وقوع دو انفجار پیاپی در فرودگاه بروکسل و انفجاری در یک ایستگاه مترو در نزدیکی ساختمانهای اتحادیه اروپا، دهها زخمی و کشته برجا گذاشت. فرودگاه بروکسل و تمامی شبکهی مترو و قطار بسته شده است.
• گروه تروریستی “دولت اسلامی” (داعش) مسئولیت انفجارهای بروکسل را بر عهده گرفت. سایت خبری “AMAQ” که به این گروه افراطی وابسته است، در اطلاعیهی کوتاهی نوشت که “رزمندگان دولت اسلامی” روز سهشنبه (۲۲ مارس) حملاتی را در فرودگاه و ایستگاه مترو در بروکسل انجام دادند. هنوز مقامات امنیتی نمیتوانند ادعای این گروه تروریستی را تایید کنند.
• شامگاه سهشنبه (۲۲ مارس) چراغهای برج ایفل در پاریس و دروازهی “براندنبورگ” در برلین در اعلام همبستگی با مردم رنجدیدهی بروکسل، به رنگ پرچم بلژیک در خواهد آمد. امروز در پارلمان جمهوری چک و و پارلمان اسپانیا، نمایندگان به احترام کشتهشدگان این اقدامهای تروریستی، یک دقیقه سکوت کردند.
• ژان ژامبون، وزیر کشور بلژیک، سه روز در این کشور عزای عمومی اعلام کرد. ژامبون و شارل میشل، نخستوزیر بلژیک، تا ساعاتی دیگر در فرودگاه بروکسل حاضر شده از محل انفجار بازدید خواهند کرد.
• دوریس پوندی، خبرنگار دویچهوله در بروکسل از یکی از بیمارستانهایی که مجروحان انفجارها به آنجا منتقل شدند، بازدید کرد. او گزارش داد که بیشتر مجروحان به چندین شکستگی استخوان مبتلا هستند.
• باراک اوباما، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، ضمن محکوم کردن حملات بروکسل اعلام کرد که آمریکا “هر کاری که از دستش برآید” انجام خواهد داد تا به مقامات بلژیک برای شناسایی عاملان این حمله کمک کند. باراک اوباما همچنین تاکید کرد که همه باید “ورای هر ملیت و نژاد” در کنار یکدیگر و متحد علیه تروریسم بایستند.
پیش از این یک مقام امنیتی آمریکا که نام او فاش نشده به رویترو گفت که ماموران ضدتروریسم پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) همکاری با مقامات امنیتی بلژیک را آغاز کردهاند.
• فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر خارجه آلمان، حملات بروکسل را محکوم کرد و این حملات را، حمله به “قلب اروپا” و “مردمان بیدفاع” توصیف کرد. او با تاکید بر اینکه “بلژیک تنها نیست” اعلام کرد که همهی اروپا در کنار بلژیک ایستاده و برای مبارزه با این وضعیت، تلاش خواهد کرد.
توماس دمزیر، وزیر کشور آلمان نیز با محکوم کردن حملات بروکسل اعلام کرد که هنوز اطلاعی در دست نیست که آیا در میان مجروحان و قربانیان این حملات، شهروندی با تابعیت آلمان هم بوده یا خیر.
• پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، با محکوم کردن حملات بروکسل به خانوادههای قربانیان تسلیت گفت و تاکید کرد: «خشونت کورکورانه هر روز بار درد و رنج بشر را سنگینتر میکند.»
• نیروهای امنیتی متخصص بمب یک “خودرو مشکوک” را در نزدیکی محوطهی اصلی دانشگاه بروکسل، از راه دور منفجر کردند. مقامات پلیس شواهدی در دست داشتند که نشان میداد در این خودرو احتمالا بمب جاسازی شده است.
• اتحادیهی تاکسیرانی بلژیک با انتشار بیانیهای از رانندگان تاکسی در بروکسل خواست که مردم را رایگان جابهجا کنند و در این شرایط بحرانی، با مشارکت در امدادرسانی همدردی خود را نشان دهند.
• رسانههای بلژیک به نقل از مقامات پلیس گزارش دادند که یک کمربند انفجاری در فرودگاه بروکسل پیدا شده است. مقامات پلیس و ماموران مسئول خنثیسازی بمب توانستند بمب را خنثی کنند و مانع انفجار تازهای شوند. همچنین یک تاسیسات اتمی بلژیک در نزدیکی مرز این کشور با آلمان، به دلیل تهدید امنیتی تعطیل و تخلیه شد.
• جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، در صفحهی توییتر رسمی خود حملات بروکسل را محکوم کرد و اعلام کرد که کانادا با بلژیک همدرد است و در کنار مردم بلژیک و اروپا میایستد.
موضعگیری جمهوری اسلامی
• رسانههای بلژیک گزارش دادند که دادستانی فدرال این کشور با انتشار بیانیهای به رسانهها هشدار داد که از انتشار جزئیات اخبار تحقیقات پلیس در شناسایی مظنونان به تروریسم خودداری کنند و با انتشار این اخبار، در تحقیق و بررسی امنیتی مانع ایجاد نکنند.
