– اعتصاب کارگران شرکت ارفع سازان کرمان وتجمع خانواده گیشان مقابل دفتر شرکت مس سرچشمه دراعتراض به عدم تبدیل وضعیت!
– تجمع کارگران کارخانه ماشین آلات صنعتی تبریزمقابل اداره کل کاردراعتراض به بلاتکلیفی شغلی با11ماه حقوق معوقه!
– تجمع بازنشستگان تامین اجتماعی مقابل وزارت کاردراعتراض به عدم پرداخت تمامی حقوقشان!
– کارگران پست های فشار قوی برق قصد تجمع چند روزه مقابل وزارت نیرو دارند!
– واکنش وزیر به بازداشت رادیولوژیست های معترض!
– تلاش وزیرکاربرای سرپوش گذاشتن پایمال شدن حقوق کارگران مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی در روابط بین المللی!
– خطراخراج بیخ گوش کارکنان دولت!
– چپاول در سازمان تامین اجتماعی ادامه دارد:
توزیع سود سرمایههای شستا بین اعضای هیأت مدیره آن ؟!
– طی 3سال گذشته،تعطیلی 378 واحد تولیدی استان همدان 2100 کارگر را بیکار کرد
– ضرورت تشکل مستقل زنان کارگر
– وزیر نفت تسلیم خواسته دانشجویان اعتصابی دانشگاه صنعت نفت شد!
– گزارشی درباره وضعیت دردناک کارگران کورههای آجرپزی در حاشیههای تهران
– جان باختن یک کارگرجوان در اصفهان بر اثر سقوط از ارتفاع!
– مرگ خاموش 2کارگرکشاورزی در رفسنجان
اعتصاب کارگران شرکت ارفع سازان کرمان وتجمع خانواده گیشان مقابل دفتر شرکت مس سرچشمه دراعتراض به عدم تبدیل وضعیت!
ازصبح روز گذشته27دی کارگران شرکت ارفع سازان کرمان دست از کار کشیده و با خانواده های خود مقابل دفتر روابط عمومی شرکت مس سرچشمه کرمان تجمع کرده اند. این اجتماع که تا به امروزکماکان ادامه دارد به دنبال تغییر وضعیت جذب برای کارگران صورت گرفته است.
به گزارش28دی آرمان کرمان،بنقل از یکی از این کارگران، نزدیک به ۲ روز است که با خانواده های خود در مقابل دفتر روابط عمومی شرکت مس سرچشمه اجتماع کردیم اما دریغ از یک منشی که به حرف های ما گوش دهد و یا بگوید به چه علت اینجا جمع شده اید .
نماینده کارگران معترض نیز گفت : از چند سال پیش تا کنون به ما قول های میان مدت و کوتاه مدتی می دادند که به طور مثال ۳ ماه دیگر شما را جذب می کنیم لذا این وعده ها عملی نشد تا اینکه در خاتون آباد امتحانی برگزار کردند واز بین آنها ۲۰ نفر را در مجتمع مس سرچشمه جذب کردند که این سئوال مطرح می شود اگر شما نیاز به نیرو ندارید چرا از آزمون ورودی ۲۰ نفر را جذب کردید ؟ ویا اگر شیوه تغییر وضعیت بابرگزاری آزمون بوده چرا به ما که نزدیک به ۶ سال در نوبت قرار داد ۲۴۳۰ هستیم اطلاع ندادید.
در ادامه این نماینده معترض گفت : فقط تدابیر شدید امنیتی نشان از حضور ما را به همه گان می دهد ومسئولان خود را پنهان ساخته وحاضر به پاسخ گویی به ما نیستند لذا باید عدالت برای کارگران رعایت شود زیرا تمام بار شرکت مس را کارگران خدماتی که با پایه حقوق ۷۰۰ هزار تومان هستند می کشند اما سود وکاهش کاری وآسانی آن در جیب افرادی وارد می شود که هرگز به اندازه ما فعالیت نمی کنند.
وی افزود :قرار داد ۲۴۳۰ مختص افراد با سابقه ۵ سال کار و ۴۱۷۲ برای افرادتازه وارد و با سابقه کمتر از ۵ سال است که طی مراحلی از قرار داد ۴۱۷۲ به ۲۳۴۰ ارتقا یافته وتغییر وضعیت پیدا می کنند ،جذب شده وثبات شغلی می یابند.
وی در ادامه افزود : چرا باید ورودی سال ۹۰ با دوسال سابقه کار در جرگه قرار دادی ها ۲۴۳۰ قرار گیرد اما برای ما که نزدیک به ۶ سال است در نوبت تغییر وضعیت هستیم این قانون اعمال نشود .
براساس این گزارش، شرکت ارفع سازان کرمان دارای ۲۸۰ کارگر می باشد که از لیست تغییر وضعیت ۲۴۳۰ جامانده اند لذا در مقابل دفتر روابط عمومی شرکت مس تجمع کرده اند تا به مشکلات آنان رسیدگی شود.
در دولت قبلی طی سفر ریاست جمهوری به مجتمع مس جهت بهبود وضعیت کارگران ۲ قرار داد ۲۴۳۰ و۴۱۷۴ وضع شد که در این قرار داد باید از شرکت ارفع سازان و شرکت سرمایه گذاری نیروهایی را برای شرکت مس جذب کنند اما این محق صورت نپذیرفته است .
