جنگ و تروریسم دولت ترکیه در جبهههای مختلف داخلی و خارجی همچون دستگیریهای گسترده؛ اسلامیزه کردن جامعه با پایین آوردن سن ازدواج دختربچهها، پلیس محجبه و فشار بر زنان، ادامه جنگ خونین و نابرابر دولت و ارتش علیه مردم کرد و پ.ک.ک و لشکرکشی بهسوریه و جنگ علیه یکانهای مدافع خلق روژاوا و…. همچنان ادامه دارد.
دولت ترکیه بهمنظور برخورد با کودتاگران، تاکنون بیش از ۸۰ هزار نفر از نیروهای نظامی، مسئولان قضایی، استادان دانشگاه و معلمان و کارمندان دولت و شهرداریها را بازداشت کرده و یا فعالیت آنها را بهحالت تعلیق درآورده است. مقامهای ترکیه اغلب افراد بازداشت شده را مرتبط با جنبش گولن معرفی میکنند در حالی که این دستگیریها شامل همه نیروهای مخالف و حتی منقد دولت درون حزبی و درون دولتی نیز میگردد. و اکنون نوبت پاکسازی درونی حزب حاکم فرارسیده است.
حزب حاکم عدالت و توسعه (AKP)در ترکیه روز جمعه پنجم اوت ۲۰۱۶-۵ مرداد ۱۳۹۵، دستور پاکسازی درونی اعضای وابسته با فتحالله گولن در این حزب را صادر کرد.
در بیانیه حزب عدالت و توسعه آمده است که هرچه سریعتر باید رشتههای وابسته به «گروه تروریستی گولنیست» و حامیان کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه از این حزب پاکسازی شوند.
قرار است این تصفیه درونی در تمامی مراکز حزب عدالت و توسعه در سراسر کشور ترکیه صورت گیرد. دولت ترکیه میگوید فتحالله گولن، متحد سابق رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه که در تبعید خودخواسته است و در ایالت پنسیلوانیای آمریکا زندگی میکند، مغز متفکر کودتای نافرجامیست که از سوی افسران عالیرتبه ارتش انجام شد.
بازداشتهای اخیر و بالاگرفتن فضای امنیتی در ترکیه واکنشهای برخی از سران کشورهای اروپایی را نیز درپی داشته است. درآخرین نمونه سباستین کورتس، وزیر امور خارجه اتریش از مقامهای ترکیه، خواست که سخنان و اعمال خود را تعدیل کنند. اما مولود چاوش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه اتریش را «پایتخت نژادپرستی افراطی» نامید.
درگیریهای لفظی میان اتریش و ترکیه پس از آن بالا گرفت که مقامهای اتریش به سبب بازداشتهای گسترده پس از کودتای نافرجام در ترکیه، خواستار توقف و یا تعلیق مذاکرات الحاق این کشور به اتحادیه اروپا شدند.
یازده تن از روزنامهنگاران روزنامه «آزادیا ولات» که اخیرا در یورش پلیس ترکیه بهدفتر این روزنامه در شهر آمد بازداشت شدند بهعضویت در سازمان «تروریستی» متهم شدەاند. روز دوشنبه ۵ سپتامبر ۲۰۱۶، همچنین دفتر مجله «اوزگور هالک» در ازمیر هدف حمله قرار گرفت و یک روزنامهنگار بهنام «رابیعه اوزکایا» را دستگیر کرد. این ساختمان مورد تفتیش قرار گرفته و لوازم آن توقیف شد.
در حمله روز ۲۸ آگوست به دفتر اصلی روزنامه «آزادیا ولات» ۲۴ روزنامهنگار بازداشت شده بودند که سیزده تن پس از بازجوییهای اولیه آزاد شدند. اما روز دوشنبه ۵ سپتامبر، یازده تن دیگر بهدادگاه منتقل شدند. آنها با اتهامات امنیتی احتمالا بهحبسهای طولانی مدت محکوم شوند.
در همین حال دادگستری ترکیه، با آزادی «آصلی اردوغان» و «نجمیه آلپای» از مدیران روزنامه «اوزگور گوندم» و نویسندگان برجسته حامی آزادی بیان مخالفت کرده است.
آنها دوشنبه ۵ سپتامبر در نامەای که توسط وکلایشان منتشر شد از زندان استانبول نوشتند که تسلیم نمیشوند و در زندان بهدفاع از صلح و آزادی ادامه میدهند.
در چنین شرایطی، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه، که اکنون شمشیر نئوعثمانی خود را از رو بسته است ادعا کرده که کشورش شاهد بزرگترین عملیات علیه شبهنظامیان کرد در جنوب شرق کشور است. بهگزارش خبرگزاری رویترز، اردوغان که پنجشنبه ۸ سپتامبر در جمع استانداران در آنکارا سخن میگفت، ادعا کرد که برکناری کارمندان دولتی مرتبط با حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک)، یکی از پایههای اصلی این جنگ است.
او افزود که گامهایی برای پاکسازی سازمانهای عمومی از هواداران حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک»، برداشته خواهد شد. اردوغان تاکید کرد که عملیات ترکیه در شمال سوریه ادامه خواهد یافت.
