با اعلام خبر خشک شدن کامل تالاب گاوخونی و روند سریع خشکشدن دریاچه ارومیه، زنگ خطر تولد کانونهای داخلی تولید ریزگرد به صدا درآمده است.
در همین ارتباط مدیرکل حفاظت محیط زیست استان اصفهان گفت با قطع جریان آب زاینده رود تالاب گاوخونی با ۴۶هزار هکتار وسعت خشک شد. با خشک شدن تالاب گاوخونی و وزش بادهای غالب، گرد و غبار ناشی از آن، علاوه بر شهر اصفهان بر استانهای شرقی استان اصفهان نیز تاثیر میگذارد.
وی همچنین افزود: تالاب گاوخونی یک اکوسیستم در فلات مرکزی بود که علاوه بر ایجاد رطوبت، مانع پیشروی کویر و شنزارها به اصفهان میشد.
به گزارش ایسنا، مدیرکل حفاظت محیطزیست استان اصفهان، خشک شدن زایندهرود را فاجعهای زیستمحیطی دانست و بیان کرد: در فلات مرکزی ایران خشکی زایندهرود و بهدنبال آن توقف کشاورزی در منطقه شرق اصفهان، بیابانزایی را به سمت اصفهان تشدید میکند. لاهیجانزاده با اشاره به اینکه در مسیر۱۷۰ کیلومتری اصفهان تا تالاب گاوخونی کشاورزی انجام میشد، افزود: با قطع جریان آب در زایندهرود و خشکی این رود، مرگ این اکوسیستم رقم خورده است و یک اکوسیستم را در فلات مرکزی از دست دادهایم.
همچنین مسئول دبیرخانه دائمی شورای منطقهای حوضه آبخیز دریاچه ارومیه گفت: سطح تراز دریاچه ارومیه طی سالجاری سیر نزولی داشته و در حال حاضر حدود ۴۱ سانتیمتر پایینتر از زمان مشابه سال گذشته است. حجت جباری در گفتوگو با ایسنا، وضعیت دریاچه ارومیه را بهشدت بحرانی عنوان کرد و افزود: با ادامه روند تبخیر، پیشبینی میشود پاییز امسال، سطح تراز این دریاچه به کمتر از ۱۲۷۱ سانتیمتر کاهش یابد که پایینترین سطح تراز در ۱۰۰ سال گذشته خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه این دریاچه در وضعیت نرمال دارای شوری ۱۸۰ تا ۲۲۰ گرم در لیتر است، گفت: بهدلیل کاهش ورودیها، دریاچه به غلظت فوق اشباع رسیده و نتایج اندازهگیریها، شوری را بیشتر از ۳۵۰ گرم در لیتر نشان میدهد که تشکیل کریستالهای نمک در سطح آب، کف آب دریاچه و سواحل، حاکی از وضعیت بسیار بحرانی دریاچه است. وی اظهار کرد:
در شرایط نرمال، مساحت عرصه آبی دریاچه برابر ۵۷۰۰ کیلومتر مربع بوده که در وضعیت حداقل تراز سال گذشته به ۲۷۰۰ کیلومتر مربع کاهش یافت؛ یعنی در حقیقت در حدود ۳ هزار کیلومتر مربع از عرصه آبی به اراضی شورهزار تبدیل شده است و با توجه به روند کاهشی آب دریاچه، بهنظر میرسد میزان بیشتری از عرصه آبی به شورهزار تبدیل شود.
این مسئول تصریح کرد: اثرات منفی زیادی بر اکولوژی دریاچه وارد شده، بهطوری که جمعیت تنها جانور آبزی دریاچه بهشدت تحتتأثیر قرار گرفته و علاوه بر کاهش شدید در تراکم جمعیتی، طول دوره زیستی آن نیز در دریاچه بهشدت کاهش یافته است.