کردی مرکزی: در سال ۱۹۹۳ بهطور عمده زبان مادری ۳/۲۵ میلیون تن در استان کردستان و استان آذربایجان غربی بود. این زبان دارای چندین گویش است. حدود ۱۰ ٪ از این جمعیت عشایر کردتبار بودند.
۵۰. کژالی: زبانی از شاخه زبانهای ایرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری برخی از مردمی بود که در منطقه کژال در استان آذربایجان شرقی میزیند.
۵۱. کورش رستم: زبانی از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری برخی از مردم استان آذربایجان شرقی در منطقه کورش رستم بوده است.
۵۲. کورشی: نیز یکی از زبانهای ایرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری بین ۴۰ تا ۵۰ خانواده در استان فارس بوده است.
۵۳. کومزری: زبانی از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۱۱ زبان مادری ۶۰۰ تن در استان هرمزگان بوده است.
۵۴. گبری یا دری زرتشتیان ایران: زبانی ایرانی است و در سال ۱۹۹۹ میلادی زبان مادری نزدیک به ۸۰۰۰ تن از زرتشتیان در یزد و کرمان بوده است.
۵۵. گذرخانی: از زبانهای ایرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری برخی از مردمی بوده است که در منطقه قزوین میزیند.
۵۶. گرجی: زبانی انیرانی است و ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۶۰ هزار تن در استان اصفهان در مناطق فریدونشهر، نجفآباد، شاهینشهر و یزدانشهر بوده است.
۵۷. گزی: به خانواده زبانهای ایرانی تعلق دارد و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری ۷۰۳۰ تن در منطقه مرکزی فلات ایران بوده است.
۵۸. گیلکی: به خانواده زبانهای ایرانی تعلق دارد و در سال ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری ۳۲۷۰۰۰۰ تن در استان گیلان بوده است. گیلکی دارای گویشهای مختلفی است.
۵۹. لاری: به خانواده زبانهای ایرانی تعلق دارد و در سال ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به صد هزار تن در مناطق جنوبی استان فارس بود. همچنین بهخاطر مهاجرت ایرانیان به امارات عربی نزدیک به ۸۰ هزار تن نیز در آن سرزمین به زبان لاری سخن میگویند.
۶۰. لاسگردی: از شاخه زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۶ میلادی زبان مادری نزدیک به هزار تن از مردم استان سمنان بود.
۶۱. لاکی: از خانواده زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری نزدیک به یک میلیون تن در استان ایلام و غرب استان لرستان بود. این زبان دارای گویشهای مختلف است.
۶۲. لری جنوبی: در سال ۱۹۹۹ میلادی زبان مادری نزدیک به ۸۷۵ هزار تن که در استان کهگیلویه و بویراحمد میزیند، بود. این زبان دارای گویشهای متفاوتی است.
۶۳. لری شمالی: به خانواده زبانهای ایرانی تعلق دارد و دارای گویشهای مختلفی است و در سال ۲۰۰۱ میلادی زبان مادری نزدیک به ۱/۵ میلیون تن از مردمی بود که در غرب، مرکز و جنوب استان لرستان، در شمال خوزستان و جنوب استان همدان و همچنین در استان مرکزی میزیستند.
۶۴. مازندرانی: به خانواده زبانهای ایران تعلق دارد و در سال ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری ۳۲۷۰۰۰۰ تن در مناطق ساحلی دریای خزر و جنوب استان مازندران بوده است. این زبان دارای گویشهای مختلفی است.
۶۵. مراغهای: از ریشه زبانهای ایرانی و دارای گویشهای مختلف است و در سال ۱۹۹۳ زبان مادری برخی از مردم در ناحیه رودبار و الموت بوده است.
۶۶. مندایی: زبانی از ریشه زبانهای سامی است و در سال ۲۰۰۱ میلادی زبان مادری ۵۰۰ تن از ایرانیان در استان خوزستان در منطقه هویزه بوده است.
۶۷. نایینی: زبانی ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری ۷۰۳۰ تن در استان اصفهان در منطقه نایین و انارک بوده است. مردمی که به این زبان سخن میگویند، پیرو دین زرتشتاند.
۶۸. نطنزی: زبانی ایرانی است و در سال ۲۰۰۰ زبان مادری ۷۰۳۰ تن در استان اصفهان در منطقه نطنز و کاشان بوده است.
۶۹. وافسی: از زبانهای ایرانی است و در سال ۲۰۰۳ میلادی زبان مادری ۱۸۰۰۰ تن در استان مرکزی و در نواحی اراک و وافس بوده است.
۷۰. هرزنی: به خانواده زبانهای ایرانی تعلق دارد و در سال ۲۰۰۰ میلادی زبان مادری ۲۸۰۰۰ تن از مردمی که در استان آذربایجان شرقی میزیستند، بود.
۷۱. هزارگی: یکی از زبانهای ایرانی و زبان مردم هزاره در افغانستان است و در سال ۱۹۹۳ میلادی زبان مادری نزدیک به ۲۸۳ هزار تن در ایران بود که بیشترشان از پناهندگان افغانی بودهاند.
۷۲. هورامی: یکی از شاخههای زبان کردی است که در سال ۲۰۰۷ میلادی زبان مادری نزدیک به ۲۰۰ هزار تن در شرق سنندج و شمال کرمانشاه بود. روشن است که این زبان همچون تمامی شاخههای زبان کردی به خانواده زبانهای ایرانی تعلق دارد.