چند روز پیش، بن علی یلدریم نخستوزیر ترکیه، بهمناطق کُردنشین جنوب شرق کشور رفته بود و گفته بود که ۱۴ هزار معلم و استاد دانشگاه، با حزب پ.ک.ک در ارتباط هستند.
دولت ترکیه پس از کودتای نافرجام، دهها هزار نفر را بهظن ارتباط با «جنبش گولن» اخراج کرد. حالا نوبت تصفیه کارکنان آموزش و پرورش بهاتهام تماس با پکک رسیده است.
تنها یک هفته پیش از شروع سال تحصیلی جدید در ترکیه، دولت ترکیه ۱۱۵۰۰ هزار کارمند دولتی در حوزه آموزش و پرورش را بهظن ارتباط با حزب کارگران کردستان(پکک)، یا از کار تعلیق کرده، یا بهمرخصی اجباری فرستاده است.
خبرگزاری آلمان، پنجشنبه ۸ سپتامبر ۲۰۱۶-۱۸ شهریور ۱۳۹۵، از قول یک مقام دولتی نوشت که انفصال خدمت این عده تا پایان تحقیقات ادامه خواهد داشت. این مقام توضیحی درباره نوع ارتباط این عده با پکک نداده است.
خبرگزاری آناتولی بهنقل از وزارت آموزش و پرورش ترکیه اعلام کرد که افراد تعلیق شده، با «گروههای تروریستی تجزیهطلب و شاخههای آنها تماس داشته» یا از آنها حمایت کردهاند.
جنگ و تروریسم دولتی علیه پکک و مردم کرد، از زمان شکستهشدن توافق صلح در تابستان ۲۰۱۵ توسط دولت ترکیه، بار دیگر اوج گرفت. از آن زمان تا کنون تعدادی از گریلاها و صدها تن از غیرنظامیان در روستاها و شهرهای کردستان ترکیه، جان خود را از دست دادهاند و صدها هزار نفر نیز از خانه و کاشانهشان آواره شدهاند.
در ارتباط با تجاوز و لشکرکشی ارتش اشغالگر ترکیه بهخاک سوریه، ریاست مشترک خودمدیریتی کانتون عفرین(روژواوا)، حملات راکتی ترکیه بهنیروهای روژاوا که منجر به جانباختن پنج عضو نیروهای دفاع اجتماعی و یک عضو نیروی آسایش شد را محکوم کرده و ائتلاف بینالمللی علیه داعش را در این زمینه مسئول نخست دانسته است.
وی با انتشار بیانیهای با اشاره بهاین که حملات چهارشنبه ۸ سپتامبر ۲۰۱۶، شب ارتش ترکیه بهروستای سورکای عفرین موجب جراحت و زخمیشدن چندین تن شده است یادآوری کرده که این حمله در حالی صورت گرفت که تاکنون حتی یک گلوله هم از این کانتون بهسوی ترکیه شلیک نشده است.
ریاست مشترک کانتون عفرین، این اقدام را تلاش ترکیه برای تحریک خودمدیریتی روژاوا دانسته و نیروهای بینالمللی را بهواکنش دعوت کرده است. این بیانیه، همچنین ائتلاف جهانی علیه داعش را مسئول و سهیم در این حملات دانسته و تاکید کرده که در صورت تکرار حملەای مشابه نیروهای ی.پ.گ و ی.پ.ژ پاسخ لازم را خواهند داد.
در عین حال، از روز پنجشنبه ۹ سپتامبر صدها نفر با تشکیل کاروانی بهمرز ترکیه رفتند تا در آنجا بهدستاندازی این کشور علیه روژاوا اعتراض کنند.
گزارشها تازه حاکیست که ارتش ترکیه شمار بیشتری از تانکها و خودروهای زرهی خود را بهسوریه فرستاده است، و شبهنظامیان مورد حمایت آنکارا نیز نقاط مرزی دیگری را در غرب جرابلس بهتصرف خود درآوردهاند.
خبرگزاری رویترز میگوید ارتش ترکیه و شورشیان مورد حمایت آن کشور که عمدتا از عربها و ترکمنهای سوریه تشکیل شده، از طریق استان «کیلیس» در ترکیه، جبهه جدیدی در مناطق غرب جرابلس، در اطراف «الراعی» گشودهاند.
رویترز بهنقل از یکی از فرماندهان شورشیان مورد حمایت آنکارا، میگوید آنها قصد دارند اکنون از الراعی بهسمت شرق، یعنی بهسمت جرابلس پشروی کنند، تا بهاین صورت از هر دو طرف بهباقیمانده نفرات داعش در میان این دو منطقه فشار وارد آورند.
شورشیان مورد حمایت ترکیه در هفته گذشته، موفق شده بودند شهر جرابلس را در نزدیکی مرز ترکیه از کنترل «داعش» خارج کنند.