شایان ذکر است که شرکت ارفع سازان از بزرگترین شرکت های خدماتی مجتمع مس می باشد که تحت لقای مس سرچشمه فعالیت می کند لذا توجه به حق وحقوق این کارگران در عرصه فعالیت های شرکت ملی مس است ونباید بی توجهی صورت گیرد.
تجمع کارگران کارخانه ماشین آلات صنعتی تبریزمقابل اداره کل کاردراعتراض به بلاتکلیفی شغلی با11ماه حقوق معوقه!
کارگران کارخانه ماشین آلات صنعتی تبریز در اعتراض به بلاتکلیفی شغلی وعدم دریافت مطالبات 11 ماهه خود، مقابل اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی تجمع کردند.
به گزارش 28دی نصر، پس از گذشت حدود چهار ماه از اعلام ورشکستگی شرکت ماشین آلات صنعتی تبریز، هنوز وضعیت 275 کارگر این واحد صنعتی نامعلوم است.
ده ها تن از کارگران این شرکت امروز با تجمع مقابل اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی آذربایجان شرقی خواستار احقاق حقوق معوقه 11 ماه خود شدند.
شرکت ماشین آلات صنعتی تراکتورسازی از سال ۸۶ به بخش خصوصی واگذار شده است و حدود 11 ماه است که مالیات از حقوق کارگران این شرکت کسر می شود، اما در این مدت حقوق آنها پرداخت نشده است.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و مدیرکل تامین اجتماعی آذربایجان شرقی هم با حضور در جمع کارگران معترض شرکت ماشین آلات صنعتی تبریز به اعتراضات آن ها پاسخ گفته و قول همکاری دادند.
گفتنی است از مهر ماه امسال فعالیت کارخانه ماشین آلات صنعتی به دلیل مشکلات مالی متوقف شده است و با گذشت نزدیک به چهار ماه از این زمان هنوز اقدام مشخصی در خصوص پرداخت معوقات مزدی و روشن شدن وضعیت کارگران این شرکت صورت نگرفته است. این شرکت وابسته به سرمایه گذاری ملت است و مدیرعامل این شرکت نیز از تیر ماه سال گذشته نیز در شرکت حضور نداشته است.
تجمع بازنشستگان تامین اجتماعی مقابل وزارت کاردراعتراض به عدم پرداخت تمامی حقوقشان!
بعداز ظهرامروز28دی،تعدادی از بازنشستگان تامین اجتماعی دراعتراض به عدم پرداخت تمامی حقوقشان مقابل وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سازمان تامین اجتماعی تجمع کردند.
به گزارش 28دی ایسنا، نماینده این بازنشستگان درباره خواستهشان گفت: طرح الزام سازمان تامین اجتماعی به برقراری مستمری بازنشستگان مشمول قانون بازنشستگی پیش از موعد کارکنان دولت در سال 1386 و در زمان ریاست مرتضوی در تامین اجتماعی در مجلس مصوب شد که در آن زمان 40 هزار نفر را در بر میگرفت.
وی ادامه داد: در حالی که کارفرمایان ما مبالغ حق بیمه سنوات ارفاقی را در همان زمان پرداخت کردهاند و حقوق ما چندماه ابتدایی به طور کامل برقرار شد اما اکنون چندماه است که تامین اجتماعی قانون جدیدی رو کرده و از حقوق ما مبالغ قابل توجهی را کسر کرده است.
یکی دیگر از بازنشستگان نیز با اشاره به اینکه دیوان عدالت اداری برای پنج هزار نفر رای صادر کرده تا مطابق قانون به بازنشستگان پیش از موعد حقوق پرداخت شود، اظهار کرد: از آنجا که ما حق سنوات ارفاقی را به طور کامل پرداخت کردهایم به جای آنکه حقوق ما را بر اساس دوسال آخر خدمت یعنی سال 29 و 30 محاسبه کنند، بر اساس سال 24 و 25 خدمت محاسبه کردهاند.
وی افزود: این در حالی است که برخی حقوق کامل دریافت میکنند اما برای برخی قانون اجرا نمی شود و از حقوق بنده دوسال است که حدود 400 هزار تومان کم شده است.
یکی دیگر از این بازنشستگان نیز با بیان اینکه با 28 سال خدمت بازنشسته شدهام و سنوات باقی مانده را پرداخت کردهام، گفت: باید تمام مزایای یک فرد که 30 سال خدمت کرده را برای بنده درنظر بگیرند، این در حالی است که اکنون مزایای ما به اندازه اشخاصی که با 30 سال خدمت بازنشسته شدهاند، نیست.
کارگران پست های فشار قوی برق قصد تجمع چند روزه مقابل وزارت نیرو دارند!
یک عضو شورای اپراتوری برق می گوید که در جلسه روز گذشته خود با اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس و نمایندگان سازمان و مدیریت که در کمیسیون اجتماعی برگزار شد، نمایندگان وزارت نیرو همچنان از حضور در این جلسات امتناع کردند که درصورت عدم پاسخ روشن این وزارتخانه به سازمان و مدیریت تا آخر هفته جاری، تجمعی چند روزه مقابل وزارت مذکور خواهند داشت.
