بررسی نتیجۀ انتخابات آمریکا و تأثیرات بر اوضاع ایران

این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

مهرداد درویش پور

درباره تاثیر نتایج انتخابات آمریکا بر اوضاع سیاسی ایران

در این گفتگو از جمله  گفتم:

1 روی کار آمدن ترامپ با قطب بندی و افزایش تنش بین المللی و منطقه ای در رابطه با ایران، به تقویت موضع اصول گرایان در ایران منجر شد. پیروزی دوباره او تنها خطر تنش در منطقه و درگیری های نظامی را تشدید می کند. پیروزی بایدن و تمایلش به بازگشت به برجام و کاهش تنش های منطقه ای فشار بر جمهوری اسلامی را بر آمدن بر پایه میز مذاکره و پایان بخشیدن به سیاست نه جنک و نه مذاکره را افزایش می دهد.

2 با پیروزی ترامپ سیاست فشار حد اکثری، تحریم اقتصادی گسترده و تنش ها تدوام خواهد یافت. امری که فشار بر جامعه مدنی ایران را نیز افزایش خواهد داد. با پیروزی احتمالی بایدن و کاهش دامنه تحریم ها و تنش های بین المللی و درگیری نظامی، بخت توسعه مبارزات جامعه مدنی افزایش خواهد یافت

3 باور به این که ترامپ در صورت پیروزی دوباره فشار بین المللی درزمینه حقوق بشر بر ایران را افزایش یا تداوم خواهد داد، ناشی از توهم “دشمن دشمن من دوست من است” است. هم از این رو تمایل به ترامپ در بخشی از جامعه ایرانی قدرتمند است. حال آن که رفتار دوگانه ترامپ در برخورد به عربستان و ایران در زمینه نقض حقوق بشر نشان می دهد که او تنها به منافع آمریکا می اندیشد و اگر بتواند جمهوری اسلامی ایران  را به پای مذاکره بکشاند، پس از آن هیچ وقعی به حقوق بشر نخواهد گذاشت. در عین حال این دل نگرانی که با پیروزی بایدن مسئله حقوق بشر همچون دوره اوباما به قصد بهبود روابط با ایران به حاشیه رانده خواهد شد چندان واقعی نیست. در مورد اوباما مسئله تعامل با “جهان اسلامی” در نوع برخوردش به نقض حقوق بشر در ایران تاثیر گذار بود که باعث شد کارنامه او در این زمینه بدرستی مورد پسند ایرانیان قرار نگیرد. سیاست بایدن نه در زمینه حقوق بشر و نه در حوزه تعامل با ایران و کاهش احتمالی فشارهای اقتصادی به معنای بازگشت به دوران اوباما نخواهد بود. به نظر می رسد سیاست بایدن در برخورد به جمهوری اسلامی اران و مسئله حقوق بشر خطی میانی بین رفتار اوباما و ترامپ باشد .

4 با پیروزی بایدن حکومت اسلامی قادر به تثبیت موقعیت خود نخواهد بود. به ویژه آن که چالش مردم علیه حکومت نه محصول فشار بین المللی آن گونه حکومت ادعا می کند بلکه ناشی از  شکاف فزاینده داخلی است. هم از این رو با به حاشیه رفتن خطر مداخله خارجی، نگاه جامعه محور در میان مخالفان ایران قوت خواهد گرفت و جامعه مدنی ایران بخت بیشتری برای تقویت خود و چالش حکومت اسلامی خواهد یافت.

مطالب مرتبط با این موضوع :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Layer-17-copy

تمامی حقوق این وبسایت در اختیار مجموعه رنگین کمان بوده و استفاده از محتوای آن تنها با درج منبع امکان پذیر می باشد.