–منشور و اصول راهبردی سایت رنگین کمان، بنیاد آزادی اندیشه و بیان
سایت رنگین کمان، بنیاد آزادی اندیشه و بیان، بنیادی است مستقل که در راستای یک قرن جنبش آزادی خواهی وعدالت طلبی مردم ایران گام بر میدارد. بنیانگذاران بنیاد، آزادی، دمکراسی و لائیسیته را ستون های سه گانه ی استقلال و رشد جامعه ایرانیمیدانند و با همه افراد و سازمان هایی که این اصول را ارج بنهند همکاری و همسازی میکنند. تاریخ گواهی میدهد که نظام جمهوری اسلامی ایران و اندیشه ولایت فقیه، نه تنها سدی برای رشد جامعه ایرانی است بلکه صدای آزادی خواهانِ دمکرات و لائیک را با زور، شکنجه، زندان و اعدام در نطفه خاموش ساخته است؛ بی تردید ما با این رژیم سر آشتی نداریم و خواهان بر کناری آن هستیم. اگر چه سایت رنگین کمان، بنیاد آزادی اندیشه و بیان یک سازمان سیاسی نیست اما لازم دانسته شد اصولی را که باور بنیانگذاران است اعلان کنند تا جایگاه سیاسی آین بنیاد بر همگان روشن شود، وانگهی ما در اندیشه با هر گونه دگماتیسم در تقابلیم و از آنجا که هدف ما روشنگری است این اصول نیز میتوانند مورد نقد و بررسی قرار گیرند.
در سایت ما آزادی تا جائی وجود دارد که ایجاد نفرت به افراد، گروهها، باور ها و ادیان نکرده و باعث نفی آزادی دیگران نشود. در نظر ما خق آزادی جهانشمول است و نسبیت پذیر نیست. بر اخلاق پا می فشاریم، پس انتشارات در سایت رنگین کمان، بنیاد آزادی اندیشه و بیان باید با نام واقعی افراد و خالی از هرگونه توهین و عبارات بی ادبانه باشد.
سایت رنگین کمان، بنیاد آزادی اندیشه و بیان به اصول زیر پایبند است و در جهت استقرار آنها تلاش میکند :
۱ – آزادی : استقرارآزادی هدف ماست.
۲–حقوق بشر : اعلامیه ی جهانی حقوق بشر و همه ی میثاقهای بین المللی وابسته به آنرا محترم میشماریم .
۳– لغو مجازات اعدام : برای لغو مجازات اعدام از قوانین جزایی کشور مبارزه میکنیم.
۴حاکمیت ملت : به باور ما اصل حاکمیت ملت تنها با رعایت اصل آزادی و حقوق اساسی فردی و شهروندی و اجتماعی، از طریق انتخابات آزاد در همه نهادهای جامعه امکان پذیر است.
۵– استقلال :استقلال اصل جدائی ناپذیر از حاکمیت ملت است. به همین سبب از نظر ما هرگونه وابستگی سیاسی، مالی و معنوی به دولتها و قدرتهای خارجی مردود است .
۶–جمهوریت : از دیدگاه ما جمهوریخواهی به مفهوم احترام به حقوق و منزلت انسانی در یک جامعه مدرن و بر اساس قوانین مصوب جوامع بشری و نه قوانین آسمانی پایه ریزی شده است. استقرار نظام جمهوری با رد هرگونه حکومت موروثی از یک سو، واز سوی دیگر با قبول روابطی که در آن رهبری جامعه و اداره ی کشور بدیل پذیر باشد امکان دارد .
۷– برابری: ما بر این باوریم که همه ی افراد جامعه، اعم از زن و مرد وصرفنظر از قومیت، اصل و نسب، نژاد، زبان، زادگاه و عقیده و باورهای مذهبی و سیاسی از حقوق برابر برخوردارند و قانون اساسی این عدم تبعیض را بایستی رعایت و تضمین نماید.
۸-سیستم اقتصادی وعدالت اجتماعی : به باور ما عدالت اجتماعی حقی اجتناب ناپذیر از حقوق اساسی انسانها است، پس برای استقرار آن کوشش میکنیم. از منظر ما سیستم اقتصادی مناسب با وضعیت ایران باید آغشته یی از اقتصاد دولتی و خصوصی باشد که در آن سرمایه دولتی در خدمت مردم قرار گیرد و سرمایه خصوصی تشویق شود به نحوی که عدالت اجتماعی و قدرت ابتکار فردی گسترش پیدا کند.