به گزارش28دی جارپرس،یک عضو شورای اپراتوری برق فشار قوی می گوید که عصر روز گذشته کارگروه طرح یکسان سازی حقوق و مزایا و استمرار قرارداد اپراتورهای قراردادکار معین پست های فشار قوی برق با حضور اعضای کمیسیون اجتماعی و نمایندگان سازمان و مدیریت و همچنین عدم حضور نمایندگان وزارت نیرو در کمیسیون اجتماعی مجلس برگزار شد.
این عضو شورای اپراتوری برق می افزاید: پس از بحث و بررسی طرفین، مواردی با اکثریت آرا به تصویب کمیسیون اجتماعی رسید و مقرر گردید طرح مصوبه پس از طی روال اداری در مجلس برای ارجاع به صحن و رای گیری آماده شود.
این عضو شورای اپراتوری برق ادامه می دهد: قرار شده است که سازمان و مدیریت،طرح کارگر دایم درخواستی وزارت نیرو را به موازات پیگیری کند.
وی می گوید که طرح مذکور را خود وزارت نیرو پیشنهاد داده و حال که موقع عملی کردن وعده هاست با عدم حضور در جلسات گویا رغبتی به انجام آن نداشته و در عمل قصد ندارد گام مثبتی برای روشن شدن وضعیت نابسامان اپراتورهای قرارداد کارمعین پست های فشار قوی برق بردارد.
این عضو شورای اپراتوری برق در پایان اظهار می دارد که اگر وزارت نیرو تا آخر هفته جاری جواب روشن و شفافی به سازمان و مدیریت ندهد، در هفته آتی قطعا تجمعی چند روزه مقابل وزارت مذکور را به خود خواهد دید.
واکنش وزیر به بازداشت رادیولوژیست های معترض!
وزیربهداشت در واکنش به موضوع بازداشت برخی از رادیولوژیست ها که شنبه گذشته مقابل ساختمان وزارت بهداشت تجمع کرده بودند، گفت: موضوع بازداشت آنها را از پلیس امنیت پیگیری کنید.
به گزارش 28دی مهر، وزیر بهداشت در واکنش به حاشیه های تجمع اخیر جمعی از رادیولوژیست ها در مقابل ساختمان وزارت بهداشت، توضیحاتی ارائه داد.
دکتر سید حسن هاشمی در واکنش به موضوع بازداشت برخی از رادیولوژیست ها که شنبه گذشته مقابل ساختمان وزارت بهداشت تجمع کرده بودند، گفت: موضوع بازداشت آنها را از پلیس امنیت پیگیری کنید.
تلاش وزیرکاربرای سرپوش گذاشتن پایمال شدن حقوق کارگران مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی در روابط بین المللی!
وزیرکار:گسترش روز افزون مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و همچنین پارک های علم و فناوری در کشور همراه با معافیت از شمول قانون کار و اعمال مقررات خاص جایگزین این قانون در مناطق مذکور از یک سو و شرح وظایف تعریف شده در این مقررات برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در کنار مسئولیت خطیر حاکمیتی و تخصصی تنظیم روابط کار و جبران خدمت و صیانت از نیروی کار و تولید (اعم از کارگر و کارفرما) و پاسخگویی به سازمان های بین المللی از جمله سازمان بین المللی کار (ILO) از سوی دیگر و نیز لزوم تهیه و تدوین برنامه های یکسان و هماهنگ برای نیروی کار، اشتغال و تولید و تنظیم بازار کار در این مناطق، ضرورت هماهنگی بیشتر این مناطق را در حوزه روابط کار با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایجاب می کند.
به گزارش28دی مهر،وزیر کار در حکمی مسئول هماهنگی امور مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی در وزارت کار را منصوب کرد.
علی ربیعی طی حکمی فرهاد شیخی را به عنوان مسئول هماهنگی امور مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب کرد. در حکم وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی آمده است: با عنایت به تجارب ارزشمند و سال ها تجربه علمی و اجرایی شما در وزارت متبوع و مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی، به مو جب این حکم با حفظ سمت به عنوان مسئول هماهنگی امور مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی منصوب می شوید.
در ادامه تصریح شده است: همانگونه که مطلعید گسترش روز افزون مناطق آزاد و ویژه اقتصادی و همچنین پارک های علم و فناوری در کشور همراه با معافیت از شمول قانون کار و اعمال مقررات خاص جایگزین این قانون در مناطق مذکور از یک سو و شرح وظایف تعریف شده در این مقررات برای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در کنار مسئولیت خطیر حاکمیتی و تخصصی تنظیم روابط کار و جبران خدمت و صیانت از نیروی کار و تولید (اعم از کارگر و کارفرما) و پاسخگویی به سازمان های بین المللی از جمله سازمان بین المللی کار (ILO) از سوی دیگر و نیز لزوم تهیه و تدوین برنامه های یکسان و هماهنگ برای نیروی کار، اشتغال و تولید و تنظیم بازار کار در این مناطق، ضرورت هماهنگی بیشتر این مناطق را در حوزه روابط کار با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایجاب می کند.
خطراخراج بیخ گوش کارکنان دولت!
لایحه برنامه ششم توسعه در راستای اصلاح نظام اداری، موضوع «صرفهجویی در هزینههای عمومی کشور و تأکید بر تحول اساسی در ساختارها، منطقیسازی اندازه دولت و حذف دستگاههای موازی و غیرضرور و هزینههای زائد» دولت اقداماتی را در راستای تعدیل نیرو در مراکز دولتی در پیش گرفته است.