خبرگزاری آلمان بهنقل از یکی از فرماندهان گردان سلطان مراد، گروهی متشکل از ترکمنهای سوریه، میگوید ارتش ترکیه ۱۰ تانک و سه خودروی نفربر زرهی دیگر بهسوریه فرستاده است که هدف از آن حمایت از شورشیان سوریست.
منبع طرف گفتوگو با خبرگزاری آلمان که نامش فاش نشده، میگوید آنها سه روستا را غرب جرابلس و سه روستای دیگر را نیز در اطراف «الراعی» بهکنترل خود درآوردهاند.
مرز سوریه و ترکیه، تنها نقطه خاکی ارتباطی گروه «حکومت اسلامی» از عراق و سوریه بهکشورهای دیگر، از جمله کشورهای اروپایی بهشمار میرود، که در کنترل این گروه است.
الراعی در ۵۵ کیلومتری جرابلس، یکی از مناطقیست که در این مسیر مرزی تقریبا ۹۰ کیلومتری قرار دارد.
ترکیه در عین حال دست بهعملیاتی نیز علیه نیروهای یگانهای مدافع خلق روژاوا در سوریه زده است، که هدف از آن بازگرداندن این نیرو به شرق فرات عنوان شدهاست. آمریکا پیش از این خواستار توقف درگیریها میان ترکیه و این نیروهای روژاوا شده بود.
با گذشت بیش از دو هفته از آغاز عملیات نظامی ترکیه در داخل خاک سوریه، رجب طیب اردوغان میگوید هیچکس نمیتواند از ترکیه انتظار داشته باشد که اجازه دهد یک دالان ترور در مرزهای جنوبی این کشور برقرار باشد.
اردوغان که در یک کنفرانس خبری سخن میگفت اضافه کرد که در این دو هفته بیش از ۴۰۰ کیلومتر مربع از افراد داعش و همچنین یگانهای مدافع خلق، که ترکیه هر دو را تروریست میداند، تخلیه شده است.
بهگفته رییسجمهور ترکیه این پیروزی در مدتی کوتاه نشان میدهد که ارتش آزاد سوریه که مورد حمایت آمریکا و ترکیه و عربستان و غیره است میتواند با داعش مبارزه کند.
عملیات نظامی ترکیه در داخل خاک سوریه که اولین بار پس از پنج سال جنگ در سوریه انجام میشود. اما این عملیات موجب ابراز نگرانی آمریکا، و انتقادهایی از جمله از سوی ایران شده است. روز جمعه همچنین وزیر امور خارجه آلمان فرانک والتر اشتاین مایر در اینباره گفت بهتر است ترکیه برای مدتی طولانی در سوریه نماند.
خبرگزاری رویترز، درباره رویکرد دولت ترکیه مینویسد که این کشور از ایجاد منطقه حائل سخن نگفته اما احتمال وجود دارد که نیروهای ارتش ترکیه برای مدتی در این منطقه بمانند تا از افراد مسلح مخالف اسد حمایت کنند؛ افرادی که تعدادشان به ۱۵۰۰ نفر میرسد.
رجب طیب اردوغان در آنکارا، هنوز از پیشرفت بهدست آمده راضی بهنظر نمیرسد و ادعای یگانهای مدافع خلق درباره عقبنشینی بهشرق رود فرات که منطقه تحت کنترل نیروهای مدافع خلق است را رد کرده است؛ اگرچه مقامهای آمریکا هم گفته بودند این عقبنشینی بهصورت نسبی انجام شده است.
رییسجمهور ترکیه ادعا میکند کردها عقبنشینی نکردهاند و مشاهدات ترکها آن را اثبات میکند. در همین حال درگیریهای این منطقه بهاطراف جرابلس منتهی نمیشود. روز جمعه یک مقام کرد در سوریه اعلام کرد، نیروهای امنیتی ترکیه بهسوی تظاهرکنندگانی در کوبانی در این سوی مرز شلیک کرد و از گاز اشکآور استفاده کردهاند که در جریان این تیراندازی روز جمعه ۲ سپتامبر، در جریان تیراندازی نیروهای نظامی ترکیه بهمعترضان کرد در مرز کوبانی، دو غیرنظامی کشته و هشتاد نفر هم زخمی شدهاند.
دولت ترکیه در کنار مرز ترکیه، بهساختن یک دیوار تازه، در مرز بین ترکیه و سوریه، اعتراض میکردند. دیواری که ساخت آن از حدود دو سال پیش آغاز شده و با آغاز عملیات نظامی ترکیه در داخل خاک سوریه، ساخت دیوار در منطقه کوبانی آغاز شد.
الهام احمد، رییس مشترک مجلس سوریه دموکراتیک، در گفتوگو با رادیو فردا، در خصوص چرایی بروز این درگیریها در مرز کوبانی گفته است:
«دولت ترکیه در مناطق هم مرز با شمال سوریه، میخواهد چندین متر وارد قلمرو کردستان سوریه شود و آنجا دیوار مرزی ایجادکند. دیروز(جمعه) در کوبانی با گاز اشکآور و گلوله، معترضان را که از اهالی کوبانی بودند، هدف قرار دادند. بهشکل مشخص مردم کوبانی نسبت بهورود بیش از ۲۰ متری ارتش ترکیه بهقلمرو کوبانی، نارضایتی نشان دادند».