۹–لائیسیته : به نظر ما دولت و قانون اساسی بایستی از هر دین و مرام و ایدئولوژی جدا باشد. و این باید به روشنی در قانون اساسی ب ی ان شود. در یک حاکمیت لائیک اعتقادات مذهبی، عقیدتی و قومی شهروندان، کوچک ترین کاستی در حقوق فردی و اجتماعی افراد به وجود نیاورد و همینطور امتیازی را برای آنها موجب نگردد.
۱۰– تمامیت ارضی : ما به عدم دخالت در امور دیگر ملل و دفاع از مرزهای کشور و خنثی نمودن هر گونه تجاوز داخلی و خارجی باور داریم.
۱۱– کنفرانس ملی : به باور ما یک پارچگی ملیدر گرو رشد دمُکراسی سیاسی و اجتماعی است، نگهداری آن با اعمال قدرت و توسل به زور امکان پذیر نیست، بلکه فقط در اثر حضور و مشارکت نمایندگان منتخب اقوام ایرانی، برای یافتن یک راه حل پایدار به طوری که همهی اقوام ایرانی بتوانند در سایهی دمکراسی از کلیهی حقوق و آزادیهای قومی و ملی خود در چارچوب مرزهای ایران برخوردار شده و تمامیت ارضی و یک پارچگی ملی را صیانت و ضمانت نمایند ، میسر است .
۱۲– عدم تمرکز قدرت : ما باور داریم که در امر اداره کشور بایستی سیاست عدم تمرکز قدرت در دولت مرکزی تضمین گردد تا بدینوسیله کمیت و کیفیت مشارکت و مسئئولیت شهروندان، گسترش یافته و موجبات رشد و پیشرفت جامعه فراهم آید.
۱۳–عدم تمرکز ثروت : ما باور داریم که باید سیاست عدم تمرکز ثروت، به معنای به کار گرفتن مناسباتی از تولید، کار و خدمات که عدالت اجتماعی در سرلوحهی اهداف قرار گیرد، تا آفرینشهای تولیدی و خلاقیتهای انسانی و مدنی در زمینه تولید شکوفا گردیده حضور و سهیم شدن در بازارهای جهانی بدون به مخاطره انداختن اصل استقلال ، تضمین می گردد.
۳–برنامه های عملی
انسان پویا همواره از تاریخ میآموزد و آموخته های خویش را به دقت به کار میبندد تا مسیر پیشرفت و رشد یابندگی را هموار سازد؛ جامعه انسان را وادار میکند تا در برابر ناسازگاریها واکنش نشان دهد. وقتی انسانها متحد میشوند به پیشرفتی دوچندان دست مییابند که نه تنها منجر به آرامش نسلهای بعدی بلکه ارزش انسان شناخته تر میشود. سرعت آهنگ تحولات یک قرن اخیر، جهان را به دهکدهای کوچک تشبیه ساخته، اما هویت انسان را با همه ی پیچیدگی هایش نسبت به جایگاه او در جهان ناهمگونتر کرده است؛ به موازات رشد استبداد نهادینه شده در جوامع جهانی، از خودبیگانگی انسان نیز بیداد میکند. فرآیند این شرایط نابرابر، منافع حکومتها را به خوبی تأمین کرده است اما مفهوم اتحاد و همسازی را به باد فراموشی سپرده است. مردم ایران نیز جدای از این زنجیره نیست و شاهدیم که در طول سی سال استبداد سیاه جمهوری اسلامی ایران نتوانستیم در برابر سرکوب عریان این نظام ددمنش متحد شویم.
