تبریک به خانم فیروزه بنی صدر:
اطلاعیه:
درمانی برای بیماری 19 COVID
هموطنان و همکاران گرامی،
تقریباً یک ماه است که تمام وقت در بیمارستان حضور دارم تا به درمان بیماران مبتلا به کوید 19 بپردازم. با وجود خستگی ناشی از حجم زیاد کار درمان بیماران در بخش بیماریهای عفونی که مسئولیتش بر عهده من است، یک هفتهای است که بسیار شاد هستم.
پزشکان چینی گزارش کرده بودند که شماری از بیماران کوید 19، حدوداً روز هفتم بعد از بروز اولین علائم بستری میشوند و بین روزهای نهم تا یازدهم، بخاطر تنگی نفس، به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشوند. ما همین روند را نزد بیمارانمان مشاهده کردیم. این بیماران علیرغم مصرف داروهایی مانند کلوروکین و داروی ضد ویروس ایدز – که بسا بکار درمان این بیماری نیز میآید -، همانند بیماران چینی رفتار میکنند. در 23 مارس، پزشکان هنک کنگ مقالهای منتشر کردند که معلوم میکرد، در بیمار، بیشترین میزان ویروس در هفته اول بیماری مشاهده میشود. پس از آن، با پیدایش آنتی بادی، میزان ویروس کم میشود؛ در بیمارانی که بهبود پیدا میکنند، پس از گذشت 20 روز، دیگر اثری از ویروس نمیماند. سیستم دفاعی اکثر بیماران نیز پس از حدود 10 روز آنتی بادی تولید میکند. این تحقیق مرا متوجه این امر کرد که زمانی که بیماران دچار نفس تنگی سخت میشوند همان زمان است که سیستم ایمنی بدن وارد عمل میشود. در همان زمان، بهنگام ویزیت بیماران بخش، متوجه شدم که یکی از دستیارانم دارد برای مریضی مسن که چند روز بود بستری بود و مرتب حالش وخیمتر میشد و دچار نفس تنگی شدید بود و نیاز به 15 لیتر اکسیژن داشت، مرفین تجویز میکند تا او در آرامش از دنیا برود. همکارهای بخش مراقبتهای ویژه بخاطر سن بالای مریض و مبتلا بودنش به سرطان، از پذیرفتن او در آن بخش خودداری کرده بودند. به دستیارم گفتم حالا که او به مرگ حتمی محکوم است، داروی کورتون را تجویز کنید که التهاب ریه را میتواند کم کند، تا همه شانس خوب شدن را به او داده باشیم. پس از آن، هر روز سراغ مریض را میگرفتم تا ببینم حال او چطور تحول میکند. پس از چند روز با 15 لیتر اکسیژن گذراندن، حال او بهبود یافت و امروز که به دیدارش رفتم با 3 لیتر اکسیژن داشت ناهار میخورد و از بهبود حالش بسیار خوشحال بود. پس از مشاهده بهبود این مریض، همین دارو را برای دو تن از بیماران جوانم (حدود 40 سال) تجویز کردم. حال آنها نیز بسیار وخیم بود (چند روز با 6 لیتر اکسیژن). روزی 2 تا 3 بار دکتر بخش مراقبتهای ویژه میآمد ببیند بایستی آنها را منتقل کرد یا نه. آنها نیر بهبود یافتند، نیازی به دستگاه تنفس مصنوعی نشد و امروز هر دو مرخص شدند. در این میان، مقاله دیگری خواندم که معلوم میکرد میزان بالای آنتی بادی با وخامت مرض کرونا ارتباط دارد. از آن پس مطمئن شدم که بیمار بدانخاطر و زمانی دچار نفس تنگه شدید میشود که دستگاه دفاعی بدن او وارد عمل میشود و سبب التهاب شدید ریه میگردد. این موضوع را با تیمم در میان گذاشتم و با توجه به گزاشهای و داده های علمی که بالاتر از ان سخن گفتم و حاصل درمان چند مریض، پیشنهاد کردم داروی کورتون را به تمامی بیمارانی که در دوره دوم بیماری خود هستند (پس از گذشت حدود هفت روز از اولین علائم) و به اکسیژن نیاز دارند، تجویز کنیم. خیلی سریع متوجه شدیم که نه تنها عدهای از بیمارن را از مرگ نجات میدهیم، بلکه از تعداد بیمارانی که به مراقبتهای ویژه منتقل میشوند بسیار کم میشود؛ مدت در بستر گذراندن بیماران نیز خیلی کوتاه میشود. پس از مشاهده نتایج خیلی مثبت داروی کورتون، روز دوشنبه 30 مارس 2020، دستآورد تجربه را در اختیار همکارانم در سطح فرانسه که هفتهای سه بار با آنها جلسه دارم تا تجربیاتمان را به یکدیگر منتقل کنیم، قرار دادم. از آن پس، بسیاری از آنها از من پروتوکلی درخواست کردند که به آن عمل میکنیم تا که آنها نیز همین روش درمانی را اتخاذ کنند.
لازم به یادآوری است که به بیماران دارای مشکلات عفونی، معمولا کورتون تجویز نمیشود زیرا کورتون، سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند. از اینرو در مورد بیماری کرونا، مراجع بهداشت بین المللی، استفاده از کورتون را تا به امروز تجویز نمیکنند. لازم به تأکید است که استفاده از کورتون به همراه آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت ریه، در فاز دوم یا فاز ایمونولوژیک کرونا که یک هفته پس از مشاهده علائم اولیه است، پیشنهاد میشود.
ضرور است که این حاصل تجربه و دادهها، در یک مقاله علمی منتشر شود تا که در اختیار همه همکاران پزشک قرارگیرند. به کار نگارش مقاله مشغولم. اما از آنجا که میزان مرگ از بیماری بالا است و دوره تنفس مصنوعی در اثر کرونا طولانی است و از آنجا که با تجویز دارویی که هم قدیمی و هم امتحان شده، هم ارزان و هم در اختیار همه دنیا هست، میشود از مرگ بیماران بسیاری جلوگیری کرد، و از آنجا که، در سطح ایران، بیماری کوید 19 فراگیر شدهاست، در اختیار همکاران و مردم ایران قرارگرفتن دستآورد تجربه را ضرور یافتم. این است که بدون فوت وقت، این اطلاعیه را انتشار میدهم.
در این فرصت، برای شما همکاران ارجمندم که در این شرایط سخت وطن، با کاردانی، فداکاری و پشتکار تحسین برانگیز مشغول درمان بیماران هستید، آرزوی موفقیت دارم و تردید ندارم که در شمار سربلندترینها هستید. از همه افراد گروه درمانیام که در این روزهای سخت با من همکاری میکنند، نیز تشکر میکنم.
14 فروردین 1399