” جان کری طرفدار شدید مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا است و در این راه میتواند اقداماتی انجام دهد البته انجام این مذاکرات بستگی به واکنش طرفین به خصوص جمهوری اسلامی ایران دارد. “
داوود هرمیداس باوند استاد دانشگاه در گفتوگو با ایسنا، درباره معرفی جان کری به عنوان وزیر خارجه آمریکا گفت: در آمریکا رییس جمهور تصمیم می گیرد و وزرا به منزله مشاورین رییسجمهور تلقی میشوند. هم چنین تصمیمات گرفته شده توسط رییسجمهور در پرتو نظرات مختلفی مانند کنگره، وزارت خارجه، شورای امنیت ملی، پنتاگون، سازمان سیا و لابیهای مختلف و به خصوص درباره مسائل خاورمیانه لابی اسرائیل قرار میگیرد.
وی با تاکید بر اینکه انتخاب جان کری به عنوان وزیر خارجه آمریکا، با توجه به شخصیت و نگرشهای وی بر اساس دیدگاه لیببرالیستی در مسائل خاورمیانه باعث می شود که وی به جای ابزار سخت افزاری از ابزار نرم افزاری استفاده کند، تصریح کرد: انتخاب وی بیشتر منجر به اتخاذ ابزار نرمافزاری در تصمیمگیریهای اوباما در خاورمیانه از جمله ایران خواهد شد. با توجه به شرایطی که آمریکا در آن قرار گرفته است از لحاظ برخورد آینده آمریکا با ایران، نظرات وی به شکلی خواهد بود که گزینه نظامی در تصمیمگیریها مطرح نشود.
هرمیداس باوند با اشاره به اینکه در مقایسه با سوزان رایس معرفی جان کری انتخاب بسیار خوبی بود، گفت: وی با توجه به نگاه لیبرالی خود شدیدا خواهان مذاکرات دوجانبه میان ایران و آمریکا بوده و پیشنهاداتی در این باره مطرح شده است.
این استاد دانشگاه درباره تاثیر مواضع جان کری به عنوان وزیر جدید خارجه آمریکا در مذاکرات ایران و ۱+۵ گفت: حل مساله هستهای ایران بیش از هر چیز مرتبط با نظر آمریکایی ها است زیرا در پشت مواضع ۱+۵، موضع آمریکا قرار داشته و نقش تعیینکننده ای دارد و برای حل این معضل باید طرف اصلی را مورد خطاب قرار دهید.
جان کری بیش از بیست سال در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا حضور داشته و به همین دلیل در حوزه سیاست خارجی تبحر دارد. هم چنین در انتخابات۲۰۰۴ ریاست جمهوری آمریکا در رقابتی تنگاتنگ از رقیبش جرج دبلیو بوش شکست می خورد. پس از بر سر کار آمدن اوباما به عنوان نماینده غیر رسمی در حوزه سیاست خارجی عمل کرده و حتی سفرهایی به کشورهای مختلف داشته است.
۰۳ دی ۱۳۹۱
منبع: فارین پالسی
نگاه وزیر خارجه جدید آمریکا به ایران :تماسهای آشکارا و پشت پرده با تهران
وزیر خارجه جدید آمریکا چه نگاهی به ایران دارد ؟
جان کری به امیر قطر درباره ایران چه گفت؟
کری معتقد بود که ایرانیها از گفتوگو میترسند و باید راهی را برای گفتوگو با آنان پیدا کرد. پس از این دیدار بود که گزارش شد امیر قطر نقش میانجی را در پرونده هستهای ایران بازی میکند ؛ در این هنگام بود که او از سناتور آمریکایی پرسید “من چه چیزی را باید به رئیس جمهور ایران بگویم و اگر شما جای من بودید چه میگفتید؟”
ترجمه: مریم جعفری
عصرایران – سناتور “جان کری” در حالی جانشین “هیلاری کلینتون” وزیر خارجه آمریکا می شود که یکی از مهمترین پروندههای روی میز او، پرونده برنامه هستهای ایران است.