در ماده هفت لایحه برنامه ششم توسعه آمده است: «کاهش حجم، اندازه و ساختار دستگاههای اجرائی در طول برنامه، حداقل به میزان ١۵ درصد نسبت به وضع موجود از طریق واگذاری واحدهای عملیاتی، خرید خدمات و مشارکت با بخشهای غیردولتی، حذف واحدهای غیرضرور، کاهش سطوح مدیریت و کاهش پستهای سازمانی، انحلال و ادغام سازمانها، مؤسسات و واگذاری برخی از وظایف دستگاههای اجرائی به شهرداریها و دهیاریها با تصویب شورای عالی اداری».
علاوه بر آنکه در این ماده آمده: «هرگونه بهکارگیری یا تبدیل وضعیت استخدام نیروی انسانی در دستگاههای اجرائی ممنوع است و موارد ضروری صرفا به ترتیبی خواهد بود که به پیشنهاد سازمان مدیریت و برنامهریزی به تصویب هیأت وزیران برسد.
در بند دیگری آمده: بهکارگیری افراد در قالب قرارداد کار معین (مشخص) یا ساعتی برای اجرای وظایف پستهای سازمانی، فقط در سقف مقرر در قانون مدیریت خدمات کشوری مجاز است.
تمدید قراردادهای قبلی بلامانع است و به دولت اجازه داده میشود در اجرای اصلاح ساختار دولت و کاهش حجم و اندازه دستگاههای اجرائی با پیشنهاد سازمان مدیریت و تصویب شورای عالی اداری، نسبت به ادغام، انحلال و جابهجایی سازمانهای تابعه و وابسته وزارتخانهها و سازمانها اقدام کند. همچنین به دولت اجازه داده میشود در حدود اعتبارات هزینهای سالانه نسبت به ضریب حقوق کارکنان دولت اعم از مشمولان و غیرمشمولان قانون مدیریت خدمات کشوری اقدام کند و بر اساس پیشنهاد سازمان، برای ایجاد تناسب در حقوق و مزایای کارمندان دستگاههای اجرائی و حقوق و مستمری بازنشستگان کشوری و لشکری نسبت به وضع قوانین لازم و افزایش جداول فصل دهم این قانون تا میزان ۵٠ درصد اقدام کند.
بخشی ازیک گزارش شرق بتاریخ28دی
چپاول در سازمان تامین اجتماعی ادامه دارد:
توزیع سود سرمایههای شستا بین اعضای هیأت مدیره آن ؟!
فارس طی گزارشی بتاریخ28دی از توزیع سود سرمایههای شستا بین اعضای هیأت مدیره آن،خبرداد.
برپایه این گزارش،یکی از بهارستان نشینان در نطق میاندستور خود در جلسه علنی امروز مجلس (28 دی ماه 94) گفت:شرکت سرمایهگذاری تأمین اجتماعی با 33 هزار میلیارد تومان از جیب کارگران گمنام شکل گرفته اما سود شستا با سود مزایای آنچنانی بین مدیران عامل و اعضای هیأت مدیره توزیع میشود. حداقل دولت بدهی 90 هزار میلیارد تومانی خود را به تأمین اجتماعی پرداخت کند تااین سازمان نخواهد برای حقوق کارکنان خود وام با سود بالا بگیرد و همسانسازی حقوق و مزایا نیز با شعار طی شود.
طی 3سال گذشته،تعطیلی 378 واحد تولیدی استان همدان 2100 کارگر را بیکار کرد
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان از تعطیلی ۳۷۸ واحد تولیدی و صنعتی در استان همدان خبر داد و گفت: ۲۱۰۰ نفر از کارگران این واحدهای تولیدی در همدان بیکار شدند.
به گزارش28دی تسنیم،حمیدرضا متین اظهار داشت: در استان همدان یکهزار و 327 واحد تولیدی دارای پروانه فعالیت هستند که در حال حاضر 378 واحد تولیدی در استان همدان تعطیل است و 2100 نفر نیز در این زمینه بیکار شدهاند.
وی افزود: 12 واحد تولید پودر سنگ و 58 واحد شن و ماسه از بین کل واحدهای تعطیل استان به سبب برودت هوا تعطیل هستند که از اواخر اسفندماه دوباره به چرخه فعالیت بازمیگردند.
متین با بیان اینکه در حال حاضر 308 واحد تولیدی و صنعتی استان همدان بهطور کامل تعطیل هستند، عنوان کرد: این واحدها از سال 91 تاکنون از چرخه تولید خارج شدهاند.
وی بدهی واحدهای تولیدی به بانکها و رکود در بازار را از مهمترین عوامل موثر در تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی در همدان دانست و گفت: برای سال آینده رشد 5 درصدی پیشبینی شده که با توجه به رشد فعلی، دولت به دنبال 10 برابر کردن رشد اقتصادی کشور است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان با اشاره به اینکه در حال حاضر کالاها در انبارها و محل تولید دپو شدهاند، عنوان کرد: واحدهای تعطیل شده اغلب جز واحدهای کوچک هستند و تنها ذوب آهن جعفری واحد بزرگ تعطیل شده همدان محسوب میشود.