• دانشگاه بروکسل تعطیل است و کارکنان و دانشجویانی که در داخل ساختمان دانشگاه هستند، فعلا اجازهی ترک محل را ندارند. مقامات امنیتی میگویند احتمال خطر در این منطقه بالاست و رفتوآمد به داخل محوطه دانشگاه فعلا ممنوع است.
• وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، انفجارهای بروکسل را محکوم کرد. حسین جابری انصاری، سخنگوی وزارت خارجه ایران، با محکوم کردن این اقدام اعلام کرد که ایران با دولت و مردم بلژیک اعلام همدردی میکند و این فاجعه را به خانوادههای جانباختگان تسلیت میگوید. جابری انصاری افزود: «تکرار عملیاتهای تروریستی در نقاط مختلف جهان، نشاندهنده تهدید مشترک تروریسم و افراط گرایی برای همه جهانیان و ضرورت برخورد یکپارچه و همهجانبه با این پدیده شوم و کانونهای پشتیبانی سیاسی، عقیدتی و مالی آن است.»
بازداشت یک مظنون
• دوریس پوندی، خبرنگار بخش انگلیسی دویچهوله در بروکسل، گزارش داد که دستکم یک مظنون بازداشت شده است. به گفتهی او این فرد با یکی از آخرین قطارها قبل از توقف حرکت قطارهای بروکسل، بلژیک را به مقصد آمستردام، پایتخت هلند، ترک کرد. او به محض ورود به فرودگاه “اسخیپول” آمستردام بازداشت شد. مقامات هنوز نام این مظنون را اعلام نکردند.
• خطوط هوایی “لوفتهانزا”ی آلمان دستکم ۲۵ پرواز خود به بلژیک در ساعات آتی را کنسل کرد. مقامات لوفتهانزا میگویند این وضعیت، سفر دستکم ۲ هزار مسافر را با مشکل مواجه کرده است.
• شبکهی خبری “سیانان” گزارش داد که مقامات امنیتی بلژیک، خانوادهی سلطنتی بلژیک را به محل نامشخصی منتقل کردند. بهنظر میرسد که تهدید امنیتی متوجه محل اقامت خاندان سلطنتی بلژیک بوده است.
• شبکههای خبری بلژیک گزارش دادند که نیروهای پلیس جستوجوی خانهبهخانه در یکی از مناطق بروکسل را آغاز کردند. بهنظر میرسد پلیس به افراد مشخصی مظنون است. هنوز هیچ گروهی مسئولیت حملات را نپذیرفته است.
• فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه، حملات بروکسل را “حمله به همهی اروپا” دانست و از همهی کشورهای اروپا خواست تا “گامهای ضروری” برای مقابله با این وضعیت بردارند.
• مانوئل والس، نخستوزیر فرانسه نیز با تاکید بر اینکه اروپا درگیر “جنگ” است، گفت که در ماههای گذشته جلوههای این جنگ در نقاط مختلفی از اروپا دیده شده است
نخستین واکنش نخستوزیر بلژیک
• شارل میشل، نخستوزیر بلژیک، در اولین اظهارنظر رسمی پس از انفجارهای بروکسل، گفت:«آنچه از ان میترسیدیم، رخ داد. این لحظهی تاریک برای ملت بلژیک است. ما احتیاج داریم که آرام و متحد باقی بمانیم.»
نخستوزیر بلژیک تعداد دقیق کشتهشدگان و مجروحان انفجارهای امروز را اعلام نکرد. او فقط گفت که میدانیم “شمار چشمگیری از شهروندان کشته و عده بیشتری زخمی شدهاند.”
• شارل میشل همچنین اعلام کرد که تدابیر امنیتی در داخل کشور و در مناطق مرزی شدیدتر خواهد شد و نیروهای پلیس بیشتری به مناطق مختلف کشور و مرزها فرستاده خواهند شد. او همچنین تایید کرد که انفجارهای فرودگاه به دست عوامل انتحاری رخ داده است.
• دادستان فدرال بلژیک نیز اعلام کرد که وضعیت برخی از مجروحان وخیم است و احتمال میرود که شمار کشتگان افزایش یابد.
• برنارد کازنو، وزیر کشور فرانسه، اعلام کرد که کشورش ۱۶۰۰ نیروی پلیس دیگر به مناطق مرزی بلژیک و فرانسه ارسال خواهد کرد. او در سخنرانی تلویزیونی تاکید کرد که تشدید تدابیر امنیتی ضروری است. کازنو همچنین از مقامات پلیس سراسر اتحادیه اروپا خواست تا اوراق هویت و مدارک شناسایی افراد مظنون را با جدیت بیشتری بازبینی کنند و افرادی را که پاسپورت جعلی دارند، سریع بازداشت کنند.
• رسانههای بلژیک به نقل از مقامات امنیتی متعدد از جمله رئیس آتشنشانی بروکسل تایید کردند که دستکم ۲۳ تن در این حملات تروریستی کشته شدهاند.
دویچه وله فارسی