دولت ترکیه میگوید که اجازه نخواهد داد کردهای سوریه در شمال این کشور، یک حکومت خودگردان داشته باشند و مسئولان این کشور در عین حال، خواستار عقبنشینی کامل نیروهای کرد از غرب رود فرات هستند.
در حالی که نیروهای کرد نه برای حکومت کردی و نه برای جدایی کردستان از سویه، بلکه با تمام نیرو برای سوریه دموکراتیک مبارزه میکنند و ادعاهای دولت ترکیه بهکلی دروغ و بهدور از واقعیت و عملا در حمایت از نیروی تروریستی دولت اسلامی، یعنی داعش است. بیدلیل نیست که در حمله ارتش ترکیه و شبهنظامیان مورد حمایتش بهشهر جرابلس، حتی یک نمونه درگیری با داعش و یا کشتهشدن نیروهای داعش گزارش نشده است در حالی که این شهر در کنترل نیروهای داعش بود.
الهام احمد، رییس مشترک «مجلس سوریه دموکراتیک» در خصوص تلاشهای دیپلماتیک برای کاهش درگیری و اختلافهای بین ترکیه و کردهای سوریه میگوید:
«پیشتر بین ما و دولت ترکیه مناسباتی وجود داشت، اما بعدها متوقف شد. ما خواستار حسن همجواری با ترکیه هستیم. تا این لحظه نیروها ما هیچ پاسخی بهاقدامهای تحریکآمیز دولت ترکیه ندادهاند چون در اصل ما تمایلی برای دشمنی با دولت ترکیه نداریم، اما آنها عملا رویکردی دشمنانه در قبال ما دارند. همانطور که موجودیت سیاسی کردهای ترکیه را قبول نمیکنند، میخواهند موجودیت سیاسی ما را هم قبول نکنند».
بعد از آنکه ارتش ترکیه و نیروهای سوری تحت حمایت این کشور، وارد جرابلوس شدند، تنشهای بین ارتش این کشور و کردهای سوریه افزایش یافت. این موضوع، نگرانی و انتقاد دولت آمریکا را نیز به همراه داشت.
در همین راستا، ارتش ترکیه و «مجلس نظامی جرابلس» با وساطت دولت آمریکا، توافق کردند که درگیریها را در منطقه جرابلوس متوقف کنند. هرچند برخی از مقامهای ترکیه، برقرار آتشبس با نیروهای کرد سوریه را رد کردند.
در ادامه اعتراضات چند روزە مردم کوبانی در نوار مرزی، نظامیان ترکیه از نقطه مرزی فاصله گرفتند و معترضان اعلام کردند که بهتجمع خود پایان میدهند.
انور مسلم مسئول شورای خودمدیریتی کانتون کوبانی، ۵ سپتامبر ۲۰۱۶، طی سخنانی در جمع معترضان از اهالی کوبانی بهخاطر مقاومتی که انجام دادند تقدیر کرد و گفت مقاومت ما پیروز شد، ارتش ترکیه عقبنشینی کرد.
دولت ترکیه درصدد بود دیوار مرزی را عمق پانزده متری خاک کوبانی احداث کند اما با تجمع شبانهروزی مردم کوبانی در نقطه مرزی مواجه شد.
در جریان شلیک نظامیان ترکیه در این مدت دهها نفر زخمی و دو نوجوان جان خود را از دست دادند.
انور مسلم تاکید کرد که اگر روند احداث دیوار در خاک کوبانی دوباره شروع شود بار دیگر در نوار مرزی حاضر میشوند.
همزمان با پایان تجمع در مرز کوبانی، نظامیان ترکیه اینبار در مرز گرەسپی خانوادهای که در صدد عبور از مرز بودند را گلولهباران کردند. در این حمله پدر خانواده بهنام «جیهاد گتی» اهل منطقه شداد و دو فرزند نه و دو سالهاش جان باختند. پیکر هر سه قربانی به بیمارستان شهر گرهسپی انتقال داده شدند.
کوبانی شهری است که دو سال پیش، درگیریهای گستردهای بین نیروهای دولت اسلامی(داعش)، و یگانهای مدافع خلق در جریان داشت. در جریان این درگیری، یگانهای مدافع خلق زنان و مردان داعش را شکست دهند و بهعقب برانند. از نبرد کردهای سوریه با داعش در کوبانی، در سرتاسر جهان بهعنوان «مقاومتی تاریخی» یاد میشود.
از سویی سیهانوک دیبو، مشاور ارشد صالح مسلح رهبر مشترک حزب اتحاد دمکراتیک، در گفتگویی، گفته است اکنون آمریکا از مداخله ترکیه در شمال سوریه که علاوه بر جنگ با داعش خواهان عقبراندن نیروهای روژاوا است، حمایت میکند. واشینگتن همچنین از واحدهای مدافع خلق که ماه گذشته شهر منبج را از تصرف تروریستهای گروه داعش خارج کردند، خواسته بهشرق رود فرات عقبنشینی کنند. این دو اقدام، ضربهای سخت بهروژاوا است.