متین بیان کرد: از سال گذشته 180 واحد صنعتی و تولیدی تعطیل با تلاشهای صورت گرفته در زمینه پرداخت تسهیلات سرمایهدر گردش و تقسیط بدهی معوق به بانکها به چرخه تولید بازگشتهاند که امیدواریم با خروج از رکود در اواخر بهمن، شاهد فعالیت واحدهای تعطیل فعلی نیز باشیم.
ضرورت تشکل مستقل زنان کارگر
از مجموعه مقالات ارائه شده در سمینار رابطه جنبش زنان و جنبش کارگری
حسین شریفی زاده
جنبش زنان برای آزادی و برابری حقوقی، سیاسی و اجتماعی با مردان، عنصری بنیادی در هر جنبش دموکراتیک راستین و در جنبش طبقۀ کارگر برای رهائی است. آزادی زنان شرط بنیادی رهائی بشریت از ستم و استثمار است. این احکام برای هر زن آگاه حساس به وضعیت نابرابر و ستم مضاعف وارد بر زنان در جامعۀ کنونی و برای هر کارگر و زحمتکشی که به ریشه های استثمار و ستم و شرائط حاکم بر زندگی اکثریت مردم پی برده باشد از بدیهیات است.
لینک متن کامل: http://www.kanoonm.com/2163#more-2163
وزیر نفت تسلیم خواسته دانشجویان اعتصابی دانشگاه صنعت نفت شد!
در حالی وزیر نفت در پاسخ به دانشجویان دانشگاه صنعت که به حذف بند استخدامی فارغالتحصیلان این دانشگاه معترض بودند گفته بود، “هیچ کس را با اعتصاب و تحصن استخدام نمی کنیم”، که در شیوه نامه جدید استخدامی نفت مجوز استخدام دانشآموختگان ممتاز صادر شد.
به گزارش 28دی تسنیم،یکی از امتیازات ویژه دانشگاه صنعت نفت که در دفترچه سازمان سنجش هنگام انتخاب رشته قید شده ، ” اولویت استخدام در شرکتهای تابعه وزارت نفت، پس از پایان موفقیت آمیز تحصیلات، مطابق با مقررات و آیین نامههای مصوب وزارت نفت” است، اما حدود یک ماه پیش کریم سلحشور؛ معاون توسعه سرمایه انسانی و مدیریت وزارت نفت اعلام کرد “اولویت استخدام حذف شده است“.
همین موضوع موجب شد تا دانشجویان دانشگاه نفت برای اعلام اعتراض خود در سه شهر آبادان، اهواز و تهران اعتراض کنند.
بیژن نامدار زنگنه؛ وزیر نفت نیز در واکنش به اعتراض دانشجویان با اعلام اینکه “هیچ کس را با اعتصاب و تحصن استخدام نمی کنیم” گفته بود: “استخدام در وزارت نفت حسب نیاز انجام می شود و باید به خدمت افراد نیاز باشد تا استخدام صورت پذیرد. علاوه بر نیاز، باید صلاحیت افراد از نظر هستههای گزینش هم احراز شود و همچنین باید افراد استخدام شده از حداقل سواد هم برخوردار باشند.”
بعد از این گفتههای زنگنه، دانشجویان معترض دانشگاه صنعت نفت، نهضت «من یک بی سوادم» را راه اندازی و اعلام کردند که روز شنبه (26 دیماه) با حضور در تهران در مقابل ساختمان وزارت نفت تجمع آرامی را برگزار خواهند کرد.
اگرچه تجمع مورد نظر برگزار نشد اما اعتراض منطقی دانشجویان دانشگاه صنعت نفت موجب شد وزرات نفت در شیوه نامه جدید استخدامی شرکتهای تابعه این وزارتخانه مجوز استخدام دانشآموختگان ممتاز دانشگاه صنعت نفت و دیگر دانشگاههای کشور را صادر کند.
گزارشی درباره وضعیت دردناک کارگران کورههای آجرپزی در حاشیههای تهران
آنها در کورهها زندگی میکنند. کورههای روستای محمود آباد شهرری. خیلی از اینجا دور نیست، همین نزدیکیها در منطقه 20 شهرداری تهران. از دوردست هم دودکشهای بلند سیاه شده شان به چشم میخورد. جابه جا میبینیشان. اینجا دودکش، آنجا دودکش، دودکشهایی که این روزها هیچ دودی از درونشان بلند نمیشود. کورههای خاموش.
اتاقکهایی که روزی برای کارگران کورههای آجرپزی تدارک دیده شدهاند، این روزها شدهاند، محل سکونت دائمی کارگران و خانوادههایشان. اینجا به کوره معروف است. کورههای پشت روستای محمود آباد شهرری.
تابستانها زن، مرد و کودک در کورهها کار میکنند. خشت میزنند و آجر میپزند. زمستانها هم وقتی کورهها خاموشند، همین جا زندگی میکنند. به قول خودشان در این فصل واشر و پسته میزنند، ضایعات جمع میکنند، شلغم میکارند، کارگری میکنند و روزگار میگذرانند.
جادههای خاکی، زبالههای تلنبار شده، کودکانی که در سرمای زمستان پای برهنه یا با دمپاییهای پلاستیکی این سو و آن سو میدوند. نخستین تصویری است که در کورهها میبینی.