۷۳. یهودی ایرانی: زبانی است از خانواده زبانهای ایرانی که یهودان ایران به آن سخن میگویند.
بهاین ترتیب میبینیم در ایران کنونی مردم به ۷۳ زبان سخن میگویند که بخشی از آنها به خانواده زبانهای انیرانی تعلق دارند، یعنی یک درصد زبانهای کنونی جهان را میتوان در ایران یافت. بنابراین، هرگاه قرار باشد هر قومی که در سپهر ایران میزید، بنا بر زبان مادری خود دولت مستقل خویش را تشکیل دهد، در آنصورت ایران را باید به ۷۳ تکه تقسیم کرد که ممکن نیست، زیرا جمعیت بسیاری از این اقوام بسیار اندک و در مواردی حتی کمتر از هزار تن است.
از میان سازمانهای سیاسی وابسته بهآن دسته از اقوام ایرانی که هوادار تجزیه ایران با هدف تشکیل دولت مستقل خویشند، تنها پیروان پان ترکیسم میکوشند تعداد ترکزبانان ایران را بسیار بیشتر از آماری که عرضه کردیم، بنمایانند. برای نمونه بنا به ادعای آژانس خبری دوغان ترکیه گویا علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران که به ترکیه سفر کرده بود، در آن کشور مدعی شد «بیش از ۴۰ % مردمان ایران به زبان ترکی صحبت می کنند.» البته این گفته صالحی در رسانههای خبری ایران بازتابی نیافت و بنابراین هنوز بهطور رسمی از سوی دولت ایران محتوای این ادعا تأیید نشده است. با این حال این گروه تجزیهطلب با آن که مدعی است آمار درستی درباره جمعیت اقوام و ملیتهایی که در ایران میزیند، وجود ندارد، اینک این سخن علی اکبر صالحی را به علم عثمان بدل ساخته و مدعی شده است که ۴۰ میلیون از جمعیت ۸۰ میلیونی ایران را ترکان تشکیل میدهند. این گروه با تکیه بر چنین آمارهای من درآوردی میکوشد خواست تجزیه مناطق ترکزبان ایران را توجیه کند، زیرا گویا با بهقدرت رسیدن رژیم پهلوی و تبدیل زبان فارسی به زبان رسمی!! نه فقط به خلقهای ترکتبار ایران که گویا نیمی از جمعیت ایران را تشکیل میدهند، بلکه همچنین به دیگر اقوام ایران همچون کردها، بلوچا و عربهای ایران «ظلم» شده است، زیرا پس از آن که اقلیت فارسزبان که در هیبت سلسله پهلوی توانست قدرت سیاسی را به چنگ آورد، زبان خود را به زبان آموزش و پرورش و اداری بدل ساخت. بههمین دلیل نیز پان ترکیسمهای ایرانی که حتی در میان هممیهنان ترک آذری نیرویی بسیار کوچکاند، هر کسی را که مخالف تجزیه ایران باشد «شوونیست فارس» مینامند، بدون آن که از شوونیسم تعریفی منطبق با دادههای تاریخی عرضه کنند.
با این حال گیریم که خبر آژانس دوغان ترکیه درست و وزیر امور خارجه ایران چنین سخنی را در ترکیه گفته بوده باشد. او مدعی شد که در ایران ۴۰ میلیون تن به زبان ترکی سخن میگویند. اما آیا چون هر کسی در ایران ترکی سخن بگوید، باید اجبارأ به ملیت ترک ایران تعلق داشته باشد؟ برای نمونه تقریبآ ۹۵ تا ۹۸ درصد مردمی که در ایران میزیند، میتوانند به زبان فارسی سخن بگویند. آیا بنا بر این واقعیت میتوان مدعی شد که جمعیت فارسزبان ایران ۹۵ و یا ۹۸ درصد است؟ همچنین چندین میلیون تن که در ایران دارای تحصیلات دبیرستانی و دانشگاهی هستند، میتوانند به زبان انگلیسی سخن بگویند، اما آیا میتوان این افراد را «انگلیسی» پنداشت؟ روشن است که چنین نیست. ترک ایرانی کسانی هستند که زبان مادریشان ترکی آذری و یا ترکی ترکمنی باشد. اگر این را اصل قرار دهیم، بنا بر آماری که از نهادهای ایرانی و جهانی عرضه کردیم، میبینیم که تعداد ترکهای آذری و ترکمن ایران به ۲۰ میلیون تن نیز نمیرسد. اما کسانی که در پی تحریک افکار عمومی و دامن زدن به دشمنی و کینه میان ایرانیاناند، مجبورند واقعییتها را برای مقاصد سیاسی خود تحریف کنند.
ادامه دارد
ژوئیه ۲۰۱۳
پانوشتها:
[1] http://www.ensani.ir/fa/content/116843/default.aspx
[2] http://www.bbc.co.uk/persian/science/2012/05/120515_l10_ashrafian_clarification.shtml
[3]شوربختانه نتوانستم نام زبان شانزدهم را بیابم که از خانواده زبانهای ایرانی بود و از بین رفته است.
[4] http://fa.wikipedia.org/wiki/جمعیتشناسی ایران
[5] http://de.wikipedia.org/wiki/Iran#Sprachen
[6] Schmitt, Rüdiger: “Die iranischen Sprachen in Geschichte und Gegenwart”, Reichert, Wiesbaden 2000,
[7] https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ir.html
[8] http://fa.wikipedia.org/wiki/جمعیتشناسی ایران
[9] http://www.ethnologue.com/country/ir/languages/***EDITION***