بنیاد سیمای آزادی اندیشه و بیان، با تکیه بر درک اتحاد پایدار، آگاهانه و سازنده ، منشور و اصول راهبردی خود را منتشر کرده و امید دارد که در فضایی بی آلایش برای نگرشهای مختلف عرصه ای نوین بگشاید و بی هیچ قضاوتی به بحث و بررسی نظریه های مختلف دامن زند و این پروسه را به پیشببرد و در دسترس همه مبارزان راه آزادی قرار دهد. باشد که سیمای آزادی اندیشه و بیان، ابزاری مؤثر برای همسازی آزادیخواهان گردد. برنامه های عملی بنیاد سیمای آزادی اندیشه و بیان و همینطور شیوه کار آن به شکل زیر طراحی و اجرأ میگردد :
۱– بازتعریف و بررسی مفهوم ها:
سیاست، جامعه، فلسفه، اقتصاد، آموزش، فرهنگ، تاریخ ، استقلال، تمامیت ارضی، دولت، ملت، جمهوریت، دمکراسی، آزادی، برابری،رسانه ها، دین و مذهب و نقش آن در زندگی فردی و مدنی حقوق بشر، مجازات اعدام و یا لغو آن، حقوق شهروندی، حقوق زنان،،خشونت و عدم خشونت ؛مدارا وفرمها مرزهایش ، مدرنیته، سکولاریسم و حق، وظیفه، قانون، قومیت و ملیت، فدرالیسم، نهضت ملی، کمونیسم، سوسیالیسم، لیبرالیسم، سندیکالیسم، مبارزه، توسعه، پیشرفت،تکنولوژی …
۲– بحث روز و چشم انداز فردا :
نقد و بررسی سیاستهای رژیم وظایف اپوزیسیون، نقش ایران در جهان و در منطقه، نقد و بررسیو برخورد با سیاستهای جهانی در مورد رژیم و اپوزیسیون ، اپوزیسیون، مبارزه و مقاومت مردم، راه کارها، راهبردها، نقد و بررسی سیاست های رژیم… ارائه پیشنهاد پیش نویسی از قانون اساسی نظام آینده نوع برخورد با نهادهای نظام ولایت فقیه اعم از سپاه پاسداران ، بسیج ، دادگاهای انقلاب و دادگاه ویژه روحانیت وانواع بنیادها و کمیته ها از قبیل بنیاد مستضعفان و بنیاد شهید و …، میزان و نوع مصادره اموال وابستگان رژیم و بازپس گیری اموال غصبی و …بر اساسی آن قوانین انجام پذیرد. بدیهی است که چنانچه محتوای آن قوانین از قبل یعنی قبل از رسیدن دوران گذار مورد بحث قرار گیرد و بصورت مکتوب نیز در معرض قضاوت مردم قرار گیرد، اذهان و افکار عمومی را برای جلوگیری از هرج و مرج و انتظار و حساسیت نسبت به رفتار دموکراتیک در اوضاع بحرانی جامع دوران گذار را بالا برده و جامعه را برای رفتار حقوقمند و جلوگیری از بی نظمی و صدور فرمانهای نسنجیده و دلبخواه آماده می سازد.
۳–تجربه ها، زندگی ها :
بحث و گفتگو برای روشنگری و استفاده از تجربه و درس های تاریخ تحولات اجتماعی ایران و جهان ، مبارزان اجتماعی و سیاسی، دولتمردان …
۴– شیوه ی کار
شیوه کار بنیاد سیمای آزادی اندیشه و بیان بر پایه ی تبادل اندیشه ها استوار است و بر این باوریم که سرمایهِ تمدن و فرهنگ و ترقیبشری در روند افزیش ذره ذره ی دانش و بینش، توسط انسان های متفکر، آرمان خواه وعملگرا هستی یافته است. پس اصل را بر این بنا نهاده ایم که از تبادل اندیشه آذرخش حقیقت بر می خیزد. افق بحث ها، در برنامه های عملی ما، ضمن رعایت حق اختلاف نظر، طیف بزرگیاز بینش های جمهوریخواه جامعه ما را در برمیگیرند که شامل افراد و سازمان های سیاسی مستقل، دین باوران لائیک، نگرش های گوناگون نهضت ملی، چپ میانه، چپ وسوسیالیست ها و کمونیست های مستقل است؛ چرا که ما اعتقاد داریم که همسازی و خرد جمعیاین طیف مردمسالاری را در ایران تقویت و تضمین میکند و آنرا از آسیب های افراطی گرایی و استبداد حفظ میکند.
روش کار ما، بر مجادله و محکوم کردن یکدیگر نیست. اصل بر روشنگری و سازندگی و ارائه راهکار ها و راهبردهاست.
ما بمثابه خدمتگزاران مردم گام برمیداریم و برای آزادی اندیشه و بیان در میان طیف های رنگارنگ اپوزیسیون جمهوریخواه سر سختانه تلاش میکنیم.
۵– وسائل، مدیریت وساختار
نیروی انسانی : سایت رنگین کمان، بنیاد آزادی اندیشه و بیان برای تولیدات خود از نیروی انسانی داوطلب استفاده میکند .
فرهنگ قاسمی