صبح جمعه است و باد سردی میوزد. دگمههای پالتویم را تا بالای گلو میبندم تا سوز و سرما کمتر اذیتم کند. اما بیشتر زنان و کودکان اینجا لباس تابستانی بر تن دارند. پالتو و کاپشنی در کار نیست تا گرمایی به آنها ببخشد. دمپایی پوشیدهاند و بیتوجه به سوز و سرما این ور و آن ور میروند و کارمیکنند. رختهای آویزان روی طناب زیر آفتاب کم رمق زمستان نمدار و سنگین به نظر میرسند.
آلونکها کاهگلیاند و بیشترشان در و پیکری ندارند و با پارچه یا مشما محافظت میشوند، از سوز و سرما و نگاه غریبهها.
دو پسر بچه شاید هفت هشت ساله مقابل یکی از همین آلونکها نشستهاند، دمپایی آبی پلاستیکی به پا دارند و بدون اینکه حتی سرشان را بلند کنند از داخل یک لگن پلاستیکی قرمز واشر سرهم بندی میکنند. از همانها که سر شیر آب میبندیم.هر واشر پلاستیکی 20 تا تک تومان. هزار واشر که سر هم کنند، میشود 20 هزار تومان؛ گاهی درآمد چند هفته یک خانواده.
چند ماشین سفید رنگ مدل بالا در کورهها بالا و پایین میروند، مردم میگویند خدا خیرشان بدهد برایمان غذا و لباس آوردهاند، اما کافی نیست.
بیشتر ساکنان کورهها اهل کشور افغانستانند از هر کدام میپرسی چند سالهای با تعجب نگاهت میکند. بیشترشان شناسنامه یا کارت شناسایی ندارند. معصومه ابروهایش را بالا میاندازد: «نمیدانم باید 33 سالم باشد.سی سالی هست اومدم ایران.» صورتش پر از چین و چروک است و سنش باورنکردنی. چروکهای صورتش خبر از یک زندگی پر از رنج و مرارت میدهد و نه یک عمر طولانی: «خانم نه آب داریم، نه برق، نه گاز.» دستم را میگیرد و میکشاند توی آلونکشان. اتاق کاهگلی، بدون پنجره و سرد و تاریک است. خیلی تاریک. چراغ گردسوزی اندک روشنایی به اطراف پاشیده. یک تلویزیون خاموش هم گوشه اتاق هست: «تا شش ماه قبل برق داشتیم اون هم قطع کردن، گاز هم که نداریم.» یک چراغ علاءالدین از همانهایی که قدیمها در خانه هر کسی بود، گوشهای از اتاق میسوزد، بوی نفت همه جا را پرکرده.
شوهرش هم از راه میرسد: «میبینی چه وضعی داریم. تانکر آبو دم در دیدی. به زور پرش میکنیم.اما هر بار کم میآید. آخه الان کجای شهر دیدی آب و برق و گاز نباشد، یعنی ما آدم نیستیم!»
مرد تابستان را در کورهها کار میکند، مثل همه. میگوید گردن درد دیگر زمینگیرش کرده: « امسال نمیتونم در کورهها کار کنم، جونش رو ندارم. الآن ضایعات و آشغال جمع میکنم. گاهی هم میروم همین اطراف شلغم جمع میکنم.»
40 نفر در این کوره زندگی میکنند، اما فقط یک سرویس بهداشتی دارند که روبه روی آلونکهاست. سرویس بهداشتی؟ یک کانکس برای حمام کردن هم هست که به همت انجمن «یاریگران خورشید» تدارک دیده شده، اما وقتی آب نیست طبیعی است حمامی هم در کار نباشد. گاهی آب گرم میکنند و خودشان را توی تشتی چیزی میشویند. سخت است؛ خیلی سخت. آن هم در این سوز و سرما.
عاطفه هم از راه میرسد.او هم نمیداند چند ساله است. خطوط صورتش جوان است، خیلی جوان. میگوید شوهرش حالا بیکار است و تابستانها کارگر کوره. او و شوهرش این روزها پسته میزنند.
– عاطفه، پسته زدن یعنی چی؟
من را به سمت خانهاش میبرد. یک گونی پر از پوست پسته نشانم میدهد:
– پستهها را پاک میکنم. پنج شش کیلو که شد صاحب کار میاد میبره. برجی 100 هزار تومن دستمان میگیره.
بعد صدایش را پایین میآورد: «حاملهام، خیلی زود کمرم درد میگیره. کورهها هم که تعطیلند و شوهرم بیکار. واشر و پسته میزند اما این پولها به هیچ جایی نمیرسه.»
از آلونک تاریک عاطفه که در آن هم گرد سوزی میسوزد، بیرون آمدهایم دنبالم میدود: «خانم لباس ندارم، خجالت میکشم. چند وقت دیگه که شکمم بزرگ شود، چی باید بپوشم؟»
دو پیرزن هم کنارم هستند.میگویم پیرزن، چون آنها هم سن و سالشان را نمیدانند. هر دو قوز کرده و بدون دندان هستند. یکیشان میگوید:«برق نداریم، روزگار سیاه است.»
اهالی لباسهای نشسته را با لگنهای پلاستیکی در گوشهای انبار کردهاند، پشتش هم ایرانیتی سیاه و زرد رنگ زدهاند تا اندک لباسهایشان را باد نبرد. مرد میگوید: «غروب باید برویم با گالن آب بیاوریم و هر خانواده بیاید لباسهایش را بشوید.توی سرما خیلی سخت است. بیبرق و بیآب. نمیدانید چه میکشیم.»