دیبو میگوید که جنگ واحدهای حمایت از مدافعین خلق و نیروهای حکومت سوریه در روز ۱۸ اوت گذشته در شهر حسکه، نشان از این دارد که حکومت اسد و دولت ترکیه، در مساله کردها، بهیکدیگر نزدیک میشوند. وی افزود که دو کشور، هرگونه خودمدیریتی برای کردها، مخالفت میکنند.
دیبو ابراز عقیده کرده که ترکیه اخیرا از امکان بهبود روابط خود با رییس حکومت سوریه بشار اسد سخن گفته و در مقابل، دمشق بهشکل عملی و با بمباران حسکه، پاسخ مثبت خود را بهآنکارا داد.
دیبو، همچنین درباره وجود طرحی طرحی منسجم از سوی دولت ترکیه برای تعامل با کردهای سوریه، تشکیک کرد و گفت، حمله فراگیر بهمناطق کردنشین بهدلیل مقامت کردها شکست خواهد خورد.
جمیل باییک رییس مشترک شورای رهبری کنفدرالیسم جوامع کردستان، یکشنبه ۴ سپتامبر ۲۰۱۶، طی سخنانی در رابطه با اهداف ترکیه از اشغال جرابلس و حملات بهروژاوا مطالب مهمی را بر زبان آورد و بهنقش حزب دمکرات کردستان در این بین اشاره کرد.
جمیل باییک در مصاحبه با شبکە «روناهی تیوی» درباره هدف ترکیه از ورود بهسوریه گفت: «هدف ترکیه فراتر از اشغال جرابلس است و دعوت مسعود بارزانی به آنکارا برای جلب حمایت و عدم اعتراض یکپارچه کردها در این قبال بود. بارزانی را پیش از عملیات بهآنکارا دعوت کردند تا بگویند عملیات علیه جرابلس علیه کردها نیست بلکه اقدامی علیه جنبش آپویی و یگانهای مدافع خلق است. در رابطه با جامعه بینالمللی هم چنین وانمود کردند که میروند علیه داعش بجگند اما پیشتر هم تحت نام مبارزه با داعش به پ.ک.ک حمله کرده بودند».
وی نحوه ورود ترکیه بهجرابلس که بدون درگیری روی داد را سند دیگری از رابطه حکومت این کشور با داعش دانست و گفت: «هماهنگی کامل میان ترکیه و داعش علنا در این جریان دیده شد. ترکیه با این اقدام آشکارا جهت حفاظت از داعش و دیگر گروههای جهادی در منطقه اقدام کرد در حالی که پس از شکست داعش در منبج، دیگر مانعی پیش روی نیروهای سوریه دمکراتیک و برقراری فدراسیون شمال سوریه وجود نداشت و داعش قادر نبود جرابلس را حفظ کند».
رییس مشترک ک.ج.ک، با جلب توجه بهعملیات ارتش ترکیه علیه یگانهای مدافع خلق بهعنوان موثرترین نیروی مقابله با داعش گفت: «با حمله ترکیه به فدراسیون شمال سوریه که با تأئید برخی طرفهای درگیر در مسئله سوریه روی داد، روند جنگ جاری در سوریه متحول شده است. اتحادی در زمینه سرکوب جنبش آپویی شکل گرفته تا اجازه ندهند فدراسیون شمال سوریه برقرار شود. ترکیه اکنون درصدد تصرف مناطق باب، منبج و حلب و عفرین برآمده و میخواهد سدی در برابر دمکراسی و آزادی در سوریه ایجاد کند. نگاه بعدی آنها بهپاکسازی در دو کانتون جزیر و کوبانی است. ترکیه صراحتا میگوید که با یگانهای مدافع خلق دشمنی میکند و خواهان تصفیه این نیروست. خیلی بیپرده با روژاوا اعلام جنگ کردەاند».
جمیل باییک، بهجلب رضایت ایران، روسیه، سوریه، آمریکا و حزب دمکرات کردستان در این قضیه اشاره کرد و گفت: «ترکیه بهطور خودسرانه این حمله را آغاز نکرد و پیش از این چنین اجازەای به آن داده نمیشد. بنابراین خطری بزرگ وجود دارد، میخواهند لوزانی دیگر رقم بزنند و نگذارند انقلاب روژاوا، منطقه را تحت تاثیر قرار دهد. مردم ما و نیروهای دمکراسیخواه باید این حمله را جدی بگیرند».
وی با بیان دیدگاهش در مورد آتشبس کنونی با ترکیه در جرابلس افزود: «چگونگی مواجهه با ترکیه در جرابلس را نیروهای حاضر در این منطقه تعیین میکنند. آتشبس، پیمانی میان شورای نظامی جرابلس و ترکها با میانجیگری امریکا بوده است. اما آتشبس از نظر ما درست نیست بخاطر اینکه بهورود ترکیه به جرابلس مشروعیت میدهد. آتشبس اشتباه بوده و به نفع ترکیه و نیروهای تحت امر آنست که پس از تحمل شکست در منبج پراکنده شده بودند. آتشبس موجب آن شده که ترکیه بتواند تمرکز خود را بر حمله به منطقەی باب بگذراد».
