هفتم آوریل میدان مرکزی شهر بزانسون در شرق فرانسه پر میشود از هیاهوی کارناوال سالانهی شهر، امسال اما اگر از این میدان رد میشدی، برای اولینبار پسران و دخترانی زیبا با لباسهای محلیِ اقوام ایرانی را میدیدی که غرق در رنگهای شاد و ترانههای گیلکی، کردی و لری میرقصیدند.
هم چنان که کارناوال مانند رودخانهای شادمان در بستر کوچهها و خیابانها میپیچید، نگاههای تحسین برانگیز و کنجکاو مردمِ شهر گروه ایرانی را همراهی میکرد، ایرانیان شهرهای نزدیک هم برای تماشای کارناوال آمده بودند و این جا و آنجا در مسیر کارناوال با افتخار هم وطنانشان را دلگرمی میدادند. درین میان اما بعضیهاشان بغضِ غربتشان میترکید.
کاروان ایرانی علاوه بر رقصندگان، ارابهای آراسته با نام پارس به همراه داشت با تورهای سه رنگ پرچم ایران، که سادگی معصومانه اش آن را از سایر ارابه ها متمایز می ساخت.
در جلوی کاروان یک زوج جوان با لباس زیبای کردی تابلویی را حمل می کردند که روی پس زمینه ای از تصویر مقتدر کوه دماوند با دره های سرسبزش نوشته شده بود “ایران، کشور چهار فصل” که متناسب با موضوع کارناوال انتخاب شده بود.
ملکهی پارسی همچون ملکههای دنیای هزار و یک شب، با لباس فیروزهای و زیورآلات پارسی و نشان فَروَهر، روی فرش ایرانی میان دو سرباز گاردجاویدان داریوش هخامنشی، پر شکوه نشسته بود و با لبخند برای مردم دست تکان میداد.
گاهی هم با موسیقی ایرانی همساز می شد و موقرانه می رقصید. جلوی ارابه دو دختربچه با لباس قاجاری و لباس محلی ابیانه روی یک فرش-گبه کنار سماور چای مانند ندیمهگان ملکه نشسته بودند و خردهکاغذهایی را به نشان شادی روی مردم میپاشیدند.
لباسهای محلیای که بازیگران ایرانی در کارناوال به تن داشتند، لباسهای اصیل اقوام ایرانی بود که همگی به سفارش انجمن گلستان بزانسون در ایران تولید شده بودند.
یک زوج با لباس کردی
یک زوج با لباس ترکمن
دخترانی با لباس بلوچی
قشقایی
گیلک
مردی با لباس آذری
پسر نوجوانی با لباس لری
همه گی تابلوهایی در دست داشتند که نام قوم و موقعیت جغرافیایی آنها را در ایران نشان میداد.
لباسهای باشکوهِ ملکه و سربازان هخامنشی را استادان دانشگاههای هنر ایران طراحی کرده بودند.
ترتیب دهندهی این کاروان انجمن خانوادههای فرانسوی – ایرانی گلستان است که در سال ۱۹۹۸ با هدف « کمک به آشتی دو فرهنگ بزرگ ایرانی و فرانسوی به ویژه از طریق انتقال و شناساندن زبان و تمدن پارسی» تشکیل شده است. انجمن گلستان که بیشتر بر فعالیت های فرهنگی تمرکز دارد، هر ساله جشنهایی ایرانی مثل نوروز و مهرگان را برگزار میکند. از دیگر فعالیت های این انجمن می توان به برگزاری کنسرت و نمایش رقص ایرانی، جمعآوری و ارسال کمکهای مردم بزانسون به زلزلهزدگان بم و همچنین جلسات نقد فیلم های ایرانی اشاره کرد.
انجمن گلستان با کارِ گروهیِ هماهنگ و انتخاب مناسب شخصیتها، اقوام، لباسها و آهنگها تصویر دیگری از ایران به فرانسویانی نشان داد که همیشه نام ایران را با جنگ و کینه شنیدهاند. نشان دادند که فرهنگ ایرانی میتواند با همافزایی در کنار باقی فرهنگها، سهمی در نشاط، جوانی و شادمانی داشته باشد.
دست مریزاد…