حمیده شوهرش از کار افتاده و معتاد است. او هم اهل کشور افغانستان است. دو فرزند دارد؛ ناهید و نوید. دمپایی پلاستیکی پوشیده و چادر گلدار نازکی بر سرش کشیده. او و فرزندانش هم در یک آلونک نزدیک کورهها زندگی میکنند. شوهرش سه همسر دارد. وقتی دو سه ساله بوده نامزد شوهرش شده. میگوید در افغانستان رسم است: «من و هوویم و بچههایمان باهم زندگی میکنیم. من دو تا بچه دارم اونم دو تا. اون یکی زنش تو کورههای قاسم آباد زندگی میکنه. اون هم سه تا بچه داره. اون رو کمتر میبینیم. سنم یادم نمیاد. اصلاً حافظهام رو از دست دادم اما 12 سال است ازدواج کردهام. ده دوازده سالم بود ازدواج کردم. بچهها هم شناسنامه ندارند.» حمیده برای اداره زندگی خودش و بچههایش در یک کارخانه لوسترسازی کارمیکند، چراغها را سرهم میکند. یک مدت هم در خانه با پارچههای نمدی گنجشک و عروسک میساخته: «دیدم با نمدسازی کاری از پیش نمیره، نون هم تو خونهمون پیدا نمیشد، رفتم کارخانه لوسترسازی ماهی 500 هزار تومن میگیرم.»
– رابطهات با اون یکی همسر شوهرت خوبه؟
– اولش بد بود. الان خوب شده. کنار اومدیم. داشته باشیم باهم میخوریم، نداشته باشیم هر دو گشنه میخوابیم. البته من بیرون کار میکنم، اون با پارچه نمدی تو خونه کار میکنه.
– خودت تو کورهها هم کار میکنی؟
– نه نمیتونم. توانش رو ندارم. زانوهام درد میکنه. شبها تا صبح نمیتونم بخوابم.آب شیرین هم که نداریم. خیلی سخته. آب شیرین را بشکهای هزار تومن میخریم. حالا بماند آوردنش. با آب شور هم حمام میکنیم. با قابلمه آب داغ میکنم و بچهها را میشورم.
لباسهایی که از قبل شسته و سنگین و نمدار روی بند تکان تکان میخورند.
اما سرما و نبود آب و برق باعث نمیشود، بچهها ندوند و جادههای خاکی را بالا و پایین نکنند. یکی دوتا دوچرخه فرسوده هم در میانشان هست که هر بار یکی با سر و صدای زیاد سوارش میشود.
من با اعضای انجمن یاریگران خورشید کورهها را بالا و پایین میکنم. همان مؤسسهای که اعضایش کورهها را مثل کف دست میشناسند و با تک تک بچهها آشنا هستند. آنها که هر پنجشنبه و جمعهشان را در میان بچهها میگذرانند و درمانگاه متروکه محمودآباد شهرری را تبدیل کردهاند به مرکزی آموزشی برای کودکان.
چند اتاق درمانگاه و چند کانکس فلزی محل برگزاری کلاسهاست. بچهها از 9 صبح به مرکز میآیند. کلاسهای نقاشی، کاردستی، زبان و مهارت آموزی. بیشتر بچهها اهل کشور افغانستان هستند و البته بچههای ایرانی هم در بینشان دیده میشود. بچهها در صف میایستند و با شوق و ذوق و بر اساس سنشان راهی کلاس درس میشوند. در و دیوار پر است از نقاشی و کار دستی.هنگام برگزاری کلاس، اعضای داوطلب مؤسسه هر کدام به کاری مشغولند. یکی به انبار لوازم التحریرها نظم میدهد، دیگری به کتابخانه میرسد و آن یکی هم ظرف میشوید. خلاصه همه تلاش میکنند کودکان شرایط بهتری داشته باشند. کودکانی که در کورهها زندگی میکنند و فقر و نبود امکانات آموزشی و تحصیلی مهمترین مسألهشان است.
زنگ تفریح که میخورد، علی را میبینم در گوشهای نشسته. همه آرزویش رفتن به حرم امام رضاست. فقط و فقط از امام رضا و کبوترها و منارههای بلندش میگوید. از پدر وصفش را شنیده. بچهها حالا میان وعدهشان را گرفتهاند. میان وعده امروز شیرموز است و دیروز هم خوراک لوبیا بوده. به قول اعضای انجمن بچهها با شکم گرسنه که نمیتوانند درس بخوانند. هزینه تحصیل بچههای افغانستانی را هم انجمن پرداخت میکند.
دخترکی که در سه ماهگی در افغانستان مبتلا به سل شده و کمرش آسیب جدی دیده به کمک اعضای انجمن درمان شده. ثریا دوازده ساله است اما بیشتر از یک دختر 8 ساله به نظر نمیآید. آرام و با متانت حرف میزند. برادر و خواهرش هم در مدرسه هستند همه بسیار نحیف، کوچک و بسیار ظریف.
انجمن یاریگران خورشید 8 سال است که در روستای محمود آباد فعال است. بیشتر کودکان تحت پوشش این مؤسسه در کورههای آجرپزی محمود آباد و قاسم آباد کارمیکنند.