باییک با اعلام آنکه کردها تنها مانع پیش روی ترکیه در عملیات اشغال سوریه هستند گفت: «پس از اشغال جرابلس، وارد خاک کوبانی شدند و در مناطق درک، تلابیض و عاموده شماری را بهقتل رساندند. ضمن عبور از مرزها، در حال سنگربندی در امتداد مرزهای روژاوا هستند. افکار عمومی آگاه در جهان بهاینکه ترکیه به داعش حمله میکند یا روژاوا آگاه بوده و خبرگزاریهای جهانی گزارش دادند آنکارا به جنگ با کردها رفته است. اعتراضات بیشتر بهاین مسئله بیش از این اعتبار ترکیه را زیر سئوال میبرد».
وی با تصریح آنکه ترکیه با وجود تهدیدهایی که میکند در موضع ضعف قرار دارد و با مشکلات جدی داخلی مواجه است، افزود: «مردم روژاوا و نیروهای سوریه دمکراتیک باید در برابر هرگونه تلاش ترکیه برای اشغالگری واکنش نشان داده و پاسخ دهند. اینکه کردهای سراسر کردستان بهکمک روژاوا بروند یک حق مسلم است. این ترکیه است که مرزها را برداشته و طبیعتا با دفاع یکپارچه کردهای سه بخش دیگر کردستان در روژاوا مواجه میشود. بهمردم روژاوا میگوییم که تنها نخواهند ماند. اگر ترکیه زیادەروی کند آنگاه کردها میتوانند به روژاوا بروند و در آنجا با ترکیه بجنگند. این حق طبیعی خلق کرد بوده و مخالفت با آن معنایی نخواهد داشت».
جمیل باییک در عین حال حمایت مسعود بارزانی رییس حزب دمکرات کردستان از دولت ترکیه را زیر سئوال برد و خطاب به بارزانی گفت: «نیروهای ترکیه شهرهای کردستان را ویران کرده و ضمن کشتار مجروحین، پیکر جانباختگان را بهآتش کشیدەاند. هزاران شهروند عادی آواره شده و آرامگاهها در کردستان را تخریب کردەاند. حزب دمکراتیک خلقها در آستانه اخراج از پارلمان بوده و شهرداریها را غصب میکنند. افراد زیادی زندانی شدەاند و تلویزیون و رسانەها را توقیف میکنند. همە اینها جزء سیاست پاکسازی کردها توسط ترکیه هستند. مقامات این کشور رسما میگویند نیروهای ی.پ.گ را نابود میکنیم و اجازه نمیدهیم کردها یک موجودیت سیاسی در روژاوا بدست آورند. فراتر از تهدید در عمل هم اینکار را میکنند. مسعود بارزانی با اینحال میگوید از سیاست دولت ترکیه را حمایت میکند که این در تعارض با میهندوستی بوده و مسعود بارزانی ملزم بهپاسخگویی در برابر مردمش میکند».
کمیته رهبری جنبش انقلابی متحد خلقها، طی پیامی در روز سهشنبه ۶ سپتامبر ۲۰۱۶، در رابطه با انزوای اوجالان و هجوم همه جانبه حکومت ترکیه، فراخوان قیام عمومی داد.
کمیته رهبری جنبش انقلابی متحد خلقها، با اعلام آنکه ترکیه به سرکردگی اردوغان و کاخ ریاست جمهوری آن با هجوم بهجرابلس دور تازەای از حملات را آغاز کرده است خواهان واکنش عمومی و فراگیر شده و میافزاید: «گریلاهای نیروی مدافع خلق با عملیات گسترده، خوف مرگ را در دل حکومت فاشیست انداختەاند و مردم ما مطمن باشند که برخورداری ارتش از فناوری پیشرفته نمیتواند معادلە نبرد را عوض کند. بهمقاومت گریلاهای نیروی مدافع خلق و همچنین موضعگیری گریلاهای MKP, MLKPو TKPML در مبارزه و مقاومت مسلحانه درود میفرستیم. جمهوری ترکیه بهحدی رسیده که برای جلوگیری از دستیابی گریلاها بهجنازه کشتهشدگان ارتش، آنها را میسوزاند. حکومتی اینچنین، محکوم به شکست است».
این بیانیه هدف ترکیه از ورود بهجرابلس را زیر سئوال برده و میافزاید: «برای جلوگیری از برقراری فدراسیون دمکراتیک از سوی کردها و دیگر خلقهای ساکن شمال سوریه، اردوغان و نیروهای تحت امر آن بهکشورهای مرتجع دیگر امتیاز دادند. میخواهند در آنجا بهجای کمربند عربی ایجاد شده از سوی بشار اسد، کمربند ترکی ایجاد کنند و اداره آنرا بهگروههای تبهکاری بسپارند که ارتش آزاد سوریه نامیدەاند. ترکیه کمک علنی خود به داعش را از این بهبعد بهطور نهانی ادامه میدهد. در مقابل آن نیروهای سوریه دمکراتیک و مردمی وجود دارند که حاضرند سپر انسانی در مرز شکل دهند. مقاومت آنها ستودنی بوده و انتظار حمایت از مردم ترکیه میرود».