جان کری پیش از این، درباره این مسئله صحبت کرده است و از طریق مدارکی که توسط سایت “ویکی لیکس” فاش شده است، میتوان فهمید که او چه روش دیپلماتیکی را در پیش خواهد گرفت. در این مدارک طبقه بندی شده، او در حقیقت چگونگی برخوردش با این مسئله را تشریح میکند.
در اسناد طبقه بندی شده ویکی لیکس به صحبتهای جان کری با “میشل بارنیه” وزیر خارجه فرانسه، در فوریه سال ۲۰۰۵ میلادی به عنوان نخستین مرجع استناد شده است.
کری در این دیدار به بارنیه میگوید که مشورتها و صحبتهایش در منطقه او را متقاعد کرده است که ایران همچنان به برنامههای هستهای خود ادامه میدهد اما او با این مسئله نیز موافق است که هیچ جایگزینی برای مذاکره وجود ندارد.
هرچند که این سناتور آمریکایی در این دیدار، گزینه حمله نظامی را رد نکرد اما بر این نکته تاکید کرد که این مسئله بسیار دشوار خواهد بود. جان کری در حقیقت معتقد است که تحریمهای سازمان ملل متحد -که مدتی است علیه ایران اعمال شده است- بهترین گزینه جایگزین است.
او که از شکستش در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۴ میلادی درسها گرفته است ، میگوید که اگر او رئیسجمهور میشد، تلاش میکرد آشکارا و نیز پشت پرده، تماسهایی با ایران داشته باشد.
پنج سال بعد، جان کری این فرصت را یافت که برخی از این مسیرهای ارتباطی را بگشاید. در فوریه سال ۲۰۱۰ در دیدار با “حمد بن خلیفه آل ثانی” امیر قطر گفت که سیگنالهای ارسالی آمریکا به ایران بیپاسخ مانده است.
کری معتقد بود که ایرانیها از گفتوگو میترسند و باید راهی را برای گفتوگو با آنان پیدا کرد. پس از این دیدار بود که گزارش شد امیر قطر نقش میانجی را در پرونده هستهای ایران بازی میکند ؛ در این هنگام بود که او از سناتور آمریکایی پرسید “من چه چیزی را باید به رئیس جمهور ایران بگویم و اگر شما جای من بودید چه میگفتید؟”
جان کری هم پاسخ داد: آمریکا به دنبال مذاکره جدی با ایران است و تلاش میکند مسیرهای جدیدی با درنظر گرفتن ملزومات آژانس بین المللی انرژی اتمی و دیگر منافع مشترک، برای برقراری ارتباط با تهران بگشاید؛ این منافع میتواند چگونگی برخورد با شبکههای قاچاق مواد مخدر، طالبان و حتی تجارتهای غیرقانونی باشد.
این سناتور آمریکایی به امیر قطر همچنین گفت که او میترسد ایران همچنان در این اندیشه باشد که با آمریکای ۱۹۵۳ رو به رو است؛ آمریکایی که تلاش میکند، دولت ایران را سرنگون کند.
جان کری به آل ثانی گفت: ایالات متحده تمایل ایران برای تبدیل شدن به یک بازیگر منطقهای را به رسمیت میشناسد و خواهان مذاکره در این باره است که ایران چگونه قدرتی خواهد بود.
البته این گفتوگو سه سال پیش انجام شده است. اکنون خیلی از مسائل تغییر کرده است و یا شاید شاهد تغییرات اندکی بودیم اما صبر واشنگتن به حداقل رسیده است.
همچنین شاید نگاه جان کری نیز در طول این سالها تغییر کرده باشد اما همچنان تاکید میکند که به این سخنش با آل ثانی باور دارد: ” ادامه حرکت در این مسیر تقابلی، دیوانگی است.”
۲ دی ۱۳۹۱