مرضیه محمد حسنی، مدیر انجمن یاریگران خورشید سالها در این منطقه معلم بوده و هنوز هم در منطقه اشرف آباد تدریس میکند. او درباره فعالیتهای این مؤسسه بیشتر برایم میگوید:« یک روز حال یکی از شاگردهایم در کلاس بد شد، فهمیدم از بچههای کوره است که به دلیل چند روز غذا نخوردن سر کلاس بیهوش شده. بنابراین یک گروه یاریرسانی تشکیل دادیم و به طور جدی یاریرسانی و کتابخوانی در این مناطق را آغازکردیم. کم کم با دیدن آسیبها ماندگار شدیم و سال گذشته به صورت انجمن غیر دولتی درآمدیم.»
محمد حسنی چون معلم است تصمیم گرفته فعالیتهای آموزشی را برای این بچهها جدیتر از هر برنامه دیگری اجرا کند: «اینکه یک عده بیایند اینجا غذا و کفش پخش کنند حل مسأله نیست.
در واقع این اقدامات سطحی و مقطعی است چون این آدمها یاد میگیرند نیازهایشان را این گونه تأمین کنند اما با آموزش میتوان مشکلات را ریشهای حل کرد. بچههای ما در کار پر مشقت کورهها هستند، کورهها هم که بزودی تعطیل میشوند. ما به بچهها مهارتهایی میآموزیم که آنها را قوی کند، به آنها کمک کند تا به کارهای دیگرهم فکر بکنند. کارهای راحتتر، تا بتوانند در کنارش درس بخوانند. کودک کار، طبق تعریف به خاطر کارهای سخت از آموزش محروم میشود اما اگر بچهها مهارتی بیاموزند میتوانند به تحصیلشان هم ادامه بدهند. ما با خانوادهها تعامل برقرار کردیم و از آنها خواستیم به فرزندشان اجازه تحصیل دهند. ما به این خانوادهها موادغذایی هم اختصاص میدهیم. یعنی شرط کمکهای ما اجازه تحصیل به کودکان است. حدود 60 درصد دانش آموزان تحت نظارت مؤسسه، افغان و 40 درصد ایرانی هستند.»
انجمن یاریگران خورشید برای دانش آموزان افغان با توجه به پایه تحصیلیشان 200 تا 270 هزار تومان شهریه پرداخت میکند وعجیب آنکه برخی مدارس بازهم شهریه بیشتری از آنها میخواهند و درنهایت باز این خیران مؤسسه هستند که هزینهها را تأمین میکنند.
به گفته محمد حسنی مؤسسه یاریگران خورشید به داوطلبان این فرصت را داده تا کار در کنار کودکان محروم و آسیب دیده را تجربه کنند. طرح حامیان دانش از جمله طرحهای این مؤسسه است که به کودکانی که به خاطر فقر یا کار از تحصیل بازماندهاند یاری میرساند. طرح حمایت از کودکان بیسرپرست، بیمار و طرح سیب سبز با حضور روانشناسان و مشاوران نیز از دیگر اقدامات انجمن یاریگران خورشید است.
ظهر جمعه است؛ بچهها خیلی دوست ندارند از کلاسها و معلمهایشان جدا شوند، داوطلبان مؤسسه چند باری به شوخی میگویند بچهها شب شد بجنبید! بعضی از بچهها که از راه دورتری آمدهاند با کمک داوطلبان به سمت خانههایشان باز میگردند و بقیه پای پیاده به سمت کورهها میروند. بچههای کوره پزخانهها.
منبع:روزنامه ایران-28دی
جان باختن یک کارگرجوان در اصفهان بر اثر سقوط از ارتفاع!
یک کارگر جوان در اصفهان، بر اثر سقوط از ارتفاع جان باخت.
به گزارش 28دی جوان، این کارگر حین کار ساختمانی در خیابان بی سیم غربی اصفهان، از ارتفاع 20 متری سقوط کرد و جان خود را از دست داد.
بر اساس گفته شاهدان عینی اورژانس با تاخیر 25 دقیقه ای در محل حادثه حاضر شد و مصدوم قبل از انتقال به بیمارستان جان خود را از دست داد.
مرگ خاموش 2کارگرکشاورزی در رفسنجان
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان از مرگ دو نفر در این شهرستان بر اثر استنشاق گاز مونوکسید کربن خبر داد.
به گزارش 28دی ایرنا،سید محسن مرتضوی روز دوشنبه افزود: این حادثه روز گذشته در روستای عیش آباد از توابع بخش مرکزی شهرستان رفسنجان روی داد.
وی بیان کرد: مرد 58 ساله ایرانی و یک تبعه افغان 38 ساله دو شب پیش برای آبیاری باغ پسته در روستای عیش آباد در چادری که روی آن را با پلاستیک پوشانده بودند، اقامت کردند.
وی با اشاره به اینکه پوشاندن پلاستیک راه ورود اکسیژن به چادر را بسته بود گفت: این افراد برای گرم کردن خود از آتش چوب و زغال در چادر استفاده کردند که بر اثر منتشر شدن گاز مونوکسید کربن از آتش و مسدود شدن راه اکسیژن جان خود را از دست دادند.
رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان علائم گازگرفتگی را سردرد، حالت تهوع، استفراغ و کاهش سطح هوشیاری عنوان کرد و افزود: افرادی که دچار این گونه علائم شوند بهتر است درب را باز کنند تا اکسیژن کافی به آنها برسد و از مرگ حتمی نجات یابند.
بیست وهشتم دی ماه1394