جنبش انقلابی متحد خلقها از سویی بهاعتصابکنندگان خواهان ملاقات با اوجالان درود فرستاده و با محکوم کردن موضع ترکیه درباره قطع کلیه تماسها با زندان امرالی آنرا تلاشی برای شکستن اراده ملی کردها توصیف کرده و اضافه میکند: «اردوغان و حزب حاکم بهبهانه وقوع کودتای نظامی وضعیت اضطراری در کشور برقرار کرده و میخواهند با استفاده از این موضوع، کودتای سیاسی خود را مشروع جلوه دهند. میخواهد دستگاه حاکمیت خود را بازسازی کنند. پارلمان را بکلی مهار کرده و تصمیم به اعزام قیم بهجای شهرداران کرد گرفتەاند. نباید اجازه داد بهبهانه وضعیت اضطراری، شهرداریها را غصب کنند».
مرکز اطلاعرسانی یگانهای مدافع خلق، یکشنبه ۴ سپتامبر ۲۰۱۶، آمار عملیات نظامی نیروهای نظامی خود و همچنین حملات ارتش ترکیه در ماه آگوست گذشته را منتشر کرد.
بیانیە این مرکز بەشرح زیر است:
«عملیات صورت گرفتە از سوی مبارزان ما، ۴؛ تعداد درگیری، ۳۹، عملیات، درگیری و رویارویی و کمپین کە نتایج آن در دست نیست، ۷؛ حملات دولت ترکیه در برابر قلمرو روژآوا، ۱۷؛ شمار کشتهشدگان دشمن، ۱۶۲؛ تعداد اجساد دشمن کە بەدست مبارزان افتادەاند، ۸۰؛ تعدادی از عناصر دشمن کە بەاسارت مبارزان درآمدند، ۷؛ اسلحە و مهمات نابود شدە،
۱۹؛ وسایل نقلیه نظامی، ۱۳ که یکی از آنها پر شده با مواد منفجره، یک خودرو حامل دوشکا، خودرو زرهی هامر؛ تجهیزات و سلاحهای توقیف شده، ۳ راکت کاتیوشا، ۳۰ سلاح کلاشینکف و ۲۲۴۰ فشنگ آن، ۱۸ نارنجک، سه اسلحە RPG و ۵ گلولە آن، ۶ قبضە اسلحە تیربار کلاشینکوف و ۱۹۵۰ فشنگ آن و ۲ زنجیر آن، ۱۲۲ خشاب کلاشینکف، یک موتور سیکلت، دو بی سیم، ۴ کوله پشتی و ۵ کمربند انفجاری، ۱۱ خودرو کە از آنها یک وسیله نقلیه نظامی مملو از مواد منفجره و یک خودرو حامل دوشکا، سە عدد دوشکا کالیبر ۵/۱۴ با ۶۰ گلوله آن، یک دوشکا کالیبر ۵/۱۲، یک دوشکا کالیبر ۵/۲۳ با ۲۳۷ فشنگ آن، یک اسلحە از نوع شیار، یک تپانچە و یک تابلت.
تعداد رفقای جانباخته: ۳۰ تن.
آمار حملات ارتش متجاوز ترکیە در طول این ماه. ارتش ترکیه ۱۷ بار مرزهای روژاوا زیر پا گذاشتە و بەخاک روژاوا تجاوز کردە است؛ ۱۲ بار استفاده از سلاحهای سنگین؛ دو بار شلیک مستقیم؛ دو بار توپباران بەوسیلە تانک؛ یک بار با اسلحەهای گوناگون؛ دو بار از مرز نقض و وارد خاک روژاوا با استفاده از وسایل نقلیه زره پوش؛ دوبار با هلیکوپتر مرزهای روژاوا را زیرپا گذاشتند؛ یک بار بمباران هواپیماهای جنگندە رژیم ترک؛ این حملات بەجانباختن چهار غیرنظامی و یک مبارز و زخمیشدن ۵۰ غیرنظامی منجر شدە است.
نتیجه حملات حکومت سوریه: پس از آنکە نیروهای حکومت سوریه بەمواضع نیروهای آسایش در حسکە مورخ ۱۶ آگوست، که منجر بهوقوع درگیری مابین مبارزان از یکسو و نیروهای حکومتی و مزدوران وی از دیگر سو انجامید. پس از دو روز هواپیماهای حکومت سوریه، مراکز اسکان شهروندان غیرنظامی و مراکز امنیتی را بمباران کردند. همچنین محلەهای شهر حسکە با خمپاره و سلاحهای سنگین هدف قرار گرفتە و حملات منجر بهآسیب و مرگ دهها تن از غیرنظامیان گردیدە است. این حملات وحشیانە موجب آوارگی شهروندان در داخل شهر گردید. مبارزان ما از ۱۸ آگوست تا ۲۴ آگوست در این درگیریها شرکت کردە و در این جنگ سنگین را بەپیروزی رساندند .
نتیجه درگیری با قوای حکومت سوریه بهشرح زیر است:
شمار تلفات دشمن، ۷۷ تن؛ تعداد جنازەهای کشتەهای دشمن در دست مبارزان ما، ۲۸ تن؛ تعداد اسرای دشمن، ۱۷۰ تن؛
تجهیزات و سلاحهایی که نابود شدهاند: سوزاندن یک تویوتا.
تجهیزات و سلاحهای توقیف شده:
۲ دستگاە ماشین زره پوش؛ یک خودرو زیل؛ یک خودرو انتر؛ یک وسیله نقلیه نظامی؛ ۳ اتوبوس؛ ۲ آمبولانس؛ ۸ تاکسی؛ ۵ تویوتا؛ ۷ وانت؛ ۲ مخازن؛ ۲ تراکتور؛ ۳ لودر؛ ۳۲۳ کلاشینکف با ۳۰۰۰۹۸ فشنگ و ۱۲ قوطی فشنگ کلاشینکوف؛ ۱۸۰ فانسقە(۳۰ فانسقە ویژە نیروهای پلیس)؛ ۵۰ کاساتور؛ ۲۸ اسلحە تیربار کلاشینکف با ۴۰۲۷۸۳ فشنگ مرمی و ۳۶۵ قوطی آن؛ ۸ لولە بیکیسی؛ ۳۰ آرپیجی و ۱۳۶ راکت آن؛ ۲۳ اچاف و ۲۰ کولە پشتی؛ ۲ دوشکا ۵/۱۲ و ۷۰ قوطی و ۳۶۰ فشنگ آن؛ ۶ دوشکا ۵/۱۴ و ۲۶ قوطی فشنگ آن؛ ۱ قرناسە؛ ۴۰ قبضە برنو؛ ۸ قبضە تپانچە؛ ۳ عدد دوربین شب؛۶۲۰ نارنجک(۳۰۰ نارنجک دارای فونیەاند)؛ یک دستگاە بیسیم و تعداد بسیار زیادی ابزار نظامی دیگر.
تجهیزات و سلاح هایی که منهدم شدند
دو خودرو نظامی کە یکی از آنها وسیله نقلیه نظامی زیل بودە است.
تعداد جانباختگان، ۱۴ تن.
همچنین در طول این حملات بە ۱۳۴ خانە شهروندان آسیب رسیده کە از جمله یک داروخانه و کافی نت آسیب دیده است.
۱۲ غیر نظامی جان باختند و شش نفر دیگر زخمی شدند.
در اعتراض بهتجاوزگری ارتش ترکیه بهسوریه و روژاوا و مردم کردستان ترکیه و پ.ک.ک، اعتراضاتی در کشورهای مختلف راه افتاده است از جمله «صالح مسلم» ریاست مشترک حزب اتحاد دمکراتیک در (۲۴)مین فستیوال بینالمللی سالانە فرهنگی کردها در شهر کلن شرکت و سخنرانی نمود. وی در سخنان خود یادآوری کرد کە روژاوا و خاورمیانە تاریخی نوین را مینویسند و افزود «دولت ترکیە هم همچون داعش محکوم بەنابودی است».
صالح مسلم در آغاز سخنان خود، یادآوری کرد؛ قبل از چهارسال پیش من در این فستیوال شرکت کردە و آنوقت هم گفتم کە ما جامعەای پیکارگر هستیم، ما از گذشتگان خود تجربە کسب کردەایم و از شاگردان رهبر آپو هستیم.
صالح مسلم در ادامە سخنان خود، بر اتحاد و برادری خلقهای ساکن در روژاوا اشارە کرد و از تلاش آنها برای برساخت سیستمی دمکراتیک و آزادیخواە فدراتیو سخن بەمیان آورد. وی ایجاد این سیستم نوین را راەحل بحرانهای خاورمیانە دانست. ایشان در ادامە خاطرنشان کرد: «همچنان کە خلق کرد با مبارزە خود داعش را از میان برد، دوستان وهمپیمانان داعش را هم از میان میبرد».
مسلم در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد کە کردها خواهان جدایی از سوریە و تجزیە آن نیستند، بلکە کردها برای همبستگی و ایجاد سیستمی دمکراتیک در سوریە میجنگند و بەبرادری و برابری خلقهای سوریە ایمان دارند. تاریخ نوین خاورمیانە و سوریە در روژاوا نوشتە میشود و این مایە مباهات کردها و مبارزان آنهاست.
دهها هزار تن از شرکتکنندگان در فستیوال با سردادن شعارهای «زندەباد رهبر آپو» و «اردوغان تروریست» از سخنان صالح مسلم حمایت کردند.
جمعه نوزدهم شهریور ۱۳۹۵ – نهم سپتامبر ۲۰۱۶
ادامه دارد.
لینک فیلم تظاهرات کلن و سخنرانی صالح مسلم:
[youtube_sc url=”https://youtu.be/BntLe2W3MLU”]
bahram.rehmani@gmail.com